top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KIEK REALI UKRAINOS NARYSTĖ ES? (2023 12 18)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naktiniame vaizdo kreipimesi priminė, kad ketvirtadienį vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime ES vadovai nusprendė pradėti oficialias narystės derybas su Ukraina.
 
"Artimiausiomis dienomis kartu su Europos Komisija oficialiai pradėsime Ukrainos teisės aktų atitikties ES teisės aktams vertinimo procesą - atrankos procesą", - sakė V. Zelenskis. "Taip pat ruošiamės darbui, susijusiam su Ukrainos derybų sistema", - sakė jis ir pridūrė: "Tikimės, kad tai įvyks pavasarį."
 
Ir nors šis ES sprendimas yra labai svarbus, visų pirma, psichologiškai Ukrainos žmonėms, visiems, kurie itin džiūgauja ir ploja vieni kitiems per petį, privalome ir vėl būti skambučiu. Briuselis pasiūlė Kijevui kandidatės statusą praėjus keturiems mėnesiams po Maskvos invazijos 2022 m. vasario mėnesį, o dabar pranešė, kad Ukraina įvykdė tik keturias iš septynių jos rekomendacijų, įskaitant kovos su korupcija pareigūnų įdarbinimą, pasirengimą iš esmės pertvarkyti teismų sistemą ir žiniasklaidos teisės aktų suderinimą su ES standartais.
 
Kitas žingsnis, kai EK dar kartą vertins Ukrainos pažangą, bus daromas kitų metų kovą. Kitaip sakant, be skambių žodžių ir vilties ukrainiečiams, savo krauju užtikrinantiems tų pačių Briuselio biurokratų saugumą, daugiau nieko apčiuopiamo pasiūlyta nėra. Būkime atviri ir sąžiningi bent patys sau ir paklauskime: kokia yra reali tikimybė, kad Ukrainai bus pasiūlyta narystė ES, jei jos teritorijoje siautės driskiai? ES sienų saugumas yra vienas pamatinių kriterijų, ir kol kas, deja, nėra jokių prošvaisčių, kad a) šis kriterijus būtų pakeistas b) okupantai atsitrauks patys c) jei jie bus išvyti jėga, karas (karo veiksmai, apšaudymai ir t.t.) baigsis.
 
Mes nenorime būti tais, kurie per šventes sugadina nuotaiką, bet privalome būti šaltai racionalūs – rožiniai akiniai nors ir sukuria gražius vaizdus, jie yra mirtinai pavojingi. Per juos žvelgdami į pasaulį darome neadekvačias prielaidas, nematome realių grėsmių, o tuo netruks pasinaudoti ne tik Kremlius, bet ir kitos blogio ašies šalys.
 
Kai mes girdime įkvepiančius lozungus Vakaruose, iš Vakarų šalių ekspertų ir lyderių, kviečiančių skaičiuoti ne karo dienas, o kiek liko dienų iki pergalės, mes klausiame – ne norėdami įkąsti ar pažeminti, o įspėdami – apie kokią pergalę kalbate? Ukrainai pergalė yra visų okupuotų teritorijų išlaisvinimas. Kas pergalė yra Lietuvai? Kas pergalė yra ES?
 
Jei mūsų pergalės supratimas skiriasi, jei mums, Vakarams, pergalė yra kraujo praliejimo sustabdymas derantis su Rusija ir Ukrainai suteikiant mistines saugumo garantijas, kurios jau nesuveikė praeityje, ar mes neapgaudinėjame savęs? Ar mes nemeluojame ir Ukrainai, žadėdami jai narystę ES, jei patys žinome, kad net hipotetiškai sudarius taiką su fašistine fiurerio valdoma Rusija, Ukrainos sienų klausimas nebus išspręstas?
 
Atsibuskime. Karas yra Ukrainoje, bet ne dėl Ukrainos. Jį pradėjo Rusija, ir šita teroristinė valstybė jau dabar yra iš esmės pertvarkyta bei paruošta ilgam alinančiam karui.
 
Ne tik su Kijevu.
 
Su mumis.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Vienoje iš patalpų, kurioje ateityje galėtų dirbti Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnyj, rastas techninis prietaisas. Dėl šio fakto iškelta baudžiamoji byla. "Ukrainos saugumo tarnyba pradėjo baudžiamąjį procesą dėl fakto, kad vienoje iš galimų Ukrainos kariuomenės vado Valerijaus Zalužno darbo vietų buvo aptiktas techninis įrenginys. Procesas pradėtas pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 359 straipsnio 2 dalį (neteisėtas specialių techninių priemonių informacijai gauti įsigijimas, pardavimas ar naudojimas)", - teigiama pranešime.
 
Driskiai per išdavikus bando visais būdais prisikasti prie Ukrainos kariuomenės vadovybės.
 
Šią naktį Rusijos okupantai iš Primorsko-Achtarsko srities (Rusijos Federacija) atakavo penkiais "Shahed" tipo atakos bepiločiais. Priešlėktuvinės gynybos pajėgos veikė Mykolajevo, Dniepro, Vinicos ir Chmelnickio srityse. Visi dronai sunaikinti nepasiekę savo taikinių.
 
Per pastarąją parą įvyko 64 kariniai susirėmimai tarp Ukrainos kariuomenės ir Rusijos okupantų. Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė priešo atakas Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir Zaporožės kryptimis.
 
