top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

AR KINIJA GALI PRADĖTI KARĄ? (2023 04 14)

Politinis strateginis lygmuo

Jei Ukraina pralaimės karą, Kinija gali užpulti Taivaną, pareiškė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis. Jis teigia, kad yra daug sąsajų tarp karo ir padėties Taivane ir tai "gali būti paskata įsiveržti". "Neduok Dieve, jei Ukraina kris, jei Ukraina bus užkariauta, kitą dieną Kinija gali užpulti Taivaną", - sakė M. Morawieckis.

Be jokios abejonės. Jei Pekinas matys, jog Vakarų parama ir gąsdinimai niekaip iš esmės nepaveikė Rusijos, o Maskva laimėjo karą, tai bus žalia šviesa kinų drakonui taip pat pasielgti su Taivanu, žinant, jog ir šiuo atveju Vakarai bejėgiškai grasins demokratišku pirštuku.

Mes pirmosiomis karo dienomis garsiai sakėme, jog Vakarai, NATO privalo nedelsiant įsikišti į Ukrainos karą ir Rusiją sutramdyti jėga. Visi branduoliniai garsinimai, kurių anuomet išsigando krūpčiojantys aljansų lyderiai, baigėsi niekuo. Sustabdžius Rusiją karu, šiandien Pekinas galvodamas apie ketinimą pulti Taivaną, bijotų Kremliaus driskių likimo. Tuo tarpu dabar Kinija atvirai skelbia, jog ruošiasi karui.

Kaip stabdysime ir Kiniją, ir Rusiją vienu metu, štai kur klausimas. Blogiausia tai, jog ES šalių lyderiai nepalaiko JAV politikos Kinijos atžvilgiu. Kinijoje apsilankiusi Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pareiškė, kad palaiko Macrono poziciją Kinijos atžvilgiu ir pritaria tam, kad Europa turi vykdyti savo politiką Kinijos ir Taivano atžvilgiu, o ne tik sekti JAV pavyzdžiu. Ministrė teigia, kad ES stiprybė slypi tame, kad "esame ne tik artimi vieni kitiems, bet ir laikomės bendro strateginio požiūrio į pagrindinius mūsų interesų ir vertybių klausimus".

Vokietija lipa ant kiniško „Nord Stream“ grėblio, manydama, jog santykiai su Kinija yra išskirtinai prekybiniai – ekonominiai.

Baerbock taip pat perspėjo dėl konflikto Taivano sąsiauryje ir jo poveikio Vokietijai ir ES. "Karinis eskalavimas Taivano sąsiauryje <...> būtų blogiausias scenarijus pasauliniu mastu ir ypač paveiktų mus, kaip vieną didžiausių pramoninių valstybių. Penkiasdešimt procentų pasaulinės prekybos vyksta per Taivano sąsiaurį, 70 proc. puslaidininkių gaminių keliauja per Taivano sąsiaurį, todėl laisvas judėjimas atitinka ir mūsų ekonominius interesus", - sakė Baerbock.

Mes suvokiame padėties sudėtingumą ir pavojingumą. Jei JAV įsivelia į Taivano konfliktą, susilpnėja Jungtinių Valstijų įtaka ir galimybės Ukrainos kare. Be jokios abejonės, tokiu atveju žymiai įžūliau imtų elgtis Kremliaus nusikaltėlių šutvė ir Europai būtų labai sunku atlaikyti tiek karinį, tiek ekonominį spaudimą. Deja, panašu, jog galingiausių ES šalių lyderiai nesuvokia, jog be pasaulio policininko – tai yra JAV pagalbos, Europa prieš Rusiją bejėgė. Apmaudu, kai 500 milijonų prašo 300 milijonų apginti nuo 140 milijonų, tačiau savo gynėjus palieka vienus prieš 1,4 milijardo.

Juokingai skamba ir Macrono kliedesiai apie kažkokią atskirą, savarankišką Europos kariuomenę. Ši mintis labiausiai turėtų patikti Putinui.

Mieli mūsų skaitytojai, išgyvenantys dėl mūsų šalies ir savo saugumo. Suprantame jūsų nerimą ir baimę, kad mūsų šaliai gali ateiti juodos dienos. Būkite ramūs. Artimiausiais metais tikrai liksime saugūs, nei Kinija, nei Rusija neturi jokių šansų tikrinti Vakarų galybės. Ir kažkokie dešimt tankais vadinamų kledarų, džeržgiančių prie mūsų sienos, Lietuvai jokio pavojaus tikrai nekelia.

Ukrainos narystė NATO kariniame aljanse yra vienintelė galimybė užtikrinti šalies saugumą ateityje, pareiškė gynybos ministras Oleksijus Reznikovas. "Mums reikia garantijų sistemos, kuri padarytų Rusijos agresiją neįmanomą", - sakė ministras Bukarešte vykusioje Juodosios jūros saugumo konferencijoje. "Alternatyvos Ukrainos stojimui į NATO nėra".

