top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KOKIĄ ŽINIĄ SAVO GYNYBOS MINISTRO VIZITU MINSKE SIUNČIA KINIJA? (2023 08 18)

Geopolitinė padėtis

Kinijos gynybos ministras Li Shangfu po susitikimų Rusijoje, vakar apsilankė Baltarusijoje ir pareiškė, kad jo šalis stiprins karinį bendradarbiavimą su teroristinės Rusijos kaimyne ir sąjungininke, kurioje Maskva dislokuoja taktinius branduolinius ginklus.

Shangfu Minske susitiko su bulvių kolūkio pirmininku, kurį Kremlius paskyrė eiti prezidento pareigas, Aleksandru Lukašenka ir sakė, kad "mano vizito į Baltarusiją tikslas yra būtent svarbių susitarimų valstybės vadovų lygiu įgyvendinimas ir tolesnis dvišalio karinio bendradarbiavimo stiprinimas".

Nė viena iš šalių nepateikė išsamios informacijos apie tai, ką šis bendradarbiavimas apims, tačiau abi šalys susitarė kitais metais surengti bendras karines pratybas.

A. Lukašenka išsyk pareiškė, kad Kinijos karinė pagalba nebus nukreipta prieš trečiąsias šalis. "Branduoliniai ginklai, kurie yra Baltarusijoje, nebus panaudoti, jei prieš mus nebus agresijos", - sakė A. Lukašenka ir pridūrė, kad Baltarusija nesiims karinių veiksmų prieš Ukrainą, kol nebus pažeista jos siena.

Nežiūrint visų nuoširdžių ar sąmoningai klaidinančių įvairaus plauko ir kalibro ekspertų bei geopolitikos analitikų pareiškimų apie tolstančią nuo Kremliaus ir jo satelito Minsko Kinijos trajektoriją, kuri esą išryškėjo viršūnių susitikime Saudo Arabijoje, komunistų partijos valdoma Azijos valstybė toliau kaltina Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes provokuojant Rusiją ir palaiko glaudžius ekonominius, diplomatinius ir prekybinius ryšius su Maskva.

Ir šis Kinijos gynybos ministro vizitas į Minską yra ne spaudos pranešimas, o tikras, aštrus, pjaunantis veiksmas, žymintis mažiausiai du pavojingus demokratiniam pasauliui dalykus ir itin neramus signalas su agresore kariaujančiai Ukrainai.

Pirma, Kinija vizitu į Minską, tiesa, po apsilankymo Maskvoje, aiškiai parodo, kad laiko Baltarusiją atskira, savarankiška valstybe, o A. Lukašenką – padėtį joje kontroliuojančiu diktatoriumi. Ir nors visi supranta, kad Baltarusijos suverenitetas yra komoje, o jo gyvybė dirbtinai palaikoma būtent tokių vizitų dėka, ES ir JAV verčiamos mąstyti ir dėlioti planus, kaip reikės veikti ir kuo atsakyti, jei Minskas, remiamas ir liepiamas Kremliaus ar Pekino, pradės daryti neracionalius judesius.

Antra, Pekinas aiškiai demonstruoja savo karinius interesus ES ir NATO pašonėje, vienu šūviu nukepdamas du vargetas kiškelius: Kinija tariasi su Baltarusija dėl karinių pratybų ir taip grasina Vakarams, bet tuo pačiu ji parodo Maskvai, kad ne viskas yra sprendžiama joje, nors ir (suprantama) prieš tai klausimai yra aptariami ir derinami Rusijos sostinėje.

Ukrainai tai – dvigubai liūdnos žinios. Kinija diplomatine prasme labai tiesmukai palaiko Rusijos ir Baltarusijos pusę. Ji siunčia aiškią žinią, kad geopolitiniame žaidime, kuriame iš tiesų, o ne virtualiai ar „ant popieriaus“, žudomi Ukrainos žmonės ir naikinami jos miestai, Kyjivas laikomas tik žaisliuku, užstatu dviejų supergalių – JAV ir Azijos drakono – rankose. Iš kitos pusės, vis labiau tampa aišku, kad Kinijos siūlytas „taikos planas“, vizitas į Ukrainą, pokalbiai įvairių susitikimų kuluaruose ir mėginimai pasodinti Volodymyrą Zelenskį ir Putiną prie derybų stalo, yra tik akių dūmimas.

