top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KAS SLYPI UŽ TERORO AKTO MASKVOJE (2024 03 23)


↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Po teroro akto Maskvoje, nusinešusio, kaip teigiama, mažiausiai 60 žmonių gyvybes, raibuliuoja informacinio sprogimo sukeltos emocijų bangos. Kremlius įtaria Kijevą, kiti kaltina FSB, mato 2002 teroro akto atkartojimo scenarijų, kuris tapo pagrindu baigti kruviną karą Čečėnijoje.

 

Mes kaip visuomet atmesime emocijas ir į įvykius pažvelgsime ramiai - per karinių operacijų analizės prizmę.

 

Visų pirma, apie teroro akto tikimybę Maskvoje Rusiją perspėjo JAV žvalgybos tarnybos, o Vašingtonas paprašė savo šalies piliečių palikti Rusiją. JAV duomenimis, teroro aktą planavo „Islamo valstybė” ir jos sparno Afganistane nariai. JAV pareigūnai viešai ir privačiai informavo rusus apie teroristinių išpuolių Rusijoje grėsmę. Skelbiama, jog ISIS ir teroristinės grupuotės rėmėjai rengia keršto akcijas Rusijoje dėl musulmonų kraujo, pralieto Čečėnijoje, Sirijoje ir Afganistane.

 

Galime numanyti, jog FSB tokiam teroro išpuoliui ruošėsi. Klausimas – kaip? Juk galima leisti arba neleisti jam įvykti. Užkardžius nusikaltimą – galimybės jo manipuliacija beveik lygios nuliui. Leidus įvykti, galima priskaldyti malkų ir įžiebti ugnį.

 

Tą vakar Kremlius sėkmingai ir darė. Vos prasidėjus teroro aktui ir dar jo nelikvidavus, iš alkoholinės komos prikeltas Dima perskaitė FSB paruoštuką, kad “Kijevo režimo teroristai turi būti rasti ir pašalinti, įskaitant pareigūnus, jei paaiškės, kad jie buvo už teroristinio išpuolio Maskvos Crocus arenoje”. Kitaip tariant, Medvedevas atvirai pagrasino, kad bus sunaikinti teroro akto rengėjai, jei Maskva sugalvos paskelbti, jog už jį atsakingas Kijevas. O Maskva gali paskalbti ką tik nori – tai yra tą, kas naudinga Kremliui.

 

Visa tai reiškia, jog visuomenė bauginama Kijevo teroristų siautėjimu ir nuteikinėjama kruvinam žutbūtiniam keršto karui. Ne veltui Medvedevo tekstas baigiasi žodžiais: „mirtis už mirtį“.

 

Taip pat vakar, greičiausiai neatsitiktinai, dar prieš teroro išpuolį, Kremlius pirmą kartą veiksmus Ukrainoje įvardijo ne kaip “specialią karinę operaciją”, o kaip karą. „Taip, tai prasidėjo kaip speciali karinė operacija, bet kai tik ši grupė (Vakarų) ten susiformavo, kai kolektyviniai Vakarai tapo jos dalyviu Ukrainos pusėje, mums tai jau tapo karu“, – paskelbė Putino burna Peskovas.

 

Kremliaus kilimėlis spaudai pabrėžė, kad Rusija negali leisti, jog jos pašonėje egzistuotų valstybė, kuri nori atimti Krymą ir „naujus regionus“. Esą todėl reikia išlaisvinti Kijevo okupuotas Rusijos teritorijas ir “sunaikinti Ukrainą, kaip valstybę”.

 

Štai šiuose Peskovo žodžiuose galimai ir glūdi pastarosios karinės - psichologinės operacijos esmė. Maskva skelbia kryžiaus žygį į Kijevą ir telkia savo ordas prieš Vakarus. Teroro aktas, civilių žmonių kraujas reikalingas dar labiau įkaitinti atmosferą, įbauginti, mobilizuoti visuomenę.

 

Neilgai trukus išvysime specialų Putino kreipimąsi, kuriame išaiškės, kaip Kremliaus FSB modeliavo ir kurlink pasuko savo karo ir teroro laivą. Nors tai jau aišku iš anksto – Maskva greičiausiai paskelbs visuotinę mobilizaciją, pateisindama žygį į Kijevą ir naujas, nežmoniškas bei kruvinas atakas. 

