top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

BERLYNAS PRAREGI: RUSIJA DERĖSIS TIK PRALAIMĖJUSI (2024 01 26)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pripažino, kad Putinas siekia sunaikinti Ukrainą, todėl derybos su Rusija neturi prasmės. Scholzas priminė, kad dar prieš invaziją buvo sukurta speciali derybų platforma Ukrainos ir Rusijos konfliktui spręsti, tačiau tai Kremliaus nesustabdė.

Pagaliau ir Berlynas pabudo. Vokiečiai suprato, kad su Kremliumi negali būti jokio dialogo, todėl beprasmės bet kokios derybos, komisijos, platformos, konferencijos ir taikos formulės. Maskva supranta vienintelę kalbą - žarsteklio per snukį daužymo dialogą, kol neliks dantų. Olafas Scholzas priminė "imperinius ir istoriškai aklus" Putino ir jo gaujos teroristų imperinius pareiškimus.

"Bet jei ukrainiečiai nustos gintis, tai bus Ukrainos pabaiga. Taigi mūsų bendras signalas Rusijai turėtų būti toks: mes palaikysime Ukrainą, kuri kovoja už savo išlikimą ir išsaugo savo suverenitetą, tiek, kiek reikės", - pareiškė O. Scholzas.

Dėmesio - Kremliaus mina. Kažkas Kremliuje “pasitąsė” ir pranešė, kad Europos Sąjunga neturi reikiamo gynybinio potencialo, kad galimo ginkluoto konflikto atveju galėtų savarankiškai pasipriešinti Rusijai be Jungtinių Valstijų paramos. Taip Kremlius praneša, remdamasis “Politico”.

Tai visiškas melas ir kliedesys. “Politico” iš tiesų net neužsimena, jog ES neturi gynybinio potencialo kovoti su Rusija. Leidinyje analizuojamas Europos karinis potencialas ir perspektyvos be JAV paramos. Skaičiuojamos JK ir Prancūzijos turimos branduolinės galvutės ir galimybės atgrasyti Rusiją.

Tęsiasi diskusijos dėl tariamo kandidato į Rusijos prezidento postą Boriso Nadeždino, neva surinkusio 150 000 parašų. Tiesą sakant, diskutuoti čia nėra ką, nors mūsų naivūs politpatologai įžvelgia šiame Kremliaus projekte kažkokią ateities perspektyvą. Šis veikėjas atvirai kritikuoja Putiną, giria Rusijos vyriausybę, premjerą Mišustiną, kuris esą sumaniai išvedė šalies ekonomiką iš krizės ir palaiko jos kvėpavimą. Ir penktokui, bent kiek besidominčiam politika, aišku, jog Rusijoje nėra nei vieno Kremliui, Putinui ar FSB galinčio pakenkti žmogaus, nekalbant apie realų konkurentą. Visi Rusijoje esantys politiniai veikėjai dirba po priedanga, FSB sparnu. Rimti konkurentai - po žeme arba egzilyje. Tiesa, girti Mišustiną, kuris perorientavo Rusijos pramonę ir pastatė ant karo bėgių, kad fronte netrūktų raketų žudyti ir naikinti ukrainiečiams - lygiai tas pats, kas liaupsinti karo nusikaltėlį Putiną.

Ir net jei Nadeždinas pasisako prieš karą - tai ne jo, o nuosaikaus, jei taip galima pavadinti nusikalstamą struktūrą, FSB sparno dalies planas, kuris toks buvo dar iki karo pradžios.

Jei šis kandidatas mėgins nors truputį realiai varžytis su Putinu, tai reikš viena - skilimo Kremliaus jėgos struktūrose šešėlį.

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

Per praėjusią parą įvyko 82 koviniai susirėmimai. Rusų teroristai surengė 2 raketų atakas, 19 oro smūgių, 68 Ukrainos teritorijos apšaudymus iš įvairių įrenginių.

Šįkart driskiai buvo itin aktyvūs Odesos ir Chersono srityse. Rusai visais įmanomais būdais stengiasi išstumti priedangą plečiančius ukrainiečius iš Chersono ašies.

Nepaisant didelių nuostolių, okupantai net 6 kartus nesėkmingai čia bandė pulti Ukrainos karių pozicijas.

Ukrainos kariai tęsia aktyvius veiksmus, siekdami okupacinėms pajėgoms padaryti kuo daugiau nuostolių ir išsekinti priešą visoje fronto linijoje.

Ukrainos raketinės pajėgos pataikė į 3 karių, ginklų ir karinės technikos telkinius bei priešo amunicijos sandėlius.

↞ Trumpai ↠

Slovakija pritars 50 mlrd. eurų paramai, o Vengrija neblokuos ES karinės paramos fondo Ukrainai.