Tas tiesa. Tačiau tam, kad įstoti į NATO būtina pilna visų sienų kontrolė.

ES Taryba pritarė 1 mlrd. eurų skyrimui Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms paremti. Ši priemonė leis ES kompensuoti valstybėms narėms už šaudmenis, suteiktus Ukrainai iš esamų atsargų arba perskirsčius esamus užsakymus laikotarpiu nuo 2023 m. vasario 9 d. iki gegužės 31 d.

Vadovaudama G7 Japonija rodo principingą lyderystę remiant Ukrainą ir šiais metais ketina skirti 3,5 mlrd. dolerių. Nuo karo pradžios Japonija suteikė Ukrainai 581 mln. dolerių.

Tbilisis virsta Maskvos marionete. Sakartvelas nori, kad ES ir Ukraina išduotų prieglobstį užsienyje radusius buvusius Michailo Saakašvilio vyriausybės narius. Tai pareiškė Sakartvelo parlamento vadovas Šalva Papuašvilis, turėdamas omenyje buvusį gynybos ministrą Davidą Kezarašvilį ir buvusį teisingumo ministrą Zurabą Adeišvilį.

Šiuo atveju skirkime prorusiškas Sakartvelo jėgas, nuo pačių kartvelų. Rusijos įtakai paliktai tautai sunku atlaikyti tiek išorinių, tiek vidinių jėgų spaudimą. Stebėdami tai, kas vyksta Sakartvele, manome, jog Kremlius nori šalį valdyti pagal Lukašenkos-Kadyrovo modelį.

Kremlius pareiškė, jog Rusija tirs vaizdo įrašą, kuriame rusų karys nupjauna gyvam ukrainiečių karo belaisviui galvą. "Siekiant įvertinti šios medžiagos patikimumą ir priimti atitinkamą sprendimą, ji buvo išsiųsta tyrimo institucijoms, kad jos organizuotų tyrimą", - sakoma Rusijos generalinės prokuratūros pareiškime.

Visiški niekam nereikalingi beverčiai niekalai. Kremlius samdo dešimtis tūkstančių kriminalinių nusikaltėlių būtent tam, kad jie ir vykdytų tokio tipo nusikaltimus. Kremliaus finansuojami „Wagner“ kovotojai atvirai sako, jog žudo ir žudys ukrainiečius ir jų vaikus vien todėl, kad ukrainiečiai daugiau negimtų.

Rusiškasis fašizmas maskolio veidu.

Naujausias informacijos nutekėjimas rodo, kad JAV šnipinėjo ir JT vadovą Antonio Guterresą dėl veiksmų Rusijos atžvilgiu. JT atstovų pats šnipinėjimo faktas nei kiek nenustebino, tačiau papiktino informacijos nutekinimas ir įžūlus pokalbių turinio iškraipymas.

Vakar Federalinis tyrimų biuras areštavo Jungtinių Valstijų karinės žvalgybos dokumentų nutekinimu įtariamą 21 metų JAV oro pajėgų nacionalinės gvardijos karį Jack Teixeira.

Prasidės žiniasklaidos burbulų, mitų bei pasakų, susijusių su šiuo asmeniu, kūrimas ir platinimas.

Rusijos FSB apkaltino Ukrainos pilietį Jurijų Denisovą prisidėjus prie Vladleno Tatarskio nužudymo ir kaltę suvertė Ukrainos specialiosioms tarnyboms ir Rusijos opozicijai.

Taip, kaip prognozavome. Sprogimas reikalingas tam, kad Ukraina pasaulio akyse virstų teroro aktus rengiančia valstybe. Tik šįkart FSB pasakų departamento darbas nueis veltui, nes masės pasičepsėdamos „valgo“ šnipinėjimo skandalą.

Lenkijos santykiai su Vengrija "labai pasikeitė" dėl Budapešto pozicijos Ukrainos atžvilgiu, pareiškė Lenkijos premjeras M. Morawieckis. "Vietoj Vengrijos labai glaudžiai bendradarbiaujame su Rumunija ir Baltijos šalimis, todėl ir pasakiau, kad Rytų Europos šalys, atmetus Vengriją, turi tą pačią nuomonę apie tai, kas vyksta Ukrainoje", - pridūrė Morawieckis.

Tik moderni LDK ir ATR transformacija gali tapti naujųjų laikų garantu ir nauja jėga, sulaikant Maskovijos ordas.

