top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KAM RUOŠIASI EUROPOS ŠALIŲ KARIUOMENĖS? (2023 11 24)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Oleksandras Litvinenko pareiškė, kad Rusija yra pasiryžusi kariauti "tiek, kiek reikės". Teroristinė Rusija Ukrainoje susitelks ties trimis užduotimis:
 
•spaudimu palei visą fronto liniją, užimant pasirinktus, politiškai ir žiniasklaidai svarbius taškus, ypač Avdijivką;
•žiemą sunaikinti svarbiausią infrastruktūrą (elektrines, naftos perdirbimo gamyklas, transporto mazgus), kad suprastėtų gyvenimo kokybė;
•kenkti visuomenės vienybei, kurstyti kariškių ir opozicinių politinių jėgų ambicijas ir provokacijas. Ukrainoje turėtų susiformuoti kritinė nepasitenkinimo dabartinės valdžios politika masė.
 
Kremliui esą nerūpi, kas ateis į valdžią Ukrainoje po Zelenskio. Maskva įsitikinusi, kad bet kuri Kyjivo valdžia nesugebės suvaldyti situacijos, Ukraina grims į chaosą, o tarptautinė pagalba nutrūks. Tuomet Kyjivas esą bus priverstas sėsti prie derybų stalo.
 
Be to, Litvinenko manymu, Kremlius ruošiasi agresijai prieš Moldovą ir Baltijos šalis. Esą Rusijos vyriausybė karą prieš Ukrainą laiko svarbiu, bet ne vieninteliu frontu. Kremlius įsitikinęs, jog kariauja pasaulinį karą su Jungtinėmis Valstijomis ir Vakarais, todėl jau pradėjo ardomąjį darbą. Vienas iš veikimo vektorių – tariamas rusakalbių teisių pažeidimas. Rusija aktyviai infiltruoja savo agentūrą į Europos šalis, kurie veikia priedangoje.
 
"Yra požymių, kad rengiama ardomoji infrastruktūra didžiajam karui”,- sako jis. Maskva taip pat siekia kurstyti konfliktus Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Balkanuose. Šiam tikslui Kremlius pasitelkia savo specialiąsias tarnybas, samdinius, įtakos agentus vietos valdžios institucijose ir politinius technologus.
 
Tuo tarpu Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė, kad Europos šalių kariuomenės ruošiasi galimam ginkluotam konfliktui su Rusija. Jis teigia, kad ne tik jo šalis, bet ir NATO suvokia Rusiją kaip grėsmę Nr. 1 Europoje. Petras Pavelas pabrėžė, kad būtina realiai pasirengti tokiai grėsmei. "Visos kariuomenės realiai suvokia šią grėsmę, visos kariuomenės ruošiasi didelio intensyvumo konflikto Europoje galimybei", - Čekijos vadovas.
 
Toks suvokimas yra labai sveikintinas. Europos ginklavimasis, ypatingai mūsų kaimynų lenkų - tiesiog fantastika. Karui pasirengusi Europa - pati geriausia driskių atgrasymo priemonė. Didžiausias minusas - būtent dėl to stringa ir yra ribojama karinė parama Ukrainai.
 
Kiekvienam sprendimų priėmėjui turėtų būti aišku: jei būsime pasiruošę - Rusija nepuls. Jei miegosime, užsitempę antklodes ant ausų ir apsimesime, kad nepanikuojame, orda užklups nelauktai ir netikėtai. Antra vertus, didelis karas Europoje artimiausiu metu nevyks, nes Rusija karui su NATO neturi pakankamai resursų. Tačiau, kad to neatsitiktų, ruoštis būtina.
 
Jei Čekijos prezidento komunikacija yra medus mūsų ausims, tai Kyjivas, mūsų įsitikinimu, gąsdindamas Europą karu, daro strateginę klaidą. Europos šalių bauginimas nebeskatina Ukrainos paramos, o tampa priežastimi nebetiekti ginkluotės ir amunicijos argumentuojant tuo, kad jos reikia joms pačioms.
 
Kremlius ploja dėl šokiruojančių rinkimų rezultatai Nyderlanduose, kurie pribloškė visą Europą. Kraštutinių dešiniųjų populistas Geert Wilders ir jo Laisvės partija netikėtai laimėjo rinkimus ir siekia suformuoti vyriausybę. Teigiama, jog tai yra olandiškoji “Trumpizmo” akimirka. Wildersas palankus Rusijai, ką netruko pabrėžti Rusijos žiniasklaida po jo šokiruojančios pergalės. Vienas Kremliaus leidinys Wildersą pavadino "Rusijos šalininku”. Jį sveikino ir jo politiniai draugai - Marine Le Pen ir Viktoras Orbanas, kuris pareiškė, kad "permainų sparnai jau čia".
 
