top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

IZRAELIO IR „HAMAS“ KONFLIKTAS BALANSUOJA ANT KATASTROFOS SLENKSČIO (2023 10 12)

Geopolitinė padėtis

Nors kariniai veiksmai tarp Izraelio ir „Hamas“ šiek tiek aprimo, o padėtis – stabilizavosi, jei žmonių žudynes iš viso galima vadinti stabiliomis, tačiau padėtis Artimuosiuose Rytuose labai sudėtinga. Visi suvokia, kad lokalus konfliktas anksčiau ar vėliau bus suvaldytas, bet yra vienas „bet“. Jei į karo veiksmus įsitrauks Libanas, Iranas, JAV taip pat neliks paprasta karo stebėtoja. Jungtinės Valstijos nedelsiant smogs Izraelio priešininkams, o tokie kariniai veiksmai sudrebintų jau visą geopolitinio pasaulio saugumo paveikslą.

Įsitraukti į karo veiksmus ruošiasi Libano "Hezbollah" grupuotė. Kol kas Libano teroristai atakuoja sporadiškai, versdami Izraelio kariuomenę rengti atsakomuosius smūgius. Irano remiama "Hezbollah" grupuotė ruošiasi karui, telkia ir dislokuoja specialiai apmokytus žudikus ir intensyvina raketų gamybą. Kilus dideliam Izraelio ir "Hezbollah" karui, Izraelio kariuomenei tektų kovoti dviem frontais.

Todėl JAV ambasadorius Libane ir kiti Vakarų pareigūnai įtikinėja Libaną neįsitraukti į karo veiksmus. Šaltinių duomenimis, "Hezbollah" veiksmai priklausys nuo Izraelio sausumos pajėgų operacijos eigos Gazos ruože. JAV taip pat įspėjo Iraną nesikišti ir pasiuntė lėktuvnešio smogiamąją grupę arčiau Izraelio, apibūdindamos tai kaip "stiprią atgrasymo žinią", kad konfliktas neišsiplėstų. Be to, šiąnakt, JAV nurodė dislokuoti dar vieną lėktuvnešį regione.

Štai kokia sudėtinga situacija susiklostė apie Izraelį. Politikai ir generolai dabar turi prakaituoti, nemiegoti ir susimokėti už tai, kad praeitame dešimtmetyje paliko užprogramuotą negandų šaltinį likimo valiai.

Matydamas, kad iš pagrindinių pasaulio žiniasklaidos priemonių dingo Ukrainos tema, į areną žengė melagis ir nevykėlis Vladimiras bei pareiškė, kad karo metu negalima žudyti taikių gyventojų. Kariauti esą turi karys prieš karį.

"Suprantame, kad abiejų pusių kartėlis yra labai didelis, tačiau, kad ir koks būtų abiejų pusių kartėlis, vis tiek turime siekti, kad civilių gyventojų, moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių nuostoliai būtų kuo mažesni arba nuliniai", - pareiškė pasaulio teroristas numeris vienas Putinas.

Prieš tai Rusijos fiureris kaltino JAV dėl „Hamas“ surengtų skerdynių Izraelyje, o galiausiai susiruošė pasisvečiuoti Kirgizijoje.

Tikimės, iš ten jis daugiau nesugrįš.

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas vadovaus "pajėgumų koalicijai", kuri ugdys Ukrainos karines oro pajėgas, kad jos galėtų eksploatuoti daugiafunkcinius naikintuvus F16.

Tai nepaprastai gera žinia Kyjivui ir smūgis Putinui į saulės rezginį. Šis sprendimas reiškia, jog JAV organizuos ir vadovaus, galima sakyti, būsimoms Ukrainos oro pajėgoms, parengtoms pagal NATO standartus.

"Didžiuojuosi galėdamas pranešti, kad Jungtinės Valstijos vėl didina pastangas padėti vadovauti šalių, bendradarbiaujančių su Ukraina, koalicijai kuriant jos oro pajėgas. Vadovaudamos šiai "pajėgumų koalicijai", Jungtinės Valstijos glaudžiai koordinuos veiksmus su Ukraina ir kitais partneriais, daugiausia dėmesio skirdamos Ukrainos gebėjimams valdyti naikintuvus F16 plėtoti", - pabrėžė Austin.

Europoje ir JAV jau pradėtas ukrainiečių pilotų rengimo darbas, tačiau iki galutinio rezultato prireiks kelių mėnesių. Nauji Ukrainos oro pajėgumai turėtų jau būti matomi kitų metų pavasarį.

