top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

JK SAUGUMO GARANTIJOS UKRAINAI - MIRTIS KREMLIAUS GALVAŽUDŽIAMS (2024 01 13)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Horizonte - pirmieji ryškūs galimi karo pabaigos ženklai. Panašu, jog Vakarai pagaliau bunda iš letargo miego ir, nors pavėluotai, nutarė imti jautį už ragų. Blogio ašies žaidėjų ėjimai Vakarams darosi nepakeliami, nepakenčiami, erzina, siutina, todėl reikalauja neatidėliotino smūgio žarstekliu per srėbtuvę. Pirmiausia - Kremliaus banditams.
 
Šia proga pasirašytas istorinis Didžiosios Britanijos ir Ukrainos "Susitarimas dėl bendradarbiavimo saugumo srityje”. Susitarimą pasirašė Kijeve netikėtai apsilankęs JK premjeras Rišis Sunakas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
 
Jame deklaruojamas ir apibrėžiamas ilgalaikis karinis ir nekarinis Londono bei Kijevo bendradarbiavimas. Susitarime numatyta, kad įvykus naujam Rusijos išpuoliui prieš Ukrainą, JK suteiks Kijevui reikiamą pagalbą - greitai ir nedelsiant. Tai - moderniausi ginklai, skirti agresijai sausumoje, jūroje ir ore atremti. Taip pat kibernetinė, žvalgybinė ir kita parama.
 
"Šiandien yra diena, kai pasikeitė Europos istorija. Ukraina ir Jungtinė Karalystė sudarė naują ir precedento neturintį saugumo susitarimą. Tai nėra tik deklaracija. Tai tikrovė, kuri atsiras mūsų bendradarbiavimo ir ypač išskirtinės pasaulinės galios Jungtinės Karalystės saugumo garantijų dėka", - pabrėžė V. Zelenskis.
 
"Jei tokio lygio saugumo garantijos būtų pasiektos po 1991 m. su Didžiąja Britanija ir kitomis šalimis - Rusijos agresijos tiesiog nebūtų", - sakė Ukrainos prezidentas.
 
Susitarimas su Didžiąja Britanija sudarytas dešimčiai metų, greičiausiai tikintis, jog Putino ir jo nusikaltėlių chuntą per šį laikotarpį ištiks toks pats likimas, kaip ir Hitlerio iškrypėlių. Skelbiama, jog terminas gali būti pratęstas pagal kitus panašius susitarimus, tačiau saugumo garantijos suteikiamos dar iki Ukrainai įstojant į NATO.
 
Sveikiname jus visus su pergale. Net jei ji tarpinė ir ne galutinė. Šis Ukrainos ir JK susitarimas, prilygstantis neformaliam Didžiosios Britanijos karo paskelbimui Rusijai reiškia, jog Kremlius, švaistydamasis raketomis Ukrainoje, dabar turės reikalą su Jungtine Karalyste. Tai yra milžiniška visos Zelenskio komandos ir diplomatijos pergalė. Taip pat ir mūsų visų nuopelnas.
 
Kremliaus driskiai dabar kramto kojų nagus, o mes pirmą sykį per du karo metus šauname šampaną. Nes būtent šiame etape šalių karinis susitarimas daug svarbesnis, nei kažkokios miglotos priėmimo į NATO sąlygos.
 
Labai svarbu, jog susitarime numatyta ir metinė finansinė Ukrainos parama - 2,5 mlrd. svarų sterlingų ir ji bus tęsiama visus ateinančius 10 metų.
 
Taip pat numatoma, jog ginkluoto užpuolimo prieš Ukrainą atveju, bet kurios iš dalyvių prašymu per 24 valandas bus surengtos konsultacijos, kad būtų nustatytos priemonės, būtinos agresijai atremti ar atgrasyti.
 
Į Ukrainos ir JK susitarimą netruko sureaguoti Kremliaus ruporas Medvedevas. Kvailys, nevykėlis eilinį kartą perskaitė FSB lūzerių skubiai suregztą “špargalkę”, kad JK delegaciją gali užklupti balistinis apšaudymas Kijevo centre. Degradavęs sociopatas pabrėžė, kad britai yra "amžini Rusijos priešai".
 
