top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KO MAIŠTU PRIEŠ RUSIJOS KARINĘ VADOVYBĘ SIEKIA PRIGOŽINAS? (2023 06 24)

Geopolitinė padėtis

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija penktadienį pareikalavo, kad Jungtinės Tautos skubiai ištirtų, ar Rusija, kaip pranešama, kare Ukrainoje naudojo šimtus Irano parūpintų bepiločių orlaivių, nes taip būtų pažeistos JT sankcijos. Rusija šį faktą neigia, nepaisant akivaizdžių įrodymų, kad jie buvo ir yra naudojami Ukrainos miestams atakuoti.

JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield pažymėjo, kad šį mėnesį JAV užfiksavo Iraną Rusijai tiekiant šimtus bepiločių orlaivių, vadinamųjų nepilotuojamų orlaivių arba dronų, taip pat įrangos, kuri gali būti naudojama jiems gaminti. Pasak jos, Ukraina ir Jungtinė Karalystė taip pat pateikė Jungtinėms Tautoms įrodymų apie Ukrainos kariuomenės rastas Irano bepiločių orlaivių liekanas ir didesnes dalis .

"Tai yra Ukrainos žmonių gyvybės ar mirties klausimas", - sakė JAV ambasadorė JT Saugumo Tarybai, pristačiusi pareiškimą, kuriame raginama atlikti tyrimą ir kurį taip pat pasirašė Albanija ir Ukraina.

Tokiu būdu penkios šalys apkaltino Rusiją, kad ji pažeidė Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria patvirtintas 2015 m. Irano ir šešių galingiausių valstybių branduolinis susitarimas, ne tik įsigydama šimtus dronų "Mohajer" ir "Shahed", bet ir bendradarbiaudama su Iranu gaminant dronus Rusijoje.

2015 m. rezoliucija visoms šalims draudžia perduoti tokius ginklus iš Irano be išankstinio Saugumo Tarybos pritarimo, kuris nebuvo duotas, sakoma pareiškime.

"Pastarosiomis savaitėmis Rusija naudojo šiuos bepiločius orlaivius smogti Kyjivui, naikinti Ukrainos infrastruktūrą, žudyti ir terorizuoti Ukrainos civilius gyventojus", - teigė JAV ir jų sąjungininkės. "Jungtinės Tautos turi reaguoti į vis dažnesnius tarptautinės bendruomenės raginimus ištirti šiuos pažeidimus".

Tačiau teroristinės Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia kiaulės akimis Saugumo Tarybai melavo, kad Ukraina nepateikė Rusijai ar Iranui "nė vieno patikimo įrodymo" apie Irano dronų naudojimą. "Tikimės, kad generaliniam sekretoriui užteks išminties ir jis nesileis suklaidinamas mūsų buvusių Vakarų partnerių", - skiedė Nebenzia.

Manome, kad artimiausioje ateityje pamatysime, ar bejėgė ir bedantė JT ST bei pati JT organizacija yra jau atšalusi, ar visgi, ją galima intensyviai dirbant viso pasaulio šalims, reanimuoti. Neslėpsime, esame labai skeptiški.

Reikšmingi postūmiai

"Wagner" savininkas ir butų vagis J. Prigožinas Joninių naktį ne tik viešai paragino surengti ginkluotą sukilimą, bet ir su maištaujančiais savo recidyvistais pasuko Rostovo prie Dono link. Putino „virėjas“ teigia, kad jo tikslas - nuversti Rusijos gynybos ministrą Šoigu.

Tiek Rostove, tiek Maskvoje pasirodė Rosgvardijos kariai ir šarvuota technika, o Kremlius saugumo tarnyboms nurodė nedelsiant suimti maištininką ir fiurerio Putino draugelį. Atrodo, šį kartą Prigožinui parodyta raudona kortelė arba norima viską sudėlioti taip, kad Vakarai ir driskių visuomenė matytų būtent tokį vaizdą.

Kaip bebūtų, toks Prigožino manevras yra tik į naudą ukrainiečiams, kurie galės dar labiau spausti susilpnėjusią okupantų gynybą. Pats Prigožinas anksti ryte tvirtino, kad jo pajėgos kirto Rusiją iš Ukrainos ir pasiekė Rostovą, sakydamas, kad kontrolės punktuose nesulaukė jaunų šauktinių pasipriešinimo ir kad jo pajėgos "nekovoja prieš vaikus".

Jis taip pat tvirtino, kad Rusijos Generalinio štabo viršininkas generolas Valerijus Gerasimovas įsakė naikintuvams smogti marodieriams, kurie važiavo kartu. Prigožinas taip pat gyrėsi, kad jo pajėgos numušė Rusijos karinį sraigtasparnį.

Oficiali maišto prie Šoigu ir Gerasimovą priežastis yra neva jų sprendimas sunaikinti „Vagner“. Esą po tokio sprendimo, recidyvistų lauko stovyklos Ukrainoje buvo apšaudytos raketomis, sraigtasparniais ir artilerijos ugnimi.

Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas, kuris yra FSB dalis, ryte apkaltino Prigožiną raginimu surengti ginkluotą sukilimą, už kurį gresia iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė. FSB paragino „Vagner“ sutartininkus suimti Prigožiną ir atsisakyti vykdyti jo "nusikalstamus ir klastingus įsakymus". Jo pareiškimus ji pavadino "dūriu į nugarą Rusijos kariams" ir teigė, kad jie prilygsta ginkluoto konflikto kurstymui.

