top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KADA PAGALIAU SUPRASIME, KAD NEBEGYVENAME TAIKOS SĄLYGOMIS? (2024 03 21)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Rusijos terorizmo ir karo nusikaltimų ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad driskynas, įdarbinęs šimtus tūkstančių sutartininkų, sukurs dvi naujas armijas ir 30 junginių, įskaitant 14 divizijų ir 16 brigadų iki šių metų galo.

 

Vakarų šalių lyderius tą išgirdus ištiko stuporas, po kurio imta gąsdintis, kad Kremlius dabar jau tikrai atidarys antrą frontą.

 

Vakaruose. Kitaip sakant, NATO rytuose. Ir taip išsipildys klaikiausi košmarai apie Berlyno bombardavimą.

 

Iš vienos pusės, mums tai juokinga, nes driskiai gąsdina pasinaudodami pačių Vakarų baimių pagrindu sukurptais scenarijais apie Rusijos ir Vakarų civilizacijos karinį susidūrimą, Trečiąjį pasaulinį karą. Pats Berlynas sudėliojo scenarijų, kai esą po D. Trampo perrinkimo JAV prezidentu, 250-ties tūkstančių driskių orda pajudės į vakarus. Maskvos psichoperantai per daug nemąstydami – ir labai teisingai – ėmėsi spardyti gulintį.

 

Taip taip, būtent taip, jau visai netrukus šimtai tūkstančių ginkluotų valkatų su gelžgaliais ant žemės ir ore bei geldomis jūrose pajudės link Briuselio, palaikydami Vakarų baimes sako jie.

 

Dėl siaubo, kas gali įvykti, Vakarų šalių lyderiai pamiršta, kad Rusija neturi nei ekonominių, nei karinių, nei technologinių pajėgumų, kad netgi teoriškai galėtų galvoti apie tokio antrojo fronto atidarymą. Visi driskiai Ukrainoje, visi jų gelžgaliai Ukrainoje, ir visos jų geldos jūrose yra skirtos karui Ukrainoje. Todėl sapaliojimai apie dvi naujas armijas yra primityvi psichologinė operacija, matoma neparengtai plikai blaiviai mąstančio žmogaus akiai.

 

Bet yra ir kita pusė. Jei Vakarai ir toliau trypčios vietoje su ginkluotės parama Ukrainai, jei ir toliau bus kalbama apie Ukrainos pergalę nepralaimėjus Rusijai, jei bus tikimasi, kad gal Kremliui užteks penktadalio okupuotų Ukrainos teritorijų ir įvyks mistinės taikos derybos, mes neabejojame, kad ilgainiui Ukraina nebegalės sulaikyti kruvinos ordos.

 

Tada ji neabejotinai pajudės į Vilnių ir Varšuvą, ir toliau į Berlyną. Ji eis tiek, kiek jai bus leista.

 

Todėl geriausias atsakas į vakarykštį Šoigu pareiškimą – F-16 skrydžiai virš fronto linijos smogiant į driskių sankaupas; raketų smūgiai į gynybos pramonės centrus Rusijos gilumoje; nacionalistinių, pvz., baškirų, judėjimo dalyvių apginklavimas; nesibaigiantys, alinantys dronų smūgiai į logistikos, ryšių, amunicijos, degalų mazgus okupuotose Ukrainos teritorijose ir, kiek pasiekiama, už jos ribų link Uralo; Rusijos Federacijos gubernatorių ir kitų vykdomosios režimo valdžios šulų likvidacija.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Anksti ketvirtadienį Rusija atakavo Ukrainos sostinę Kijevą, sužeisdama mažiausiai 10 žmonių ir apgadindama gyvenamuosius pastatus bei pramoninius objektus, pranešė miesto pareigūnai, nors priešlėktuvinė gynyba visas raketas numušė.

 

Pirmoji per pastarąsias savaites didelė ataka buvo nukreipta į miestą ir balistinėmis, ir sparnuotosiomis raketomis, sakė jo karinės administracijos vadovas Serhijus Popko.

 

"Po 44 dienų pertraukos priešas pradėjo dar vieną raketų ataką prieš Kijevą", - sakė jis. "Visos gelbėjimo tarnybos dirba vietoje. Vyksta raketinės atakos padarinių šalinimas".

 

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Salivanas, trečiadienį viešėdamas Kijeve, pareiškė, kad didelis JAV pagalbos paketas, kurį jau kelis mėnesius blokuoja respublikonai, "pasieks Ukrainą", ir pažadėjo, kad Vašingtonas ir toliau teiks paramą.

 

"Iš savo perspektyvos esame įsitikinę, kad mums pavyks tai padaryti. Mes gausime šią pagalbą Ukrainai", - po susitikimo su Ukrainos prezidento administracijos vadovu Andrijumi Jermaku bendroje spaudos konferencijoje sakė jis.

 

Rusija pareiškė, kad ES užsienio politikos vadovo Džiozepo Borelio siūlymas paimti 90 proc. pajamų iš Europoje įšaldyto Rusijos turto ir pervesti jas ginklams Ukrainai pirkti yra "banditizmas ir vagystė".

