top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

ES PASIRENGUSI SUTEIKTI UKRAINAI ILGALAIKES SAUGUMO GARANTIJAS (2023 11 23)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Agentūra „Bloomberg“, remdamasi dokumento projektu, su kuriuo ją supažindino šaltiniai praneša, kad Europos Sąjunga yra pasirengusi suteikti Ukrainai ilgalaikes saugumo garantijas, įskaitant karinę paramą, karių mokymą ir pagalbą plėtojant šalies gynybos pramonę. ES ambasadoriai aptars projektą šią savaitę, o bloko vadovai jį svarstys kitą mėnesį.
 
Saugumo garantijos, kurias ES pasirengusi suteikti, yra šios:
 
1.    Nuspėjamas, veiksmingas, tvarus ir ilgalaikis karinės įrangos tiekimo Ukrainai mechanizmas, mobilizuojantis Europos gynybos pramonę.
2.    Ukrainos karinio personalo mokymas.
3.    Glaudesnis bendradarbiavimas su Ukrainos gynybos pramone siekiant didinti pajėgumus ir suderinti standartus.
4.    Ukrainos gebėjimo kovoti su kibernetinėmis grėsmėmis, hibridinėmis grėsmėmis ir dezinformacija gerinimas.
5.    Parama Ukrainos pastangoms nukenksminti minas ir pašalinti sprogmenų sukeltą taršą.
6.    Pagalba Ukrainai įgyvendinant jos reformų programą, susijusią su stojimu į ES.
7.    Ukrainos gebėjimo kontroliuoti šaunamųjų ginklų, lengvųjų ginklų ir šaudmenų atsargas ir kovoti su neteisėta prekyba ginklais stiprinimas.
8.    Parama Ukrainos energetikai ir branduoliniam saugumui.
9.    Dalijimasis žvalgybos informacija ir palydovinėmis nuotraukomis.
 
Dokumente pažymima, kad ginklai Ukrainai toliau bus teikiami per Europos taikos mechanizmą, t.y. ES valstybėms narėms kompensuojant už Ukrainai suteiktus ginklus.
 
Tiesą pasakius, esame kiek apšalę. Ne dėl pirmosios pūgos šį rudenį Lietuvoje, o dėl dokumento konkretumo ir prioritetinių sričių sudėliojimo. Džiaugiamės ir sveikiname jo kūrėjus. Ypač optimistiškai nuteikia, kad šie 9 punktai telpa į pusę puslapio, yra aiškūs, visiems suprantami ir todėl – bus tiksliau ir greičiau įgyvendinami.
 
Neabejojame, kad Kremliaus žvalgyba ir įtakos agentai darė viską, kad toks dokumento projektas neatsirastų, o dabar versis per galvą, kad jo įgyvendinimas būtų stabdomas.
 
Tą patvirtina ir neįvardinto ES diplomato teiginys agentūrai "Bloomberg", kad ES planui per 4 metus skirti 20 mlrd. eurų ginklams Kyjivui gresia pavojus, nes kai kurios valstybės, ypač Vokietija, nesugebėjo susitarti dėl lėšų skyrimo sąlygų. Vietoj to, ES valstybės narės tikisi kitais metais susitarti dėl bent 5 mlrd. eurų.
 
Taip pat, deja, jau dabar yra aišku, kad ES negalės įvykdyti savo pažado iki 2024 m. kovo mėnesio aprūpinti Kyjivą 1 mln. artilerijos šaudmenų. Ir ne tik dėl stringančios gamybos, bet ir dėl finansavimo trūkumo. Viso to priežastys, je labai trumpai ir vienu žodžiu – demokratija.
 
Teroristinė Rusija išnaudoja laisvų šalių tarpusavio sprendimų derinimo mechanizmo silpnybes. Viena iš jų – vadinamasis konsensuso principas, kai nepakanka ir įprastos demokratijai daugumos pritarimo, o būtina įtikinti visas sąjungininkes. Mes ir jūs labai gerai žinome, kad kai kurios jų yra Rusijos trojos arkliai ėriuko kailiuose. Kitas dalykas, kuriuo karo nusikaltėlių valdoma valstybė yra pranašesnė – režimo kontrolė ir visos Rusijos pervedimas į karo stovį, nors ir neskelbiant to oficialiai, bet faktiškai perorientuojant šalies ekonomiką. Tuo tarpu ES ir visi Vakarai in corpore gyvena taikos sąlygomis, o jų ekonomikos yra orientuotos ne į saugumą ir savo pačių, o baldų ir namo su vaizdu į jūrą, išsaugojimą.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Ukrainos kariuomenės dalims tenka vykdyti "sunkias" gynybines operacijas kai kuriose rytinio fronto dalyse, nes ten spaudžia minus 5 C šaltis, tačiau pajėgos pietuose vis dar vykdo puolamuosius veiksmus, vakar pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
 
"Sudėtingas oras, sudėtinga gynyba Limano, Bachmuto, Donecko ir Avdijivkos frontuose. Puolamieji veiksmai pietuose", - rašė jis.
 
Teroristinės Rusijos pajėgoms apšaudžius Avdijivką, vienas žmogus žuvo, dar vienas žuvo per driskių puolimą Časiv Jare šiaurėje, o trečias - pietiniame Chersono mieste.
 
