top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

JINPINGAS IR PUTINAS PARAGINO NUTRAUKTI KARĄ UKRAINOJE (2023 03 22)

Politinis strateginis lygmuo

Pasaulio dėmesiu šiuo metu mėgaujasi du diktatoriai – Xi ir Putka. Žiniasklaida ir politikai spėlioja, ką šiedu veikėjai sutarė, nes nuo Jinpingo sprendimų šiandien, deja, priklauso pasaulio saugumo architektūra. Teigiama, kad vladykos ir begemoto pokalbis, kurio metu buvo aptariamas karas Ukrainoje, truko net keturias valandas. Esą buvo aptariamas Pekino 12 punktų taikos pasiūlymas dėl kovų Ukrainoje nutraukimo.

Kas numatyta tame plane? Kinijos Užsienio reikalų ministerijos paskelbtame plane ciniškai raginama nutraukti Vakarų sankcijas Rusijai, sukurti humanitarinius koridorius civiliams gyventojams evakuoti ir imtis veiksmų, kad būtų užtikrintas grūdų eksportas. Pasiūlyme iš esmės detalizuojamos seniai išsakytos Kinijos pozicijos, įskaitant reikalavimą veiksmingai užtikrinti visų šalių "suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą".

Jame teigiama, kad branduolinės elektrinės turi būti saugios, o branduolinių ginklų grėsmei ar naudojimui turėtų būti priešinamasi. Plane taip pat raginama nutraukti "šaltojo karo mentalitetą", kuris yra standartinis Pekino terminas, apibūdinantis tai, ką jis laiko Jungtinių Valstijų dominavimu pasaulyje ir jų kišimusi į kitų šalių reikalus.

Ir nei vieno žodžio apie Rusijos invaziją, masines civilių žudynes ir miestų griovimą. Štai tikrasis rytų barbarų vertybinis veidas: žmogaus gyvybė, žmogaus teisės lygios nuliui, pagrindinis prioritetas - Rusijos ir Kinijos karinė bei ekonominė galia, užtikrinanti valdančiojo elito ir komunistų partijos klestėjimą iki pasaulio pabaigos.

Todėl susitikimo metu nenuskambėjo ir nenuskambės JAV Baltųjų rūmų atstovo John Kirby sufleruojami žodžiai, kad Xi paspaustų “prezidentą Putiną nutraukti Ukrainos miestų, ligoninių ir mokyklų bombardavimą, sustabdyti karo nusikaltimus ir žiaurumus, ir išvesti savo karius”.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, jog "viešai ir diplomatiniais kanalais pranešė Kinijai apie savo taikos formulę ir kvietimą dalyvauti šioje formulėje“.

Vietoj karinių veiksmų mažinimo ir realaus taikos plano, vyksta dar glaudesnis Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas, todėl NATO vadovas Jensas Stoltenbergas perspėja, kad yra "ženklų", jog Rusija prašė Kinijos mirtį nešančių ginklų. "Nematėme jokių įrodymų, kad Kinija tiekia Rusijai mirtinus ginklus, tačiau matėme tam tikrų ženklų, kad Rusija to prašė ir kad šį klausimą Pekine svarsto Kinijos valdžios institucijos", - teigia aljanso vadovas.

Kinijos valstybinė žiniasklaida praneša, kad esą Kremlius teigiamai atsiliepė apie Kinijos "objektyvią ir sąžiningą" poziciją dėl Ukrainos ir abi šalys pasisakė prieš tai, kad bet kuri šalis ar šalių grupė kenktų "teisėtiems kitų šalių saugumo interesams, siekdama karinės, politinės ar kitokios naudos".

Kitaip sakant, karą Ukrainoje sukėlė JAV ir Vakarai, todėl jie ir raginami jį nutraukti. Rusija ir Ukraina esą turi gerbti viena kitos suverenumą ir sienas su viena išimtimi. Ukrainos sienas turi teisę jėga nustatyti Rusija. Štai toks Pekino ir Maskvos karo pabaigos scenarijus, dviems blogio kūrėjams išvirus Kremliuje melo sriubos iš ukrainiečių kraujo ir pragaro sieros.

