top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KIEK KIAURI ESAME? (2023 10 09)

Geopolitinė padėtis

Sekmadienį Izraelio valstybė oficialiai perėjo į karo stovį su „Hamas“. Iki šios dienos ryto, dėl teroristų ir Izraelio kariuomenės veiksmų, žuvusių civilių ir karių bei kovotojų skaičius viršijo 1100. Izraelio kariuomenė ėmė telkti tankus ir artileriją prie Gazos ruožo, o šalies atstovas JT pareiškė, kad „derybų laikas baigėsi“.

Tačiau panašu, kad bent artimiausiu metu, vien tik jėgos nepakaks. Dešimtys žydų civilių ir karių yra paimti įkaitais ir laikomi nežinomose vietose, o „akli“ smūgiai į Gazą juos gali pražudyti kartu su „Hamas“ teroristais. Jau dabar Izraelio premjeras Benjamin Netanyahu yra kritikuojamas ne tik dėl to, kad Shin Bet – slaptoji vidaus tarnyba, skirta užkardyti arabų teroristų išpuolius – patyrė visišką fiasko ir nenumatė galimo siaubingo išpuolio, bet ir dėl atsakomųjų veiksmų, kai nesirenkant smūgių į „Hamas“ valdomą anklavą, į mirtiną pavojų statoma daugiau kaip 300 įkaitais paimtų Izraelio ir galimai kitų Vakarų šalių piliečių gyvybė.

Tuo tarpu JT teigia, kad dėl Izraelio kariuomenės ir „Hamas“ kovų, kilusių po beprecedenčio teroristų išpuolio prieš Izraelį, perkeltųjų Gazos gyventojų skaičius išaugo iki daugiau nei 123 000.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro duomenimis, iki vėlyvo sekmadienio atsakomieji Izraelio oro smūgiai visame Gazos ruože sunaikino 159 būstus ir smarkiai apgadino dar 1 210 būstų. JT Palestinos pabėgėlių agentūra pranešė, kad tiesiogiai nukentėjo mokykla, kurioje prieglobstį rado daugiau kaip 225 žmonės.

Skubiai sušaukus JT ST posėdį Jungtinės Valstijos pareikalavo, kad visos 15 narių griežtai pasmerktų "šiuos baisius teroristinius išpuolius, kuriuos įvykdė "Hamas", tačiau iki šio laiko JT jokio pareiškimo nepadarė. JAV ambasadoriaus pavaduotojas Robert Wood vėliau sakė, kad "nemažai šalių" pasmerkė "Hamas" išpuolį, bet ne visos Tarybos narės. Jis sakė žurnalistams, kad jie tikriausiai galėtų išsiaiškinti vieną iš jų.

Matyt, nereikia būti genijumi, kad išskaičiuotum kitą teroristinę valstybę, kuri – tikras apgailėtinas cirkas – yra tos pačios JT ST narė. Rusija, be jokios abejonės, remia savo draugus teroristus visame pasaulyje, nesvarbu, ar tai būtų daugelio pasaulio šalių oficialiai įvardintos organizacijos kaip „Hamas“, „Al Qaeda“ ar „Hezbollah“, ar valstybės, kurios remia terorizmą ir, kaip Rusija, yra pagrindinės jo finansuotojos, tokios kaip Iranas, Sirija ar Libanas.

Nežiūrint, atrodytų, lokalaus teroristinio išpuolio pobūdžio, padėtis yra labai rimta ir neatrodo, kad kol kas gerėtų. JAV, siekdamos demonstruoti pasirengimą ir galią stabdyti dar didesnį kraujo praliejimą, link Izraelio krantų pasiuntė savo lėktuvnešį, o Libane veikianti „Hezbollah“ iš artilerijos apšaudė Izraelio karių pozicijas Golano aukštumose. Iranas oficialiai pranešė, kad remia „Hamas“ „teisėtus veiksmus“ siekiant išsivaduoti nuo žydų okupacijos, o Beirute žmonės išėjo į gatves solidarizuodamiesi ir palaikydami „Hamas“ teroristų pradėtą operaciją „Al Aksos potvynis“.

