top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KOKS YRA DRISKYNO MODUS OPERANDI? (2023 12 14) 

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Vakarų lyderiai ir sprendimų priėmėjai, analitikai, garsūs ekspertai ir kiti šiltų postų užėmėjai, deja, ir vėl apsiskaičiavo. O gal ir neskaičiavo iš viso. Ar, galbūt, reiktų sakyti, jie skaičiavo, vertino, analizavo ir bandė prognozuoti iš savo sočių vakarietiškų pozicijų, racionalaus (ar taip tik atrodančio) požiūrio, kad tiek driskiui Leningrade, tiek ir biurgeriui Saksenhausene baldai ir vaizdas į jūrą yra esminis gyvenimo variklis, veiksnys, įprasminantis visą dabartinio, modernaus, silikoninį dūmą užtraukiančio korporacijų žmogaus būtį.
 
Tai, ką mes sakėme nuo pat plataus masto invazijos pradžios apie sankcijas, pagaliau išgirstama ir dideliuose gerai vėdinamuose kabinetuose. Driskyno modus operandi nėra sąskaita banke ir „Smetoniškas“ sviestas iš Lietuvos. Degtinė ir kopūstai bei vladyka-caras-išgelbėtojas Putinas yra viskas, ko reikia Rusijos visuomenei. Suabsoliutinti, žinoma, negalima, bet didžioji dauguma russkij mir dvasios driskių mąsto – jei galima taip sakyti – būtent taip. Ne Putinas pradėjo karą Ukrainoje, ir ne saugumo struktūros arba bendrai, Kremliaus režimas. Jie yra Rusijos visuomenės valios pasekmė.
 
Tą geriausiai iliustruoja vis daugėjantis taip vadinamų „šeimos batalionų“ skaičius Maskvoje ir kituose Rusijos miestuose. Juose, daugiausia moterys, kurios yra mobilizuotų ordos individų žmonos arba giminės, siuva maskuojamuosius tinklus, gamina ženklus minų laukams žymėti, lieja žvakes, kurias galima naudoti žeminėse, surinkinėja maisto siuntinius. Visos „šeimos batalionų“ savanorės kalba tą patį, ką atspindi konkreti venos iš jų frazė „Reuters“ žurnalistui  – „Rusija atsibudo, pabudo iš miego ir supranta, kad karas vyksta ne šiaip sau ir kad tam yra įtikinamų priežasčių." Beje, ji įvardija ir tai, kad Rusijos visuomenei okupuotos Ukrainos dalys – „naujosios teritorijos“. Novyje teritoriji (rusiškai). Sindziangas (mandarinų kalba).
 
Būtent šiandien, rusiško Sindziango užkariautojas, Rusijos fiureris Putinas po neįprastos pernai metų pertraukos, vėl kreipsis gyvai į liaudį. Kol kas numatyta trijų valandų transliacija, bet Putino burna Peskovas jau pranešė, kad Putinas kalbės „tiek, kiek reikės“. Esą vladyka jau gavo virš milijono klausimų raštu, bet visi norintys (kaipgi) galės klausti ir gyvai.
 
Tai, kad iš esmės bailys Putinas vėl išeina į sceną rodo, kad padėtis ant žemės Ukrainoje keičiasi gynėjų nenaudai. Keičiasi padėtis ne tik ant žemės Ukrainoje, keičiasi – paties Kremliaus neįtikėtinų pastangų dėka – geopolitinis pasaulio saugumo veidas. Ir geopolitinis veidas apskritai – išvagotas gilių susirūpinimo raukšlių, jis byloja, kad Vakarų šalių diplomatinės gynybos ir saugumo priemonės neveikia, o ginkluotės ir amunicijos sandėliai, kaip ir pasiryžimas ginti demokratijos vertybes yra tuštoki, kaip mugė viename ant piligrimystės kelio esančiame mieste.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
2023 m. gruodžio 14 d. naktį Rusijos okupantai atakavo smogiamaisiais bepiločiais orlaiviais ir sparnuotosiomis raketomis S-300. Dauguma "šachedų" buvo sunaikinta Odesos regione. Atakuota bangomis trimis kryptimis: Balaklava, Chauda - Krymas ir Primorsko-Achtarskas - RF. Iš viso užfiksuoti 42 priešo orlaivių paleidimai. Pagrindinė smūgio kryptis - Odesos sritis.
 