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidentas M. Ščerba pareiškė, kad Aljansas turi atsikratyti raudonųjų linijų ir užtikrinti Ukrainos pergalę. "NATO atstovauja pusei pasaulio ekonominės ir karinės galios. Dabar mes tapome stipresni. Ir jei ir toliau tokie būsime, jei turėsime strategiją aprūpinti Ukrainą viskuo, ko jai reikia, be mūsų pačių nubrėžtų raudonų linijų, galime garantuoti, kad Ukraina laimės, o Rusija bus nugalėta, toks yra mūsų strateginis tikslas", - sakė NATO atstovas.

 

Priminsime Aljanso PA prezidentui, jog Kijevui šiuo metu nereikia skambių šūkių ir lozungų. Reikia oro gynybos sistemų ir ginklų. Daug ginklų.

 

Po masinės Ukrainos energetikos sistemos atakos, kurios metu buvo paleista 60 dronų ir 90 raketų, Kremlius pareiškė, jog tai buvo sąmoningas keršto smūgis. Tai esą atsakas į Rusijos teritorijos apšaudymus, mėginimus užimti Rusijos pasienio regionus. Ciniškas Kremliaus pareiškimas sutapo su JAV atstovų raginimo Ukrainai nutraukti atakas prieš Rusijos naftos perdirbimo objektus. “Financial times” skelbia, jog tokių perspėjimų sulaukė Ukrainos saugumo vadovai. Jungtinės Valstijos esą nesuinteresuotos smūgiais į Rusijos teritoriją, nes dėl to kyla pasaulinės naftos kainos, o ant nosies - JAV prezidento rinkimai.

 

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Michailas Podoliakas paneigė "Financial Times" informaciją apie JAV reikalavimus nesmūgiuoti Rusijos naftos perdirbimo gamykloms ir pavadino informaciją išgalvota. "Tai išgalvota informacija. Niekas nebėgs po dvejų metų visaverčio karo diktuoti Ukrainai šio karo sąlygų", - sakė Podoliakas.

 

Ir taip, ir ne. Kijevas jau užsiaugino raumenis ir ne visuomet paiso Vašingtono signalų. “Ant kelių prieš nieką nesiklaupsime”, - tai teko girdėti iš vieno Zelenskio komandos narių lūpų vienam šių eilučių autorių. Visgi informacija nėra visai išgalvota. FT straipsnio pagrindu paėmė buvusios CŽV analitikės Helimos Kroft teiginius, jog Ukraina kelia pavojų 60 proc. Rusijos naftos eksporto. O buvęs Baltųjų rūmų patarėjas energetikos klausimais Bobas Maknalis pareiškė, jog niekas taip negąsdina pareigas einančio JAV prezidento, kaip didėjančios degalų kainos rinkimų metais.

 

Žurnalistai visur panašūs – siekia efekto, pritempinėja norimą prie esamo ir daro per daug toli siekiančias išvadas. Toks karo bulvaras labai kenkia sąjungininkų santykiams ir daro paslaugą Kremliui.

 

Tęsiamos Briansko, Belgorodo ir Voronežo sričių atakos bepiločiais orlaiviais. Rusai ir šiose srityse šiąnakt nemiegojo.

 

Per praėjusią parą fronto linijoje įvyko 69 koviniai susirėmimai. Iš viso rusai į Ukrainos teritoriją paleido 88 raketas ir sudavė 143 smūgius iš oro, atliko 92 apšaudymus iš reaktyvinių ugnies sistemų.

 

↞ Trumpai ↠

 

Po ukrainiečių smūgių Rusijos naftos perdirbimo įmonėms, Kremlius priverstas planuoti oro gynybos sistemų “Pancir” permetimą prie strateginių objektų.

 

Kijevas jau įgudo gaminti bepiločius orlaivius, galinčius pasiekti taikinius daugiau kaip už 1000  kilometrų ir smogti pačiai Maskvai.

 

Driskyno sostinės pažeidžiamumas rodo, jog Vakarai, vos tik panorėję, galėti sumaitoti Rusijos „galybę“ ir nušluoti Kremlių nuo žemės paviršiaus per kelias valandas. Tam tereikia noro.

 

Vakar Europos Vadovų Tarybos posėdyje Ispanijos, Airijos, Maltos, Slovėnijos premjerai pareiškė, kad pripažintų Palestinos valstybę, "kai ji galės įnešti teigiamą indėlį ir susiklostys tinkamos aplinkybės". Sutarta, kad vienintelis būdas pasiekti ilgalaikę taiką regione – įgyvendinti Izraelio ir Palestinos valstybių gyvenimą šalia viena kitos “taikiai ir saugiai”.

