top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

DRISKIUS REIKIA DAUŽYTI TOL, KOL JIE ATSISAKYS KARIAUTI (2023 12 27)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Susprogdinus Rusijos Juodosios jūros laivyno desantinį laivą “Novočerkassk”, pagaliau sprogo ir žiniasklaida: pirmuosiuose puslapiuose – liepsnojanti driskių gelda.
 
Nors šis triuškinantis Ukrainos kariuomenės smūgis ordai labai svarbus ir reikšmingas, Vakarų žiniasklaida šį faktą interpretuoja skirtingai. Vienas informacinis šaltinis teigia, jog nors Ukraina skelbia, kad desantinis laivas “Novočerkassk” susprogdintas, informacija nepatikrinta ir nepatvirtinta, nepaisant to, kad šaltinis - Ukrainos sąjungininkė JAV. Tas pats šaltinis neabejodamas skelbia ir tuo patvirtina Rusijos karo nusikaltimų ministro Šoigu pranešimą / dezinformaciją apie Marijinkos “išvadavimą.
 
Šiuo informaciniu “įmetimu” Kremlius siekia kompensuoti skaudų smūgį į paširdžius Krymo karo ringe. Būtent todėl ir skelbiamas Marijinkos užėmimas jam dar neįvykus. Tačiau šią informacinę - karinę operaciją sumaniai niekais pavertė Ukrainos kariuomenės pranešimas, jog Marijinka neužimta, nes jos paprasčiausiai nebeliko ant žemės paviršiaus. Šalies gynėjai ir toliau stabdo driskius naujai įrengtose fortifikacijose.
 
Tuo tarpu britų žiniasklaida skelbia, jog Ukraina pademonstravo, jog karas nėra aklavietėje. Teigiama, jog per 4 pastaruosius karo mėnesius buvo sunaikinta 20 % Rusijos Juodosios jūros laivyno. O pastarojo smūgio metu sunaikinta dalis Feodosijos uosto infrastruktūros ir kiti šalia stovėję laivai.
 
Skelbiama apie skylėtą rusų oro gynybą Kryme, nepaisant Kremliaus pranešimų apie įvairių tipų mažo, vidutinio ir didelio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemas.
 
Ši Ukrainos karinė operacija parodė, jog driskiai negali apsiginti nuo ukrainiečių oro atakų. Kremlius praranda dominuojančią padėtį ore.
 
Gelbėdami prestižą, GRU psichoperantai į viešą erdvę įmetė “antį”, jog numuštas pirmasis iš Vakarų atkeliavęs F-16. Iš šių kliedesių ukrainiečiai smagiai pasišaipė, nes F-16 dar nėra Ukrainoje.
 
Tęsiama informacinė tema “Navalnas Sibire”. Nors politikas “ištremtas” neva už 2000 km, tačiau žiniasklaida šiuo atveju net neabejoja, kad visa iš Rusijos atkeliaujanti informacija yra tiesa ir ji priimama už gryną pinigą. Cituojamas ir pats Navalnas, kuris vakar pranešė (!) apie savo nuotaikas ir sveikatos būklę. FSB apsižiūrėjo? Pramiegojo? Stangėsi paslėpti Navalną kuo toliau nuo žmonijos, ištrėmė pas baltąsias meškas, o informacija kažkaip visiškai netyčia pralindo į pirmuosius pasaulio žiniasklaidos puslapius? Net neabejojame, jog tai tęstinė, jungtinė FSB operacija, kuria siekiama “pakabinti” žiniasklaidą ir vedžioti už nosių Vakarų šalių lyderius. Navalno dramos atomazgą greičiausiai matysime Rusijos prezidento rinkimų arba rokiruočių Kremliuje metu.
 
Navalno temos „čiužinimas“ signalizuoja, jog FSB ruošia ir tokį variantą. 
 