Vykstant diktatorių susitikimui "The New York Times" paskelbė, kad nuo karo pradžios Kinija pardavė Rusijai dronų ir atsarginių dalių už daugiau kaip 12 mln. dolerių. Šiuos duomenis leidinys gavo iš Rusijos muitinės.

Pažymima, kad Kinijos bendrovės, siekdamos apeiti sankcijas, naudojasi keliolika tarpininkų. Spėjama, jog šiose grandinėse gali egzistuoti kur kas platesnis technologijų tinklas, o tiekimas vykdomas pasinaudojant neoficialiais kanalais Kazachstane, Pakistane ir Baltarusijoje. „Taigi, šimtai įvairių modelių dronų nuolat tiekiami Rusijai ir iš karto siunčiami į karo zoną Ukrainoje“, - teigia NYT.

Šioje įtemptoje ir sudėtingoje padėtyje turime matyti realybę tokią, kokia ji yra. Pekinas šiandien negali žaisti Vašingtono pusėje, nes Rusijos sutriuškinimo atveju, Vakarai ims dominuoti Rusijos ekonominėje erdvėje ir naudotis jos ištekliais. Kinijai naudinga kuo labiau įtraukti Vakarus į karą; naudingi Rusijos planai dirbtinai sukelti badą Afrikoje bei migrantų krizę, nes tai silpnins vakarų šalių ekonomikas, o tai reiškia Kinijos stiprėjimą. Pekinas tikrai nesiekia Trečio pasaulinio, tačiau nori Putino rankomis susilpninti JAV, ES ir pačią Rusiją, kad Kinija taptų pasaulio galia numeris vienas.

Visas šis „gudrus“ Pekino planas turi vieną didelę spragą. Xi ir jo komunistų partijos senbuviai dar nėra patyrę, ką Kinijai reikštų globalios pasaulio ekonomikos gilus nuosmukis. Kinija, kuri yra priklausoma nuo Vakarų rinkų, taip pat nugrimztų į gilią duobę.

Šiuos globalios ekonomikos dėsnius laisvo Vakarų pasaulio lyderiai suvokia kuo puikiausiai, todėl jie ir nesitikėjo, kad Rusija užpuls Ukrainą. Tai nelogiška, nes kenkia pačiai Rusijai. Deja, joks ekonomistas nei Putinui, nei Xi į jų šovinistines ir imperines makaules racionalaus mąstymo neįkrės.

Iš Ukrainą atvyko Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida, kuris lankėsi Bučoje. Japonijos užsienio reikalų ministerijos teigimu, Kišida atvyko išreikšti "pagarbą Ukrainos žmonių drąsai ir atkaklumui ginant savo tėvynę prieš Rusiją". Tokijas nuo pat karo pradžios išreiškė paramą Ukrainai ir prisijungė prie kitų šalių, kurios taiko sankcijas Rusijai. Kišida iki šiol buvo vienintelis G7 lyderis, nesilankęs Ukrainoje.

Jensas Stoltenbergas, nepaisydamas Vengrijos protestų, planuoja surengti Ukrainos ir NATO aukščiausiojo lygio susitikimą balandžio 4-5 d.

Matydami, kaip kartais viešumoje išsiskiria Vašingtono ir Kyjivo pozicijos bei NATO atstovų požiūris po „Ramstein“ susitikimų, manome, jog seniai metas turėti nuolatinę kontaktinę grupę, kurioje NATO šalių ir Ukrainos kariškiai bei pareigūnai koordinuotų ir planuotų veiksmus kiekvieną dieną.

Operacinis lygmuo

Baltųjų rūmų teigimu, Rusija artimiausiomis savaitėmis rengia dar vieną puolimą prieš Ukrainą. Atakos gali būti vykdomos keliomis kryptimis.

Pasak JAV Baltųjų rūmų atstovo Johno Kirby, artimiausios savaitės bus "lemiamos" Rusijos kare prieš Ukrainą. JAV turi duomenų, kad Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas "bandys pradėti dar vieną puolimą ir galbūt daugeliu kitų vektorių", sakė jis. JAV nori, jog ukrainiečiai sugebėtų apsiginti "nuo bet kokio atnaujinto Rusijos puolimo" ir galėtų "vykdyti savo puolamąsias operacijas bet kuriuo pasirinktu laiku ir vietoje, bet kokio dydžio ir masto".

