top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

DĖL KO XI JINPINGAS TARSIS SU TARPTAUTINIU NUSIKALTĖLIU VLADIMIRU PUTINU? (2023 03 20)

Politinis strateginis lygmuo

Kinijos vadovas Xi Jinpingas Maskvoje susitiks su tarptautiniu nusikaltėliu, kurio suėmimui ieško 123 pasaulio valstybės, Vladimiru Putinu. Xi vyriausybė nepateikė jokios informacijos apie tai, ką Kinijos diktatorius tikisi pasiekti šiuo susitikimu. Xi ir fiureris Putinas prieš plataus masto invaziją deklaravo, kad juos sieja "neribota draugystė", tačiau Kinija visą laiką iki šiol stengėsi vaizduoti esanti neutrali. Praėjusį mėnesį Pekinas paragino nutraukti ugnį, tačiau Vašingtonas pareiškė, kad taip būtų ratifikuoti Kremliaus laimėjimai mūšio lauke.

Xi lankysis Maskvoje nuo pirmadienio iki trečiadienio. Rusijos vyriausybės atstovai sakė, kad Xi turėtų atvykti vidurdienį ir vėliau susitikti su V. Putinu.

Kinija žvelgia į Rusiją kaip į naftos ir dujų šaltinį ir kaip į partnerę priešinantis tam, ką abi šalys laiko Amerikos dominavimu pasaulio reikaluose. Susitikimas suteikia Putinui ir Xi galimybę parodyti, kad nežiūrint į viso pasaulio nuomonę, abi valstybės palaiko viena kitą kaip galingos partnerės.

"Kinija gali duoti suprasti, kad <...> jei santykiai su Jungtinėmis Valstijomis ir toliau blogės, ji gali padaryti daug daugiau, kad suteiktų Rusijai galimybę ir padėtų Rusijai jos kare su Ukraina", - sakė J. Torigianas, JAV ekspertas.

Pekino santykiai su Vašingtonu, Europa ir kaimyninėmis šalimis yra įtempti dėl ginčų, susijusių su technologijomis, saugumu, žmogaus teisėmis ir valdančiosios komunistų partijos elgesiu su Honkongu ir musulmonų mažumomis.

Kai kurie analitikai atkreipia dėmesį į galimą paralelę tarp Rusijos pretenzijų į Ukrainos teritoriją ir Pekino pretenzijų į Taivaną. Komunistų partija teigia, kad ši savarankiškai valdoma salos demokratinė valstybė, kuri 1949 m. po pilietinio karo atsiskyrė nuo Kinijos, privalo susivienyti su žemynine dalimi, prireikus - jėga. Xi vyriausybė didina pastangas įbauginti salą, nuolat rengdama karines pratybas ir šaudydama raketas į jūrą.

Kinijos diplomatinės izoliacijos kampanija ir kariniai grasinimai paskatino Kinijos įmonių užsienyje priešinimąsi ir didėjančią paramą Taivanui JAV Atstovų Rūmuose ir Europos parlamentuose.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius Johnas Kirby, kalbėdamas apie būsimą dviejų diktatorių sutikimą, sakė, kad Kinija ir Rusijos Federacija kenkia nuo Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusiai tarptautinei tvarkai. "Abi šalys kenkia tarptautinei tvarkai, pagrįstai taisyklėmis, kurias Jungtinės Valstijos ir daugelis mūsų sąjungininkų bei partnerių sukūrė nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos", - "Fox News" sakė jis.

Jis taip pažymėjo, kad Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas "norėtų perrašyti žaidimo taisykles pasaulyje", todėl atsižvelgdami į tai, Maskva ir Pekinas "stiprina savo bendradarbiavimą ir santykius".

Kinija labai įdėmiai seka Vakarų žingsnius teikiant paramą Ukrainai. Dabartinė padėtis, kai JAV ir ES šalių lyderiai „remia Ukrainą tiek, kiek reikės“, bet kartu siekia Putino pralaimėjimo jam nepralaimint, gali paskatinti storasprandžius komunistų begemotus ryžtis neprotingiems žingsniams „susigrąžinant“ Taivaną.

Tai būtų katastrofa visai pasaulio saugumo architektūrai. Būtent todėl, labai tikimės, visi supranta, kad nei JAV, nei ES neturi prabangos sau leisti Rusijai įšaldyti karo veiksmus Ukrainoje.

Tuo tarpu Serbijos prezidentas pareiškė, kad tarptautinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderio išdavimas turės neigiamų pasekmių ir tik pratęs karą Ukrainoje. TBT kaltina V. Putiną asmenine atsakomybe už vaikų grobimą iš Ukrainos per Rusijos plataus masto invaziją į kaimyninę šalį, prasidėjusią beveik prieš 13 mėnesių, tačiau Serbijos prezidentas populistas Aleksandaras Vučičius, kuris anksčiau gyrėsi asmeniniais santykiais su Rusijos vadovu, kritikavo teismo sprendimą.