Maža to, Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas generolas majoras Mohammad Hossein Bagheri sekmadienį paskelbė pareiškimą, kuriame gyrė "Hamas" išpuolį prieš Izraelį. Jis prognozavo, kad palestiniečių grupuotės operacija galiausiai prives prie Izraelio "žlugimo".

Visa tai rodo, kad Vakarai nesugebėjo išlaikyti savo įtakos arabų šalyse net ir šiuo, pasaulinio saugumo architektūrą lemiančiu, klausimu. Iranas veikė ir veikia atvirai priešiškai, remdamas teroristus ne tik finansais, bet ir tiesiogiai – ginkluote, ir ne tik aplink Izraelį, bet ir prie mūsų, Lietuvos, sienų (turime galvoje Rusiją), Saudo Arabija svyruoja, o Libanas ir Sirija jei ir netiesiogiai, tai per savo teroristines organizacijas gali pradėti veiksmus prieš Izraelį. Vakarų neįgalumas stabdyti Rusijos veiksmų, negebėjimas sureguliuoti augančios įtampos Artimuosiuose Rytuose ir naivus tikėjimas, kad kažkaip viskas išsispręs, paliko atviras duris karo nusikaltėlių iš Kremliaus veikimui. Nepavykus greitam Ukrainos sunaikinimui, FSB, SVR ir GRU susitelkė ir ėmė daryti tai, ką jie moka geriausiai – burti į vieną govėdą pasaulio nevykėlius, teroristus ir kitą tamsų gaivalą tam, kad dar labiau suskaldytų ir išblaškytų ES ir NATO šalių dėmesį bei pajėgumus.

Liūdniausia visoje šioje kebeknėje yra tai, kad visiškai negalime prognozuoti Kinijos judesio. Jei komunistų partijos begemotai nuspręs, kad laikas jau atėjo ir ims kedenti Taivaną, pasaulis priartės per plauką nuo tragedijos, kurios pasekmių negalime ir susapnuoti juodžiausiame košmare.

Kaip bebūtų, Kremliaus strateginis planas, tegu ir labai laikinai, regisi, kad pavyko. Kol pasaulio dėmesys yra sutelktas į Izraelį, keletas nedidelių provokacijų NATO rytiniame flange Ukrainą ir karą prieš ją gali nustumti net ne į antrą planą, o kažkur visiškai už kadro.

Ir net jei tai dabar - dar ne GRU / SVR dienotvarkėje, tai per savaitgalį 5 proc. pašokusios naftos kainos šypsenomis papuošė Kremliaus teroristų veidus.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainoje tęsiamas okupantų likvidavimas. Ukrainos kariams iš dalies pavyko operaciniai sumanymai Zaporižės regione ir Bachmuto kryptimi.

Melitopolio link ukrainiečių pajėgos iš lėto brovėsi per driskių gynybines užtvaras į vakarus nuo Verbovės kaimo. Netoli Bachmuto ukrainiečiai surengė keletą atakų Kleščivkos ir Andrijivkos vietovėse.

Chersono kryptimi buvo naikinami rusų amunicijos sandėliai, surengti smūgiai į okupantų užnugarį.

Bendri Rusijos nuostoliai siekia apie 282 tūkst. 280 užpuolikų.

Iš viso per parą įvyko 33 susirėmimai, dauguma jų vyko Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos apylinkėse. Sudėtingiausia taktinė padėtis ties Kupjansku, kur rusai sutraukė krūvas gelžgalių, įskaitant artileriją ir tankus, bei naujos šviežutėlės mėsos sankaupas.

Trumpai

Kipro valdžios institucijos penktadienį pranešė, kad "saugumo sumetimais" suėmė Rusijos žurnalistą, o Rusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo, kad Kipro vyriausybė oficialiai atsiprašytų dėl "provokacijos".

Kipro valstybinis transliuotojas CyBC citavo diplomatinius šaltinius, kurie teigė, kad Rusijos „žurnalistas“ bus deportuotas po to, kai bus panaikintas jo leidimas gyventi šalyje.

Kipras taip pat atmetė Rusijos kaltinimus, kad policija per ketvirtadienio sulaikymą naudojo pernelyg didelę jėgą, ir teigė, kad taip vadinamas „žurnalistas“ pasipriešino policijos pareigūnams.

