top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

DRISKIŲ KARO LĖKTUVAI KRENTA KAIP LAPAI (2024 02 22)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Trečiadienį Europos Sąjungos šalys susitarė dėl naujo sankcijų Rusijai paketo, skirto asmenims ir įmonėms, įskaitant Kinijos bendroves, įtariamoms padedant Maskvai kare prieš Ukrainą. Belgija, kuri šiuo metu rotaciniu būdu pirmininkauja 27 valstybių blokui, pareiškė, kad "paketas yra vienas plačiausių ES patvirtintų dokumentų rinkinių".

 

"Palankiai vertinu susitarimą dėl mūsų 13-ojo sankcijų Rusijai paketo", - sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. "Privalome ir toliau silpninti Putino karo mašiną. Iš viso įtraukę į sąrašą 2 000 sąrašų, mes ir toliau darome didelį spaudimą Kremliui. Taip pat toliau mažiname Rusijos galimybes naudotis bepiločiais orlaiviais."

 

Pasak kelių diplomatų, visų ES šalių narių ambasadoriai susitarė taikyti sankcijas maždaug 200 bendrovių ir asmenų. Diplomatai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgalioti atskleisti detalių apie sankcijas, kurios dar turi būti oficialiai patvirtintos šeštadienį, per antrąsias Rusijos ir Baltarusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metines.

 

Diplomatai teigė, kad naujomis sankcijomis bus dar labiau sugriežtinti prekybos apribojimai subjektams, susijusiems su Rusijos karinės pramonės kompleksu, taip pat priimti papildomi draudimai eksportuoti į Rusiją itin techniškus komponentus, skirtus dronų gamybai.

 

Tačiau ES sankcijos mažai rūpi blogio ašies šalims. Kol Vakarų diplomatai kalba apie ribojimus asmenims ir įmonėms, kurios, beje, gana lengvai juos apeina per trečiąsias šalis, tokias kaip Kazachstanas ar Kirgizija, Iranas su dideliu džiaugsmu tiekia ginklus teroristams ir Sinajaus pusiasalyje, ir Rusijoje,

 

Šeši šaltiniai agentūrai "Reuters" sakė, kad Iranas jau perdavė Rusijai apie 400 raketų, tarp kurių yra daug trumpojo nuotolio balistinių ginklų, pavyzdžiui, "Zolfaghar", sakė trys Irano šaltiniai. Ekspertai teigia, kad ši keliais pervežama raketa gali smogti taikiniams 300-700 km atstumu.

 

Maskva mirtinų ginklų siuntas iš Teherano pradėjo gauti sausio pradžioje, po praėjusių metų pabaigoje Teherane ir Maskvoje vykusių Irano ir Rusijos kariuomenės ir saugumo pareigūnų susitikimų. Būtent juose sudarytas galutinis susitarimas, sakė vienas iš Irano šaltinių. Mes gi savo ruožtu apžvalgose buvome apie tai įspėję.

 

Irano karinis pareigūnas, kuris, kaip ir kiti šaltiniai, prašė neviešinti jo tapatybės dėl informacijos slaptumo, „Reuters“ sakė, kad buvo išsiųstos mažiausiai keturios raketų siuntos, ir kad artimiausiomis savaitėmis jų bus išsiųsta daugiau. Kitas aukšto rango Irano pareigūnas sakė, kad kai kurios raketos į Rusiją buvo išsiųstos laivais per Kaspijos jūrą, o kitos - lėktuvais.

 

"Bus daugiau siuntų", - sakė antrasis Irano pareigūnas. "Nėra jokios priežasties tai slėpti. Mums leidžiama eksportuoti ginklus į bet kurią šalį, į kurią norime".

 

Tai štai va taip. Daugiau ginklų, daugiau kraujo Ukrainoje, daugiau chaoso pasaulyje. Teroristai bujoja, o Vakarų lyderiai stebi ir bando spręsti raketų smūgių grėsmes viešųjų ryšių agentūrų sukurtais pareiškimais.

 

Net ir Baltijos šalyse, kurios klaidingai daugelio manymu – ne „bus“, o jau yra kitas Rusijos taikinys, laukiama mistinių išgelbėtojų „iš NATO“, o kariuomenės vadas su penkiasdešimčia tankų po dešimties metų svajoja „gauti“ kažkokias ne „antraeiles užduotis“. Rusija mums realiai ruošiasi smogti dabar, o žmogus, pasipuošęs generolo laipsniais, pergyvena, kad smėlio dėžėje jam gali tekti žaisti kamputyje su išgalvotais alaviniais kareivėliais. Toks visiškai neadekvatus realybės vertinimas yra arba kvailio drąsa, arba klastinga išdavystė.