"Manau, kad V. Putino arešto orderio išdavimas, nesigilinant į teisinius dalykus, turės blogų politinių pasekmių ir sako, kad Ukrainoje labai nenorima kalbėti apie taiką (ir) paliaubas", - sakė A. Vučičius žurnalistams Belgrade.

"Mano klausimas: dabar, kai jūs apkaltinote jį didžiausiais karo nusikaltimais, su kuo dabar ketinate kalbėtis?" sakė Vučičius. "Ar tikrai manote, kad Rusiją įmanoma nugalėti per mėnesį, tris mėnesius ar metus?" - klausė jis ir pridūrė: "Neabejoju, kad tai padariusiųjų tikslas - apsunkinti Putino bendravimą, kad visi, kurie su juo kalbasi, žinotų, jog jis kaltinamas karo nusikaltimais".

Taip! Būtent taip, Vučičiau! Karo nusikaltėlių vieta yra teisiamųjų suole, ne prie derybų stalo.

Švedija neatsidurs pažeidžiamoje saugumo padėtyje, net jei Suomija pirmoji įstos į NATO, sekmadienį pareiškė Suomijos prezidentas, nes abi Šiaurės šalys kandidatės į NATO narius derasi su Jungtinėmis Valstijomis dėl dvišalių karinių paktų.

"Gali būti, kad Suomija įstos į NATO anksčiau nei Švedija", - sakė Sauli Niinistö interviu, kurį sekmadienį paskelbė Švedijos visuomeninis transliuotojas SVT. "Ar turėjome atsisakyti Turkijos pasiūlymo ratifikuoti sutartį? Tai skamba šiek tiek kvailai. Būtų buvusi siaubingai sudėtinga situacija, jei būtume Ankarai pasakę "ne"."

Niinistö turėjo omenyje savo penktadienio vizitą Ankaroje, kurio metu Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas pareiškė, kad jo vyriausybė paspartins Suomijos paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimą, atverdama kelią šaliai prisijungti prie karinio bloko, tačiau neratifikuos Švedijos paraiškos, kol nebus išspręsti Ankaros ir Stokholmo ginčai.

Tiek Suomija, tiek Švedija pateikė paraiškas tapti NATO narėmis prieš 10 mėnesių po Rusijos invazijos į Ukrainą, atsisakydamos dešimtmečius trukusio neprisijungimo.

Tęsiasi neramumai Prancūzijoje, kuriais niekaip negali atsidžiaugti Kremliaus troliai.

Protestuotojai naktį apgadino konservatyvios Respublikonų partijos pirmininko biurą, akivaizdžiai grasindami priversti jo partiją blokuoti E. Macrono pensijų reformą.

Ericas Ciotti tviteryje paskelbė savo biuro Prancūzijos Rivjeroje nuotrauką su išdaužytais langais po to, kai į jį buvo mestas grindinio akmuo. Vandalai taip pat užrašė žodžius "pasiūlymas arba akmuo" - turėdami omenyje du nepasitikėjimo pasiūlymus, dėl kurių pirmadienį bus balsuojama parlamento žemuosiuose rūmuose.

Kiti pareigūnai pastarosiomis dienomis taip pat pranešė apie vandalizmo aktus arba bandymus įbauginti politikus dėl jų paramos pensijų įstatymo projektui.

Reaguodamas į tai E. Macronas paskambino abiejų parlamento rūmų pirmininkams, kad patvirtintų savo paramą visiems įstatymų leidėjams, ir pareiškė, kad vyriausybė yra sutelkta "imtis visų priemonių jiems apsaugoti", sekmadienį vakare pranešė prezidento kanceliarija.

E. Macronas taip pat pakartojo norįs, kad įstatymo projektas "pasiektų savo demokratinio kelio pabaigą pagarbos visiems kontekste".

Operacinis lygmuo

Kremliaus burna D. Peskovas pareiškė, kad JAV bepiločių orlaivių skrydžiai virš Juodosios jūros yra tiesioginio JAV įsitraukimo į konfliktą su Rusija ženklas. "Visiškai akivaizdu, ką šie dronai daro, ir jų misija anaiptol nėra taiki misija užtikrinti laivybos saugumą tarptautiniuose vandenyse", - naujienų agentūra "Interfax" citavo D. Peskovo žodžius interviu televizijai.

"Ir iš tikrųjų kalbame apie tiesioginį šių dronų operatorių dalyvavimą konflikte ir prieš mus."

Oj. Nejaugi? Nejaugi draugas Peskovas tikisi, kad bus abejingai stebima, kaip atėję iš Rusijos marodieriai prievartauja ir degina kaimynus gretimame name?

Jungtinių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Serhijus Najevas vakar kalbėdamas apie tolimesnius Rusijos veiksmus prognozavo, kad artimiausiu metu priešas ir toliau vykdys puolimus, siekdamas visiškai užimti Donecko ir Luhansko sritis, laikinai okupuotose Chersono ir Zaporižės sričių teritorijose įrenginės gynybines linijas ir perkels mobilizuotus karius.

