top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KOKIĄ ĮTAKĄ PUTINUI DARO PAVERKŠLENIMAI JT? (2023 04 29)

Geopolitinė padėtis

Kim Yo Jong, juodoji Šėkorėjos rubuilio diktatoriaus sesuo, vakar pareiškė, kad jos šalis surengs daugiau provokuojančių karinės galios demonstracijų. Esą naujas JAV ir Pietų Korėjos susitarimas stiprinti branduolinio atgrasymo priemones rodo jų "kraštutinį" priešiškumą Pchenjanui. Savo kalboje ji taip pat asmeniškai įžeidinėjo JAV prezidentą Joe Bideną. Pastarasis po trečiadienį įvykusio aukščiausiojo lygio susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk Yeolu sakė, kad bet kokia Šėkorėjos branduolinė ataka prieš JAV ar jų sąjungininkus "baigtųsi bet kokio režimo", kuris ėmėsi tokių veiksmų, pabaiga.

Kim Yo Jong J. Bideną vadino "pernelyg neteisingai apskaičiuojančiu ir neatsakingai drąsiu senuku" ir sakė, kad jo žodžių paprasčiausiai neatmes kaip "beprasmiškos senatvės sulaukusio žmogaus pastabos". Juodosios sesers komentarai J. Bideno atžvilgiu priminė atvejį, kai jos brolis buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą pavadino "psichiškai išprotėjusiu JAV duobkasiu“.

Be Rusijos sukelto karo Ukrainoje, Kinijos spaudimo Taivanui, deja, Pekino protektorato, vadinamo Šiaurės Korėja, ginklų demonstravimo ir grasinimų branduoliniu vėzdu tempas didėja. Atominės katastrofos laikrodžiui rodant be dviejų minučių dvylika, žmonija, atrodo, smenga vis gilyn į beprotybės liūną.

Nuo 2022 m. pradžios Šiaurės Korėja išbandė apie 100 raketų. Tarp jų ir kelios tarpžemyninės balistinės raketos, skirtos pasiekti JAV, taip pat daugybė trumpojo nuotolio raketų paleidimų, kuriuos Pchenjanas įvardija kaip imituojamus branduolinius smūgius Pietų Korėjai.

Atsakydama į grasinimus ir žvanginimą ginklais, Pietų Korėja ir JAV praėjusį mėnesį surengė didžiausias per daugelį metų sąjungininkų lauko pratybas, kuriose dalyvavo JAV lėktuvnešio kovinė grupė ir modernūs karo lėktuvai, įskaitant branduolinį ginklą galinčius nešti bombonešius B-52 ir naikintuvus F-35.

Manoma, kad gensekas Kim Jong Unas artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais dar labiau padidins ginklų demonstravimo ir provokacijų apsukas, nes pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius Pietų Korėjoje periodiškai švartuosis JAV branduoliniai povandeniniai laivai ir bus stiprinami abiejų šalių mokymai.

Neabejotina, kad prie „kontroliuojamo“ ugnies kurstymo prisideda ir Pekinas. O jei jau įvardinti tiksliai – visas šis branduolinis beprotnamis yra niekas kitas, kaip Kinijos surežisuotas šou, kuris yra antras tylus frontas, skirtas spausti JAV ir jos sąjungininkes bei puoselėjant Taivano okupacijos planą.

Reikšmingi postūmiai

Penktadienį Jungtinėse Tautose dirbantys ekspertai pasmerkė pranešimus apie žmogaus teisių pažeidimus, įskaitant etninių mažumų grobimus, deportacijas ir priverstinius dingimus Rusijos okupuotame Kryme. Jie ragino Maskvą imtis daugiau veiksmų, kad būtų apsaugotos totorių ir kitų gyventojų teisės.

Rasinės diskriminacijos panaikinimo komitetas, vykdydamas reguliarią rotacinę JT valstybių narių peržiūrą, šį mėnesį kartu su penkiomis kitomis šalimis apžvelgė Rusiją ir jos kontroliuojamas teritorijas. Ypač atidžiai buvo nagrinėjamas Maskvos karo Ukrainoje poveikis teisėms ir rasinei neapykantai.

