top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

INFORMACINIS RAKTAS SPRENDIMŲ PRIĖMĖJAMS (2023 09 15)

Geopolitinė padėtis

Daugiau nei šimtas ambasadorių Jungtinėse Tautose prieš kelias dienas buvo pakviesti dokumentinio filmo "20 dienų Mariupolyje" peržiūrai. Jame pasakojama apie "Associated Press" žurnalistų trijulę buvusią uostamiestyje pirmosiomis plataus masto Rusijos invazijos dienomis. Filmo peržiūroje dalyvavusi Jungtinės Karalystės ambasadorė Barbara Woodward sakė, kad filmas svarbus, nes "Rusijos invazija į Ukrainą kelia grėsmę tam, už ką pasisako Jungtinės Tautos: tarptautinei tvarkai, kurioje visų šalių suverenitetas ir teritorinis vientisumas yra pamatiniai dalykai".

"Norime dar kartą patvirtinti savo įsipareigojimą laikytis JT vertybių, todėl nusprendėme parodyti šį labai svarbų dokumentinį filmą", - sakė ji sveikindama žiūrovus JT būstinėje Niujorke.

Filmo peržiūra vyko 78-osios JT Generalinės Asamblėjos sesijos pradžioje, likus savaitei iki pasaulio lyderių atvykimo į metinį susitikimą, kuriame daugiau kaip 18 mėnesių trunkantis kraupus Rusijos karas prieš Ukrainą bus dėmesio centre. Susitikime pirmą kartą asmeniškai kalbės ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Šis sukrečiantis dokumentinis filmas, kurį sukūrė AP ir PBS serialas "Frontline", parengtas iš 30 valandų filmuotos medžiagos, kurią AP žurnalistas Mstislavas Černovas ir jo kolegos nufilmavo Mariupolyje po 2022 m. vasario 24 d. Rusijos invazijos į Ukrainą ir miesto apgulties.

Jame užfiksuoti mūšiai gatvėse, Mariupolio gyventojams ir medikų komandoms tenkanti didžiulė našta, išpuoliai, per kuriuos žuvo nėščios moterys, vaikai ir kiti asmenys. Po apgulties, kuri baigėsi 2022 m. gegužės 20 d., kai plieno gamykloje "Azovstal" pasidavė nedidelė Ukrainos karių grupė, miestas virto griuvėsiais. Rusų okupantai šiame mieste nužudė 25 000 žmonių, nors tikėtina, kad aukų skaičius yra didesnis.

"Norėčiau, kad visa Rusijos misija (JT) būtų čia ir žiūrėtų šį filmą", - sakė filmo peržiūroje dalyvavęs Ukrainos ambasadorius JT Sergejus Kyslyčia.

Nors šių teroristų valstybės atstovų dalyvavimas nieko nepakeistų, bet patį filmą reiktų kasdien transliuoti į Rusijos užzombintų gyventojų smegenis vietoje to propagandinio mėšlo, kuriuo kiekvieną dieną, kiekvieną valandą yra sklidinai pripildomi jų TV ekranai. Didelių stebuklų, greičiausiai, neįvyktų, tačiau be tokios ar panašios parengiamosios fazės tikrosios Rusijos opozicinės jėgos negali tikėtis sėkmingo ginkluoto režimo nuvertimo.

Mūsų manymu, šis filmas yra labai svarbus, galbūt, net svarbiausias informacinis raktas į kitų valstybių lyderių ir jų žmonių galvas ir širdis. Dronų ir raketų atakos, sunaikinta technika, žuvę civiliai ir kariai tėra tik skaičiai kasdienių suvestinių eilutėse. Analitikai, žvalgai ir patarėjai, kasdien juos pristatantys lentelėse ir skaidrėse savo politiniams prižiūrėtojams, žongliruoja jais tarp pusrytinės kavos ir priešpiečių sumuštinių, o sprendimų priėmėjai permeta juos akimis kaip eilinę orų prognozę. Jei jie didesni nei įprastai, jei rusų bomba pataikė į vaikų ir nėščių moterų pilną slėptuvę, jei Kremliaus raketa smogė į prie vaistinės stovinčią žmonių eilę, jie kaip numatomas lietus ar vidudienio karštis yra kiek nepatogūs, bet greit užsimiršta patogiame, gerai vėdinamame ir automatiškai komfortišką drėgmę palaikančiame darbo kabinete.