Po JK, ketinimus dėl Ukrainos saugumo garantijų pareiškė norinti pasirašyti ir JAV. Pranešama, jog atitinkamos derybos jau vyksta. JAV prezidentas Joe Bidenas asmeniškai iškėlė užduotį diplomatams pasiekti tokį susitarimą su Ukraina. Baltieji rūmai mano, kad tai padės užkirsti kelią naujai agresijai prieš Ukrainą ateityje.
 
Štai kaip netikėtai ir įdomiai vystosi situacija Ukrainos geopolitiniame fronte. Šis frontas lemia viską. Pergales ir pralaimėjimus.

Tačiau kol kas turime apsišarvoti kantrybe. Rusijos marodieriai ryt neapsuks savo tankų ir neišsikepurnės namo. Driskiai toliau šaudys ir bombarduos Ukrainos mietus, galbūt net aršiau nei iki šiol. Kremlius testuos Londoną, o vėliau Vašingtoną, tikrindamas, kiek jų susitarimai ir ketinimai yra realūs ir kaip jie veikia ant žemės.
 
Mums, žinoma, kur kas rimčiau atrodytų britų karinės bazės Ukrainos teritorijoje, kas reikštų realias, o ne popierines saugumo garantijas. JAV kariškių buvimas Ukrainoje reikštų galutinę pergalę. Į tai einama. Suvokimas didėja, didžiule Ukrainos žmonių kančių, kraujo ir aukų kaina.
 
Tad gal pagaliau bus nustota siūlyti dalinti ir Ukrainą, kaip pyragą. Pirmiausia būtina suteikti šaliai saugumo garantijas, tokias, kaip Pietų Korėjai.
 
Kaip ten bebūtų, džiaugiamės, kad tam tikros jėgos mus išgirdo.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Pikti ir įsiutę driskiai šįryt į dangų virš Kaspijos jūros pakėlė lėktuvus Tu-95MS. Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad iš 6 tu-95MS buvo paleistos X-101/555/55 tipo raketos.
 
6 val 43 min iš Savasleikos aerodromo Nižnij Novgorodo srityje pakilo naikintuvas MiG-31K PKS. Kijevo ir Dnipro kryptimi buvo paleistos raketos “Kinžal”. Miestuose ryte buvo girdėti sprogimai.
 
Ukrainos gynybos štabo teigimu, Rusija nebesusitvarko su žuvusiųjų ir sužeistųjų kiekiais fronte. Krūvos lavonų voliojasi “išvaduotų”, nušluotų nuo žemės paviršiaus gyvenviečių prieigose, sužeistieji nebetelpa Belgorode ir transportuojami į Maskvą bei Kaliningradą.
 
Praėjusią parą fronto linijoje įvyko 89 koviniai susirėmimai. Rusai surengė 65 oro smūgius, įvykdė 44 ukrainiečių karių pozicijų ir gyvenviečių apšaudymus iš reaktyvinių salvinių ugnies sistemų. Rusijos teroristų atakų metų žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai.
 
↞ Trumpai ↠
 
Vakarai susisgrizbo įvesti tvarką Artimuosiuose Rytuose ir pagaliau pažaboti husių siautėjimą Raudonojoje jūroje. Po JAV smūgių Irano remiamiems teroristams, naują operaciją planuoja ir Europos Sąjunga.
 
Remiantis naujausia informacija, ES planuoja operaciją, kuri apims teritoriją nuo Raudonosios jūros iki Persijos įlankos. Ši operacija - karinė. Telkiama koalicija, kuri suteiks karo laivus stabilumui regione užtikrinti.
 
Konfliktą įžiebė išpuoliai prieš komercinius laivus Raudonojoje jūroje bei husių išpuoliai prieš JAV laivus. Atsakydamos į tai JAV ir Didžioji Britanija atakavo teroristų karinius objektus Jemene. JAV prezidento Joe Bideno teigimu, per pastaruosius 27 husių išpuolius prieš tarptautinę komercinę laivybą nukentėjo daugiau kaip 50 šalių.
 