Avdijivkos kryptimi gynybos pajėgos toliau stabdo priešą, gynėjai okupantams daro didžiulius nuostolius. Į rytus nuo Novobachmutovkos, Stepnojės, Avdijivkos buvo atremta 16 priešo atakų, dar 11 - į pietus nuo Tonenkos, Nevelsko ir Pervomajsko.
 
Marijinkos kryptimi gynybos pajėgos sulaiko priešą ties Novomichailovka, kur buvo atremtos 4 atakos.
 
Zaporožės kryptimi gynybos pajėgos atrėmė 4 priešo atakas į vakarus nuo Verbovės ir Robotynės.
 
Kupjansko kryptymi aršūs mūšiai vyksta ties Synkivka. Driskiai trumpam buvo užėmę šią gynvevietę, tačiau nesugebėjo išlaikyti ir atsitraukė.
 
↞ Trumpai ↠
 
Legionas "Rusijos laisvė" vakar pranešė, kad netoli Terebreno kaimo (Rusijos Federacija, Belgorodo sritis) sunaikino Rusijos karių būrio atramos punktą, nepatikslindamas, ar sunaikino infrastruktūrą, ar nukovė karius, ir nurodė, kad paliko užminuotą teritoriją.
 
Ginkluotas perversmas Maskvoje yra tai, ko reikia, kad bent kažkiek imtų keistis padėtis vis giliau rusiškame fašizme skęstančioje, terorizmą palaikančioje russkij mir visuomenėje.
 
Šė Korėja prieš kelias valandas į jūrą paleido tolimojo nuotolio balistinę raketą, pranešė naujienų agentūros "Reuters" ir "Yonhap", remdamosi Pietų Korėjos kariuomene. Tolimojo nuotolio raketa buvo paleista praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Pchenjanas paleido trumpojo nuotolio raketą.
 
Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad raketa maždaug po valandos nuo paleidimo nukrito į jūrą į vakarus nuo Hokaido.
 
Tik pastebėsime, kad Šė Korėja, kaip ir Baltarusija, neveikia savarankiškai. Riebuilis derina savo veiksmus su Xi, o kolūkio pirmininkas – su fiureriu Putinu.
 
Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad Gazos Ruože, netoli kadaise buvusios judrios sienos perėjos į Izraelį, aptiko didelę tunelio šachtą. Šis pranešimas iškėlė naujų klausimų, kaip Izraelio žvalgyba nepastebėjo tokių akivaizdžių ženklų, kad "Hamas" teroristai ruošiasi spalio 7 d. išpuoliui.
 
Įėjimas į tunelį yra vos už kelių šimtų metrų nuo smarkiai įtvirtintos Erezo sienos perėjos ir netoliese esančios Izraelio karinės bazės.
 
Serbijos valdantieji populistai sekmadienį iškovojo triuškinamą pergalę šalies parlamento rinkimuose, kuriuos temdė pranešimai apie didelius pažeidimus tiek per įtemptą kampaniją, tiek balsavimo dieną.
 
Laikinai einanti ministro pirmininko pareigas Ana Brnabič sakė, kad suskaičiavus pusę biuletenių, valdančiosios Serbijos pažangos partijos prognozės rodo, kad ji laimėjo 47 proc. balsų ir 250 narių parlamente turėtų apie 130 vietų. Opozicinė pro-europietiška "Serbija prieš smurtą" laimėjo apie 23 proc. balsų, sakė A. Brnabič.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Nuolatinis stresas, neapaiškinamas liūdesys, augantis depresijų skaičius, kelių mėnesių eilės pas psichoterapeutus ir psichiatrus, perdegimai, savižudybės.
 
Žmonės lygina savo gyvenimus su kitų „gyvenimais“ socialiniuose tinkluose. Nuotraukos iš atostogų Karibuose, darbostogos Maldyvuose, jauni, gražūs, turtingi, besišypsantys. Įrašai iš balių, puošnios suknelės ir gurmė patiekalai.
 
Žmonės lyginasi, bet nesuvokia, kad feisbuke ir instagrame įkelti vaizdai yra nerealūs, gerokai pagražinti. Tai tik akimirka, statinis vaizdas, iš kurio sprendžiama apie kitų žmonių gyvenimus Eldorado. Tiesa ta, kad tie žmonės lygiai taip pat gyvena nuolatinėje įtampoje, apimti melancholijos, pykčio, nerimo.
 
Nes reikia būti dar geresniam, dar greitesniam, aplenkti, nupirkti, papirkti.
 
Reikia... įkelti nuotrauką, dėl kurios pusmetį gadinti nervai, sveikata. Dėl kurios ne gyventa, o vergauta.
 
Mielieji, ir jūsų, ir kitų gyvenimai nėra tobuli, kaip atvirutėje iš Rio de Žaneiro. Jie ir neturi būti tobuli. Jūs neturite būti tobuli. Mokykla, šeima, draugai, artimieji, bendradarbiai, vadovai, visuomenė jums suinstaliavo lūkesčius. Bet tie lūkesčiai yra skirti jų norams, jų siekiams išpildyti. Jie yra savanaudžiai, egocentriški išnaudotojai, kurie kasdien, kas valandą, kas minutę lipa jums ant sąžinės.
 
Argi ne laikas į visa tai nusispjaut?
 
Argi ne laikas gyventi savo gyvenimą, nei blogą, nei gerą, bet pilną. Pilną jūsų pačių.
 
Ne svetimų, netikrų vaizdų iš instagramo.
 
↡ Nuotraukoje: ukrainiečių tankistai (AP, Efrem Lukatsky).
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti


72 views0 comments
bottom of page