Žinoma, Kinija savo veiksmais – vizitais į Maskvą ir Minską, planuojamomis bendromis pratybomis (galios projekcija) Vakarų pašonėje, parama Rusijai komplektuojančiomis dvigubos paskirties dalimis ir dronų detalėmis dar nėra perėjusi į atviro konflikto su Vakarais Ukrainos žemėje etapą. Bet demokratinių šalių žingsniai, silpna lyderystė, negebėjimas susitvarkyti su teroristais Kremliuje žymi Pekinui kelią, kuriuo galima eiti.

Kinijos komunistų partijos begemotai yra lėti, išlaikyti, vis dar labai racionalūs, bet vyriausiojo begemoto Xi įtaka auga, o laikas, skirtas jam šioje Žemėje, tirpsta. Ar sugebės Vakarai (JAV) tinkamai, adekvačiai įvertinti kabančią virš viso pasaulio strateginę grėsmę? Ar užteks Kinijos komunistams sveiko proto ir drąsos suvaldyti klejojantį, manijos apimtą „Didįjį Xi“?

Norime tikėti, kad taip.

Reikšmingi postūmiai

JAV patvirtino naikintuvų F-16 išsiuntimą iš Danijos ir Nyderlandų į Ukrainą. Jie bus išsiųsti iš karto po to, kai bus baigti pilotų mokymai. Neįvardytas JAV pareigūnas „Reuters“ sakė, kad JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas išsiuntė laiškus Danijos ir Nyderlandų valdžios institucijoms.

"Rašau norėdamas išreikšti visišką Jungtinių Valstijų paramą tiek naikintuvų F-16 perdavimui Ukrainai, tiek ukrainiečių pilotų mokymui, kurį vykdo kvalifikuoti F-16 instruktoriai", - rašoma A. Blinkeno laiške.

Jis pažymėjo, kad "labai svarbu, jog Ukraina galėtų apsiginti nuo Rusijos agresijos ir jos suvereniteto pažeidimo". Be to, JAV valstybės sekretorius pabrėžė, kad F-16 naikintuvų perdavimas leis Ukrainai "visapusiškai pasinaudoti naujais pajėgumais, kai tik pirmoji pilotų grupė baigs mokymus".

Klausimas čia tik vienas – kada? Po metų, po dviejų? Ginkluotės reikia dabar.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nusprendė atleisti visus teritorinių komplektavimo centrų vadovus. Kaip valstybės vadovas sakė savo vakaro kreipimesi į ukrainiečius, šiandien jis savo dekretu įteisino Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sprendimą dėl "karinių komitetų" patikrinimo rezultatų ir apskritai dėl verbavimo centrų darbo.

"Kariai, kurie iš tikrųjų patyrė kovines operacijas, kurie tikrai supranta, kaip ir kas turi būti atrenkami į mūsų gynybos ir saugumo pajėgas - būtent tokie kariai vadovaus teritorinių komplektavimo centrų darbui. Šiai sistemai reikia orumo. Šiai sistemai reikia racionalumo. Šiai sistemai reikia gebėjimo suteikti frontui būtent tokius žmones, kurie gali sustiprinti mūsų gynybą", - pabrėžė V. Zelenskis.

"Kiekvienoje kovinėje brigadoje, kurią aplankiau šią savaitę, o jų yra 16, kariai kalbėjo apie komplektavimo problemas. Šių problemų pradžia - visų pirma tai, kaip dirba karinės komisijos. Jų darbas turi tapti kitoks. Ir taip bus. Kovinių karininkų dėka", - sakė Ukrainos prezidentas.

Iš vienos pusės, tai labai gerai, nes pertvarka šioje chaotiškoje mišrainėje, kurioje pilotai buvo siunčiami kasti apkasų, o IT inžinieriai į kovinio aprūpinimo grandis, buvo verkiant reikalinga. Iš kitos pusės, tai rodo, kad Ukraina susiduria su pagrindinio resurso – žmogaus – trūkumu. Būtent tokius skaičiavimus ir pateisinančią ilgalaikio alinančio karo strategiją Kremliaus nusikaltėliams prieš metus pateikė neva suimtas ir nušalintas okupantų vadas „ant žemės“ generolas Surovikinas.