Filmo vaizdai, skirtingai nuo suvestinių, dar ilgai stovi prieš akis. Būtent jie atskleidžia visą karo siaubą, jo beprasmybę, parodo, ko per tūkstančius metų pasiekė taip vadinama civilizuota žmonija. Jie yra ta viltis, kuri – nors ir labai menka – kaip sniego gniūžtė, mesta nuo kalno, gali pavirsti į didžiulį, Rusijos ordą traiškantį, nesustabdomą tarptautinės paramos visomis priemonėmis Ukrainai, kamuolį.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos ginkluotosios pajėgos, vykdydamos puolimo operacijas, perėmė Andrijivkos kontrolę. Jos tęsia puolimą ir iš dalies sėkmingai veikia Donecko srities Kliščijivkos rajone.

Ukrainos gynybos pajėgos tęsia gynybą Ukrainos rytuose ir pietuose, puolamąją operaciją Melitopolio kryptimi ir puolamuosius veiksmus Bachmuto kryptimi, naikina priešą, žingsnis po žingsnio išlaisvina laikinai okupuotas teritorijas ir įsitvirtina jose.

Per pastarąją parą įvyko 25 kariniai susirėmimai. Priešas sudavė 2 raketinius ir 59 oro smūgius, iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių apšaudė 56 Ukrainos karių pozicijas ir civilinius objektus. Be to, vakar okupantai atakavo Ukrainą 22 kamikadzių tipo bepiločiais lėktuvais "Šached-136/131", iš kurių 17 sunaikino Ukrainos priešlėktuvinė gynyba. Dėl Rusijos teroristinių išpuolių, deja, yra žuvusių ir sužeistų civilių gyventojų. Sunaikinta ir apgadinta uosto infrastruktūra, privatūs gyvenamieji pastatai ir kita civilinė infrastruktūra.

Artilerijos ugnimi rusai apšaudė apie 100 gyvenviečių Charkivo, Luhansko, Donecko, Zaporižės ir Chersono srityse.

Melitopolio kryptimi ukrainiečiai tęsia puolamąją operaciją. Verbovaja vietovėje Zaporižės srityje okupacinė kariuomenė patyrė didelių nuostolių gyvosios jėgos ir technikos atžvilgiu.

Trumpai

J. Bideno administracija ketvirtadienį įvedė sankcijas penkioms Turkijos bendrovėms ir vienam Turkijos piliečiui, kaltindama juos padedant Rusijai išvengti sankcijų ir remiant Maskvą jos kare prieš Ukrainą. Į sąrašą įtrauktos laivybos ir prekybos bendrovės, kaltinamos padėjusios remontuoti su Rusijos gynybos ministerija susijusius laivus, kuriems taikomos sankcijos, ir padėjusios perduoti "dvejopo naudojimo prekes". Tai dalis didesnio priemonių paketo, kuriuo Rusijai taikomos sankcijos daugiau kaip 150 objektų, įskaitant didžiausią šalies automobilių gamintoją.

Deja, bet Rusija turi draugų ne tik tarp visiškai atsilikusių pasaulio valstybių, tokių kaip Šė Korėja. NATO narė, vis besitaikanti kažkaip praslysti į Europos Sąjungos ekonominį bloką, taip pat sėkmingai bendradarbiauja su Kremliaus teroristais.

Kinijos gynybos ministras Li Shangfu dingo iš viešumos. 65 metų Li turėjo dalyvauti rugsėjo 7-8 d. Vietnamo pasienyje su Kinija surengtame metiniame susitikime dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, tačiau susitikimas buvo atidėtas esą dėl ministro "sveikatos būklės", sakė du Vietnamo pareigūnai.

Nuo to laiko jo niekas nematė, o kai kurie Vakarų analitikai svarsto, kad ministras galėjo būti sąmoningai „pradangintas“.

