top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KARO UŽBAIGIMO PRIELAIDOS YRA MŪŠIO LAUKE, NE PRIE STALO (2024 04 10)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Suomijos prezidentas Aleksanderis Stubas, kalbėdamas apie Ukrainos ir Rusijos Federacijos taikos derybas bei galimas paliaubas konstatavo, kad vienintelis būdas pasiekti taiką yra mūšio lauke.

 

Daugelis jūsų yra girdėję nuolat valkiojamą nesąmonę, kad karus pradeda politikai, o užbaigia diplomatai. Tai dar viena iliuzinio sąvokų pasaulio, kuris turi tik tokį ryšį su realybe, kiek popierinis meniu restorane su realiu patiekalu, frazė.

 

Karus pradeda raketų, artilerijos ir aviacijos bombų kruša ir tai yra akivaizdus faktas, ne sąvoka ir ne antraštė ar bėganti eilutė televizoriaus ekrane. Politikai nieko nežudo, ir gimdymo namų nebombarduoja. Jų nurodymus ir/ar įsakymus (priklausomai nuo valstybės sąrangos) vykdo kariuomenės, demokratijose prisidengdamos tuo, kad civiliai turi „ant jų valdžią“. Jei visuomenės nenorėtų, o kariuomenės nevykdytų įsakymų pulti, grobti, griauti, žudyti, užpultai pusei nereikėtų gintis. Beje, net tais atvejais, kai politikai nurodo nesiginti, tauta spjauna į jų kalbeles ir ir iš karto, arba galiausiai ginasi be jų.

 

Diplomatai neužbaigia karų. Jie yra tik pasiuntiniai, kurie suderina taikos / paliaubų sąlygas. Realybė, faktai, ne sąvokos ir minčių kratiniai, kuriuose bandoma įmantriai užmuilinti veiksmus ant žemės, sako, kad tik kai viena pusė sutriuškina kitą, arba ilgas kruvinas konfliktas karine prasme yra aklavietėje, ieškoma išeičių prie derybų stalo.

 

Ir tik labai retais atvejais, kai vykdomos riboto masto ir trukmės operacijos, dažniausiai, iš tiesų, specialiosios ar koalicinės-ekspedicinės, pagal JT mandatą, galima kalbėti apie karines priemones kaip sunkiąją diplomatijos galią.

 

Brutalūs karai dėl resursų, o juo labiau, dėl išlikimo, su politikais ir diplomatais turi tik labai paviršutinišką ryšį.

 

"Daug metų dalyvavau taikos tarpininkavimo veikloje, ir, žinoma, kai tarpininkauji, ji prasideda nuo dialogo, o po dialogo pradedi nustatinėti parametrus. Tačiau manau, kad šiuo konkrečiu atveju šalta ir griežta tiesa yra ta, kad vienintelis būdas pasiekti taiką yra mūšio laukas", - tiksliai įvardino Suomijos prezidentas.

 

Ir mes neturime daugiau, ką pridurti.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

JAV gynybos ministras Loydas Ostinas mano, kad Ukrainos smūgiai Rusijos naftos perdirbimo gamykloms gali paveikti pasaulio energijos rinkas. Ukrainai esą "labiau apsimoka" pulti kitus taikinius.

 

"Šie smūgiai gali turėti pasekmių pasaulinei energetikos situacijai. Ukrainai naudingiau atakuoti taktinius ir operacinius taikinius, kurie gali turėti tiesioginės įtakos dabartinei kovai", - Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto posėdyje sakė Ostinas, praneša agentūra "Bloomberg".

 

Deja, bet šis karas yra iškreiptas, neteisingas, alogiškas. Rusai gali daryti ką nori, tuo tarpu ukrainiečiai kažkodėl turi kariauti pagal vakariečių primetamas taisykles. Žudyk priešą, bet taip, kad jis nemirtų, štai ką iš esmės sako pagrindiniai jų rėmėjai. Ir didžiausia bėda ta, kad Ukraina neturi lengvo pasirinkimo, nes darydama tai, ką reikia ir daužydama driskyne esančias kuro atsargas ir gamyklas, kas yra labai logiška, ji gali netekti ir taip gana ribotos Vakarų paramos.

 

Rusai jau keletą savaičių rytų fronte „nepastebimai“ bando užimti Terny, netoli Limano, kad galėtų jame įsirengti atramos punktą ir vėliau kirsti Žerebeco upę. Beje, pastaroji čia labiau panaši savo pločiu į ežerą. Vakar, remiami tankų T-90, sunkiųjų liepsnosvaidžių – vadinamųjų „buratinų“ ir artilerijos, orda eilinį kartą pajudėjo, turėdama tikslą įsitvirtinti vietovėje. Taktinė užduotis čia gana aiški – išėjimas link Limano, tačiau ukrainiečių gynėjai vakar ne tik atrėmė driskių puolimą. Jungtinės dronų, artilerijos ir pėstininkų pajėgos, kartu su šturmo daliniais iš gynybos perėjo į puolimą ir sunaikino driskių gelžgalius bei gyvąją jėgą.

 

Dabar, bent jau kažkurį laiką, čia bus ramiau.