Operacinis lygmuo

Rusija stengiasi aprūpinti savo kariuomenę vyrais ilgalaikiam karui, teigia Ukrainos gynybos štabas. Pranešama, jog Rusija tęsia slaptą mobilizaciją ir sugalvoja naujų būdų, kaip verbuoti piliečius į kariuomenę. Kremlius pasirengęs kariauti ilgą sekinamąjį karą. Teigiama, jog Rusija paskelbė apie daugiau kaip 400 000 vyrų šaukimą į kariuomenę, kad padidintų sutartininkų skaičių. Taip pat planuojama į kariuomenę pašaukti dar 147 000 įprastinių rekrūtų.

Kremlius ir toliau verbuoja Rusijos piliečius, pasitelkdamas šantažo ir bauginimo priemones. Pavyzdžiui, antstoliams nurodyta teikti duomenis apie skolininkus, o teismams liepta pagreitinti bylų nagrinėjimą, kad pažeidėjai kuo greičiau taptų „kariais“. Taip pat siūloma į armiją imti tadžikus, uzbekus ir kitų tautybių atstovus, kurių laukia išsiuntimas iš Rusijos, o ypač tų, kurie turi šeimų Rusijoje.

Vokietija patvirtino Lenkijos paraišką eksportuoti naikintuvus MiG-29 iš savo atsargų į Ukrainą. Šįkart Vokietijos vyriausybė sureagavo žaibiškai – vos tik gavusi oficialią Lenkijos paraišką. Bundestago deputatas Markusas Faberis pažymėjo, jog "federalinė vyriausybė neatidėjo sprendimo, o priėmė jį tą pačią dieną, kai buvo pateikta eksporto paraiška. Ukrainos pusė tikrai bus labai patenkinta tokiu greičiu".

Nors Maskva teigia, kad jos pajėgos "blokavo" Ukrainos karius Bachmute, "Wagner" vyriausias bachūras J. Prigožinas tam prieštarauja ir sako, kad "per anksti" teigti, jog Rusija apsupo Bachmutą.

Tiesiog neįtikėtina! Antra galingiausia armija pasaulyje nesugeba devynis mėnesius užimti miestelio be gyventojų.

Taktinis lygmuo

Driskiai telkia gyvąją mėsą, mėgindami kompensuoti akivaizdžiai išsekusias artilerijos sviedinių ir raketų atsargas. Teroristai sudavė 19 oro smūgių, surengė 39 atakas iš salvinių raketų sistemų.

Spartinamas rusiškų pasų išdavimas laikinai okupuotose Donecko srities teritorijose. Rusijos Federacijos migracijos tarnybos skyriai dirba septynias dienas per savaitę.

Driskiai stengiasi visais įmanomais būdais kuo daugiau Ukrainos piliečių paversti kolaborantais, tokiu būdu surišant jų rankas, o vėliau įgaunant galią šantažuoti, kas šiuo metu vyksta su buvusiais KGB bendradarbiais ir komunistais Lietuvoje.

Ukrainos artilerijos daliniai ištaškė tris maskolių vadavietes.

Lietuva

Visi pavargome nuo karo. Nuo skaitymo, nuo vaizdų, nuo baimės, nuo galvojimo kas būtų, jeigu…

Pavargo politikai, pavargo rinkėjai. Daugelis patraukė prie upių, ežerų ir jau mąsto, kaip ryt raugs “šašlą” iškylai ir čepsės nuo lūpų laižydami alaus putelę.

Kai kurie politikai, beje, visiškai atsipūtė, pamiršo, kad už durų karas, ir mąsto, kaip čia surinkti daugiau akcizo, tarsi karas jau būtų pasibaigęs, ekonomika tris kartus viršytų lūkesčius, o degalų kaina keltų juoką. Žinia, karo metu kuro kaina niekuomet nebūna stabili, o manymas, kad ji nesikeis dešimt metų į priekį yra šaudymas sau ir kitiems į kojas, beje, užrištomis akimis.

Kaip ten bebūtų, turime džiaugtis tuo dangumi, kuris šiandien yra virš mūsų galvų. Nes jei šiandien mus šitaip pasimetusius, išsigandusius, visko bijančius ir labai daug kuo nepatenkintus išvystų Adolfas Ramanauskas Vanagas arba Baliukevičius Dzūkas, vyrai greičiausiai nustėrtų iš nuostabos. Jie nepatikėtų, kad taip gerai gyvena šalies, už kurios laisvę jie paklojo galvas, žmonės.

Miško broliai metų metus lindėjo bunkeriuose, be šviesos, be komunalinių patogumų, be šilumos, sirgdami, išpuvusiais, iškritusiais dantimis, medžiojami kaip laukiniai žvėrys, tačiau nepavargstantys ir neprarandantys vilties, visais galimais būdais kaudamiesi už Lietuvos laisvę.

Nepavarkime ir mes.

Nuotraukoje: ukrainiečių karys įvaldo vakarietišką kulkosvaidį.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


64 views0 comments
bottom of page