top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KARAS UKRAINOJE GREIČIAUSIAI BAIGSIS FAKTINIU RUSIJOS SUVERENITETO PRARADIMU (2023 08 19)

Geopolitinė padėtis

Teroristinės Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad branduolinių ginklų turėjimas apsaugo Rusiją nuo grėsmių saugumui, tačiau esą Maskva nuolat primena Vakarams apie riziką, kad būtų išvengta branduolinių valstybių konflikto.

"Branduolinių ginklų turėjimas šiandien yra vienintelis galimas atsakas į kai kurias reikšmingas išorines grėsmes mūsų šalies saugumui", - po ilgos pertraukos branduolinėje retorikoje pliurpė S. Lavrovas interviu spaudai. Paskutinį kartą Maskva branduoliniu vėzdu mojavo maždaug prieš mėnesį, kai kažkokias jam sugalvotas pareigas karo nusikaltėlių chuntos valdomoje valstybėje girtuoklis, buvęs Rusijos prezidentas D. Medvedevas pareiškė, kad Maskvai tektų panaudoti branduolinį ginklą, jei Ukrainos kontrpuolimas prieš Rusijos karius būtų sėkmingas.

Matyt, reikalai mūšio lauke ir vėl pasisuko okupantams didėjančio krovinio „200” linkme, o Kinijos vasalu tampanti Rusija užsimiršo, kad Pekinas nėra patenkintas nuolatiniu branduolinio karo eskalavimu. Iš kitos pusės, Maskva gali sąmoningai siųsti žinutę apie savo pasirengimą gintis taip vadinamais strateginiais ginklais, nes Kinijos pasiuntiniai pernelyg aiškiai demonstruoja, kad Pekinas yra nusiteikęs žaisti fiurerio Putino ir visos FSB gaujos pašonėje toli prie rytinių Aljanso sienų, ignoruodamas neva savo draugus Kremliuje. Gali būti, kad FSB ir GRU analitikų galvose užsižiebė raudonos lemputes ir savo niūrius, bet logiškus vertinimus jie jau pateikė vladykai ir jo aplinkai: Kinija nėra Rusijos draugė, o jos įtaka sprendžiant taikos klausimą Ukrainoje gali baigtis faktiniu Rusijos suvereniteto praradimu.

Karas tikrai baigsis. Ukraina bus tikrai atstatyta, visas pasaulis bus pasirengęs padėti jai tą padaryti, net ir tos valstybės, kurios dabar yra neva niekieno pusėje. Bet Rusija, po pralaimėjimo, bus ne tik izoliuota ir priversta mokėti reparacijas. Nuo Rusijos nusigręš net ir tie keli draugai iš reikalo, o Kinijos drakono letena bus uždėta ant Sibiro resursų. Jei jau atvirai, Pekino įtaka Sibire jau dabar yra tokia didelė, kad vietiniai Rusijos vadukai turi mažiau įtakos, net ir būdami paskirtais administracijos vadovais, nei už jų nugarų stovintys, iš galutinės sėdynės regioną valdantys tikrieji šeimininkai iš Kinijos.

Galbūt todėl S. Lavrovas grasino, kad Jungtinės Valstijos ir NATO sąjungininkės rizikuoja atsidurti "tiesioginės ginkluotos branduolinių galių konfrontacijos situacijoje", tarp eilučių šią žinutę siųsdamas ir Kinijai.

"Manome, kad tokiai įvykių raidai reikėtų užkirsti kelią. Todėl turime priminti apie egzistuojančią didelę karinę ir politinę riziką ir siųsti blaivius signalus mūsų oponentams", - sakė karo nusikaltėlių valstybės diplomatijos galva S. Lavrovas.

Ir nors JAV prezidentas Joe Bidenas pavadino grėsmę, kad Rusija gali panaudoti taktinius branduolinius ginklus, "realia", NATO vadovas Jensas Stoltenbergas šią savaitę teigė, kad karinis aljansas neužfiksavo jokių Rusijos branduolinių pajėgų pokyčių.

Tuo tarpu pats Rusijos fiureris Putinas šiandien galimai aplankė Rusijos operacijos Ukrainoje vadą ir kitus aukščiausio rango kariškius, pranešė/dezinformavo Kremlius. "Vladimiras Putinas surengė susitikimą specialiosios karinės operacijos grupės štabe Rostove prie Dono", - sakoma Kremliaus pranešime.

