top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

DĖL KO PRAKAITUOJA VAKARŲ LYDERIAI? (2023 10 06)

Geopolitinė padėtis

Praėjusį mėnesį vykę trijų didžiausių Žemėje gyvenančių glušių, keliančių grėsmę visos žmonijos egzistavimui, susitikimai pradeda rodyti pasauliui savo ligotų susitarimų vaisius. Riebuiliui Kimui bėgiojant po savo konclagerį pirmyn atgal su atomine bomba, teroristinės Rusijos fiureris, branduolinis vladyka ėmė mojuoti „Burevestniko“ kuoka.

Vakar sakydamas kalbą užsienio politikos ekspertų forume, V. Putinas paskelbė, kad Rusija faktiškai baigė kurti sparnuotąją raketą ir sunkiąją tarpžemyninę balistinę raketą "Sarmat" bei sieks pradėti jų gamybą.

"Atlikome paskutinį sėkmingą branduolinės pasaulinio nuotolio sparnuotosios raketos "Burevestnik" bandymą", - vapėjo jis, nepateikdamas detalių. Tai pirmasis pranešimas apie esą sėkmingą "Burevestnik", kurią pagal prasmę, matyt, reiktų versti „Audronaša“, bandymą. Pirmą kartą apie šią raketą V. Putinas užsiminė 2018 m.

NATO kodiniu pavadinimu "Skyfall" vadinama raketa daugelio Vakarų ekspertų yra vertinama skeptiškai, ypač dėl to, kad esą ją varantis branduolinis variklis gali būti labai nepatikimas. Manoma, kad ji gali nešti branduolinę arba įprastinę kovinę galvutę, o dėl branduolinės varomosios jėgos potencialiai gali išbūti ore daug ilgiau nei kitos raketos ir įveikti daug didesnį atstumą.

Kai V. Putinas pirmą kartą atskleidė, kad Rusija kuria šį ginklą, 2018 m. sakydamas kalbą apie šalies padėtį, jis teigė, kad jo veikimo nuotolis būtų neribotas, todėl jis galėtų apskrieti aplink pasaulį nepastebėtas priešraketinės gynybos sistemų.

Žinoma, kad tai yra visiški kliedesiai. Dėl to, kad tokį ginklą sunku valdyti ir kelia didžiulę grėsmę, Šaltojo karo metais tiek JAV, tiek Sovietų Sąjunga, kūrusios branduolinius raketinius variklius, projektus galiausiai nutraukė.

2019 m. rugpjūtį per bandymus Rusijos karinio jūrų laivyno poligone Baltojoje jūroje "Burevestnik" sprogo, mažiausiai penki branduolinės energetikos inžinieriai ir du kariškiai žuvo, o radioaktyvumas regione trumpam pakilo.

Kartu pasirodė pranešimų, kad be branduolinio vladykos grasinimų, taip vadinamas Rusijos parlamentas, Dūma, ketina svarstyti galimybę pasitraukti iš susitarimo dėl branduolinių ginklų neplatinimo.

Kaip puikiai suprantate, nieko tas parlamentas nesvarstys, o darys tai, kas bus liepta. Klausimas, ar tas bus liepta?

Sprendžiant iš viso šio cirko, tokia tikimybė tikrai yra, ir spėjame, kad gana didelė. Rusijai iš Kinijos buvo duota žalia šviesa atominiam šantažui ir bauginimui, ir karo nusikaltėliai Maskvoje tikrai nepraleis progos.

Baimė, perauganti į paniką Vakaruose dėl branduolinio karo grėsmės yra vienintelis veikiantis, itin Vakarų šalių sprendimų priėmėjams skausmingas, svertas. Putinas ir jo sėbrai nebūtų teroristai ir Hagos klientai, jei juo nepasinaudotų.

Šioje vietoje dar kartą norime pasakyti ir apgailestauti, kad prakaituojančiais sugniaužtais kumštukais ir virpančiais keliais Vakarų lyderiai nebesuvokia skirtumo tarp baimės ir grėsmės. Taip, juos gali būti apėmęs klaikus siaubas – ir tai visiškai suprantama, Kremlius labai stengiasi juos išgąsdinti, tačiau reali grėsmė yra labai, labai maža.

Kol Vakarai gyvens nuolatinėje baimėje, tol karas nesibaigs. Ir, deja, ne tik Ukrainoje, ir ne tik ant žemės.