Rusija pralaimės. Mes tuo neabejojame. Tik pastebime, kad namų darbai, kurie atliekami šiandien, turėjo būti padaryti prieš keletą metų, ir nereikėtų dešimčių tūkstančių ukrainiečių aukų, o ir jūsų miegas būtų ramus ir saugus.

Reikšmingi postūmiai

Rusija naktį atakavo Ukrainą „šachedais“ šešiuose rajonuose, tačiau smogta daugiausia Odesos sričiai, uosto infrastruktūrai. Paleista daugiau kaip trys dešimtys dronų, Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė 28.

Atremiant oro puolimą dalyvavo aviacija, priešlėktuvinės raketinės pajėgos, mobiliosios ugnies grupės, elektroninės kovos padaliniai. Dėl smūgio apgadinti keli sandėlių pastatai uosto rajone, taip pat civilių gyventojų privatūs namai. Kilusius gaisrus operatyviai užgesino ugniagesiai.

Rusai ir toliau kaip pasiutę veržiasi link Avdijivkos, siekdami visiškai ją apsupti, tačiau gauna į skudurus.

Ukrainos kariai sėkmingai veikė Kleščivkos ir Andrijivkos rajonuose ir pagerino padėtį prie Robotynės, taip pat tęsė puolamuosius veiksmus į pietus nuo Bachmuto bei Melitopolio kryptimi, kur po truputį išvaduojamos laikinai okupuotos teritorijos.

Iš viso pastarąją parą fronto linijoje įvyko 95 susirėmimai.

Trumpai

JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė tvirtai remiantis Izraelį ir jo teisę į savigyną. Į Izraelį nusiųstos aukščiausios kvalifikacijos specialiųjų operacijų pajėgos - kariai iš „Delta“ padalinio bei „jūrų ruoniai“. Tai reiškia, kad JAV artimiausiu metu ketina vaduoti įkaitais paimtus savo piliečius.

R. T. Erdoganas sukritikavo "neproporcingas" Izraelio atakas Gazos ruože kaip "neturinčias jokio etinio pagrindo", ir paragino pasaulį "aklai" nestoti į vieną pusę. Jis perspėjo, kad palikus pagrindinį klausimą neišspręstą, kiltų nauji, dar žiauresni konfliktai.

Turkija, praeityje rėmusi palestiniečių "Hamas", skirtingai nei Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, jos nelaiko teroristine organizacija.

Izraelis praneša, jog vyksta derybos dėl leidimo JAV piliečiams ir palestiniečiams išvykti iš Gazos ruožo. Pagal svarstomą pasiūlymą, visiems JAV piliečiams būtų leista vykti per Rafos pasienio perėją. Galutiniam susitarimui turės pritarti egiptiečiai, kurie kontroliuoja Rafos sienos perėją tarp Gazos ruožo ir Egipto. Izraelio pareigūnas teigė, kad "Izraelis suinteresuotas", jog kuo daugiau palestiniečių išvyktų iš Gazos ruožo.

Izraelyje žuvo mažiausiai 22 amerikiečiai, teigia Valstybės departamentas, o per oro antskrydžius Gazos ruože žuvo 11 JT agentūros darbuotojų.

Europos Sąjungos vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas antradienį parašė laišką "Meta" generaliniam direktoriui Markui Zuckerbergui, kuriame teigė, kad "Meta" platformose "padaugėjo neteisėto turinio ir dezinformacijos".

Jis paprašė M. Zuckerbergo būti "labai budriam" ir užtikrinti, kad būtų laikomasi taisyklių, kovoti su neteisėtu turiniu ir taikyti proporcingas bei veiksmingas poveikio mažinimo priemones.

Visiškai palaikome ir pritariame šiai ES iniciatyvai, nes didžioji dauguma dezinformacijos, melo, smurto, neapykantos platinama būtent socialiniuose tinkluose. Tai itin stipriai veikia žmonių sąmonę ir elgesį. Neapykantos virusas siaubingai pavojingas. Juo užsikrėtęs žmogus eina žudyti kito žmogaus be jokios apčiuopiamos priežasties.

CNN teigia, kad JAV žvalgyba vis dar renka įrodymus apie Irano dalyvavimą išpuolyje, kuris užklupo Izraelį ir nustebino JAV. Šaltinių teigimu, linkstama prie vertinimo, kad Irano vyriausybė neatliko tiesioginio vaidmens išpuolyje.

