top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

EUROPA TRAUKIA UKRAINĄ IŠ RUSIŠKOS MEŠKOS NASRŲ (2023 02 04)

Politinis strateginis lygmuo
Europos Sąjunga remia Ukrainos taikos formulę (Rusijos armijos išvedimas) ir yra pasirengusi dirbti, kad būtų įgyvendinti visi dešimt punktų bei surengtas aukščiausiojo lygio Taikos susitikimas, pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles Michel. "Šiandien aiškiai kalbame apie du dalykus. Pirmoji žinia visiems Ukrainos žmonėms yra ta, kad Europos Sąjunga jus palaikys visomis kryptimis. Nesijaučiame įbauginti, nebijome Kremliaus, nes Ukraina ir ES yra viena šeima. Antroji žinia - Ukrainos ateitis neabejotinai yra Europos Sąjungoje", - sakė Michelis.
"Mes ir toliau padėsime, kad jūs laimėtumėte mūšio lauke", - patikino jis.
ES vadovų vizitas Kyjive vyko gaudžiant oro pavojaus sirenoms. Tai rodo, kad vis mažiau krūpčiojama dėl Kremliaus grasinimų, o Ukraina laikoma Europos bendrijos dalimi, kurios neketinama atiduoti Rusiškos meškos sudraskymui.
Rusijos užsienio teroro ministrui Lavrovui pramušė vožtuvus. Vakarų valstybių vadovus jis išvadino „banditais“. Karo nusikaltėlis teigia, kad pasaulis vis labiau mato, kad niekas nėra apsaugotas nuo Vakarų banditizmo. "JAV ir jų satelitai NATO visiškai pakenkė savo, kaip patikimų tarptautinių partnerių, galinčių susitarti, reputacijai", - putojo Lavrovas, pataikaudamas fiureriui Putinui ir girdamas jį už „taiklų“ Vakarų apibūdinimą "melo imperija".
"Kartu su bendraminčiais siekiame perkelti tarptautinius atsiskaitymus į nacionalines valiutas, sukurti alternatyvias mokėjimo ir logistikos sistemas, kad nepriklausytume nuo hegemonu pasiskelbusios šalies užgaidų ir diktato. Apskritai siekiame sukurti teisingesnę pasaulinę pinigų, finansų, prekybos ir ekonomikos architektūrą, kuri objektyviai prisideda prie kovos su naujomis neokolonializmo apraiškomis", - neapykantos spiros žiro iš Putlerio pastumdėlio burnos.
Pasirodo, Rusija kovoja už savo nepriklausomybę nuo JAV hegemonijos. Iškovojus visišką nepriklausomybę nuo Vakarų, Rusija taps visiškai nepriklausoma, niekam nereikalinga, nebenaudojama dvokiančia išviete.
Berlynas pritarė Vokietijos ginklų gamintojos "Rheinmetall" planams parduoti Kyjivui dešimtis senų, 1965-1979 m. gamintų tankų "Leopard 1" po atnaujinimo už daugiau kaip 100 mln. eurų. Teigiama, kad dėl to gali kilti tiekimo problemų, nes "Leopard 1" nebegaminami, o jų patrankos kalibras (105 mm) skiriasi nuo naujesnių "Leopard 2" (120 mm).
"Leopard 1" mūšio lauke neprilygsta sovietiniams T-72, bet tankas yra tankas, juo galima traiškyti automatais ginkluotus driskius. Be to, Vokietija sausį sutiko nusiųsti Ukrainai ir 14 tankų "Leopard 2", kurie yra žymiai šiuolaikiškesni, nors ir ne naujausios modifikacijos.
Mums reikia mokytis verslumo iš vokiečių. Gal galima kur sandėliuose pigiai rasti Antrojo pasaulinio karo „Tigrų”, nupūsti nuo jų dulkes ir pasiūlyti 10 vnt. pirkti už pusę milijardo. Antikvaras juk brangsta.
Norvegija nusprendė užsisakyti 54 vokiškus tankus "Leopard 2", kad sustiprintų savo gynybinius pajėgumus, penktadienį pranešė Norvegijos vyriausybė. Tikimasi, kad tankai bus pristatyti 2026 m., su galimybe įsigyti dar 18 vienetų.
Kažkas mūsų klausė, tiksliau teigė, kad Vakarai maudo Rusiją, meluodami, kad siunčia Ukrainai 140 tankų, nes esą ten jau yra „tūkstančiai moderniausių tankų“. Sapnuot ir svajot neuždrausta niekam, tačiau realybė bado akis – pačios NATO šalys neturi šios galingos sunkiosios technikos.
CŽA vadovas William Burns pareiškė, kad Ukrainos kare artėja dar vienas lūžio momentas. JAV žvalgybos vadovo duomenimis‚ kiekvienas mėnuo reiškia tikimybę, kad su Vakarų pagalba Rusija rizikuoja prarasti naują užgrobtą Ukrainos teritoriją. Burns sako, kad Putinas siekia priversti laiką dirbti jo naudai, nes mano, kad JAV taps išsiblaškiusios, o Europą dėl karo Ukrainoj apims politinis nuovargis. CŽA vadovo įsitikinimu toks skaičiavimas yra klaidingas, kaip ir sprendimas pradėti karą praėjusių metų vasario 24 d.
Išmetus iš galvos nerealius planus apie Ukrainos pergalę, bejėgiškas Rusijos trypimas ir pirsčiojimas vietoje – jau yra akivaizdus Kremliaus pralaimėjimas. Dabar Ukrainai reikia atsilaikyti ir sulaukti priešakinių didelio tikslumo ginklų, tokių, kaip nuo žemės paleidžiamų mažo skersmens ilgesnio nuotolio bombų, pasiekiančių driskių taikinius už 150 km.