 

Jungtinės Valstijos parduos Ukrainai iki 138 mln. JAV dolerių vertės įrangos, skirtos jos oro gynybos sistemoms HAWK prižiūrėti ir modernizuoti, kad padėtų apsisaugoti nuo Rusijos dronų ir sparnuotųjų raketų atakų, antradienį agentūrai "Reuters" sakė JAV valstybės departamento pareigūnas.

 

JAV pradėjo tiekti Ukrainai HAWK 2022 m., kurios pakeitė nuo peties paleidžiamas oro gynybos raketų sistemas "Stinger" - mažesnes ir trumpesnio nuotolio sistemas. Nors Ukraina išnaudojo daugelį JAV lėšų šaltinių, Kijevui buvo skirta 300 mln. dolerių užsienio karinio finansavimo dotacija pagal neseniai pasirašytą metinį gynybos išlaidų įstatymą. Dotacijos pinigai bus panaudoti apmokėti už įrangą, kuri apima komunikacijų inžineriją ir integraciją bei HAWK ugnies vienetų atnaujinimą.

 

↞ Veiksmai ant žemės ↠

 

Lietuva ketina išmontuoti savo uždarytas šilumines elektrines ir perduoti jas kaip atsargines dalis Ukrainai. Tą pranešė Ukrainos Energetikos ministerijos galva V. Galuščenka, kuris sakė, kad lietuviškų elektrinių dalys bus skirtos nuo raketų atakų nukentėjusioms ukrainiečių elektrinėms atkurti.

 

Tuo tarpu Danija skyrė 5,8 mln. dolerių Ukrainos energetikos sistemai atkurti. "Skirdama naują 40 mln. Danijos kronų paramą, Danija padeda užtikrinti elektros energijos tiekimą, o kartu ir gyventojų galimybę gauti vandens ir šilumos ateinančią žiemą", - sakoma Danijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

 

Bepiločiai ukrainiečių lėktuvai atakavo Borisoglebo mokomąjį aviacijos centrą / lėktuvų gamyklą Rusijos Voronežo regione, kuriame rengiami Rusijos karinių oro pajėgų pilotai. Vienas iš bepiločių orlaivių vakar apie trečią valandą ryto pataikė į pastato fasadą 4 aukšte. Po valandos ten pat smogė ir antrasis dronas.

 

Pasak "The Washington Post", Rusija įdiegė platų "trolių" tinklą, kuriuo siekiama pakenkti JAV paramai Ukrainai. Tinklo pagrindinis uždavinys - daryti įtaką Kongresui ir kitoms politinėms diskusijoms, kad būtų kurstomos antiukrainietiškos nuotaikos.

 

"Botų fermos" sukūrė tūkstančius išgalvotų naujienų straipsnių, pranešimų ir komentarų socialiniuose tinkluose, kuriuose propaguojamas Amerikos izoliacionizmas.

 

Šį mėnesį vidutinis taip vadinamų rusų karių mirčių skaičius pasiekė 890 ir artėja prie 900 per dieną. Iš viso nuo plataus masto invazijos karo pradžios žuvo apie 450 000 Rusijos Federacijos piliečių, sudarančių ginkluotą ordą. Vien per vakar dieną ukrainiečių gynėjai likvidavo 24 rusų teroristų šarvuočius, 13 tankų, 40 artilerijos vienetų ir 39 degalų cisternas bei pagalbines transporto priemonės.

 

Būtent tai, o ne kalbelės, varinėjamos prie stalo, gali priversti Rusiją trauktis ir ieškoti kitų, ne karinių išeičių.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Rusija imsis "specialių priemonių" reaguodama į maždaug pirmųjų 20 Vokietijos karių atvykimą į Lietuvą bei Vokietijos planus atidaryti šalyje karinę bazę, pareiškė Rusijos fiurerio kilimėlis spaudai D. Peskovas.

 

"Tai įtampos eskalavimo tęsinys, sukuriantis mums pavojaus židinius prie mūsų sienų, o tai, žinoma, reikalauja imtis specialių priemonių savo saugumui užtikrinti", - triūbijo Putino burna.

 

Na tai štai ką norime pasakyti „draugui“ Peskovui – Lietuvoje yra ne viena „karinė bazė“, o prieš „imantis specialių priemonių“, gal bent susitvarkykit savo srutų duobėje. Ten, Tiotkino kaime, Rusijos Federacijos teritorijoje, jau mėnesį yra įsitvirtinę rusų partizanai iš Sibiro bataliono, kurių niekaip negalit jokiomis specialiomis priemonėmis iškrapšyt.

 

↡ Nuotraukoje: Ukrainos prezidentas V. Zelenskis vakar užsiminė, kad ukrainiečiai turi naują kontrpuolimo planą.

 

Itin dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, poniai Salvai M., UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai bei visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

Mūsų ištikimiems rėmėjams siūlome galimybę įsigyti ukrainiečio rankomis padarytą apyrankę https://luckydiamonds.lt/produktas/sekmes-apyranke-su-tikru-deimantu/ – visos jūsų lėšos (išskyrus PVM) bus pervestos mūsų agentūrai.

 

Nuoroda įprastai paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



123 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page