Kremlius pridūrė, kad „Rusijos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas V. Putinas išklausė kariuomenės generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo, atsakingo už Maskvos operacijas Ukrainoje, ir kitų aukščiausio rango kariuomenės vadų bei karininkų pranešimus“.

Valstybinės Rusijos dezinformacijos agentūros RIA paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip Gerasimovas pasisveikina su V. Putinu, atrodo, naktį, ir po trumpo rankos paspaudimo veda jį į pastatą. Rostove prie Dono, mieste, esančiame vos už maždaug 100 km nuo Ukrainos sienos, įsikūrusi Rusijos pietinės karinės apygardos vadovybė.

Atrodo, kad šiuo pranešimu Kremlius siekia įtikinti suskilusią ir dėl įtakos besiriejančią chuntą, kad vladyka Putinas dar kontroliuoja situaciją, o Gerasimovas, apie kurio nušalinimą nuo pareigų vis kartas nuo karto praneša įvairios užsienio „žvalgybos“, stebuklingai dar vadovauja karui Ukrainoje.

Reikšmingi postūmiai

Praėjusią naktį teroristai iš Rusijos į Ukrainą paleido 17 dronų "Shahed-136/131". Daugumą jų numušė priešlėktuvinės gynybos pajėgos, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė. Pažymima, kad dronai buvo paleisti iš Kursko srities, taigi į Ukrainos teritoriją jie pateko iš šiaurės rytų.

"Šiauriniame ir centriniame, taip pat ir vakariniame regionuose veikė priešlėktuvinė gynyba. Karinių oro pajėgų pajėgos ir priemonės, bendradarbiaudamos su kitų Ukrainos gynybos pajėgų sudedamųjų dalių oro gynyba, sunaikino 15 priešo dronų", - sakoma pranešime.

Be to, per pastarąją parą Ukrainos priešlėktuvinės ginkluotės kariai sunaikino šešis įvairių tipų operatyvinio-taktinio lygio dronus ir vieną atakos droną "Lancet".

Savo ruožtu Ukrainos aviacija vakar atliko daugiau kaip 10 grupinių smūgių į priešo objektus - personalo susitelkimo vietas, ginklų sandėlius ir karinės technikos stovėjimo vietas.

Iš viso per pastarąją parą fronte įvyko 36 kariniai susirėmimai. Ukrainos gynybos pajėgos tęsė puolimą Melitopolio ir Berdiansko kryptimis, o Rusijos okupacinės pajėgos puolė Ukrainos pozicijas iš karto keliomis kryptimis. Kupjansko kryptimi rusai nesėkmingai bandė pulti netoli Sinkivkos Charkivo srityje. Bachmuto kryptimi agresoriaus puolamieji veiksmai buvo sutelkti vietovėse į rytus nuo Bila Horos ir Torecko Donecko srityje. Taip pat rusai kraujas iš nosies nori užimti Avdijivką, dėl to puolė netoli miesto ir prie Novokalinovos kaimo.

Pagrindiniai mūšiai vyko Zaporižės kryptyje, maždaug 50 km į pietryčius nuo Zaporižės miesto, Orkhivo kryptimi. Šalia Robotynės iš esmės vyksta dronų ir artilerijos skerdynės. Kariai, su kuriais jau ilgą laiką dirbame tiesiogiai juos remdami, praneša, kad rusai naudojo aviaciją ukrainiečių puolimui stabdyti. Taktinė ukrainiečių užduotis – kelio T-04-08 kontrolė, kuriuo okupantai pritraukia pastirinimą ir rezervus piečiau Novoprokopivkos. Būtent ten, netoli Nove, ukrainiečiai artilerija naikino driskių koloną.

Trumpai

Buvęs Kremliaus caro ekonomikos patarėjas Andrejus Illarionovas įtrauktas į užsienio agentų registrą, penktadienį vėlai vakare pranešė Rusijos teisingumo ministerija, kuri taip įvardija savo oponentus. Sąraše esantys asmenys yra „atidžiai stebimi ir privalo pateikti vyriausybei išsamią informaciją apie savo pajamų šaltinius, išlaidas ir įvairią veiklą, antraip jiems gresia baudžiamasis persekiojimas“.

2005 m. atsistatydinęs ir į JAV persikėlęs Illarionovas kritiškai vertina Rusijos invaziją į Ukrainą ir pastarųjų metų Rusijos politiką yra pavadinęs "katastrofa". Daugelis jo teiginių yra prieštarangi, o daugiausia kritikos jis sulaukė prieš pat invaziją garantuotai teigdamas, kad jokio karo nebus.