Ką ten ministras, Kinijoje „dingsta“ tūkstančiai žmonių, ypač jei jie patenka į komunistų partijos begemotų nemalonę.

Slovakija ketvirtadienį pranešė, kad išsiunčia diplomatą iš Rusijos ambasados Slovakijos sostinėje už tarptautinių konvencijų pažeidimus. „Diplomatui“, kurio tapatybė neįvardinama, buvo duotos 48 valandos išvykti iš šalies, pranešė Slovakijos Užsienio reikalų ministerija. Ji teigė, kad Slovakijos valdžios institucijos užfiksavo diplomato padarytus Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių pažeidimus, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Ministerija taip pat išsikvietė Rusijos ambasadorių ir primygtinai paragino jį užtikrinti, kad jos diplomatų veikla atitiktų konvenciją.

Rusijos „diplomatai“ neturi nieko bendra su diplomatija. Apskritai, pasikartosime, mes visiškai nesuprantame, kodėl teroristų ir karo nusikaltėlių valstybės atstovai ir piliečiai laisvai veikia NATO ir ES šalyse.

Ketvirtadienį Meksikos kongrese įvykęs NSO klausymas, kurio metu buvo pristatytos tariamos nežmogiškų būtybių liekanos, sulaukė greito tarptautinio atgarsio. Kritikai jį vadino "triuku", o buvęs JAV karinio jūrų laivyno pilotas Ryanas Gravesas, pagarsėjęs kaip aršus NSO gynėjas ir propaguotojas, atrodė labai nusivylęs renginiu. "Vakarykštė demonstracija buvo didžiulis žingsnis atgal šiuo klausimu", - sakė jis. "Esu labai nusivylęs šiuo nepagrįstu triuku".

Vietoje lankymosi tokiuose keistuose renginiuose, buvęs JAV karinio jūrų laivyno pilotas Ryanas Gravesas galėtų nuvykti į Kiniją ar Šė Korėją, kuriose šias šalis ufonautai valdo realiu laiku – pažadame, tikrai nebus kuo nusivilti!

Lietuvoje

Mūs kaimuky iš spintų irgi traukiami rinkiminiai „ufonautai“.

Prezidentas paveiksluojamas į darbą vaikštantis pėsčiomis, o gyvenimo įgūdžių pamokų mokiniams užtarėjos Vyriausybėje – premjerė ir ministrė – teplioja Jo Ekscelenciją masėms lengvai suprantamais epitetais. „Šiaudinė kaliausė“ ir „pataikavimas tamsai“ yra pirmosios rinkiminių kregždžių trelės, nelabai skoningai skambančios mūsų ausiai. Patarėjai ir pritarėjai, kalbų rašytojai ir jų perdarytojai dar tikrai turi kur pasitempti.

Tačiau skubame jums pranešti, kad kaip ir šiuo, taip ir kitais atvejais, esame nei „už“, nei „prieš“. Visi, kurie mus dėlioja į lentynėles, arba daro tą sąmoningai, siekdami savo ir tik jiems žinomų tikslų, arba yra suklaidinti.

Mes nepasisakome „už“ premjerę, nesame „prieš“ gyvenimo įgūdžių pamokas. Mums nei patinka, nei nepatinka prezidentas, konkretūs ministrai ir ministrės, direktoriai ir valdybų pirmininkai.

Mieli mūsų skaitytojai, kurie mus kasdien skaitote, tą tikrai žinote. Jei mes kritikuojame, tai tik veiksmus arba sprendimus. Jei mes giriame, tai irgi tik veiksmus arba sprendimus. Ir ne šiaip, iš lubų, o remdamiesi konkrečiais argumentais, priežastinių ryšių dėsniais ir galimais ateities veiksmų scenarijais.

Mes galime klysti, galime būti teisūs, bet svarbiausia mums – būti nepriklausomiems, tiesiai sakyti, ką vienu ar kitu klausimu manome.

Nuoširdžiai.

Nuotraukoje: „ufonautas“ (REUTERS/Henry Romero).

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt



32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page