JAV ir Kiniją drebina „oro balionų“ konfliktas. Į JAV teritoriją įskrido Kinijos balionas, kuris dreifuoja link JAV rytinės pakrantės. Jungtinių Valstijų žvalgybos teigimu, tai žvalgybinis oro balionas. Jį buvo siūloma numušti. Tačiau po įtariamu Kinijos šnipinėjimo balionu esanti konstrukcija yra trijų miesto autobusų ilgio ir krisdama gali sužaloti žmones, todėl kol kas šių planų atsisakyta.
Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad į JAV oro erdvę patekęs balionas yra nelaimingo atsitikimo pasekmė. Esą tai civilinis dirižablis, naudojamas mokslinių tyrimų tikslais, kuris paprasčiausiai nukrypo nuo kurso.
Pekinas melo meno sėkmingai mokosi iš Maskvos.
Operacinis lygmuo
Laukia karštas vasaris.
Vis garsiau svarstoma, kokiam realiam scenarijui ruošiasi Vakarai: padėti Ukrainai atsilaikyti prieš okupantą ar išstumti Rusiją iš visos savo teritorijos ir užtikrinti Putino pralaimėjimą.
Deja, šiame etape negali būti net kalbos apie Rusijos išstūmimą iš Ukrainos teritorijos. Būtų idealu sulaikyti Mordoro ordas Donbase ir pasirengti puolimui. Turint omeny duomenis, kad driskiai netrukus gali sutelkti iki pusės milijono vienetų gyvosios mėsos fronto linijoje, išvalyti šalies laukus nuo tokios gausybės skėrių prireiks laiko.
Ukrainos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas teigia, kad Putinas turi tikslą iki kovo mėnesio užimti Donbasą. Kitas Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Černiakas pastebi, kad Rusijos okupacinės pajėgos į rytus perdislokuoja papildomas puolamąsias grupes, dalinius, ginkluotę ir karinę techniką.
Padaugėjo Rusijos laivų, galinčių paleisti raketas į Ukrainos teritoriją iš Juodosios jūros. Tarp 10 laivų yra 2 "Kalibr” nešėjai. Jie vienu metu gali paleisti 16 sparnuotųjų raketų salvę. Suintensyvėjo rusų bepiločių orlaivių viražai ore, kas rodo, kad vyksta akivaizdus pasirengimas raketiniams smūgiams.
Tačiau Zelenskis pareiškė, kad niekas neketina pasitraukti iš Bachmuto. Jei ginklų tiekimas bus paspartintas, ukrainiečiai ne tik nesitrauks, bet pradės Donbaso išlaisvinimą, pažadėjo prezidentas.
Nors Zaporižės srityje driskiai bruzda ir nori pradėti puolimą, manoma, kad ši ordos grupuotė silpniausia ir gali būti greitai ištaškyta į šipulius. Pietuose rusai silpnai aprūpinti techniškai, tad prasidėjus intensyviam puolimui rytuose, čia logistinė parama dar labiau susilpnės.
Būtų logiška ukrainiečiams smogti pietų kryptimi. Tačiau, matyt, teks palaukti paramos. O ji važiuoja.
Vakar vakare JAV gynybos departamentas paskelbė, kad skiria naują 2,2 mlrd. dolerių vertės pagalbos Ukrainai paketą. Paketą sudaro: prieštankinės raketos "Javelin", įprastinės ir tolimojo nuotolio raketos, skirtos HIMARS, 120 mm minosvaidžio sviediniai; 155 mm artilerijos sviediniai; 181 nuo minų apsaugota ir atspari pasaloms transporto priemonė (MRAP); 190 sunkiųjų kulkosvaidžių su termovizoriniais taikikliais ir tinkama priešdronine amunicija, Claymore prieštankiniai šaudmenys; 2 000 prieštankinių raketų; dvi HAWK raketų "žemė-oras" paleidimo sistemos; detonuojanti amunicija; priešlėktuviniai ginklai ir šaudmenys.
Nuo Rusijos invazijos JAV suteikė Ukrainai karinę pagalbą, kurios bendra suma siekia apie 30 mlrd. dolerių.
Taktinis lygmuo
Per pastarąją parą okupantai surengė 20 oro ir 3 raketų smūgius, įskaitant smūgius Charkivo ir Mykolajivo sričių civilinei infrastruktūrai. Nukentėjo civiliai gyventojai. Atlikta daugiau kaip 90 apšaudymų iš reaktyvinių ugnies sistemų.
Rusijos aviacijos ir raketų smūgių grėsmė ir toliau išlieka visoje Ukrainoje.
Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas visose srityse.
Turimais duomenimis okupantai evakuoja kolaborantus iš kai kurių okupuotų Luhansko srities teritorijų. Gal būti, kad turima duomenų apie rengiamą Ukrainos kariuomenės puolimą.
Per praėjusią parą Ukrainos karo aviacija sudavė 8 smūgius okupantų gyvosios jėgos ir technikos telkiniams. Sunaikinti 4 "Orlan-10" tipo orlaiviai. Ukrainiečių raketos ir sviediniai ištaškė driskių kontrolės punktą, 2 priešo gyvųjų pajėgų židinius ir sunkiosios artilerijos sistemą.
Vakar Bachmute žuvo Global Response Management įkūrėjas, "Global Outreach Doctors" misijos dalyvis Ukrainoje Pete Reed. JAV savanoris žuvo teikdamas pagalbą.
Foto: Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Maksimas Ivanovas siūlo “vietoje vertingų darbuotojų” mobilizuoti bedarbius.
Dėkojame, kad esate kartu ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis. Atskirai sakome ačiū: DT Artelė, UAB. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėt pasikviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


63 views0 comments
bottom of page