JAV ekonomika šovė aukštyn. 2023 ketvirtojo ketvirčio rodiklis viršijo 1,5 %, kurio tikėjosi ekonomistai. Ketvirtąjį ketvirtį JAV ekonomika išliko stulbinamai pajėgi ir užbaigė nepaprastai stiprų 2023 m. laikotarpį, o vartotojai ir įmonės toliau išlaidavo. Pakoreguotas metinis 3,3 % augimas, pranešė Prekybos departamentas. Bendras JAV 2023 m. augimas iš viso sudarė 2,5 %.

Kinijos atstovas prie JT pareiškė, kad Rusija ir Ukraina turėtų "suintensyvinti savo sąveiką", kad netrukus būtų atnaujintos taikos derybos. Kinija neva "visada pasisako už taiką ir dialogą" ir yra "labai susirūpinusi" dėl padėties Ukrainoje.

Pekinas beveik visuomet meluoja. Vienok, laukiame, kada Putino gauja galutinai užknis Pekino komunistus, kurie, kad ir kokie monstrai bebūtų, siekia ekonominio klestėjimo. O klestėjimo, ir stabilios rinkos nebus tol, kol driskiai terorizuos visą pasaulį. Užtektų vieno rimto skambučio į Kremlių, be jokių pareiškimų JT, ir pasaulyje nušvistų šiokie tokie taikos kontūrai.

Rusijoje ketveriems metams nuteistas karo nusikaltėlis, teroristas Igoris Strelkovas-Girkinas.

Buvę kadriniai GRU darbuotojai apkaltino Kremlių tokiu būdu sveikinant Volodymyrą Zelenskį su gimtadieniu.

Tačiau iš esmės jokio skirtumo, ką kalba GRU karininkai ir keleriems metams nuteistas Strelkovas. Turime išmokti, jog tokio pobūdžio žinutės yra informacinės operacijos. Gali būti, jog jomis siekiama įbauginti tikruosius Putino priešininkus.
Tačiau jos nereiškia, jog tikrovėje būtent taip ir yra.

Italijos Senatas pritarė vyriausybės sprendimui pratęsti leidimą tiekti karines atsargas Ukrainai iki 2024 metų pabaigos. Sprendimui pritarė 113 senatorių, nepritarė - 18. Nė vienas senatorius nesusilaikė nuo balsavimo.

Na va, kaip puiku. Bunda ir siestų, gero vyno, pasakiškai gražios šalies žmonės.

⥁ Lietuvoje ⥀

Sankryžose – kamščiai.

Labai dažnai pirmas automobilis prie šviesoforo tiesiog pakimba… nes vairuotojas naršo interneto erdvėse. Skrolinimą nutraukią šaižus “pyyyyyyyyp!!!”, parūksta dūmų debesis iš miegojusio automobilio šiknos, eilutė nervingai pajuda pirmyn.

Viskas būt gerai, jei ne tiek traktoriai!

Užkišo miestą, tūtuoja, kelia triukšmą, erzina. Taip piktinasi vieni miesčionys. O kiti džiaugiasi. Nes matai gi atvažiavo su užsienietiškais, prabangiais, kas reiškia, jog anys – ne vatnykai, o vakarietiški ūkinykai. Jei būt su T-34, tai jau garantuotai būt šūdžiai rusofilai. Tačiau kažkaip visiems iki galo ir taip neaišku, ko jie čia atvažiavo… na ne technikos pasidemonstruot juk… nes sprendimus priima Briukselis, o ne Navickas. Bet kiti aiškina, kad kaltas būtent Navickas, nes negynė ūkininkų pievų ir išmokų prieš Briukselį.

Tai, kaip tę yr iš tikrųjų? Kas teisus, o kas ne? Ir ar visi ūkininkai žino, kodėl jie būtent dabar susirinko Vilniaus centre, o ne pernai ir ne kitąmet?

Bet uoliam skrolintojui mąstyt ir ilgai vargt nereikia. Jei jis turi ką nors pasilaikinęs - pasifilovinęs, tiki kokiu nors išmaniu įtakotoju, pasiskaito jįjį, o pastarasis audringai būna prikeverzojęs aštrių epitetų, žmogui belieka užimti jam patinkančio rašliavotojo poziciją. Neturint savosios.

 - Klausyk, ką tu manai apie Ovičių?
 - Nežinau, nebelabai patinka… aš dabartės žiūrau Zorovą, jis gerai pavaro.
- O man jis nepatinka. Negražus. Aš klausau to… kaip jis ten… Švebso. Teisingai žmOgus kalba.

Ar dažnai susimąstom, kad kalbam kitų į mūsų smegenis sukeltais paruoštukais?
Ar gyvenam svetimų primestomis nuomonėmis, uždaryti jų lentynėlėse, ar vis dar turim savąsias?
Ar elgiamės pagal svetimas, primestas formules, ar mąstome savo galva?

Tai klausimai ir jums, ir mums - patiems sau.

Visgi norime atsargiai pasidžiaugti, kad čia susibūrė didelis, plačiai mąstančių žmonių ratas. Todėl mes Jumis labai džiaugiamės.

↡ Nuotraukoje: T-34.

Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications



42 views0 comments
bottom of page