Esame tikri, jog mūsų skaitytojams komentarų čia nereikia. Vyksta NATO ir ES vienybės ardymas iš vidaus.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Buvusi Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar pareiškė, kad okupacinė kariuomenė šiuo metu naudoja Ukrainos kariuomenės alinimo taktiką, siekdama naujo proveržio fronte. Kol kas rusai nekoncentruoja pajėgų ukrainiečių gynybai pralaužti kuria nors viena kryptimi, ištempdami savo pajėgas palei visą fronto liniją.
 
"Jų užduotis - visiškai mus išsekinti ir pasiruošti kokiam nors kitam veiksmui. Mes turime tai žinoti, kariuomenė tai tikrai žino, ir mes turime tokiems dalykams ruoštis. Dabar mes ne tik ginamės, bet turime suprasti, kad esame sąmoningai išsekinami absoliučiai palei visą fronto liniją, kad jie galėtų toliau įgyvendinti savo užduotį kitais būdais", - teigia Malyar.
 
Mūsų žiniomis, rusai užnugaryje ruošia naujus karinius dalinius, kurie bus mesti į fronto liniją tam tikruose ruožuose. Prasidės dar viena driskių puolimo banga. Ukrainiečiai privalo tinkamai pasirengti gynybai.
 
Rusijos okupantai toliau šturmuoja Avdijivką ir, naudodami valdomas aviacines bombas, iki pamatų griauna miesto statinius. Kitaip tariant, šluoja miestą nuo žemės paviršiaus. Teroristai naudoja didelio galingumo bombas, kuriomis galima sunaikinti aukštus pastatus ir patalpas, kuriose yra Ukrainos gynėjų. Be to, Rusijos okupantai mūšiuose ėmė aktyviau naudoti bepiločius orlaivius kamikadzes "Lancet", ypač naktį.
 
 
↞ Trumpai ↠
 
Teroristas Nr. 1 Putinas atskrido į Minską, kur vyko Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos aukščiausiojo lygio susitikimas. Minske Putinas sutiko dar didesnį atsilupėlį Lukašenką. Oficialiai teigiama, jog KSSO nariai ketina aptarti "neatidėliotinas tarptautinio ir regioninio saugumo problemas”. Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas anksčiau sakė, kad nedalyvaus susitikime, nes organizacija neapsaugojo Armėnijos.
 
Mes net neabejojame, jog Maskva ir Minskas po KSSO priedanga aptaria savo teroristinius planus ateičiai.
 
Ketvirtadienį Kyjivas pasveikino naują Vakarų 20 valstybių "koaliciją", skirtą stiprinti oro gynybą, kuri laikoma pagrindiniu šalies kampanijos prieš Rusijos pajėgas elementu. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad ši grupė buvo suformuota virtualiame "Ramšteino grupės", nagrinėjančios Ukrainos karinius poreikius, susitikime.
 
Plinta vaizdo įrašas, kuriame rusų jaunimas, išsirikiavę ilgose eilėse, perka marškinėlius su užrašais "Odesa, žinoma, yra Rusijos miestas" ir "Krymas, kurį žmonės nusprendė aneksuoti”.
 
Tai atsakymas naivuoliams, manantiems, kad karą su Ukraina pradėjo nenaudėlis Putinas, o taiki rusų liaudis niekuo dėta.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Garsioje garsaus koncerno byloje – griežtas (tarpinis) nuosprendis. Koncerno atstovui ir politikams – kaliūzė. Dar visai neseniai vienas iš teisiamų politikų matavosi premjero kostiumą, dabar gi – kalinio pižamą.
 
Žurnalistai, vadinamieji korupcijos ekspertai ir korumpuotų valdininkų medžiokliai ploja atsistoję.
 
Mes neplojam. Jau ne. Nes ši byla, jos turinys rodo sistemines mūsų valstybės ligas, kuriomis sergame. Dėžutė prištabeliuota verslo pinigų, skirtų politikui/ams rodo, jog be valdžios viršūnių, atskirtų partijų narių, vadovų, ministrų, valdžios institucijų paramos, verslas nenori ir – daugeliu atveju – negali skaidriai varžytis viešuose pirkimuose ir konkursuose. Kitaip tariant, verslas turi turėti stogą. Kuo didesnį. Kuo didesnės vertės pirkimai, kuo daugiau pinigų juose sukasi, tuo didesnio stogo reikia. Be stogo - nei iš vietos.
 
Ir tai nėra vienetinis atvejis, tai masinis reiškinys. Sakote ne?
 
