top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

ARTI PUSĖS SEIMO GAPŠIŲ (2023 12 22)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Vakar TVP World televizijos kanale vienas iš šios apžvalgos autorių buvo paklaustas, kaip apibūdintų praeinančius 2023-iuosius.
 
Atsakymas buvo tiesus, galbūt, daugeliui skausmingas. Šie metai buvo netikrų, sudaužytų vilčių metai. Vakarų šalys, NATO šalys, aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje Ukrainai nepasiūlė nieko naujo, ko nėra jau įrašyta Aljanso sutartyje. Nes dėl to kažko daugiau, deja, nepavyko susitarti ir tai buvo pirmoji nerimo šalna dėl Vakarų šalių vienybės trūkumo.
 
Apie tai kalbėjome išsyk po susitikimo, bet antraščių ir ministrų džiugesio aidas užgožė racionalų protą ir faktines aplinkybes. Šis įtrūkimas vienybėje toliau tik gilėjo, persimetė į ir ekonominio bloko – ES – tarpusavio nesutarimus dėl finansinės paramos Kijevui. Ėmė strigti ir parama ginklais.
 
Peržiūrint pasaulinio lygio naujienų portalų vedamuosius, akis užkliūva už skaičių. Gazos ruože – 20 tūkstančių (Palestinos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis), Prahoje per šaudynes vakar – bent 14, Ukrainoje nuo invazijos pradžios 9 tūkstančiai (JT patvirtintais duomenimis).
 
Šie skaičiai – nužudyti civiliai.
 
Kiekvieną dieną JT suvestinėse pažymima, kiek patvirtintų civilių nužudymų įvykdyta Ukrainoje, Konge, Sirijoje. Karts nuo karto, apie tai vis dar praneša antraštės, tačiau ir jos siekia patraukti emociškai perkrauto ir atbukusio skaitytojo akį ne pačiais skaičiais, o nužudymų būdais, kančia, agonija ir skausmu. Nes skaičiai nebeveikia.
 
Galbūt, veiktų vardai ir pavardės, bet tada antraščių skaitymas užtruktų valandų valandas. Tam mes neturime laiko.
 
Vakarai, šalių lyderiai ir sprendimų priėmėjai, jų rinkėjai nebeturi tam laiko. Neturėdami laiko, nebesugebame įsigilinti ir suprasti, kas vyksta. Nesuvokiame nei priežasčių, nei pasekmių. Tampame statistais.
 
Lentelių pilotais. Lentelistais – skaičių virtuozais.
 
Lentelistai lentelėse mato skaičius, kiekvieną rytą besikeičiančius, ir jiems nėra skirtumo, ar tai biudžeto eilutė, ar dar šimtas vienuolika šviežių kapų Sumuose. Lentelistai skaičiuoja, kiek kainuos daugiabučio atstatymas Bachmute, bet nesuvokia, kad dabar vyksta viską griaunantis karas. Lentelistai dėlioja eilutes priešlėktuvinės gynybos raketų poreikiui, bet atsisako priimti elementarų faktą, kad reikia sunaikinti priešo įrangą ir užrakinti vietas, iš kurių leidžiamos mirtį nešančios skraidyklės ir viršgarsiniai „kinžalai“.
 
Viskas skaičiuojama ir perskaičiuojama. Ir šio abejingo eilučių stebėjimo fone stebina viena, kad nesugebama paskaičiuoti, kad su kiekviena diena Rusijos „nepralaimėjimas“ ir Ukrainos rėmimas „tiek, kiek galime“, visiems Vakarams ateityje kainuos katastrofiškai daug.
 
Tiek daug, kad pritrūks eilučių lentelėse skaičiams surašyti.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Vakar Kijevas pranešė, kad per 22 mėnesius trunkančią invaziją Rusija į taikinius Ukrainoje paleido apie 7 400 raketų ir 3 700 atakos bepiločių lėktuvų "Shahed". Ukrainos priešlėktuvinė gynyba sugebėjo numušti 1 600 raketų ir 2 900 bepiločių orlaivių. Oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas sakė, kad „susidūrėme su didžiuliu agresoriumi ir mes duodame atkirtį".
 
