top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

BACHMUTAS YRA PERSILAUŽIMO GRAVITACIJOS CENTRAS (2023 05 15)

Geopolitinė padėtis

Vakar maždaug trims valandoms Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas susitiko Eliziejaus rūmuose. Ukrainos vadovas atvyko į Paryžių iš Vokietijos Prancūzijos vyriausybiniu lėktuvu, pratęsiant jo kelionę po Europą su keliais sustojimais.

Ukrainai puolant okupantų pajėgas šalies rytuose ir tikintis susigrąžinti Rusijos aneksuotą Krymą, vienas svarbiausių darbotvarkės klausimų buvo karinė pagalba. E. Macrono biuras sakė, kad Prancūzija "artimiausiomis savaitėmis" tieks dešimtis lengvųjų tankų ir šarvuočių, tačiau konkretaus skaičiaus nenurodė. Taip pat buvo pažadėta daugiau oro gynybos sistemų, tačiau ir šiuo atveju detalės nebuvo paviešintos.

Pareiškime Prancūzija savo paramą Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui apibūdino kaip "nepajudinamą" ir pažadėjo, kad jos politinė, ekonominė, humanitarinė ir karinė pagalba bus teikiama "tiek, kiek reikės".

Atvykęs V. Zelenskis tviteryje parašė: "Su kiekvienu vizitu Ukrainos gynybiniai ir puolamieji pajėgumai plečiasi. Stiprėja ryšiai su Europa, didėja spaudimas Rusijai".

Ukrainos prezidentas teigė, kad bus siekiama išlaisvinti Rusijos okupuotas teritorijas, esančias tarptautiniu mastu pripažintose Ukrainos sienose, o ne pulti Rusijos teritoriją. Remiantis „žvalgybos duomenimis“, anksčiau esą Zelenskis svarstė galimybę bandyti užimti teritorijas pačioje Rusijoje, kad jas būtų galima panaudoti kaip derybinį svertą taikos derybose. Tiesiai paklaustas apie tokius tariamus planus, V. Zelenskis sakė: "Mes nepuolame Rusijos teritorijos, mes išlaisviname savo teisėtą teritoriją. Neturime nei laiko, nei jėgų. Taip pat neturime ir papildomų ginklų, kuriais galėtume tai padaryti".

Suprantama, kad net jei ir buvo planuojama užimti Belgorodą ar kitą taktiškai svarbų atramos punktą Rusijos teritorijoje, apie tai patvirtinimų sulauksime tik pasibaigus karui, Rusijai jau mokant didžiules reparacijas. Mes nuo pat pirmų invazijos akimirkų laikėmės pozicijos, kad norint sėkmingai stabdyti ir vėliau triuškinti teroristų ordas iš rytų, būtina smogti strateginiams taikiniams Rusijos gilumoje. Kai sparnuotosios raketos smogs šalia Maskvos esantiems kariniams daliniams, ginklų ir sunkiosios technikos gamybos linijoms, kai maskvietis aidint oro pavojaus sirenoms tekinas lėks į rūsį išsikratyti prišiktų iš baimės kelnių, tada galėsime kalbėti apie tikrą „derybinį svertą“.

Vakarų Vokietijos Acheno mieste V. Zelenskiui taip pat buvo įteikta prestižinė tarptautinė Karolio Didžiojo premija, skirta jam ir Ukrainos žmonėms. Sveikinimo kalboje Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen karą Ukrainoje palygino su geležinės uždangos griuvimu prieš daugiau nei 30 metų. "Kiekvienai kartai ateina akimirka, kai ji turi stoti ginti demokratiją ir tai, kuo tiki", - sakė ji. "Mums tas momentas atėjo."

Jei sakydama „mums“ Uršulė turėjo galvoje rytoj ES nare tapsiančią Ukrainą, labai tuo džiaugiamės. Deja, būdami realistais, turime pastebėti, kad ES „mes“ supratimas yra mažai kuo besiskiriantis nuo driskių mąstymo bunkeryje už Uralo. Kai Ukraina savo krauju gina Vakarus nuo sužvėrėjusių marodierių, tada sakome, kad ginamės „mes“. Kai kalbame apie sąjungą ir priėmimą į europiečių šeimą, tada sakome, kad remsime Ukrainą „tiek, kiek reikės“.

Ir ne, čia ne kritika, ne sarkazmas, ne pyktis, ne dar kas nors, kas mus padeda į „mes ir jie“ lentynėlę. Tai realybė, fakto konstatavimas.

Reikšmingi postūmiai

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas paskelbė apie naują didelį karinės pagalbos Ukrainai paketą. Bendra jo vertė - 2,7 mlrd. eurų. Jis pabrėžė, kad Berlynas teiks Ukrainai humanitarinę, politinę, finansinę ir ginkluotės paramą tiek, kiek reikės.

"Jūsų vizitas į Berlyną yra galingas signalas, gerbiamas Volodymyrai Zelenski. Jau 444 dienas tęsiasi žiaurus Rusijos invazinis karas prieš Jūsų šalį... Mes nesilpniname savo paramos: Vokietija teikia naują 2,7 mlrd. eurų vertės karinės pagalbos paketą, įskaitant kovinius tankus "Leopard-1", PKM "Marder" ir oro gynybos sistemas "Iris-T", - rašė Scholzas tviteryje.

"Mūsų daliniai šiandien užėmė daugiau kaip dešimt priešo pozicijų šiauriniame ir pietiniame Bachmuto rajone ir išvalė nemažą miško plotą netoli Ivanivskės. Į nelaisvę paimti priešo kariai iš įvairių dalinių", - pranešė Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar savo "Telegram" kanale.