Vakar rusų karo nusikaltėliai smogė Ukrainos pietiniame Selydovos mieste esančiai ligoninei. Buvo apgadinti du ligoninės pastatai, sužeisti mažiausiai aštuoni žmonės ir anglių kasykla, pranešė valdžios institucijos. Vėliau, gelbėtojams baigus šalinti griuvėsius praėjus dienai po išpuolio, paaiškėjo, kad Rusijos smūgio į ligoninę mieste žuvusių skaičius išaugo iki trijų.
 
"Iš ligoninės pastato griuvėsių ištrauktas dar vienas kūnas... Iš viso per raketos smūgį žuvo trys žmonės", - pranešė Ukrainos Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba per "Telegram".
 
Kur Ukrainos vėliavomis apsigaubę eitynių dalyviai Londone ir Prahoje? Kur minios žmonių su plakatais, smerkiančiais teroristinę Rusiją? Kur dešimtys ir šimtai tūkstančių, skanduojančių „Laisvę Ukrainai! Mirtis teroristams Kremliuje!”
 
↞ Trumpai ↠
 
Izraelio ir "Hamas" smogikų laikinųjų paliaubų metu įkaitai bus paleisti ne anksčiau kaip penktadienį, pranešė Tel-Avivas, taip sužlugdydamas giminaičių viltis, kad kai kurie įkaitai bus paleisti ketvirtadienį. Izraelis ir "Hamas" anksti trečiadienį susitarė dėl paliaubų Gazos ruože mažiausiai keturioms dienoms tam, kad būtų įleista humanitarinė pagalba ir išlaisvinti 50 įkaitų, kuriuos kovotojai laiko anklave, mainais už 150 Izraelyje įkalintų palestiniečių.
 
Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų populistas Geertas Wildersas, pasisakantis prieš ES ir žadantis sustabdyti bet kokią imigraciją į Nyderlandus, vakar vykusiuose parlamento rinkimuose greičiausiai iškovos didelę pergalę. Jo vadovaujama Laisvės partija (PVV) apklausų duomenimis gaus maždaug 35 iš 150 vietų, t. y. 10 vietų daugiau nei artimiausias varžovas - buvusio ES Komisijos nario Franso Timmermanso leiboristų ir žaliųjų kairiųjų junginys.
 
Pergalės kalboje viename iš Hagos barų Wildersas pažadėjo nutraukti "prieglobsčio ir imigracijos cunamį".
 
Suomija nuo penktadienio vidurnakčio uždarys visus sienos su Rusija perėjimo punktus, išskyrus šiauriausią, siekdama sustabdyti prieglobsčio prašytojų srautą, vakar pranešė ministras pirmininkas Petteri Orpo.
 
Nuo mėnesio pradžios per Rusiją į Suomiją atvyko daugiau kaip 600 žmonių, neturinčių teisės patekti į Europos Sąjungą dokumentų. Helsinkio manymu, už neteisėtų migranto antplūdžio kyšo Kremliaus ausys.
 
Žinoma, kad taip. Teroristinė Rusija naudojo, naudoja ir naudos visas hibridines priemones, kad pasėtų chaosą ir didintų ekonominę naštą sąlyginai nedidelėms valstybėms, tokioms kaip Suomija, Latvija ar Lietuva. Sveikiname Suomijos žingsnį ir linkime visai ES uždaryti savo sienas „turistams“ iš Rusijos.
 
Turkija informavo NATO, kad Švedijos narystės paraiškos ratifikavimas nebus baigtas laiku, nes Turkijos parlamento užsienio reikalų komisija atidėjo balsavimą dėl Švedijos paraiškos dėl narystės NATO neva dėl to, kad galėtų surengti tolesnes derybas šiuo klausimu.
 
Lapkričio 28-29 d. Briuselyje vyks NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas, kurio metu, kaip tikėjosi kai kurie Vakarų gynybos bloko atstovai, Švedija būtų oficialiai pakviesta stoti į Aljansą.
 
Ar vaikydamasis naudos tik sau, draugas Erdoganas suvokia, kokias pasekmes pasauliniam saugumui gali turėti jo žaidimas ugnimi?
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Lapkričio 23-ioji – Lietuvos kariuomenės diena.
 
Sveikiname visus karius, tarnavusius ir tarnaujančius Tėvynei.
 
Sveikiname, prisimename ir lenkiame galvas prieš visus didvyrius, kurie krauju laistė mūsų Laisvės medį.
 
Sveikiname visus šviesos karius, kurie savo noru, pilietiškumo ir patriotizmo vertybių vedini, kiekvieną valandą, kiekvieną akimirką saugo ir gina silpnesnį, mažiau turintį, palaiko už rankos nesusipratusį, nepavargdami šviečia ir moko nežinantį, suklaidintą, pasimetusį.
 
Visus, kurie puoselėja gerumą savo širdyje ir juo šildo pykstantį, viskuo nepatekintą, pasyviai agresyvų savo artimą.
 
Visus, kurie naminiu pyragu pavaišina su arbatos puodeliu atėjusius svečius, ir kurie nedvejodami su pakeltu kardu pasitinka nekviestą driskių, įsiveržusį grobti, deginti, prievartauti ir žudyti.
 
↡ Nuotraukoje: kažkur Donecko srityje ukrainiečių artileristai sveikina driskius ugnimi.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


 
 
51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page