Tęsiasi mūšiai išilgai fronto linijos. Ypač karšta pietuose, į rytus nuo Chersono. Ukrainiečiai siekia išlaikyti visą reikiamą aprūpinimą kovinėms grupėms, forsavusioms Dnieprą ir įsitvirtinusioms ties Oleški ir Kozači Laheri. Rusai artilerija, aviacija bei šimtų dronų pagalba smogia ukrainiečių atramos ir aprūpinimo punktams kitapus Dniepro Poniativkoj, Sadovėj, Antonivkoj. Ukrainiečių pastangos sutelktos ties Oleški M-14 keliu, kurio kontrolė yra taktiškai reikšminga ir gali lemti arba tolesnį Oleški šturmą, arba ukrainiečių atsitraukimą. Okupacinių pajėgų vadovybė tą supranta, ir negailėdama amunicijos ir patrankų mėsos, šį ukrainiečių sumanymą nori sužlugdyti.

Trumpai

Šė Korėjoje vis dažniau pažeidžiamos žmogaus teisės, o blogėjant ekonominei padėčiai žmonės tampa vis labiau beviltiški ir, kaip pranešama, kai kuriose šalies dalyse badauja, ketvirtadienį pareiškė JT teisių vadovas. Volkeris Tiurkas pirmajame nuo 2017 m. atvirame JT Saugumo Tarybos posėdyje, skirtame Šė Korėjos žmogaus teisėms, sakė, kad praeityje šios šalies gyventojai išgyveno didelių ekonominių sunkumų ir represijų laikotarpius, tačiau "šiuo metu atrodo, kad jie kenčia ir nuo vieno, ir nuo kito".

Izraelio gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad, Jungtinėms Valstijoms patvirtinus, ji sudarė didžiausią visų laikų gynybos sandorį, kuriuo Vokietijai už 3,5 mlrd. dolerių parduodama sudėtinga priešraketinės gynybos sistema.

Ketvirtadienį Rusijos teismas skyrė "Google" 3 mln. rublių (32 000 JAV dolerių) baudą už tai, kad ji neištrynė tariamai melagingos informacijos apie konfliktą Ukrainoje. Driskių teismas nustatė, kad "Google" priklausanti vaizdo įrašų tarnyba "YouTube" kalta dėl to, kad neištrynė vaizdo įrašų su „neteisinga informacija apie specialią karinę operaciją".

Planuotas rusų operos dainininkės Annos Netrebko pasirodymas Čekijos sostinėje buvo atšauktas. Vyriausybė pareiškė, kad visos jos koalicijos partijos "vienareikšmiškai" nepritarė koncertui, vadindamos jį "nejautriu". Prahos municipaliniai rūmai, kuriuose spalio 16 d. turėjo įvykti Netrebko pasirodymas, ir jį organizavusi agentūra "Nachtigall Artists Management" susitarė dėl koncerto atšaukimo.

Lietuvoje

Mūs kaimukis pasidalino į dvi stovyklas. Tiesa, virtualiai.

Viena pusė ugnimi spjaudo ant rusų opozicionieriaus (tikro ar ne, kitas klausimas) Feigino. Kaip jis drįso?! Kodėl nesusitarė su Arestovyčiumi? Kodėl jis meluoja, kodėl nori pervilioti ukrainiečio sekėjus?

Kita pusė šnypščia ant raminančių pasakų įgarsintojo, buvusio kažkokio kažkieno patarėjo. Ką? Kaip?! Išvadinti Feiginą „nuliu“, „šantažuojančiu“ ir „verkšlenančiu“ dėl peržiūrų srauto! To jau per daug, net ir tOkiai žvaigždei kaip Oleksijus.

Mielieji, nurimkit. Juk už viso to – tik pinigai. Galbūt, tai tyčia sugalvotas šou, siekiant pritraukti dar daugiau kasdienių muilo operų žiūrovų. Galbūt, influenceriai iš tiesų susipyko, ir judviejų transliacijų daugiau nebebus.

NIEKADA.

Bet nepergyvenkit. Gal juos po vieną, o gal ir abu kartu, kaip didžiausius karo ekspertus ir politikos žinovus pasikvies kokia nors mūs ministerija, kad savo neklystamas tiesas jie jums ištransliuotų gyvai.

Nuotraukoje: apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir Kinijos gynybos ministras generolas Li Shangfu (Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba per AP)

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


53 views0 comments
bottom of page