top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

DRISKIAI SPRUNKA IŠ KRYMO KELTAIS (2023 05 01)

Geopolitinė padėtis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečią kartą per mėnesį labai ilgai kalbėjosi su telefoninių pokalbių magistru Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu. Pokalbis, kaip taisyklė, truko daugiau nei valandą. Jo metu V. Zelenskis išsamiai nušvietė padėtį fronte, jos perspektyvas gegužės-birželio mėnesiais ir prioritetinius Ukrainos gynybos pajėgų poreikius. Valstybių vadovai aptarė pasirengimą Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, kuriame bus priimti sprendimai dėl saugumo garantijų Ukrainai ir pradėta Ukrainos pakvietimo į Aljansą procedūra.

Šnekoriai apsikeitė labai svarbia informacija, padėkomis ir pagyromis vienas kitam.

Skeptiškai vertiname Macrono pomėgį rengti demonstratyvius pokalbius su pasaulio valstybių lyderiais. Ypač turint galvoje, kad kaip pažymi „Bloomberg“, Prancūzijos prezidento bandymai pasitelkti Kinijos diplomatinę pagalbą buvo nesėkmingi. Netrukus po šios kelionės Paryžius sulaukė dar vieno Pekino smūgio - skandalingo Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pareiškimo, kuriame jis suabejojo Ukrainos ir Baltijos šalių suverenumu.

Tačiau net jei Macrono ėjimai ir pastangos duoda priešingų nei tikimasi rezultatų, Prancūzijos rinkėjai teigiamai įvertina Emanuelio manieras, šypseną, kostiumą ir kulionikus (sąsagas). Toks šiandien pasaulis. Politinę informacinę erdvę valdo liaudis, išaugusi ant primityvių komiksų ir madų žurnalų bei serialų.
Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sureagavo į buvusios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel žodžius, kuriais ji savo politiką Rusijos atžvilgiu pavadino teisinga. Jis paragino Merkel liautis teisintis ir eskaluoti karo temą. "Jei negalite ištaisyti praeities klaidų - tiesiog nustokite teisintis ir skatinti agresorių", - apibendrino politikas.

Mes vėl drįsime sau leisti būti ciniškais: o kur Merkel laikais buvo Podoliakas ir kaip elgėsi Kyjivas? Badyti pirštu į Vakarų klaidas galima tik tokiu atveju, jei pats jų metu buvai neklystantis.

Tuo tarpu Lietuva, jos užsienio politiką atstovavę ir atstovaujantys diplomatai ir politikai garsiai ir viešai priekaištavo Berlynui dėl vadinamosios „Berlyno linijos“, Nord strymų bei kitos kruvinos draugystės su Kremliumi epizodų. Deja, Vilniaus tuomet niekas neklausė.

2014 m. Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainą, A. Merkel vadovaujama Vokietija išplėtė ekonominį bendradarbiavimą su Rusija, buvo pradėtas tiesti dujotiekis "Nord Stream 2", kurį Vokietijos žiniasklaida vėliau pavadino didžiausia pastarųjų metų šalies gėda. O 2008 m. aukščiausiojo lygio susitikime A. Merkel priešinosi, kad Ukrainai būtų pateiktas konkretus veiksmų planas dėl stojimo į NATO, ir iki pat paskutinių savo darbo dienų asmeniškai blokavo bet kokią karinę pagalbą Kyjivui.

Reikšmingi postūmiai

Rusai naktį į Ukrainą paleido 18 raketų. Šalies oro gynybos pajėgos numušė 15 iš jų. Ataka prasidėjo 02.30 val. nakties, okupantai atakavo Ukrainą iš strateginių lėktuvų - devynių Tu-95 ir dviejų Tu-160. Oro pavojaus sirenos kelias valandas gaudė visoje Ukrainoje.

Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Popko pranešė, kad, preliminariais duomenimis, oro gynybos pajėgos sunaikino visas Kyjivo oro erdvėje buvusias teroristų raketas ir nepilotuojamus orlaivius. Informacijos apie aukas ir gyvenamųjų namų ar infrastruktūros objektų sunaikinimą nėra.

Driskiai pagaliau suprato, kad tiltas per Kerčės sąsiaurį tapo itin pažeidžiamas didelio tikslumo ir tolimojo nuotolio ginklų, kuriuos jau turi Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Būtent todėl rusai skubiai įrenginėja keltų perkėlą. Teigiama, jog šiuo metu veikia šeši keltai, tačiau jų vargiai pakaks perkelti tūkstančius demoralizuotų driskių namo.

Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas susitiko su JAV pajėgų Europoje vadu generolu Kristoferiu Kavoliu. Pokalbio metu ypatingas dėmesys buvo skirtas būtinybei aprūpinti Ukrainą įvairia ginkluote ir oro gynybos sistemomis.

Pranešama, jog kovos rytiniame Bachmute "labai intensyvios", sekmadienį per nacionalinę televiziją sakė Ukrainos kariuomenės atstovas spaudai Mykyta Šandyba. "Rusijos kariuomenė stengiasi užimti miestą iki gegužės 9 d. Šiuo metu jiems tai nepavyksta", - sakė jis. "Jie naudoja artileriją, minosvaidžius ir tankų apšaudymą, kad sunaikintų miestą. Dažnai mūšiai su jais yra artimo kontakto mūšiai. Naikiname priešą šaulių ginklais ir granatomis, o ne artilerija".

