top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KAM RUOŠIASI RUSIJA? (2023 05 10)

Geopolitinė padėtis

Fiureris Putinas Raudonojoje aikštėje taip vadinamos Pergalės dienos proga išvebleno, kad Vakarai prieš Rusiją pradėjo "tikrą karą". Kelios valandos prieš šį pareiškimą, Maskva paleido sparnuotųjų raketų ugnį daugiausia į civilinės infrastruktūros taikinius Ukrainoje. Priešlėktuvinė ukrainiečių gynyba sunaikino 23 iš 25 paleistų raketų.

Rusijos vladyka jau daugiau kaip metus laiko, nepavykus „trijų dienų specoperacijai“ užimti Kyjivą, savo nuglušintai zombių visuomenei bando vaizduoti invaziją į Ukrainą kaip gynybą nuo Vakarų grėsmės. "Šiandien civilizacija vėl atsidūrė lemtingame posūkyje", - sakė tarptautinis paieškomas nusikaltėlis. "Prieš mūsų tėvynę prasidėjo tikras karas".

Įprastinės pompastiškos iškilmės gegužės 9-ai paminėti šiais metais buvo dar nykesnės nei pernai. Parade Maskvoje dalyvavo apie 8 000 karių - mažiausiai nuo 2008 m. Netgi 2020 m., pandemijos COVID-19 metais, eisenoje dalyvavo apie 13 000 karių, o pernai - 11 000 karių. Nebuvo karinių lėktuvų pasirodymo, vietoje tankų prariedėjo vienintelis muziejinis lūžena T-34, o pats renginys truko trumpiau nei įprastą valandą.

Kai kurie analitikai suskubo pranešti, kad naikintuvų nebuvo dėl to, kad baiminantis dronų atakos, aplink šventės vietą buvo išstatyta priešlėktuvinė gynyba, esą galėjusi numušti pačių rusų karo lėktuvus. Mes šyptelėdami pastebime, kad nežiūrint į tai, kokios kreivos bebūtų rusų kario rankos, labiau tikėtinos kitos priežastys. Pirma, visi lėktuvai, kurie dar laikosi ore ir patys nekrenta, yra reikalingi fronte. Antra priežastis – psichologinė: riaumojantys orlaiviai virš susirinkusių žmonių nesiderintų su ką tik FSB pasakų departamento sukurpta istorija apie tai, kaip ukrainiečiai vos nenukneckino pagyvenusio „laimingo seneliuko“.

Svečiuose turėjo dalyvauti tik vienas užsienio lyderis - Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas, tačiau paskutinę minutę į Maskvą atvyko Armėnijos, Baltarusijos, Kazachstano, Tadžikistano, Turkmėnijos ir Uzbekistano vadovai. Pernai į paradą nevyko nė vienas lyderis. Beje, bulvių kolūkio pirmininkas Lukašenka po parado tuoj išskrido namo, tokiu savo elgesiu nustebinęs ne tik Putiną, bet ir mus.

Iškilmių metu, butų vagis Prigožinas vaizdo įraše „Telegram“ kanale teigė, kad Rusijos kariai paliko savo pozicijas Bachmuto mieste dėl "savo vadovybės kvailumo". "Pergalės diena žymi mūsų senelių pergalę; mes nė trupučio nenusipelnėme šios pergalės. Kontrpuolimas vyks žemėje, o ne per televiziją", - kalbėjo Putino virėjas ir pridūrė, kad Rusijos valstybė "nesugeba apginti šalies". Beje, recidyvistas savo draugelį Putiną vadino „laimingu seneliu“, kuris nesigaudo situacijoje.

Trys svarbūs momentai – fiurerio pareiškimas apie „tikrą karą“ prieš Rusiją, Prigožino marmaliavimas apie bėgančius reguliarius rusų dalinius iš mūšio lauko ir nykus paradas be įprastinių naikintuvų – rodo, kad Rusijos karo nusikaltėlių režimas gali planuoti Putino pakeitimą kitu putinu, paskelbti visuotinę mobilizaciją (surengus kokį nors dar vieną „užpuolimą“) ir naują „Tėvynės karą“ arba atsitraukti iš dalies okupuotų teritorijų, gerai įsitvirtinti su likusiais driskiais likusiose aneksuotose dalyse ir ruoštis įšaldyti konfliktą, o teritorinius laimėjimus pateikti kaip pergalę.

Reikšmingi postūmiai

ES įstatymų leidėjai vakar nusprendė paspartinti teisės aktų priėmimą, kuriais siekiama padidinti šaudmenų ir raketų gamybą 27 šalių bloke tam, kad būtų galima paremti gynybos nuo teroristinės Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Europos Parlamento nariai balsavo 518-39, o 31 susilaikė, kad būtų pradėta skubi procedūra, kuri leis priimti įstatymo projektą per kitą ES įstatymų leidžiamojo organo plenarinę sesiją mėnesio pabaigoje. Po to bus galima pradėti derybas su ES valstybėmis narėmis.

Labai svarbu greitai gauti "labai reikalingos amunicijos" Ukrainai, antradienį per bendrą spaudos konferenciją su EK pirmininke Ursula von der Leyen Kyjive sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas vakar pareiškė, kad neturėtume dėti per daug vilčių į kontrpuolimą ir kad Ukraina jau įrodė, jog yra nepriklausoma valstybė.