Informaciniai mūšiai vyksta ir Izraelio - Hamas kare. Žiniasklaida skelbia apie 100 Izraelio smūgių taikiniams Gazoje bei apie 52 civilių aukas. Atkreipiame dėmesį, jog beveik visais atvejais aukų statistika skelbiama remiantis “Hamas” informaciniais pranešimais. Deja, Izraelis šį informacinį karą pralaimi, nes pasaulio žiniasklaidoje dominuoja teroristų informacija. Skaičiai apie aukas, sugriovimų, žuvusiųjų vaizdai ir civilių kančios turi lemiamą įtaką pasaulio opinijai, stabdant Izraelio sausumos operaciją Gazoje.
 
Vakarų demokratijos silpnosios vietos yra nesugebėjimas / nenorėjimas atskirti dezinformacijos nuo objektyvios informacijos. Būtent todėl ant svarstyklių lėkštučių, kaip lygiavertės, guldoma sąjungininkų informacija, ir priešininkų - teroristų dezinformacija.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Per pastarąją parą fronto linijoje įvyko 80 karinių susirėmimų. Karščiausia buvo Avdijivkos rajone - čia ukrainiečių gynėjai atrėmė apie 30 rusų atakų.
 
Ukrainos Generalinio štabo duomenimis, ukrainiečių kariai ir toliau stabdo driskių ordas Marijinkos kryptimi, Novomichailovkos ir Pobedos rajonuose Donecko srityje, kur atremtos septynios atakos.
 
Driskynas keičia karo taktiką: per dvi dienas praradę net 5 naikintuvus - bombonešius, rusai sumažino aktyvumą ore. Ukrainiečiams tapo lengviau “kvėpuoti” Chersono ir kitose srityse.
 
↞ Trumpai ↠
 
Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnyj pareiškė, jog Rusijos okupantams reikia daryti nuostolius tol, kol jie patys atsisakys kariauti prieš Ukrainą.
 
Pagaliau girdime tai, apie ką seniai svajojome. O girdime strateginius planus ne kovoti dėl kiekvieno Ukrainos žemės metro vyras prieš vyrą, o naikinti brangius ir ribotus okupanto resursus - gelžgalius, geldas ir skraidykles. Neturėdami iš kur leisti raketų, nekontroliuodami oro erdvės, rusai praras bet kokius šansus vykdyti aktyvius karo veiksmus ant žemės.
 
Islamistų grupuotė "Hamas" pakartojo, kad ji nesiderės su Izraeliu, jei nebus visiškai nutraukti pastarojo koviniai veiksmai. Abi pusės šaltai reagavo į Egipto planą sustabdyti įsiplieskusį konfliktą.
 
JAV kariuomenė surengė antskrydžius prieš objektus, kuriais naudojosi Irake įsikūrusi "Kataib Hezbollah" ir su ja susijusios grupuotės po to, kai per išpuolį buvo sužeisti trys JAV kariai. Oro antskrydžius įsakė surengti prezidentas Joe Bidenas. Irako vyriausybė skelbia, jog atakų metu žuvo vienas saugumo “tarnautojas", o 18 žmonių, "įskaitant civilius", buvo sužeisti.
 
Irako vyriausybė pabrėžia, kad tokie išpuoliai gali pakenkti abiejų šalių santykiams.
 
Kalėdų dieną Rusijos okupantai surengė didelę oro ataką prieš Ukrainą, todėl ukrainiečiai turėtų būti budrūs ir Naujųjų Metų naktį, pareiškė Pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Suartėjimo ir bendrystės metas. Šventės, kurių metu visi stengiamės ne tik atrodyti, bet ir galvoti gražiau nei kasdien. O tie, kas ištrūko ilgesnėms žiemos atostogoms, gali aplankyti vaikus, draugus, gimines ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
 
Ir tai yra nereali proga mums visiems pažiūrėti vienas kitam į akis, o ne į gražius selfius soctinkle. Bendraujant paaiškės, kad vieniems reikia paramos, kitiems užuojautos, tretiems pagalbos. Pamatysime, kad padailintos fotografijos pasakoja apie mums pažįstamus žmones toli gražu ne viską.
 
Būkime kartu su savo artimaisiais. Akimis, žodžiais, mintimis. Nes kitos progos gali paprasčiausiai nebebūti.
 
Tiesiog būkime. Čia ir dabar.
 
↡ Nuotraukoje: Ukrainos 95-oji šturmo brigada pratybose.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt
 


 
63 views0 comments
bottom of page