Pasak jo, mažesnį raketų numušimo skaičių lėmė tai, kad buvo naudojamos viršgarsinės balistinės raketos, į kurias pataikyti daug sunkiau, taip pat tai, kad Vakarai aprūpino Ukrainą pažangiomis priešlėktuvinės gynybos sistemomis "Patriot" tik gerokai vėliau, nei prasidėjo plataus masto karas.
 
Taip pat ir šią naktį Kremliaus karo nusikaltėliai smogė raketomis ir „šachedais“ Ukrainai, Kijeve numuštų skraidyklių ir oro gynybos raketų dalys nukrito ant daugiabučio Solomensko mikrorajone. Yra nukentėjusių.
 
Tuo metu fronte sunkūs mūšiai tęsėsi ties Avdijivka. Čia Ukrainos gynėjai atrėmė trisdešimt šešias driskių atakas. Orda veržėsi Novokalynovės apylinkėse, į rytų pusę nuo Novobachmutivkos, Avdijivkos, Sievernės, Pervomaisko ir Nevelsko apylinkėse.
 
Rusijos gyvosios jėgos nuostoliai per pastaruosius 2 mėnesius vertinami apie 20 000 žuvusių karių.
 
Nežiūrint to, tarptautiniu mastu paieškomas teroristas Nr. 1. pasaulyje Putinas pareiškė, kad Kremlius neketina atsisakyti savo tikslų kare prieš Ukrainą.
 
Išplėstiniame taip vadinamame Rusijos gynybos ministerijos valdybos posėdyje, vladyka fiureris sakė, kad "RF neketina atsisakyti specialiosios operacijos tikslų. Rusijos kariams priklauso iniciatyva specialiosios operacijos zonoje".
 
Čia tiesus atsakas tiems nevykėliams, kurie vis svaigsta apie derybas ir kažkokią mistinę taikos formulę, paaukojant, ty., atiduodant dalį Ukrainos (penktadalį) teritorijų karo nusikaltėliams. Iš kur jūs ištraukėt, kad Kremlius nori taikos? Iš kur jūs ištraukėt, kad teroristai nori derėtis?
 
↞ Trumpai ↠
 
ES išmokėjo paskutinę daugiamilijardinės paramos Ukrainai paketo dalį, skirtą padėti karo nuniokotai Ukrainai šiais metais išlaikyti jos ekonomiką. Nuo kito mėnesio šalis liks be finansinio gelbėjimo rato iš Europos.
 
ES 2023 m. kas mėnesį siuntė po 1,5 mlrd. eurų, kad užtikrintų makroekonominį stabilumą ir atstatytų per karą sugriautą ypatingos svarbos infrastruktūrą. Pinigai buvo skirti mokėti atlyginimams ir pensijoms, užtikrinti ligoninių ir mokyklų veiklą bei suteikti pastogę iš namų išvarytiems žmonėms.
 
Siekdama užtikrinti, kad Ukraina turėtų nuspėjamų ilgalaikių pajamų, ES vykdomoji valdžia, Europos Komisija, pasiūlė skirti šaliai 50 mlrd. eurų, tačiau praėjusią savaitę vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime 26 iš 27 valstybių bloko lyderių pritarus šiam planui, Vengrija jį vetavo.
 
Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi per pokalbį telefonu su Filipinų kolega Enrique A. Manalo Wangas "perspėjo, kad jei Filipinų pusė neteisingai įvertins situaciją, eis savo keliu ar net susitars su blogų ketinimų turinčiomis išorės jėgomis toliau kelti neramumus, Kinija gins savo teises vadovaudamasi įstatymais ir ryžtingai atsakys", pranešė oficialioji naujienų agentūra "Xinhua".
 