Ukraina teigia, kad kontroliuoja pagrindinį tiekimo į Bachmutą "gyvybės kelią", kuris jungia miestą su Časiv Jaro miestu, esančiu šiek tiek daugiau nei 17 km į vakarus.

Dešimt mėnesių trunkantis Bachmuto šturmas antrąja pasaulio karine galia besivadinančiai Rusijai turėtų būti gėda, o ne pergalės simbolis. Tačiau driskiai nebūtų driskiai - jiems svarbu užropoti ant lavonais nugultų griuvėsių, gerti vodkę ir girtų šunų balsais bliauti „roscvetali jabloni i gruši...“.

Prieš numatomą Kyjivo kontrpuolimą Rusijos kariuomenė pakeitė aukščiausio rango generolą, atsakingą už logistiką. Rusijos gynybos ministerijos pranešime teigiama, kad M. Mizincevą pakeitė Aleksejus Kuzmenkovas - buvęs Nacionalinės gvardijos pareigūnas.

Šios rokiruotės greičiausiai yra Putino panikos priepuoliai, atiduodant strategiškai svarbius postus į patikimų šakalų - Rusijos nacionalinės gvardijos vado Viktoro Zolotovo auklėtinių rankas.

Trumpai

„Wagner“ karinės grupės vadas, Putino virėjas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad po "trumpo laiko" organizacija nustos egzistuoti. "Wagner“ laikas esą eina į pabaigą ir netrukus nustos egzistuoti. Mes įeisime į istoriją", - pareiškė recidyvistas.

Melas. Tiksliau, transformacijos pradžia. Kremlius jokiu būdu neatsisakys didžiulius pelnus nešančios karinės formuotės, kuri užtikrina grobiamuosius imperijos žygius Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Lotynų Amerikoje.

Čekijos prezidentas Peteris Pavelas aptars su parlamentu Krymo totorių deportacijos 1944 m. pripažinimą genocido aktu. Pasak Pavelo, Krymo totoriai jau labai seniai, dar nuo Stalino valdymo laikų, patiria Rusijos priespaudą. Tautos atstovai kreipėsi į Čekijos prezidentą jo vizito Ukrainoje metu, kad Čekija prisijungtų prie daugelio šalių, pasmerkusių Krymo totorių deportaciją 1944 m. kaip genocido aktą.

Būtų teisingiausia Krymo totorius pagaliau gražinti namo, ir gražinti jiems teisėtus namus – Krymą.

Lietuvoje

Nesiliauja erzelis dėl Lietuvoje apsistojusių, gyvenančių ar priklydusių rusų, ukrainiečių, baltarusių ir kitų karo audrų nublokštų žmonių. Lūžta ietys dėl privalomo lietuvių kalbos mokymosi ir mokėjimo.

Nenorime veltis į diskusijas, tačiau pastebėsime paprastą dalyką: kiekvienas save gerbiantis lietuvis, vykstantis į užsienio šalį pasirūpina bent jau pasikalbėjimų žodynėliu. Paprasčiausiai tam, kad svečioje šalyje galėtų jaustis geriau ir pademonstruoti vietiniams gyventojams deramą pagarbą.

Lietuvoje yra pabėgėlių, kurie gyvena du, o kartais ir dešimt metų, tačiau nesimoko lietuviškai ir neišlemena “ačiū - laba diena“, nes mūsų šalyje esą visi kalba rusiškai, todėl čia galima jaustis kaip namie. Bet Lietuva – tikrai nėra Maskvos priemiestis, todėl mums kyla pagrįstas noras tokius „kaip namie“ besijaučiančius atvykėlius palydėti į tikruosius namus.

Lietuva nėra Rusija, kaip ir nėra Ukraina ar Baltarusija. Jei gyveni čia keletą metų, privalai gebėti susikalbėti lietuviškai bent jau turisto lygmenyje. O jei jautiesi čia kaip namie, kaip Rusioje, tai esi proputiniškas imperialistas, Lietuvą laikantis carinės imperijos dalimi. Beje, toks imperializmas būdingas ir ne vienam vadinamajam Putino opozicijos atstovui.

Tik rusų visuomenės švietimas – kitų tautų istorijos, kalbų, kultūros, literatūros mokymas, gali pakeisti šią viduramžiuose užstrigusią Maskovijos piliečių mąstyseną. Nes jei dešimtis metų Vakaruose gyvenantis rusas moka vieną vienintelę kalbą ir vos-ne-vos išlemena „vat du ju synk ebaut zys“ – toks atsilupėlis mentaliai gyvena Rusijoje, vadinasi, jam nėra vietos civilizuoto pasaulio dalyje.

Nuotraukoje ukrainiečių bepilotis "Shark", kuriam driskiai neturi priešnuodžių demonstruojamas parodoje Kyjive, 2023 m. balandžio 26 d. (AP Photo/Hanna Arhirova)

Ypatingas ačiū rėmėjams: DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama. Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


53 views0 comments
bottom of page