Reikšmingi postūmiai

Kremliaus žmogžudžiai vakar nurodė smogti į kaimo kavinę ir parduotuvę. Rytų Ukrainos Hrozos kaime rusiška „Iskander“ raketa jas nušlavė nuo žemės paviršiaus. Žuvo mažiausiai 51 civilis gyventojas, o gelbėtojai dar dabar ieško išgyvenusiųjų vienintelės kaimo kavinės liekanose. Po smūgio, kūno dalys buvo išmėtytos netoliese esančioje vaikų žaidimų aikštelėje, kuri taip pat buvo smarkiai apgadinta per išpuolį. Mobilieji telefonai buvo surinkti ir sudėti netoliese esančiame kieme, retkarčiais vienas kitas iš jų suskambėdavo, apšviesdamas sudaužytą ekraną.

V. Zelenskis, dalyvaujantis Ispanijoje vykstančiame maždaug 50 Europos vadovų aukščiausiojo lygio susitikime, kurio tikslas – pritraukti Ukrainos sąjungininkų paramą, pasmerkė smūgį kaip "akivaizdžiai brutalų Rusijos nusikaltimą" ir "visiškai sąmoningą teroro aktą".

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre šį smūgį pavadino "siaubingu" ir sakė, kad jis parodė, kodėl Jungtinės Valstijos daro viską, ką gali, "kad padėtų drąsiems Ukrainos žmonėms kovoti už savo laisvę, kovoti už savo demokratiją".

Kaip matome, nei JAV, nei ES, nei visas pasaulis nedaro „visko“. Tiesą pasakius, deja, nedaro net mažos dalies to, ką gali.

Tuo tarpu rusų teroristai, gelbėtojams tebeieškant kūno dalių Hroznoje, apie 7 val. ryte šiandien smogė Charkivo centrui. Po pirmųjų smūgių miesto karinės administracijos vadovas Sinegubovas pranešė, kad žuvo 10 metų berniukas. "Po griuvėsiais rastas 10 metų vaikas, deja, berniukas žuvo. Preliminariai sužeista 16 žmonių, tarp jų 11 mėnesių vaikas. Gelbėtojai dirba smūgių vietoje, ardo griuvėsius", - pažymėjo jis.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas dar iki šių kruvinų smūgių sakė, kad Vokietija dar nepriėmė sprendimo dėl ilgojo nuotolio raketų "Taurus" pristatymo Ukrainai. Esą, taip elgiamasi dėl siekio užkirsti kelią karo "eskalavimui". Jis pažymėjo, kad jo vyriausybė "visada turi atsižvelgti į tai, ko iš mūsų reikalauja Konstitucija ir kokios yra mūsų galimybės".

Britų ir vokiečių spaudos teigimu, Vokietijos kancleris ypač nerimauja, kad Kyjivas gali panaudoti "Taurus" raketas, kurių veikimo nuotolis siekia iki 500 km, Kerčės tiltui, jungiančiam Rusiją su okupuotu Krymu, atakuoti.

Be to, O. Scholzas bijo, kad "Taurus" raketų tiekimas gali sukelti tiesioginę konfrontaciją su Rusija, nes Vokietija turėtų pateikti "geoduomenis" arba personalą vietoje, kad padėtų Ukrainai naudoti šį kovinį komplektą.

Bijo ir nerimauja, nerimauja ir bijo. O gal viskas daug paprasčiau. Gal kancleris yra įtikėjęs, arba įtikintas, kad Rusija pasitenkins Ukraina, ir „Burevestnikai“ mainais į Ukrainos žemes ir žmones, nekris į Berlyną.

Tikėjimas ir viltis visada eina greta kvailumo, veidmainystės ir prisitaikėliškumo. Stiprus žmogus, lyderis, juos visada atskiria. Silpnas žmogus, sekėjas juos visada sumaišo.

Ispanija perduos šešias oro gynybos sistemas MIM-23 "Hawk" Ukrainai. Nebe pirmos jaunystės, patirtį sukaupusi raketų "žemė-oras" sistema "Hawk" vis dar gali užtikrinti trumpojo nuotolio ir taškinės oro gynybos pajėgumus.

Trumpai

Fiureris Putinas pranešė, kad rugpjūčio 23 d. sudužus samdinių vado Jevgenijaus Prigožino lėktuvui žuvusių žmonių kūnuose esą rasta rankinės granatos fragmentų. Jo teigimu, katastrofą tiriantys ekspertai nerado jokių požymių, kad privatus lėktuvas būtų patyręs "išorinį smūgį".