"Kai kas nors pradeda apie ką nors kalbėti, net iš gerbiamų institucijų Vakaruose, patikėkite manimi: nėra žmonių, kurie šiandien tiksliai žinotų visus mūsų planus. Nes galutiniai (kontrpuolimo) planai dar nepatvirtinti", - sakė jis. „Turime keletą variantų. Visi jie yra darbiniai. Priklausomai nuo aplinkybių bus priimtas vienas ar kitas sprendimas.“

Mes dar pernai metais sakėme, kad visos kalbos apie bet kokius puolimus, kontrpuolimus ar kontratsitraukimus yra tik informacinės operacijos dalis. Žiūrėkite į tai visiškai ramiai ir su šypsena. Apie puolimo planus nei jūs, nei mes nesužinosime iki to laiko, kol nepamatysime iš Ukrainos paniškai bėgančių driskių.

Trumpai

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen vakar atvyko į Kyjivą. Selfių politikai dažnai vyksta paspausti rankos Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, tačiau tai nei priartina Ukrainos priėmimą į NATO ar ES, nei tikrą pergalę prieš driskių ordas mūšio lauke. "Ukraina kovojo už Europos idealus, kuriuos šiandien švenčiame, kad sukurtų ilgalaikę vienybę ir taiką", - visiškas banalybės žėrė nuvykusi į Kyjivą von der Leyen.

Protestuotojai ir didelė instaliacija, vaizduojanti Rusijos žiaurumus Ukrainoje, užtvėrė kelią Rusijos ambasadoriui Lenkijoje, kuris antradienį per Rusijos Pergalės dienos šventę norėjo padėti vainiką prie Varšuvos memorialo sovietų kariams.

Kinijos eksportas balandžio mėn. išaugo 8,5 % ir, nepaisant sumažėjusios pasaulinės paklausos, netikėtai sustiprėjo. Palyginti su ankstesniais metais, eksportas padidėjo iki 295,4 mlrd. JAV dolerių, nors ir lėtesniu tempu, tačiau tai rodo, kad kovo mėn. duomenimis metinis eksportas padidėjo 14,8 %.

Antradienį Kinija paskelbė išsiunčianti iš šalies aukšto rango Kanados diplomatę, taip atsakydama į Otavos nurodymą Kinijos konsuliniam pareigūnui išvykti iš šalies dėl tariamų grasinimų Kanados įstatymų leidėjui ir jo šeimai. Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Kinija imasi "atsakomųjų priemonių prieš nesąžiningą Kanados žingsnį", kuriam, pasak jos, ji "griežtai prieštarauja".

Prancūzijos tarptautinė naujienų agentūra "Agence France-Presse" pranešė, kad jos Ukrainos vaizdo koordinatorius žuvo antradienį per raketų ataką netoli Bachmuto miesto Ukrainos rytuose. 32 metų Armanas Soldinas buvo su AFP žurnalistų grupe, keliaujančia kartu su Ukrainos kariais, kai grupė buvo apšaudyta "Grad" raketomis, pranešė agentūra. Likusi AFP komandos dalis nenukentėjo.

Lietuvoje

Vakar vienam Seimo nariui prasiveržė ilgai maskuotas bolševikinio mentaliteto sindromas. Antisemitinius pareiškimus feisbuke ir iš tribūnos rėžęs politikos vargeta, susilaukė tarptautinio atsako.

Mums labai liūdna, kad nuoseklios ir metų metus trunkančios ES ir kitų šalių pastangos ir taikomos priemonės sureguliuoti nežmoniškus santykius Vakarų Krante ir kitose Izraeliui administruoti priskirtose palestiniečių gyvenamose teritorijose nėra džiuginančios.

Izraelio vykdoma politika Vakarų Kranto C teritorijoje, naikinant palestiniečių mokyklas nuo pat Oslo susitarimo pasirašymo 1993 m. ir dar anksčiau, deja, yra niekas kitas, kaip kultūrinis genocidas. Mums apmaudu, kad tauta, išgyvenusi siaubingą Holokaustą ir sukūrusi savo valstybę, leidžia savo politinei vadovybei švietimo ir kultūros srityje naikinti palestiniečių savastį.

Tačiau liūdniausia mums, kad politinės nuošalės veikėjas susilaukia tylaus dūminės pirkios valstiečių provaikių pritarimo. Žemaitaičiai ir gražuliai Seime, deja, yra ne atsitiktinumas, o dėsningumas.

Mūsų kartu, mielieji, laukia kalnai sunkaus, nuoseklaus ir ilgo šviečiamojo darbo. Kai koloradiniai driskiai dažais apipila mūsų laisvės kovotojų paminklus, juos galima gana greitai nuplauti ir įrengti vaizdo kameras apsaugai sustiprinti. Kai intelektualiniai varguoliai apipila mūsų valstybę antisemitinėmis informacinėmis šiukšlėmis, nei muilas, nei kameros čia padėti negali.

Nuotraukoje Kazachstane prie paminklo Žukovui atnešė unitazą.

Ypatingas ačiū nuolatiniam rėmėjui „DT Artelė“, taip pat Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


82 views0 comments
bottom of page