"Ateityje agresorius nori užgrobti naujų teritorijų, kad sukurtų buferines zonas ir taip užtikrintų "saugumą" jau "inkorporuotoms" okupuotoms Ukrainos teritorijoms", - sakė jungtinių pajėgų vadas.

Ukrainos gynėjai savo ruožtu sulaikys tolesnį okupantų veržimasi į priekį ir darys jiems kuo didesnius gyvosios jėgos ir technikos nuostolius. Be to, Ukraina stiprins kovinius pajėgumus kontrpuolimui ir Rusijos okupuotų teritorijų išlaisvinimui.

"Aktyvūs daliniai ir padaliniai turi būti aprūpinami naujausiais ginklais ir karine įranga, tiek vietinės gamybos, tiek pagamintomis šalyse partnerėse. Lygiagrečiai su naujausių kovos sistemų tiekimu turi būti aktyviai rengiamas personalas, pasitelkiant karinius specialistus iš šalių partnerių", - pabrėžė S. Najevas.

Bet karo analitikai iš Karo tyrimo instituto nesutinka su Ukrainos jungtinių pajėgų vadu ir sako, kad Rusijos kariuomenės "didysis puolimas" Ukrainoje tikriausiai pasiekė kulminaciją, jai taip ir nepasiekus jokių reikšmingų pergalių.

Pasak jų, rusai turi problemų dėl puolimo Avdijivkos ir Vuhledaro rajonuose. Pvz., sako jie, per paskutinį Avdijivkos puolimą rusų užpuolikų gretose patirta didelių nuostolių, prilygstančių vienai kuopai. Šie ir kiti faktai esą byloja apie Rusijos vadovybės desperacijos lygį. Atsižvelgdami į visas aplinkybes, analitikai mano, kad dabar Ukraina gali perimti iniciatyvą mūšio lauke ir pereiti į kontrpuolimą.

Na va mat kaip tiems analitikams gaunasi. Mes irgi labai norime, kad Ukraina jau šiandien išvytų visus ginkluotus valkatas iš okupuotų savo teritorijų. Bet būdami realistais, leisime sau ciniškai pasakyti, kad nei kuopos, nei tūkstančio taip vadinamų karių praradimas karo nusikaltėliams Kremliuje nieko nereiškia.

Jie eis iki galo. Ir juos reikia sustabdyti jėga.

Taktinis lygmuo

Rusijos Federacija ir toliau vykdo puolamuosius veiksmus Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko kryptimis. Per praėjusią parą ukrainiečiai atrėmė 69 priešo atakas nurodytomis kryptimis. Kovos centru išlieka Bachmutas.

Praėjusią parą Rusijos Federacija ir vėl apšaudė gyvenvietes, ypatingos svarbos infrastruktūros objektus, visiškai nepaisydama tarptautinės humanitarinės teisės.

Rusijos okupantai surengė 6 raketinius ir 13 oro smūgių, 56 kartus apšaudė iš salvinių reaktyvinės ugnies sistemų, įskaitant Donecko ir Zaporižės sričių civilinę infrastruktūrą. Žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai, apgadinti civilinės infrastruktūros objektai.

Smūgių tikimybė visoje Ukrainoje išlieka didelė.

Chersono srityje rusų okupantai grasina civiliams gyventojams baudžiamosiomis priemonėmis už tai, kad jie neturi rusiško paso. Chersono srities okupuotos teritorijos kontrolės punktuose rusų marodieriai grasina vietos gyventojams neteisėtu įkalinimu ir smurtiniais veiksmais dėl rusiško paso neturėjimo dokumentų patikrinimo metu.

Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgų aviacija smogė trims priešlėktuvinių raketų kompleksams "Buk-M1-2", 7 smūgius nukreipė į karo mėsos sankaupas ir sunaikino priešo amunicijos sandėlį.

Tuo pat metu ukrainiečių gynėjai sunaikino rusišką bepilotį orlaivį "Hall".

Raketinės kariuomenės ir artilerijos daliniai smogė rusų priešlėktuvinių raketų kompleksui "Thor", 3 priešo personalo ir karinės technikos sutelkimo rajonams ir 3 okupantų radioelektroninės kovos mašinoms.

Į pietvakarius nuo Lysičiansko, verždamiesi nuo Spirnės link Ivano-Darjivkos ir bandydami išlaikyti įtvirtinimus ties Zolotarivka bei puldami Verchnokamjanskės kryptimi (į rytus nuo Seversko), Rusijos pajėgos nusprendė nusižudyti ir buvo visiškai sunaikintos artilerijos ir kitų ginklų ugnimi. Jei ukrainiečiai sėkmingai smūgiuos Topolivkai ir apsisaugos užnugarį Berestovės kryptimi, tikėtina, kad atsivers kelias puolimui Severodonecko kryptimi.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Nuotraukoje protestuotojai Prancūzijoje. Šaltinis AP Photo/Thomas Padilla.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624





63 views0 comments
bottom of page