Mes norime tikėti, kad tiek JAV, tiek Joe Bideno administracija nemano, kad husiai puldinėja amerikiečių laivus ir karines bazes iš dyko buvimo. Neabejojame, jog sąjungininkų analitikai ir žvalgybos tarnybos mato, kad husiams vadovauja Iranas, o Irano iešmininkas sėdi ir viską reguliuoja bei žibalą į ugnį pilsto būdamas Maskvoje. Tad anksčiau ar vėliau, sąjungininkams teks smogti ne tik Irano, Talibano, husių, HAMAS, “Hezbollah” teroristams, o jų patronams Maskvoje. Karo plitimo ir destabilizacijos Artimuosiuose Rytuose irštva - Rusijoje.
 
Rusijos valdžios institucijos pradėjo konsultacijas su žymiausiais teisininkais, kad užkirstų kelią JAV ar ES bandymams konfiskuoti dalį Rusijos centrinio banko 300 mlrd. dolerių įšaldytų atsargų Ukrainos naudai.
 
Liūdnos dienos barbarų irštvoje. Pusgalviai Kremliuje, SVR ir FSB vis dar mano, kad civilizuotame pasaulyje galima veikti Felikso Dzeržinskio teroro ir diversijų užsienyje metodais. Imperinių rusų nelaimė ta, jog visi jie užstrigę laike.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Nerašysime apie tuštybę, puikybę ir paikybę. Nerašysime apie tuos, kurie kiša savo nosį į kadrą, kad po to galėtų susireikšminę pozuoti su žymiais svečiais iš užsienio. Nerašysime apie tuos, kurių tą lemtingą naktį nebuvo Parlamente, prie Parlamento, už Parlamento. Apie tuos, kurie išsigando ir pasislėpė.
 
Nekalbėsime apie išrinktuosius, kurie puikuojasi Laisvės dienos medaliais.
 
Ordinai ir medaliai, skirti vieniems, kuriais pabrėžtinai puikuojamasi - mūsų nevienija, skaldo. Taip, be jokios abejonės, pagarbos verti tie, kurie priešo laukė Parlamente, ginkluoti strypais, Molotovo kokteiliais ir medžiokliniais šautuvais.
 
Tačiau rusų driskius, “Alfa” smogikus, tankus prie Televizijos bokšto, Radio ir televizijos komiteto bei Parlamento pirmieji pasitiko Lietuvos žmonės: tėvai, seneliai, studentai, vaikai. Dešimtys tūkstančių savaitėmis, kiaurais batais šalo prie laužų ir pastatų lauke. Būtent jiems teko sovietų smogikų kulkos, parakas, dūmai, automatų buožių smūgiai, tankų patrankų šūviai.
 
Ar nebuvo baisu? Buvo labai baisu, buvo baisu mirti, tačiau noras gyventi laisvoje šalyje buvo stipresnis už visas baimes. Būtent todėl žmonės nesitraukė nuo Parlamento net įsakmiai prašomi. Būtent dėl to palūžo ir lemiamo žingsnio nežengė nužmogėjęs okupantas.
 
Tą naktį buvę Vilniuje pamena tankų vikšrų žlegėjimo, šūvių, greitųjų pagalbų sirenų, gabenančių žuvusius ir sužeistuosius, garsus. Esame tikri, jog visi tiek tūkstančiai žmonių, budėję ir nesitraukę nuo kertinių valstybės pastatų turėtų būti apdovanoti medaliais. Tačiau žmonėms pats didžiausias apdovanojimas - ne garbė, o Tėvynės laisvė.
 
Todėl nuoširdžiai prašome ir siūlome nebeskirstyti laisvės gynėjų į svarbius, mažiau svarbius ir nesvarbius bei nustoti ženklinti išrinktuosius.
 
Sausio 13-oji - visos tautos, visų Lietuvos piliečių pergalės ir laisvės diena. Ji skirta prisiminti visiems, kas savo kūnais užstojo strateginius valstybės objektus nuo okupantų ir juos išsaugojo.
 
Ši diena turi tapti tautos vienybės diena. Valdžios padėkos tautai diena.
 
↡ Nuotraukoje: lietuvių tautos didvyriškumas.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications
 


 
 
112 views0 comments
bottom of page