Visa šie pareiškimai, bent kol kas, atrodo kaip didelė dūmų uždanga. Prigožino kaltinimai Rusijos karinei vadovybei, galbūt, ir turi pagrindo, tačiau daugelis jo teiginių ir praeityje, ir dabar nėra paremti jokiais faktais. Be to, keistai skamba ir FSB raginimai, nes jei iš tiesų FSB (o tai reiškia vladyka Putinas) norėtų, Prigožinas būtų jau sunaikintas.

Mes darome atsargią išvadą, kad dėl užsitęsusio karo Ukrainoje ir nepasiektų tikslų vis gilėjantis karinės vadovybės ir saugumo tarnybų konfliktas pereina į naują etapą. Atkreipiame dėmesį, kad Pigožinas savo pareiškimuose kalba tik apie karinę vadovybę ir nemini Putino, taip norėdamas pasakyti, kad maištas nėra perversmas prieš Rusijos valstybę.

Ko gi tokiais veiksmais siekia butų vagis? Ar gali būti, kad FSB ir Putinas ėmėsi vykdyti „konflikto įšaldymo“ Ukrainoje planą, Rusijoje imituojant perversmą ir pergalingą Prigožino žygį į Maskvą, perimant karinį vadovavimą ir, galbūt, pakeičiant patį Putiną? Visko gali būti. Teroristinės Rusijos karo nusikaltėlis ir paieškomas tarptautinis nusikaltėlis Nr. 1 – Putinas pakeičiamas kriminaliniu nusikaltėliu, butų vagimi ir recidyvistu Prigožinu, didvyriškai užėmusiu Bachmutą. Driskių šalyje viskas įmanoma. Ir jei tai atrodo kaip absurdiškas kliedesys mums ir vakariečiams, tai visiškai racionalus ir logiškas sprendimas Kremliaus karo nusikaltėliams bandant išeiti aptalžytiems, bet gyviems iš aklavietės, į kurią patys save jie ir įstūmė.

Vis dėlto, galimas ir kitas variantas – vladyka Putinas suvaldo valstybės ir karinį perversmą šalyje ir išjoja ant balto žirgo kaip nugalėtojas. Žinoma, savo paties nuzombintos visuomenės akyse.

Kol Prigožinas leido purslus ir dūmus, teroristai Kremliuje ir vėl davė įsakymą apšaudyti Ukrainą. Šią naktį oro pavojaus sirenos aidėjo visoje šalyje, o raketo krito į Charkivą, Dniprą ir Kyjivą. Pranešama, kad sostinėje raketos nuolaužos pataikė į daugiabutį, yra žuvusių ir sužeistų.

Trumpai

Šaltiniai soctinkluose kelia video vaizdus ir nuotraukas, kuriuose užfiksuota „Vagner“ kolona judanti Maskvos kryptimi.

Penktadienį Paryžiaus aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviai nesusitarė dėl tarptautinės laivybos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų mokesčio, o klimato kaitos NVO ir aktyvistai kritikavo lyderius, kurie nepasiūlė konkretesnio plataus užmojo kovos su klimato kaita ir pasaulio nelygybe priemonių plano.

Dvi dienas trukęs pasaulio lyderių ir finansų vadovų susitikimas baigėsi be svarbių pranešimų, nors organizatoriai paskelbė žadėtą "veiksmų planą", kuriuo siekiama įgyvendinti Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pažadą per ateinančius dvejus metus įvertinti tarptautinės finansų sistemos reformas.

Serbija penktadienį pakartojo grasinimą karine jėga įvesti tvarką buvusioje Kosovo provincijoje, jei NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos nesugebės apsaugoti serbų mažumos nuo to, ką Belgradas vadina Kosovo etninių albanų valdžios institucijų terorizmo grėsme.

Trumpame kreipimesi per televiziją Serbijos kariuomenės vadas generolas Milanas Mojsilovičius pareiškė, kad Kosovo serbai nebegali daugiau "toleruoti Kosovo valdžios teroro" ir kad Serbijos kariuomenė yra pasirengusi vykdyti savo užduotis "pagal" Serbijos konstituciją ir bet kokius prezidento Aleksandro Vučičiaus įsakymus.

Rusija tikriausiai atšauks šių metų Maskvos aviacijos parodą, kuri dešimtmečius buvo pagrindinė naujų karo lėktuvų demonstravimo ir derybų dėl aviacijos ir kosmoso sutarčių vieta, penktadienį pareiškė vienas aukščiausio rango ją organizuojančios agentūros pareigūnas.

Valstybinio gynybos konglomerato "Rostec" tarptautinio bendradarbiavimo direktorius V. Kladovas nenurodė renginio atidėjimo priežasties, tačiau Rusijos naujienų žiniasklaida anksčiau teigė, kad tai susiję su Vakarų sankcijomis Rusijai, susijusiomis su „konfliktu“ Ukrainoje, dėl kurių sumažėtų tarptautinis dalyvavimas ir kurios turėtų įtakos dalių tiekimui gamintojams.

Lietuvoje

Joninių naktis, atrodo, praėjo ramiai. Niekas nenumirė dėl apsinuodijimo alkoholiu ir nenuskendo.

Su kuo ir sveikiname visus savo tautiečius ir džiaugiamės, kad tampame vis labiau sąmoningi.

Nuotraukoje: karinė technika Maskvoje.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


7 views0 comments

©2022 by VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra. Proudly created with Wix.com

bottom of page