Pasak JT ir kitų teisių stebėtojų, šiame kare būta daugybės kitų teisių pažeidimų ir piktnaudžiavimų, įskaitant žmogžudystes, egzekucijas, prievartavimus, savavališkus sulaikymus ir daugybę kitų dalykų. Komitetas citavo pranešimus apie "Krymo totorių kultūros paveldo, įskaitant antkapius, paminklus ir šventyklas, naikinimą ir žalą" ir nurodė, kad trūksta informacijos apie pastangas apsaugoti tokias vietas nuo vandalizmo. Komitetas atkreipė dėmesį į pranešimus apie kliūtis vartoti ir mokytis ukrainiečių ir Krymo totorių kalbų ir paragino atkurti 2016 m. išformuotą Krymo totorių atstovaujamąją instituciją Medžlisą.

Dieve, koks apgailėtinas naivumas, kurį drįstame vadinti pasityčiojimu. Putinui ir visai jo klikai yra ne tik nusispjauti ant raginimų ir pasmerkimų. Jie kiekvieną kartą mėgaujasi Vakarų bejėgiškumo apraiškomis, o JT paverkšlenimai žudikams ir prievartautojams tik suteikia dar daugiau energijos ir jėgų tęsti karo nusikaltimus.

Pradėdamas trijų dienų vizitą Vengrijoje, Pranciškus išdėstė savo Europos ateities viziją. Kruopščiai apgalvotoje kalboje jis pareikalavo, kad Europos Sąjunga patvirtintų saugius ir teisėtus migrantų atvykimo būdus, o Vengrijos vyriausybė nelaikytų Europos "įkaite" savo populistiniais reikalavimais.

Pranciškus nevyniojo žodžių į vatą, kai kreipėsi į Vengrijos prezidentę Katalin Novak ir Vengrijos premjerą populistą Viktorą Orbaną, kurio vangi parama Ukrainai sukėlė kitų ES šalių nepasitenkinimą. Pontifikas priminė kilnius bloko įkūrimo idealus ir apgailestavo, kad juos pakeitė augantis nacionalizmas ir "paaugliškas karingumas".

"Atrodo, kad esame liudininkai apgailėtino saulėlydžio tos choralinės svajonės apie taiką, nes dabar viršų ima karo solistai", - sakė Pranciškus. "Šiuo istoriniu momentu Europa yra labai svarbi. <...> Ji kviečiama imtis jai deramo vaidmens - suvienyti tuos, kurie toli vienas nuo kito, priimti tas kitas tautas ir atsisakyti bet kurį žmogų laikyti amžinu priešu."

Okupantai toliau bando užimti Bachmutą Donecko srityje. Karo tyrimų instituto analitikai teigė, kad okupantai pasiekė tam tikrų laimėjimų. Naujoje ataskaitoje teigiama, kad rusai didina spaudimą magistraliniam keliui T0504 Kostantynivka-Chasov Jaras-Bachmutas. Balandžio 27 d. paskelbtoje geolokacinėje medžiagoje matyti, kad rusų pajėgos pasistūmėjo iki Bachmuto pramonės koledžo, esančio T0504 į pietvakarius nuo miesto.

Kitoje geolokacinėje medžiagoje matyti, kad Ukrainos pajėgos kontroliuojamai atsitraukia nuo vieno pastato ties T0504. Tuo pat metu Ukrainos generalinis štabas balandžio 27 d. pirmą kartą pranešė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos sausumos pajėgų puolimą Chasiv Jare, esančiame už 9 km į vakarus nuo Bachmuto.