 

"Europiečiai puikiai supranta, kokią žalą tokie sprendimai gali padaryti jų ekonomikai, įvaizdžiui ir reputacijai kaip patikimų, taip sakant, nuosavybės neliečiamumo garantų", - sakė Kremliaus burna D. Peskovas.

 

Rusijos karas Ukrainoje ir ukrainiečių genocidas yra banditizmas, terorizmas ir karo nusikaltimas, kurių vienintelis garantuotas sustabdymo būdas yra visų Kremliaus dantų išdaužymas kūju.

 

Bent jau finansiniu. Pradžiai.

 

↞ Trumpai ↠

 

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad per reidą Gazos Al Šifos ligoninėje nukovė apie 90 ginkluotų teroristų ir suėmė 160. Islamistinė "Hamas" teroristų grupuotė šį teiginį paneigė.

 

Vietnamo komunistų partija priėmė netikėtą prezidento Vo Van Thuongo atsistatydinimą ir nurodė, kad V. Thuongas pažeidė partijos taisykles, dėl ko kilę "trūkumai neigiamai paveikė viešąją nuomonę, paveikė partijos, valstybės ir jo asmeninę reputaciją".

 

Kanada nuo sausio 8 d. nepatvirtino naujų ginklų eksporto į Izraelį leidimų, o įšaldymas tęsis tol, kol Otava galės užtikrinti, kad ginklai bus naudojami pagal Kanados įstatymus, pranešė vyriausybė.

 

Šiandien ES lyderiai aptars planą, pagal kurį milijardai eurų, gautų iš įšaldyto Rusijos finansinio turto, bus panaudoti ginklams Ukrainai pirkti. 27 valstybių vadovai taip pat diskutuos, kaip Europa galėtų apsiginti ir paskatinti savo ginklų pramonę, atspindėdami nuogąstavimus, kad Rusija gali neapsiriboti Ukraina, o JAV ateityje gali nebūti tokia ištikima Europos gynėja.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Ryte pažadina ištikimos mūsų skaitytojos žinutė. Ji klausia, ar matėme, ką tos „bobos“ iš NVO išdarinėja?

 

Pirma, mieli mūsų sekėjai beigi sekėjos, labai prašytume saugoti savo sveikatą, nestresuoti, nereaguoti taip emocionaliai, o svarbiausia, išlaikyti padorumą ir išsilavinusių žmonių bendravimo būdą.

 

„Bobos“, mūsų manymu, yra labai užgaulus žodis, ir jei ir vartotinas, tai tik ne šiame kontekste.

 

Antra, NVO pasirašytas manifestas prezidentui G. Nausėdai dėl L. Kasčiūno, prašant netvirtinti jo KAM ministru, neturi, bet jau dabar vertinant turimą informaciją, jokio ryšio su Kremliumi ir būtų labai sunkiai įtikėtina, kad yra kažkaip įtakotas jo agentų. Taip, be jokios abejonės, erzelio kėlimas yra naudingas Maskvai, o L. Kasčiūno kandidatūra į KAM ministrus yra, mažų mažiausiai, kelianti siutą Maskvoje.

 

Mes žiūrime į šį kreipimąsi gerokai paprasčiau. Žmonės, kurie jį pasirašė, visą laiką gyveno taikos sąlygomis. Kaip eskimas, visą laiką gyvenęs sniegynų ir ledynų apsuptyje bei neturintis sąvokos, negebantis suvokti, kas, pavyzdžiui, yra žalia spalva, taip ir šie, NVO supratimu, gero Lietuvai siekiantys piliečiai ir pilietės, neturi gebėjimo, galimybės, neturi priemonės, padargo priimti, suvokti, įvertinti virš mūsų kabančią grėsmę.

 

Deja, jie nesupranta, kad mes jau gyvename kare, ir karo metu reikalingas kiek kitoks veikimas, kiek kitokie sprendimai, mažesnis lankstumas nei taikos metu.

 

Mums dėl šio kreipimosi yra nuoširdžiai, broliškai liūdna ir neramu: atėjusi orda siaubs mūsų šalį, degins, žagins ir griaus, o manifestą pasirašiusieji ir toliau diskutuos, kad karo nusikaltėliai, žudikai ir prievartautojai neturi visų taikos metu žmonėms demokratinėse valstybėse garantuojamų teisių ir laisvių.

 

Iš karčios mūsų valstybės istorinės patirties ir tikrų, neišgalvotų pasakojimų iš rusų okupuotų teritorijų Ukrainoje žinome, kad tokios mintys labai greit išgaruoja, kai ant tavęs užvirsta ir žagina trogloditas, pasipriešinimą tam palaužęs pėstininko kastuvėliu – vienu smūgiu nukirtęs plaštaką.

 

↡ Nuotraukoje: raketinio smūgio į Kijevą pasekmės.

 

Dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą bei supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 




97 views0 comments
bottom of page