Ar kas nors žino, kiek tokių „žurnalistų“ veikia Lietuvoje? Kiek jų išlipa Kenos geležinkelio stotyje? Kiek kerta Kybartus?

NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos paragino Kosovą ir Serbiją sugrįžti prie derybų stalo ir išspręsti problemas, kad būtų išvengta smurto, panašaus į neseniai įvykusį susišaudymą tarp kaukėtų serbų ginkluotų užpuolikų ir Kosovo policijos, per kurį žuvo keturi žmonės ir regione padidėjo įtampa.

Kosovo pajėgų vadas generolas majoras Angelo Michele Ristuccia paragino abi šalis "susilaikyti nuo kurstančios ir neproduktyvios retorikos ir padėti sukurti būtinas sąlygas ilgalaikiam saugumui Kosove ir visame regione".

Deja, norime patikinti generolą majorą, kad sąlygas ilgalaikiam saugumui Kosove ir visame regione vis labiau nustato Kremliaus ranka, nurodinėdama Serbijai ir kurstydama konfliktą. Tad ir kreiptis reiktų, visų pirma, į Maskvą.

JAV analitinio centro duomenimis, neseniai darytose palydovinėse nuotraukose matyti, kad Šiaurės Korėjos ir Rusijos pasienyje smarkiai išaugo geležinkelių eismas, o tai rodo, kad Šiaurės Korėja tiekia amuniciją Rusijai.

Spekuliacijos apie galimą Šiaurės Korėjos planą papildyti Rusijos amunicijos atsargas, ištuštėjusias per užsitęsusį karą su Ukraina, pasirodė praėjusį mėnesį, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas atvyko į Rusiją susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu ir aplankyti svarbiausių karinių objektų. Užsienio pareigūnai įtaria, kad Kim siekia gauti sudėtingų Rusijos ginklų technologijų mainais į amuniciją, kad galėtų sustiprinti savo branduolinę programą.

Dar vienas nerimą keliantis faktas. Ypač apmaudu ne tai, kad Šė Korėja tiekia rusams ginklus, o kad JAV ir Vakarai tą žino, stebi, dalinasi atvaizdais ir... nieko nedaro.

Lietuvoje

Rusai keliauninkai, turistai ir „žurnalistai“ soctinkluose giriasi, kaip lengva per Lietuvą pasiekti ES ir grįžti iš jos atgal į savo srutų duobę Kaliningrade.

Vienas iš tokių, tikru ar išgalvotu vardu Aleksandr Pavlovski pučiasi, kad net vizų nereikia, užtenka rusiško paso. Štai išsiruošęs į supuvusius kapitalistinius Vakarus, rugsėjo 30 d. Kybartus „praėjo“ per 10 minučių (lyginant su dviem valandom Rusijos pasieniečių patikra). Toliau, per „labusų“ remontuojamus kelius, neužtrukęs valandžiukės, išsimušė į Lenkijos autobanus, o ten jau – oktoberfestai, šokiai su froilen, o kitiems, pagal kitus pageidavimus – „na Berlin“.

Tokiu pat maršrutu ir atgal.

Teroristinės Rusijos pilietis džiaugiasi Lietuvos demokratija, sako, jei kas nežino, nemoka, ar bijo patys, tai jis, Saška, gali suteikti visą reikiamą informaciją. Taigi, tikėtina, kad panašių Kybartai – Miunchenas ekskursantų bus tik daugiau.

Gerai, kad NATO ir ES šalies vyriausybės supratimu ir VSAT vadui suformuluotų užduočių pagrindu, Lietuva – ne Šė Korėja.

Mes savo sienų nesaugom. Nėr tokio poreikio. Mes tik kontroliuojam ir išrašom baudas pažeidėjams. Tokių gi, tik kartą ar du per penkmetį tik tepasitaiko.

Galim drąsiai pasieniečių skaičių mažinti, biudžeto eilutes „pataupyt“.

Nuotraukoje: "Hamas" atstovas al-Qassamas Abu Ubeideh dėkoja Irano Islamo Respublikai už suteiktus ginklus, pinigus ir kitą įrangą.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt



89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page