 

Tuo tarpu Latvijos premjerė Evika Silina šaltu vandeniu pila smėlio dėžėje žaidžiantiems sprendimų priėmėjams ant galvų sakydama, kad "kai pradedi manyti, kad pralaimėjai, (tu) iš tikrųjų pralaimėjai. Negalime pakliūti į spąstus ir pradėti tikėti, kad pralaimėjome. Kokia tada išeitis? Prisijungti prie Rusijos? Tikrai ne. Taigi pabuskite, pakilkite nuo sofos ir pradėkite daryti tai, ką galite padaryti geriausio savo šaliai ir sau."

 

Tik ar mes pasiruošę pabusti, ir svarbiausia, ar mes pasiruošę veikti dabar, daryti tai, kas iš tiesų prisidėtų prie mūsų saugumo ir gynybos bei padėtų Ukrainai atlaikyti ordos puolimą rytuose? Ar ir toliau sapaliosme komunikacijos strategų nugludintas populistines frazes, galvodami apie reitingus, būsimus paskyrimus ir pelno maržas?

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Ukrainos vyriausioji žvalgybos valdyba (GUR) trečiadienį pareiškė, kad Rusijos ginkluotosioms pajėgoms nustatytas terminas, iki kurio liko kiek daugiau nei trys savaitės, perimti visišką Ukrainos Luhansko srities kontrolę. GUR vadovo pavaduotojas Vadimas Skibickis interviu agentūrai "Interfax-Ukraina" sakė, kad Kremlius nori kontroliuoti Luhanską iki artėjančio Rusijos prezidento rinkimų vaidinimo.

 

Karo nusikaltėlių valdomos šalies visaapimantį cirką – taip vadinamus prezidento rinkimus - planuojama surengti kovo 15-17 d. Būtent iki to laiko fiureriui reikia kažko, ką jis galėtų parodyti savo žmonėms mainais į karo aukas.

 

Tačiau kol kas vladyka teroristas per zombiadėžes gali parodyti tik krintančių numuštų driskių karo lėktuvų vaizdus. Ukrainos ginkluotosios pajėgos per savaitę numušė septynis Rusijos naikintuvus, o Ukrainos oro pajėgų vadas generolas leitenantas Mykola Oleščukas vakar pareiškime nurodė, kad Kijevas sunaikino eilinį naikintuvą bombonešį Su-34.

 

"Mes suvalgysime rusų mešką mažais gabalėliais. Kartu į pergalę! P.S. Sklinda gandai, kad pastaruoju metu esu prastos nuotaikos. Neturiu tam jokios priežasties! Tiesiog puikiai sekasi - toks kovinis darbas!" – rašė jis.

 

Be to, paaiškėjo, kad prieš dvi dienas į netoli Volnovachos esantį ordos įrengtą poligoną ukrianiečiai žiebė „Himars“ raketa ir Kobzono giesmių giedoti išsiuntė 65 okupantus. Tokie smūgiai giliai priešo užnugaryje yra labai reikalingi Ukrainos kariams ir psichologiškai, ir, be jokios abejonės, naikinant ordos gyvąją jėgą ir techniką.

 

Vasario 22 d. naktį Rusijos okupacinės pajėgos vėl atakavo Ukrainos teritoriją bepiločiais lėktuvais ir raketomis. Karinių oro pajėgų duomenimis, iš Primorsko-Achtarsko srities buvo paleista 10 "šachedų“. Iš Juodosios jūros vandenų priešas taip pat paleido antiradarinę raketą Kh-31P. Ukrainos gynėjai Poltavos, Dnipro, Zaporožės ir Charkovo sričių ribose sunaikino aštuonis bepiločius orlaivius.

 

↞ Trumpai ↠

 

Kanada yra pasirengusi paremti Čekijos iniciatyvą skubiai pristatyti Ukrainai dešimtis tūkstančių artilerijos sviedinių. Nors detalės dar tikslinamos, šaltiniai pažymi, kad Kanados vyriausybė gali skirti iki 30 mln. Kanados dolerių Miuncheno saugumo konferencijos atidarymo metu Čekijos prezidento Petro Pavelo pasiūlytam planui įgyvendinti. Primename, kad Pavelas sakė, kad Čekija „rado“ iki 800 000 NATO standartinio kalibro artilerijos šaudmenų, kuriuos galėtų išsiųsti Ukrainai per kelias savaites, jei gautų finansavimą pristatymui.

 

Kas ieško, tas randa. Kas beldžia, tam atidaroma.

 

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Lenkijos vadovus ir Europos Sąjungos pareigūnus atvykti į Lenkijos ir Ukrainos pasienį deryboms dėl nuolatinių Lenkijos ūkininkų blokadų, kuriuos piktina, anot jų, nesąžininga Kijevo konkurencija.

