top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

JAV SVARSTYS PARAMOS UKRAINAI KLAUSIMĄ BE ATIDĖLIOJIMŲ (2023 12 16)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
JAV Senatas kitą savaitę balsuos dėl pagalbos Ukrainai skyrimo, pareiškė JAV Kongreso demokratų daugumos Senate lyderis Chuck Schumer. JAV Senatas pirmadienį grįš prie darbo tikėdamasis, kad pavyks pasiekti susitarimą dėl pasienio, o po to svarstys pagalbos Ukrainai klausimą.
 
Senatas tęs darbą atidėdamas kalėdinę pertrauką, nes demokratai suprato (ačiū Dievui), kad išeiti į trijų savaičių pertrauką būtų labai skausminga ir pavojinga Ukrainai.
 
Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, jog neabejoja, kad daugiamilijardinė parama Ukrainai bus suteikta. Esą JAV Kongresas dabar susikoncentravęs ties Valstijoms aktualiu pietinės sienos klausimu, todėl laiko Ukrainos ir Rusijos karui paprasčiausiai neliko. Kuleba neabejoja, jog Ukraina paramos sulauks.
 
Įtampa tikrai didelė. Lemtingą naktį, laukdami balsavimo finalo, nemiegosime ir mes. Įvykus teigiamam sprendimui, kartu su jumis šausime šampaną, o driskiai Kremliuje kramtys kojų nagus.
 
CNN remdamasi savo šaltiniais teigia, jog šiuo metu Vakarų žvalgybos agentūros skaičiuoja, kiek ilgai Ukraina galėtų išsilaikyti be JAV ir NATO pagalbos. Esą vieno aukšto rango JAV pareigūno teigimu, Ukraina gali išsilaikyti keletą mėnesių, tačiau iki vasaros gali neatlaikyti, kas būtų katastrofa Europos saugumui bei didelis smūgis JAV. Teigiama, jog Rusijos pajėgos šaudo penkis-septynis kartus didesniu santykiu nei Ukrainos pajėgos. Aukšto rango Ukrainos kariuomenės pareigūnas CNN neva sakė, kad dėl rusų ugnies poveikio, ukrainiečių pajėgos patyrė papildomų aukų.
 
Nemėgstame remtis šaltiniais “x”, tačiau šiuo atveju žiniasklaidos priemonė vykdo kažką panašaus į spaudimą JAV Kongresui. Ukrainos gynyba tikrai nesubyrės per kelis mėnesius, tačiau prielaidas daryti reikia, nes politikai - irgi žmonės. Bet kuriuo atveju, net ir 60 mlrd. parama dar nereiškia pergalės. Tai reikš galimybę gintis ir ginti Europą ilgame kare.
 
Eilinį kartą norime atkreipti dėmesį į tai, kokią didžiulę žalą valstybei ir žmonėms gali padaryti pažadai, kuriuos įsiaudrinusiai miniai dalina politikai. Pamenat, kaip viešai buvo trimituojama, jog “remsime iki pergalės”, ”remsime tiek, kiek reikės”. Kur šiandien šie šūkiai? Vietoj pergalingų lozungų liko “remsime pagal išgales”. Ir šiuo atveju labai sunku politikus apkaltinti melu, nes jie kalba tai, ko iš jų tikisi minia, nes suvokia, jog priešingu atveju bus užmėtyti akmenimis.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Praėjusią naktį Rusijos okupantai Ukrainos teritoriją atakavo 31 dronais “Shahed-136/131". Ukrainiečių oro gynybos pajėgos sunaikino 30 jų.
 
Kovinių skraidyklių poveikio teritorija labai plati, smogiamieji orlaiviai buvo sunaikinti Dnipro, Kijevo, Vinicos, Černihovo, Sumų, Poltavos, Čerkasų, Chersono, Zaporožės, Nikolajevo ir Chmelnyckio srityse.
 
Per pastarąją parą fronte įvyko 96 kariniai susirėmimai. Driskiai vykdo aktyvius sabotažinius - diversinius veiksmus Seversko ir Slobožanskio kryptimis, siekdami sutrukdyti ukrainiečių kariuomenės judėjimą. 
 
Didinamas minų ir sprogstamųjų užtvarų tankumas palei Rusijos valstybės sieną Belgorodo srityje.
 
↞ Trumpai ↠
 
Putino žodžiai, kad visa Juodosios jūros pakrantė anksčiau priklausė Rusijai, sukėlė nerimo bangą Bulgarijoje. Bulgarijos ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas pareiškė, kad tai išduoda imperines Maskvos ambicijas, todėl į tokius pareiškimus reikia “žiūrėti rimtai, nes jei anksčiau jie skambėjo tik kaip žodžiai, tai pastaruoju metu jie atrodo kaip veiksmų planas, todėl iš tiesų turime būti labai atsargūs”.
 
Teigiama, kad apie 300 tūkst. Rusijos piliečių yra įsigiję nekilnojamojo turto Bulgarijoje, daugiausia Juodosios jūros pakrantėje. Bulgarijos rusai gali tapti penktąja kolona neramumams šalyje kurstyti.
 
Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas teigia, jog Putinas melavo, įvardindamas Ukrainoje kovojančių rusų skaičių. Putino teigimu, Ukrainoje kaunasi apie 617 000 driskių, tačiau Jusovo žiniomis, “dabar prieš Ukrainą kariauja daugiau kaip 450 000 žmonių”. Šiuo melu Kremliaus valdovas siekė išgąsdinti Ukrainos kovotojus ir, be abejo, Vakarus.
 
Berlyne ir Nyderlanduose buvo suimti keturi teroristų grupuotės "Hamas" nariai, ketvirtadienį pranešė Vokietijos prokurorai. Įtariamieji buvo sulaikyti, nes planavo išpuolius prieš žydų institucijas Europoje, bandydami surasti ir laikyti ginklus Berlyne.
 
Zelenskis padėkojo Olafui Scholzui už pastangas dėl Ukrainos ES aukščiausiojo lygio susitikimo. Pasak DW šaltinių, būtent O. Scholzas paprašė Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, grasinusio vetuoti sprendimą pradėti derybas su Ukraina, palikti posėdį, kad kiti 26 ES vadovai galėtų balsuoti vienbalsiai. Skelbiama, jog Schozas pažadėjo Kijevui, jog 50 milijardų Ukrainai bus skirta ar su Orbanu, ar be Orbano.
 
Ačiū racionaliam Vokietijos lyderiui. Vokiečių ryžtas ir sumanumas mus vis daugiau įkvepia.
 
Vokietija pristatė Ukrainai antrąją priešlėktuvinės gynybos sistemą "Patriot" ir raketas, taip stiprindama Kijevo pastangas atremti vis dažnesnius Rusijos oro antpuolius.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Prasidėjo rinkiminės manipuliacijos. Kartais keliančios šleikštulį. Valdžios godulys politikieriams taip susuko galvas, jog taškydamiesi įžeidimais, pažeminimus beria ir ant rinkėjų galvų. Prieštvaninis “rinkėjų konsolidavimas”, tyčiojantis iš oponentų rinkėjų, pasirodo, dar gajus.
 
Mūsų manymu ir matymu, oponentai ir konkurentai turėtų kovoti vienas prieš kitą politiniame ringe garbingai, remdamiesi argumentais bei faktais. Net ir prasidėjus politiniam snukiadaužiui, žiūrovas-rinkėjas smūgių neturėtų sulaukti.
 
Tad visiškai nepateisiname Lietuvos piliečių įžeidinėjimo, kokių pažiūrų jie bebūtų. Jei žmogus nepritaria prezidentui ir premjerui bei mano, kad žemė plokščia – ar jis dėl to nebėra žmogus, nebėra pilietis? Jis nemoka mokesčių, jam nereikia valstybės paramos, pagalbos, dėmesio?
 
Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais, kai dėl valdžios varžėsi buvusi sovietinė nomenklatūra su Sąjūdžio atstovais, dar buvo gyvas supratimas, kad renkamieji ir išrinktieji yra „aukštesnėje pozicijoje“, tačiau vis gi ne tam, kad spjaudytų ir niekintų oponento rinkėją.
 
Premjerai ir prezidentai stengėsi rodyti pagarbą oponentams, priešininkams bei rinkėjams.
 
Vadovas privalo rūpintis ir globoti nustumtuosius bei pralaimėjusiuosius. Ir tai nėra obuoliavimas su priešu, o ilgalaikės taikos valstybėje, visuomenės sutelktumo siekimas. Pasak politikos išminčių, verčiau susitikti su priešu ir sužinoti, ką jis mąsto, nei sėdėti tarp būrio pritarėjų ir pataikūnų.
 
Aukščiausi valdžios postai skirti visų šalies piliečių globai ir rūpesčiui. Prezidentas, premjeras ar Seimo pirmininkas nėra partinio-šeimos klano atstovas, kurio darbas rūpintis tik savo gauja.
 
Tokio rango politikas yra visų valstybės žmonių, net ir jo nerinkusiųjų, globėjas.
 
P.S. Mieli komentuojantys mūsų skaitytojai, informuojame, kad kai kuriuos Jūsų komentarus ištriname, jei juose yra nuorodos į kitus abejotino patikimumo šaltinius ar nuomonių reiškėjus; jei jie yra nesusiję su tekstu, su aptariamais klausimais; jei juose yra aiškiai matomos loginės, istorinės ir kitos faktinės klaidos (nors Jūs galite būti įsitikinę visiškai priešingai); taip pat tokie Jūsų komentarai, kuriuose Jūs neperskaitę arba nesupratę teksto, bandote mums priekaištauti, arba sukelti diskusiją, kuri yra nereikalinga arba žalinga, kelianti stresą, psichologinę įtampą ir diskomfortą kitiems mūsų skaitytojams ir sekėjams. Taikos ir ramybės metu to nedarytume, deja, už mūsų durų vyksta karas. Ir jis vyksta taip pat dėl mūsų protų ir širdžių.
 
↡ Nuotraukoje: parama ugnimi į driskių pozicijas.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt
 


50 views0 comments
bottom of page