Taip, šiandien pinigai šnapso dėžutėje atrodo senobiškai, oldskūliškai. Dabar vokeliuose ir „Maximos“ maišeliuose “otkatų” niekas nebedalina. Dabar sukamasi ir prasisukama “švariai”, „tepant“ įmones, priklausiančias draugams, šeimos nariams, artimiesiems.
 
Lietuvoje sunkiai rasime gausiai biudžeto dotuojamą įstaigą, kuri nebūtų aplipusi įvairaus plauko parazituojančiomis įmonėmis ar įmonėlėmis. Jos pasičepsėdamos siurbia biudžeto pinigus. Savivaldybių ir valstybės įmonių vidaus sandoriai, kai politikai viešai nesibodi aiškinti, kad čia „savi perka iš savų“, yra absoliuti norma. To pasekmė – atmestinai ar iš viso nevalomos gatvės, kiemai, bet kaip „tvarkomi“ parkai. Ar tai kultūros centras, ar ligoninė, ar juolab, europines lėšas skirstanti valstybinė įstaiga, prie jos bus prisisiurbusi krūva savų saviems sukurtų lesyklėlių, laiminčių konkursus ir susišluojančių biudžeto pinigus.
 
Ir ne, mes neperdedam ir neperlenkiam lazdos. Mes su tuo dirbom ilgus metus, mes tą matėme ir matome dabar. Vargiai šiandien rasime tokios įstaigos vadovą ar vadovę, “nepasidariusią” sau pagalvės vilomis, solidžiomis šeimos narių sąskaitomis banke, šeimos narių turtais. Kas baisiausia, kad kai paklausi, iš kur pas politiką, užimantį vadovaujančias pareigas valstybės tarnyboje milijoninis turtas, atsakoma, jog jei žmogus daug metų vadovauja valstybinei įstaigai, jis tą turtą ir užgyveno. Iš kuklaus pusantro tūkstančių eurų atlyginimo.
 
Suprask, sukosi, sukasi ir prasisuko. Susikombinavo. Kaip sovietmečiu – prisivogė iš kolchozo. Ir kai garsiai sakoma, kad savivaldybė neskelbs konkurso tam tikriems darbams, o sukurs savo įmonę arba vidaus sandoriais sudarys su ja sutartis, mums atima žadą. Nes toje įmonėje yra arba bus įdarbinti savi - partiečiai, giminės ir artimieji.
 
Tai reiškia, mieliej, kad mes praradome imunitetą korupcijai. O gal niekada jo ir neturėjome. Mes sergame baisia liga, bet to nematome. Nenorime matyti, nes taip daug patogiau.
 
Būkime atviri. Pinigų įsavinimas/pasisavinimas, iš anksto numatant būsimą lėšų šeimininką – tai vagystė iš biudžeto. Vagystė, nes pavagiami visų žmonių sunešti pinigai. Pinigai pavagiami, dalinami tarp savų, nesukant galvos, kad kiti piliečiai, negyvenantys iš biudžeto, turi tuos pinigus kažkaip uždirbti.
 
Maža to, už mokesčių mokėjimą sąžiningi piliečiai ir verslininkai apdovanojami dar didesniais mokesčiais. Nes kažkam reikia didesnių pilių, nebeužtenka tik 9 metrų jachtos Graikijoje. Būtent todėl sąžiningas verslas, kuris šiandien nebegali konkuruoti su prie biudžeto prisisiurbusiu parazituojančiu, politine korupcija apraizgytu verslu, keliasi iš Lietuvos ir ieško rinkų bei galimybių svetur.
 
Sakote, taip ir turi būti, esą tai – laisva rinka? Ne, taip neturi būti. Biudžeto pinigai yra kiekvieno piliečio uždirbti pinigai ir vogti, mažų mažiausiai, nemoralu. Vagis turi gauti per nagus.
 
O visame šiame pusiau legalios korupcijos būvyje pats skaudžiausias, pats pavojingiausias, Kremliaus įtakos agentų išsvajotas momentas – siekis pasipelnyti iš valstybės gynimui skirtų pinigų.
 
Čia yra pati didžiausia grėsmė nacionaliniam saugumui. Kai lobistai ir iš biudžeto gyvenantys peniukšliai dieną naktį „dirba“ siekdami išbalinti ir pateisinti jų pačių už valstybės saugumą atsakingiems asmenims sukištas į galvą schemas, mes su liūdesiu konstatuojame, kad čia yra tikroji mūsų valstybės ne(pa)siruošimo gintis priežastis.
 
↡ Nuotraukoje: žiema atėjo į Ukrainos gynėjų pozicijas.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


 
 
72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page