Ji pridūrė, kad tie, kurie žino tikrąją padėtį ir yra vietoje, dabar supranta padėties rimtumą. "Tai yra, kai vienas metras yra vertas 10 km, kalbant apie užduočių sudėtingumą. Mūsų žmonės veikia ties antžmogiškų galimybių riba. Veikia tvirtai, ryžtingai ir profesionaliai", - rašė ji.

Rusijos reguliariųjų padalinių taip vadinami kariai pradėjo puolimą į šiaurės rytus nuo Kupjansko ir Kupjansko-Svatovės ribose. Okupantai surengė nesėkmingus puolimus prie Masjutovkos (12 km į šiaurės rytus nuo Kupjansko), Sinkivkos (8 km į šiaurės rytus nuo Kupjansko), Novoselovskojės (14 km į šiaurės vakarus nuo Svatovo) ir Stelmachovkos kaimo (15 km į šiaurės vakarus nuo Svatovo) rytinio pakraščio. Susirėmimai vyksta ir už 13 km į šiaurės vakarus nuo Svatovės.

Yra duomenų, kad Rusijos 1-oji tankų armija traukiasi iš Novoselovskojės.

Manome, kad šiais manevrais rusofašistai siekia dalinai atitraukti kontr-puolime dalyvaujančias ukrainiečių pajėgas prie Bachmuto tam, kad galėtų atpalaiduoti kritinėje padėtyje esančius pajėgų likučius į šiaurės vakarus ir šiaurę nuo Bachmuto.

Trumpai

Kinija pirmadienį nuteisė 78 metų Jungtinių Valstijų pilietį kalėti iki gyvos galvos dėl kaltinimų šnipinėjimu. Honkonge nuolat gyvenantį Johną Shing-Waną Leungą 2021 m. balandžio 15 d. sulaikė kontržvalgybos agentūra pietrytiniame Sudžou mieste.

Pirmą kartą Jungtinės Tautos oficialiai paminės šimtų tūkstančių palestiniečių egzodo iš dabartinio Izraelio 75-ąsias metines. Masinis išėjimas prasidėjo, kai Jungtinės Tautos padalijo Didžiosios Britanijos valdomą Palestiną į atskiras žydų ir arabų valstybes. Palestiniečiai jį vadina "nakba" arba "katastrofa".

Butų vagis ir "Vagner" vadas Prigožinas vakar neva išdavė, kad keturis Rusijos karinius orlaivius Briansko srityje galėjo numušti pačios Rusijos pajėgos. Kremliaus teroristai atsisakė komentuoti rusiškų soctinklų pranešimus, kad šeštadienį Briansko srityje „sudužo“ du naikintuvai - Su-34 ir Su-35 bei du sraigtasparniai Mi-8.

JAV naikintuvai perėmė šešis tarptautinėje oro erdvėje netoli Aliaskos skridusius Rusijos orlaivius, sekmadienį pranešė Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos vadavietė (NORAD). Tarp Rusijos lėktuvų buvo bombonešiai TU-95, kuro užpylėjas IL-78 ir naikintuvai SU-35, sakoma NORAD rašytiniame pranešime.

Nei T. Erdoganas, nei T. Kilicdaroglu neperžengė 50 proc. ribos, reikalingos tam, kad būtų išvengta antrojo rinkimų turo, kuris vyks gegužės 28 d. Sekmadienį vykusiuose rinkimuose prezidentas Erdoganas aplenkė opozicijos varžovą Kilicdaroglu, tačiau jam pritrūko absoliučios daugumos, kad pratęstų 20 metų trukusį valdymą NATO priklausančioje šalyje.

Teroristinės Rusijos karo nusikaltimų ministerija pranešė, kad Rytų Ukrainoje žuvo du jos aukšto rango kariuomenės vadai. 4-osios motorizuotosios šaulių brigados vadas Viačeslavas Makarovas ir atskiro padalinio vado pavaduotojas pulkininkas Jevgenijus Brovko žuvo bandydami atremti ukrainiečių atakas prie Bachmuto.

Gražaus šokio trypiant kalinką su Kobzonu, driskiai.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sako, kad operacija Bachmute bus didelio Ukrainos kontrpuolimo pradžia. Ukraina perėmė iniciatyvą Bachmute, tačiau "tai nereiškia, kad rytoj miestas bus išlaisvintas, o tai, kad bus tęsiamos sunkios kovos ir toliau naikinami Rusijos koviniai pajėgumai".

"Plačiąja prasme Bachmutas yra kontrpuolimo preliudija. Tai yra durys, kurios atveria Ukrainai duris į sėkmingą kontrpuolimą", - sakė Podoliakas.

Lietuvoje

Vienas žurnalistas mūs kaimuky šokdina ministres ir kitokio rango bei raugo politikes ir politikierius.

Drebančiais balsais, lyg pirmokai prie lentos, nudelbę akis baudžiauninkai ponui aiškinasi, kur ir kaip leido mokesčių mokėtojų pinigus.

- Tuoj pat parodyk, kur ir kam išleidai, kitaip – viskas aišku! – griežtai lyg prokuroras stumdo nusidėjusius ir nelabai valdininkus kitos, ketvirtosios valdžios, atstovas.

- Taigi, kad vagi, nu gi va gi na, pagal įstatymo raidę, - lemena valstybės tarnystėn stoję portfelių pilotai.

O mes, spragėsiais ir kola apsidėję, netveriame džiaugsmu: Lietuvoje tikra skaidrumo fiesta. Pagaliau ir mūsuose valdžion ateis tie, kurie išmokę du prie dviejų pridėti gebės paslėpti visus galus.

Nuotraukoje išmanūs ukrainiečiai prie Bachmuto.

Ypatingas ačiū nuolatiniam rėmėjui „DT Artelė“, taip pat Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



65 views0 comments
bottom of page