 

Naivūs biurokratai nesuvokia, jog realybė - ne popieriuose. Kai tas “taikias” valstybes iš vidaus valdo blogio ašies šalys – neveiks jokios taikos formulės. Pirmiausia reikia sunaikinti blogio ašies adatą kiaušinyje, kuri yra Kremliuje.

 

Rusija, remiama Kinijos, vėl spjovė į tarptautinės bendruomenės pastangas paskelbti paliaubas Gazoje. Rusija ne tik neparėmė JT tarybos, bet nepasmerkė “Hamas” išpuolių, tuo atvirai išreikšdama paramą teroristinio išpuolio rengėjams, vykdytojams ir žudikams.

 

Ką gi, belieka laukti, kada Rusijos atstovai, tyčiodamiesi iš Jungtinių Tautų, viešai pasituštins ant svarstomos rezoliucijos teksto.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Spėsime pasiruošt gynybai ir apsisaugot nuo priešo, besitęsiant politiniam KAM jovalui, ar ne?

 

Būsime tiesmuki – geri laikai gimdo silpnus žmones, o Lietuvoje – jokius. Tiksliau, gimdo pilkuosius valdiškų kabinetų peliukus. Geri laikai sukūrė šiltnamio sąlygas nomenklatūros, jos vaikų bei draugų tarpsmui pagerintose, gerai ventiliuojamų kabinetų sąlygose.

 

Šimtus ir tūkstančius vietų, kurios vienaip ar kitaip susiję su krašto gynyba, saugumu ir krizių valdymu, užėmė žmonės, apie tai neturintys žalio supratimo. Jie lygiai taip pat sėkmingai galėtų užimti bet kokias pozicijas valstybės tarnyboje, susijusias, kad ir su gatvių valymo ar griovių kasimo strategija.

 

Šie žmonės, deja, yra tik ppt skaidrių ir ataskaitų asai, operuojantys karinėmis, gynybos sąvokomis, kurios jiems nieko nereiškia, ginkluotės pavadinimais, kurių akyse nėra matę, su tikru karu nesusidūrę net sapnuose, nes sapnuojant pervirškinami nutikę įvykiai, reali patirtis.

 

Jie yra nekompetencijos didvyriai, veiksmų, realių veiksmų, kurie duoda rezultatą, planavimo ir vykdymo analfabetai, šventai tikintys, kad burbuliukai ir rodyklytės jų beprasmių frazių prirašytuose taip vadinamuose planuose kažkaip savaime mistiniu būdu sulaiko, atgraso priešą, išsprendžia krizes, pamaitina ir pagirdo alkanas minias.

 

Ir jie dėl to nėra kalti. Kalti geri laikai. Nes kariauti niekas nesiruošė, o etatus užpildyti reikėjo. Todėl dabar ieškoma išeičių, pavyzdžiui, civilinės saugos strategijas ir civilių apsaugos planus perkant kaip paslaugas iš juridinių asmenų.

 

Viešieji pirkimai – panacėja nuo visų ligų, bėdų ir sukrėtimų. Kai kas nors paklausia: “ar turit parengę civilinės saugos strategiją?”, valdininkas laimingas gali ištraukti iš stalčiaus gražiai prirašytą ir pripaišytą papkutę.

 

Lietuva turtinga šalis. Galime paskelbti viešąjį pirkimą planui Lietuvai nuo Rusijos apsiginti, ir viskas per pusmetį bus surašyta. Tik planais, strategijomis, ataskaitomis, pažymomis su slaptumo grifomis prieš tikrus Kremliaus FSB teroristus vargu ar pakovosime.

 

Vakar prie aktyvaus visuomenininko Valdo Bartkevičiaus namų sprogo užtaisas. Neabejojama, jog tai prorusiškų teroro grupuočių Lietuvoje darbas.

 

Aktyvius Kremliaus režimo priešininkus raginame saugoti save, savo šeimas ir artimuosius. Deja, bet planai ir pažymos, stumdomos koridoriuose, jų nuo rusiško teroristinio gaivalo negelbės.

 

Į veiksmus reikia atsakyti veiksmais, ne rodymu pirštu į stalčiuje gulintį, kažkieno prirašytą, šimtus puslapių apimantį planą.

 

↡ Nuotraukoje: po sprogimo Lentvaryje.

 

Dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą bei supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



188 views0 comments
bottom of page