Pasikartosime: mūsų manymu, nėra jokios tikros opozicijos Kremliui, kuri veiktų Rusijoje, Lietuvoje ar JAV. Visi tikrieji opozicionieriai, kurie iš tiesų siekė permainų ir buvo nepavaldūs Kremliui, seniai guli po žeme. Ta „opozicija“, kuri dešimtis metų sėdi Vilniuje ar Prahoje, gauna milijonines injekcijas ir sugeba už jas surengti tik vieną konferenciją per metus, kurioje patogiai pašnekama įvairiais klausimais, per daug neskaudinant Kremliaus, yra pasityčiojimas iš Nemcovo ar Litvinenkos atminties.

Kinijos kariuomenė pradėjo pratybas aplink Taivaną kaip "griežtą įspėjimą" dėl to, ką ji vadina "separatistų ir užsienio pajėgų sąmokslu", pranešė Kinijos gynybos ministerija, praėjus kelioms dienoms po to, kai salos viceprezidentas apsilankė Jungtinėse Valstijose.

Taivano viceprezidento Viljamo Lajaus neseniai vykusios kelionės į Paragvajų, kurios tikslas - stiprinti santykius su paskutine jo vyriausybės diplomatine partnere Pietų Amerikoje, metu buvo sustota San Franciske ir Niujorke. Valdančioji žemyno komunistų partija tvirtina, kad demokratinis Taivanas yra jos teritorijos dalis, ir teigia, kad ji neturi teisės palaikyti užsienio santykių.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) dėl perversmo Nigeryje, septintojo regione per trejus metus, užėmė griežtesnę poziciją nei dėl ankstesnių perversmų. Jos susitarė dėl "D dienos" galimam kariniam įsikišimui siekiant atkurti demokratiją Nigeryje, jei diplomatinės pastangos būtų nesėkmingos.

"Esame pasirengę įsikišti bet kuriuo metu, kai bus duotas įsakymas. Diena "D" taip pat yra nustatyta, tačiau neketiname jos atskleisti", - sakė ECOWAS komisaras politikos, taikos ir saugumo reikalams Abdel-Fatau Moussa.

Vengrija pasirašė susitarimą dėl kovinių bepiločių orlaivių gamybos bendradarbiaudama su Izraelio ir Vokietijos bendrovėmis, taip siekdama plėtoti ir modernizuoti savo karinę ir gynybos pramonę, penktadienį pranešė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Vakar J. Bideno administracija paskelbė, kad JAV gyvenantiems ukrainiečiams bus išplėstas laikinas teisinis statusas. Tikimasi, kad dėl šio žingsnio 166 700 ukrainiečių galės gauti laikinąjį apsaugotą statusą, o šiuo metu jų yra apie 26 000. Kad galėtų gauti šį statusą, ukrainiečiai turėjo būti Jungtinėse Valstijose iki rugpjūčio 16 d., t. y. likus dviem dienoms iki šio pranešimo. Jie taip pat turės teisę gauti leidimą dirbti.

Lietuvoje

Deginant karščiui gelžbetonio luitus miestuose, jų gyventojai suplūdo prie ežerų. Lyg akis išdegę, lėkdami, lenkdami vienas kitą keliuose, ardami miškų paklotes savo visureigiais, ponai ir ponios sugužėjo į gamtos prieglobstį.

Lyg nuo pasaulio pabaigos bėgdami, jie skubėjo sumesti savo kūnus atvėsimui į vandenį, į jį stūmė ir savo augintinius bei vaikus.

Riebiai rusiškai keikdamiesi, gerdami degtinę, alų, vyną, džiną, sidrą ir viskį, tautiečiai vis garsiau klausėsi muzikos, ne savais balsais klykavo, šoko, mušėsi, taikėsi, verkė, juokėsi ir vėl klykavo iki pat paryčių.

Gandrai, besiruošdami į ilgą kelionę, iš gandralizdžio stebėjo visą šią beprotybę, o mes stebėjome juos.

Duok Dieve, kad per likusias dvi poilsio dienas niekas neužsimuštų, nenuskęstų ir neužmuštų kitų.

Nuotraukoje: „Azovo“ kariai planuoja operaciją.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


47 views0 comments
bottom of page