 

Antradienį Lenkijos ūkininkai vėl surengė didelę protesto dieną, blokuodami beveik visą eismą pasienyje su Ukraina. „Mums užtenka nesusipratimų. Neturėtume žeminti vieni kitų, neturėtume žeminti nei Ukrainos, nei Lenkijos ūkininkų. Mums reikia vienybės. Mums reikia sprendimų - tarp mūsų, Ukrainos ir Lenkijos, ir visos Europos lygmeniu", - pareiškime sakė V. Zelenskis.

 

Puiki proga pasireikšti Lietuvos diplomatams.

 

Tuo tarpu ūkininkai – Kremliaus džiaugsmui ir planų išsipildymui – nerimsta ir kitose šalyse. Traktorių kolonos trečiadienį sutrikdė eismą Ispanijos sostinėje, nes ūkininkai, protestuodami prieš, jų manymu, pernelyg didelę biurokratiją ir nepakankamą valstybės pagalbą, susirinko Madrido centre ir žygiavo prie Žemės ūkio ministerijos.

 

Ūkininkai jau kelias savaites protestuoja visoje Europoje, pastaruoju metu Lenkijoje, Graikijoje ir Čekijoje. Visi jie reikalauja, kad būtų mažiau biurokratijos, susijusios su Europos Sąjungos bendrąja žemės ūkio politika, ir būtų sušvelnintos bloko aplinkosaugos taisyklės.

 

Izraelis suintensyvino Gazos ruožo pietuose esančio Rafos miesto bombardavimą, o per oro antskrydį žuvo keliolika vienos šeimos narių, pranešė gyventojai. Sugriauto palestiniečių anklavo Sveikatos apsaugos ministerija (dez)informavo, kad per karą iki šiol mirė 29 313 žmonių.

 

Jeruzalėje Izraelio ministrų kabineto narys Benny Gantz paminėjo "daug žadančius pirmuosius pažangos ženklus" dėl naujo susitarimo paleisti Gazos ruože "Hamas" teroristų laikomus įkaitus per derybas, kurias vedė Jungtinės Valstijos, Egiptas ir Kataras, siekdami užtikrinti karo pertrauką.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Latvijai ir Estijai paskelbus apie sulaikytus asmenis, kurie veikė Rusijos tarnybų pavedimu paaiškėjo, kad vyras, kuris sausio pabaigoje raudonais dažais aptaškė ir išniekino partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paminklą Merkinėje, Varėnos rajone, kaip įtariama, buvo užverbuotas Rusijos saugumo tarnybų.

 

Panašiais metodais jis veikė ir Latvijoje – paminklus apipildavo dažais ir pripiešdavo svastikų.

 

Prieš kelias savaites vienam iš šių apžvalgų autorių pakomentavus, kad tokie veiksmai yra didesnio paveikslo dalis ir bedus pirštu į Kremliaus psichoperantus, kurie planuoja ir vykdo informacines atakas Baltijos šalyse, valdžios koridoriuose buvo nusijuokta iš „egzperto“ paistalynių – čia juk, esą, tik vaikai arba chuliganai išsidirbinėja ir tiek.

 

Lietuvoje intensyvėjant išpuoliams prieš žurnalistus, istorinę atmintį, valstybingumo simbolius ir aktyvuojant penktąją koloną, ir VSD, ir debunk.eu įspėja apie dar didesnio masto galimas provokacijas artimiausiu metu. Mes gi negąsdiname – daugelis jūsų (virš pusės milijono Lietuvoje) jau perskaitė mūsų aprašytą galimos driskių hibridinės atakos scenarijų, kurį išdėstėme prieš kiek daugiau nei savaitę.

 

Mes tik sakome, kad būkite budrūs, žinokite, kad Kremliaus provokacijų ir informacinių operacijų tikslas – kelti chaosą, baimę, nuolatinę įtampą, stresą. Mūsų vertinimu, Rusija hibridinėmis priemonėmis siekia, kad mes savo pačių rankomis kenktume savo šaliai. Fizinė grėsmė yra maža, nes driskiai bijo aktyvuoti Aljanso 5-ąjį straipsnį.

 

Tačiau visi kiti būdai ir priemonės bus taikomos. Nepasimaukit. Tikrinkit informaciją, netikėkit nežinia iš kur gautais pranešimais, susidarykit kelių punktų veiksmų planą „kas, jeigu“, dirbkite savo darbus, o iš politikų ir sprendimų priėmėjų reikalaukit aiškių, konkrečių instrukcijų, planų ir veiksmų dabar, ne po dešimties ar penkiolikos metų.

 

↡ Nuotraukoje: „Azovo“ kariai.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



135 views0 comments
bottom of page