Mes suprantame, kad ne mūsų nosiai kritikuoti žvalgybos tarnybas, turinčias milijardinius biudžetus, tačiau manome, kad kai kuriais atvejais derėtų atsisakyti nusistovėjusių šnipinėjimo suvokimo stereotipų. Ne visais atvejais informacija perduodama tiesiogiai, per asmenis, susitikimų metu ar tiesioginiais kanalais. Gali būti, jog objektas gauna užduotį, nežinodamas jos sumanytojo ir organizatoriaus. Teroristai dirba, pasitelkdami trečiuosius asmenis, kitas šalis, kurios procese tiesiogiai nedalyvauja. Be to, per socialinę ir kitą žiniasklaidą, siunčiami signalai, kuriuose užkoduoti veikimo laikas, būdai ir užduotys. Laikai, kuomet asmenis verbuojantys šnipai buvo sekami ir slapta filmuojami – baigėsi. Reikėtų ieškoti naujų žvalgybos metodų ir priemonių.

Respublikonai siūlo Steve Scalise tapti naujuoju Atstovų Rūmų pirmininku, tačiau, kad galėtų pretenduoti į šį postą, politiko kandidatūrai turi pritarti dauguma Atstovų Rūmų narių. Jei šis politikas taptų Atstovų Rūmų pirmininku, lengviau atsikvėptume, nes jis yra didelis paramos Ukrainai šalininkas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nekels savo kandidatūros prezidento rinkimuose tik tokiu atveju, jei bu pasiekta taika. "Jei karas tęstųsi - taip, jei karas baigtųsi - ne. Per karą aš negaliu pabėgti", - teigia V. Zelenskis.

Lietuvoje

Mūsų šalyje – būsimų trigubų rinkimų batalijos. Analizuojama ir dėliojama, kas ir kodėl siekia pergalės bei kokios kiekvieno prelegento galimybės.

Garsūs politologai porina, kad Gitanas Nausėda vis dar atvirai nesako ar dalyvaus rinkimuose, o juk būtinai dalyvaus, nes kaip tik, kai baigsis kadencija, "prasidės" pensija. O prezidento pensija solidi. Todėl balotiruotis ir laimėti „apsimoka“.

Ingrida Šimonytė irgi dalyvaus, nors neva ir žino, kad vis tiek pralaimės. Esą galėjo gyventi tyliai, ramiai ir prabangiai, dirbdama banke, o štai dabar turi reikštis, reklamuodama save ir partiją, net jei to ir pati visai nenori. Tokios esą politinio turgaus taisyklės.

Va štai tokios diskusijos. Apie algas, pensijas, ambicijas, kurios apsiriboja tik asmenine, dar gal partine, nauda ir gerove. Viskas vardan asmeninės šlovės, vilos, baldų, pensijos, automobilio ir kitų šio pasaulio tuštybės segmentų.

Mums vaidenasi ar tai šiandieninės politikos realybė?

Realybė, kuomet karininkai (tarnautojai) nori būti generolais (vadovais), generolai (vadovai) sulaukti pensijos, niekam neužkliūti, patikti, įtikti, kad sulaukus amžiaus X, galėtų ramiai ir sočiai nukaršti. Vadovai, generolai, tarnautojai beviltiškai virpantys dėl savo postų, pareigų, algų, priedų ir kitokių šūdniekių.

Tik tokios apgailėtinos ambicijos ir ketinimai. Įsižnybame sau į pasturgalį, nes tikriausiai sapnuojame.

Jei mes nesapnuojame, tuomet tokie politinio elito ketinimai, iš esmės, niekuo nesiskiria nuo eilinio piliečio, renkančio koncertuose žvaigždžių autografus ir plušančio Norgės silkių fabrike, kad susitaupytų nuosavam butui at namui.

Tame nėra nieko blogo ar smerktino, tačiau gal esam pernelyg naivūs ir manome, kad politikoje turėtų dalyvauti padorios asmenybės, lyderiai, matantys visumą, išsilavinę, pasaulyje šilto ir šalto matę inteligentai. Tie, kurie savo baldus, pensiją ir ramų gyvenimą sąmoningai iškeičia į nuolatinį veikimą (ne darbą) tautos, piliečių, valstybės labui. Kurie savo visu gyvenimu siekia pakeisti pasaulį, kad jis būtų saugesnis, geresnis, visų pirma, pradėdami nuo savęs.

O kur gi vilos? Vilų nelieka. Po mirties prisimenami ne baldai, o tokių didvyrių darbai.

Nuotraukoje: Graikijos karinės jūrų pajėgos kartu su antrąja nuolatine NATO jūrų grupe siunčiama į rytinę Viduržemio jūros dalį operacijoms kartu su JAV lėktuvnešiu "Gerald R. Ford" ir jo smogiamąja grupe.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt



89 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page