Būtent dėl to ukrainiečiai mokomi kariauti pagal NATO standartus su NATO ginkluote. JAV taip pat remia Ukrainos sprendimą ginti Bachmutą ir tieks Ukrainai kitą paramą, tame tarpe žvalgybinę informaciją.

Kad ir kaip nesinori to girdėti bei matyti daugeliui vakarų, o ir mūsų politikų, „galingą kontrpuolimą“ ir Rusijos triuškinimą teks atidėti. Kol kas reikia atlaikyti ordos antplūdį ir ruoštis įvairiems tolesniems Rusijos sulaikymo veiksmams.

Didžioji Britanija pareiškė, kad tieks Ukrainai "Challenger 2" tankams skirtų nusodrintojo urano sviedinių. Tokie sviediniai labai efektyviai įveikia šiuolaikinius tankus ir šarvuočius. Nors šaudmenys nėra pripažinti cheminiais ginklais ir jų naudojimas niekaip nereglamentuojamas, Maskva pareiškė, jog nusodrintojo urano panaudojimą Ukrainoje laikys "nešvaria bomba".

Teigiama, kad JAV tankai "Abrams" į Ukrainą atvyks anksčiau nei tikėtasi. Iš pradžių planuota Ukrainai nusiųsti 31 naujesnį M1A2 "Abrams", kurių gamyba ir siuntimas galėjo užtrukti metus ar dvejus.
Tačiau su anonimiškumo sąlyga informaciją paviešinę pareigūnai sakė, kad nuspręsta siųsti senesnę M1A1 versiją, kurią galima paimti iš kariuomenės atsargų. Ukrainos pajėgoms bus lengviau išmokti ją naudoti ir prižiūrėti. Atnaujintas senesnis "Abrams" modelis gali būti pristatytas Ukrainai per 8-10 mėnesių.

Taktinis lygmuo

Rusija naktį ir ryte atakavo Ukrainą dronais ir raketomis. Irano bepiločiais "Šached" atakuota Kyjivo sritis, sugriauti pastatai. Pirminiais duomenimis trys žmonės žuvo, septyni sužeisti. Ukrainos gynėjai sunaikino 16 bepiločių iš 21.

Rusijos reaktyviniai lėktuvai Su-35 raketomis bombardavo Odesos regioną, yra sužeistųjų, apgadintas gyvenamasis namas.

Teroristinė Rusija tęsia pastangas visiškai okupuoti Donecko ir Luhansko sritis, puldama Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko kryptimis. Jose Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė 114 atakų.

Teroristai surengė 10 raketų ir 32 oro smūgius, taip pat 90 atakų iš salvinių raketų sistemų.

Ukrainos karinės oro pajėgos 6 kartus kirto oro okupantų susitelkimo vietoms. Ukrainos gynėjai numušė 15 įvairių tipų priešo bepiločių orlaivių, taip pat 2 Kh-59 valdomas aviacines raketas.

Raketų ir artilerijos daliniai pataikė į šaudmenų sandėlį, 2 priešlėktuvinių raketų sistemas, radiolokacinę stotį ir į kitą svarbų priešo taikinį.

Lietuvoje

Vakar didelį sąmyšį šalyje sukėlė pasirodęs mokesčių reformos projektas. Valdantieji, bandydami sutvarkyti gyvulius ir jų ūkį, pamiršo, kad mokesčius moka ne gyvuliai, bet žmonės. Lietuvos piliečiai.

Labai gerai, kad bandoma padaryti mokesčius priklausomus ne nuo veiklos, o nuo gaunamų pajamų. Labai blogai, kad bandant pildyti biudžetą, tą ir vėl planuojama daryti vidutines pajamas savarankiškai uždirbančiųjų sąskaita.

Gaila, kad bandymas daryti pertvarką ir supaprastinti mokesčių sistemą, padaryti ją progresyvią, bent kol kas, atrodo kreivas. Tą neabejotinai įvertins gyvuliai rinkėjai ateinančiuose Seimo rinkimuose.

Mums kažkodėl regisi, kad tokie sprendimai Kremliaus įtaką per visokio plauko komitetus sustiprins jau ne tik regionuose, bet ir didžiuosiuose miestuose.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Nuotraukoje rusų atakuota genprokuratūra Kyjivo apskrityje, šaltinis unian.net

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624




60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page