Atrodo, FSB pasakų departamentas nusprendė Vakarus įtikinti, kad „savi šaudė į savus“. Vietiniams Rusijos zombiams ši pasaka nėra skirta, nes visi jie „vis tiek žino, kaip viskas buvo iš tikro“.

O kiek tokių žinovų yra Lietuvoje!..

Izraelis tyliai padėjo Azerbaidžanui okupuoti Kalnų Karabachą, tiekdamas jam galingus ginklus prieš praėjusio mėnesio žaibišką puolimą. Likus vos kelioms savaitėms iki Azerbaidžano 24 valandų puolimo rugsėjo 19 d., Azerbaidžano kariniai krovininiai lėktuvai ne kartą skraidė tarp pietinės Izraelio oro bazės ir aerodromo netoli Kalnų Karabacho, kaip rodo skrydžių stebėjimo duomenys ir teigia Armėnijos diplomatai, nors Vakarų vyriausybės ragino vesti taikos derybas.

Taip. Tik viena svarbi detalė čia yra praleidžiama. Izraelio lėktuvai skraidė Turkijos prašymu. Jei kas manote, kad tai yra visiška nesąmonė, dar kartą pasižiūrėkite į faktinius Turkijos ir Izraelio santykius. Lėktuvai iš Turkijos į Izraelį ir atgal skraido dažniau ir pilnesni, nei į Europą.

Per bepiločio lėktuvo ataką Sirijos Homso mieste ketvirtadienį vykusioje perpildytoje kariuomenės diplomų įteikimo ceremonijoje žuvo 80 ir buvo sužeista 240 žmonių, pranešė sveikatos apsaugos ministras. Tai vienas iš mirtiniausių pastarojo meto išpuolių prieš Asado kariuomenę, kuri jau daugiau kaip dešimtmetį kovoja pilietiniame kare.

Aukščiausia Vakarų Europos viršukalnė Monblanas per dvejus metus neteko daugiau kaip dviejų metrų ir sumažėjo iki žemiausio lygio nuo tada, kai prieš 22 metus buvo pradėti tikslūs matavimai, nes šiltesnės vasaros sumažino sniego dangą, ketvirtadienį pranešė mokslininkai.

Kas dvejus metus matavimus atliekančių topografų komanda spaudos konferencijoje Šamoni Prancūzijos Alpėse pranešė, kad šiuo metu kalno aukštis yra 4805,59 m, t. y. 2,22 m žemesnis nei paskutinį kartą matuojant 2021 m. rugsėjį - 4807,81 m.

Kai Afrikoje ir Azijoje kaitra taps nepakeliama, o gėlas vanduo bus brangesnis už naftą, ES ir Lietuva, turinti didžiausias gėlo vandens atsargas bei dar pakenčiamą gyvenimui klimatą, taps ištroškusių ir apdegusių milijonų pabėgėlių dėmesio centru. Ar tam kas nors ruošiasi?

Lietuvoje

Kaimukis kvėpuoja kandidatų į prezidentus kėlimo vajumi. Kaip grybai po lietaus dygsta įvairiausio kvapo ir raugo norintieji. Vieni nuodingi, kiti mažiau, treti – gerai apvirus – ir visai valgomi. Ir visi jie nori užimti Daukanto aikštės rūmų centrinę kėdę, visi nori pozicijos, galios, šlovės, įeiti į istoriją.

Taip mūs kaimuky gražu būna tik prieš rinkimus. Paplavos liejasi laisvai, kapstomasi po mėšlą, į dešinę ir į kairę dalinami pažadai, rinkėjui šokami viliotiniai.

Sąrašai, reitingai, manipuliacijos, skaičiavimai, emocijos, išdūrinėjimai. TV dėžutės, pasakos, biudžeto eilutės.

Ir visame šitame knibždėlyne, visoje šioje politinėje kebeknėje, visų vienas kitą pažįstančių ir vienas kitą įtakojančių „Žvaigždžių šou“ dėl vietos po saule, mums kyla tik vienas vienintelis klausimas.

Ar kas nors be rankų spaudimų, selfių, kelionių, vienadienės šlovės ir begalinio streso, ardančio sveikatą ir protą, dar pagalvoja apie tai, kad šilta kėdė nėra tikslas?

Kad reikia idėjų, reikia plano ir noro dirbti?

Nuotraukoje: gelbėtojai Charkive.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt



44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page