Trumpai

Balandžio 29 d. naktį nenustatytas dronas atakavo okupantų degalų bazę Krymo Kazokų įlankoje. "Kazokų įlankoje netoli Brolių Manganari gatvės dega degalų cisterna. Preliminariais duomenimis, gaisras kilo dėl bepiločio orlaivio pataikymo. Įvykio vietoje dirba visos būtinos specialiosios tarnybos. Gaisro plotas - apie 1000 kvadratinių metrų, gaisras priskirtas 4 klasei", - sakė kolaborantas, vadinamasis "Sevastopolio gubernatorius" Michailas Razvozžajevas.

Vakarykščių rusofašistų atakų metu raketomis apšaudžius gyvenamuosius namus žuvo mažiausiai 23 žmonės, tarp jų - trys vaikai.

Sudano sostinę Chartumą ir miestą dvynį Omdurmaną drebina stiprūs sprogimai ir šaudymai, nežiūrint to, kad buvo pratęstos trapios paliaubos tarp dviejų aukščiausių šalies generolų, kurių kova dėl valdžios nusinešė jau šimtus gyvybių.

Demokratai reikalauja, kad J. Bidenas suteiktų Ukrainai F-16 ir ilgojo nuotolio raketas. Pasak demokratų, F-16 ir tolimojo nuotolio raketos gali tapti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynybos ir kontrpuolimo pagrindu. Teigiama, kad šiam pasiūlymui pritarė kai kurie JAV kariuomenės vadovai.

Jei prireiks vieno kontrpuolimo, bus vienas; jei prireiks dviejų ar daugiau, bus daugiau, sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras A. Kuleba. "Lemiamas mūšis yra tas, kuris reikš visišką Ukrainos teritorijų išlaisvinimą. Tokią išvadą (apie lemiamą mūšį) galima padaryti mūšio pabaigoje, o ne jo pradžioje".

Lietuvoje

Sulaikę kvėpavimą tautiečiai seka savivaldos tarybų narių savivalę grobstant mokesčių mokėtojų lėšas. Vienas išvažinėjo benzovežį per mėnesį, kita iš Kipro siuntėsi terabaitus duomenų, trečias remontavo kasdien savo auto, kurio net neturi.

Ach, kaip gi smagu knaisiotis po svetimas kišenes ir pinigines. Sučiupom vagį už rankos! Ant laužo! Ant laužo juos! Minia apimta ekstazės, jos gretos skiriasi link ešafoto praleisdamos poną Lynčą daryti juodų darbų.

Bet argi sistema nėra sukurta taip, kad mūs būrą, dūminės pirkios vaiką, lenktais nagais į save, skatintų piktnaudžiaut? Kai į priekį už ketvirtį pervedamos išmokos, žmogaus psichologija priešinasi bet kokiai minčiai, kad teks „nepadengtus“ pinigus sugrąžint. Va tada ir verčiamasi per galvą, ieškant sąskaitų per artimuosius, draugus ir pažįstamus, kad tik tų kelių šimtų eurų nereikėtų „prarast“.

Argi tai ne sovietinė liekana, kai tarybos narys kaip koks vergas turi su ištiesta ranka prašytojo pozoje „čekiukus“ nešiot? Argi tai ne pažeminimas oriam laisvam žmogui teisintis, kodėl už jo darbą turi būti atlyginama?

O kur dar „žiniaraščių“ pildymai su išgalvotomis valandomis tam, kad dar kažkiek eurų dešrytei ant duonos susikrapštyt?

Mums regisi, visas šitas išmokas reikėtų nedelsiant naikint, ir nustatyti vieną atlygį tarybos nariams, priklausantį nuo savivaldoje registruotų žmonių ir jų sumokamų mokesčių.

Tada nei grobstymo, nei melo, nei kvailų pasiteisinimų nebeliktų. Norisi gauti padorų atlygį? Rūpinkis, kad savivaldoje daugėtų tiesioginių „darbdavių“!

Nuotraukoje 2023 m. balandžio 29 d. Sevastopolyje, Kryme, po įtariamos dronų atakos kyla dūmai (Stringer/Reuters)

Ypatingas ačiū rėmėjams: DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama. Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624



54 views0 comments
bottom of page