Pastaruoju metu Filipinų ir Kinijos konfliktas dėl salų ir teritorijų Pietų Kinijos jūroje vis labiau gilėja. Nežiūrint aiškios nuorodos į JAV, kurios buvo Wango įvardintos kaip „blogų ketinimų turinčios išorės jėgos“, Pentagonas pranešė, kad ketvirtadienį įvyko pirmasis per daugiau nei metus virtualus aukščiausio rango JAV kariuomenės karininko susitikimas su Kinijos kolega, o JAV pareigūnai tikisi, kad tai gali padėti plačiau atkurti abiejų kariuomenių ryšius.
 
Vaizdo telekonferencija surengta po to, kai praėjusį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susitarė atnaujinti karinius ryšius, kuriuos Pekinas nutraukė, kai 2022 m. rugpjūčio mėn. tuometinė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankė savivaldžiame Taivane.
 
Dviejų supergalybių kariuomenių vadų atnaujintas bendravimas rodo, kad Joe ir Xi susitikime buvo iš tiesų prieita tam tikrų abipusių susitarimų.
 
Praėjus kelioms dienoms, kai Šė Korėja išbandė dvi balistines raketas, JAV pasiuntė du savo strateginius, branduolinį ginklą galinčius nešti bombonešius šalia Riebuilio valdomo šalies-kalėjimo sienų. JAV karinių oro pajėgų naikintuvai F-16, Japonijos oro savigynos pajėgų naikintuvai F-2 ir Pietų Korėjos Respublikos karinių oro pajėgų naikintuvai F-15K pratybose lydėjo du JAV karinių oro pajėgų bombonešius B-1B "Lancer", kurie gruodžio 20 d. demonstravo atomine kuoka pasauliui grasinančiam diktatoriui raumenis.
 
Ir čia mums kyla retorinis klausimas – kodėl „Lancer“ gražuoliai negalėtų būti lydimi šios lėktuvų plejados visai šalia Krymo?
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Vakar Seimas patvirtino, kad mūsų valstybės sisteminės bėdos, ką ne kartą jau jums, mielieji, sakėme, niekur nedingo. Jos vis gilėja.
 
Kiek mažiau nei pusė Seimo narių nusprendė, kad už sunkius korupcinius nusikaltimus laisvės atėmimo bausme nuteistas parlamentaras nesulaužė priesaikos. Kitaip sakant, šis Seimo narys, beveik pusės tautos išrinktųjų manymu, dirbo, dirba ir toliau iš kalėjimo dirbs Lietuvos valstybės labui ir jūsų, rinkėjų, gerovei.
 
Prieš apkaltą balsavę ar balsavime nedalyvavę (nebent buvo tikrai rimtos priežastys) Seimo gapšiai nemato jokių bėdų tame, kad įstatymai gali būti perkami. Jie netgi yra laimingi galėdami būti šalia nusikaltėlio, kuris ir toliau kartu su jais svarstys, rengs ir balsuos už teisės aktus, kurie turėtų kurti gerovę ir šviesą. Ne atskirai banditų gaujai, bet visai Lietuvos valstybei.
 
Apie jokią moralę kalbėti čia net neverta. Net tikri “bachūrai”, “poniatkes” sulaužiusį sėbrą išmeta iš savo tarpo. Seime nueita toliau ir giliau.
 
“Čekiukų bacila” žemesnėje politikos pakopoje yra pamatas vešinčiam aukštajam gapšizmui. Šį nesuvaidintą, tikrą, gapšizmo suėstą, korupcinį vidaus politikos veidą kaip dovaną savo rinkėjams artėjančių Kalėdų proga įteikė aukščiausioji, įstatymus kurianti valdžia. Joje, net ir už Gapšio apkaltą balsavusi, sąlyginį padorumą demonstruojanti kita pusė visgi nesibodi ranką spausti tokiam ant valstybės išdavimo briaunos vaikštančiam veikėjui kaip Žemaitaitis.
 
Gapšį teismas gali pasodinti už grotų, bet tarpstančio gapšizmo Seime už grotų nepasodinsi.
 
Vienintelė atrama kovai su juo lieka rinkėjas.
 
↡ Nuotraukoje: JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos naikintuvai lydi su JAV bombonešius. Karla Parra/ JAV Karinės oro pajėgos
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


 
171 views0 comments
bottom of page