Taip pat buvo paleistos 6 raketos. Visos jos ir 41 iš 42 bepiločių buvo numušti. Raketų nuolaužos nužudė vieną civilį.
 
Per parą fronte įvyko 120 karinių susirėmimų, vien Avdijivkos kryptimi Ukrainos kariuomenė atrėmė 57 priešo atakas. Pagrindinės mūšių vietos - Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir Zaporižės apylinkėse.
 
Didėjantis susirėmimų skaičius, artilerijos apšaudymai, dronų, informacinės ir kiber atakos rodo, kad driskiai ruošiasi žiemos ofenzyvai.
 
↞ Trumpai ↠
 
Vakar Izraelio kariuomenė pranešė, kad palestiniečių teroristai surengė vieną iš mirtiniausių išpuolių prieš Izraelio karius nuo sausumos operacijos Gazos ruože pradžios. Pasaloje mieste žuvo mažiausiai devyni kariai. Vienas iš žuvusiųjų – pulkininkas, kitas – pulkininkas leitenantas, o tai reiškia, kad karininkai buvo arba specialiųjų operacijų pajėgų kariai, arba dalinių vadai / aukštas pareigas einantys karininkai.
 
„Hamas“ teroristai neturi nei gebėjimų, nei tinkamo paruošimo sėkmingai organizuoti ir vykdyti pasalas prieš itin gerai parengtus (jei tai – SOP), ir gerai saugomus (jei vadai) Izraelio karius. Kitaip sakant, mes argumentuotai spėjame, kad už „Hamas“ ir toliau stovi bei veikia Iranas ir Rusija – Revoliucinė gvardija ir „Wagner“.
 
Trečiadienį atsakomybę už kibernetinę ataką, dėl kurios neveikė didžiausias Ukrainos mobiliojo ryšio tinklo operatorius, prisiėmė įsilaužėlių grupė, Kijevo manymu, susijusi su Rusijos karine žvalgyba. Įsilaužėlių grupė, vadinama "Solncepiok", žinutėje "Telegram" susirašinėjimo programėlėje pranešė, kad ji įvykdė kibernetinę ataką, ir paskelbė ekrano nuotraukas, iš kurių matyti, kad įsilaužėliai prisijungė prie "Kyivstar" serverių.
 
Skambutis mūsų mobiliųjų tinklų operatoriams. Ir visoms kitoms kritinę infrastruktūrą valdančioms įmonėms / įstaigoms.
 
ES nusileido ir suteikė Vengrijai prieigą prie daugiau ne 10 milijardų eurų įšaldytų lėšų. Prieš metus ES vykdomoji valdžia užblokavo dideles pinigų sumas, „susirūpinusi“, kad V. Orbano nacionalistinės vyriausybės atsilikimas nuo demokratijos gali kelti pavojų bloko biudžetui. Sulaikyti milijardai daugiausia susiję su Vengrijai skirtais sanglaudos fondais. Dabar gi EK nusprendė, kad V. Orbano vyriausybė „išsprendė“ kai kuriuos jai rūpimus klausimus, visų pirma dėl teisingumo reformų.
 
Beveik 200 šalių trečiadienį susitarė atsisakyti planetą šildančio iškastinio kuro - tai pirmas kartas, kai per dešimtmečius trunkančias JT derybas dėl klimato kaitos jos prisiėmė šį svarbų įsipareigojimą, nors daugelis įspėjo, kad susitarimas vis dar turi didelių trūkumų.
 
"Žmonija pagaliau padarė tai, ką jau seniai, seniai, seniai reikėjo padaryti", - baigdamas COP28 aukščiausiojo lygio susitikimą Dubajuje sakė ES klimato kaitos veiksmų komisaras Wopke Hoekstra.
 
O, kad susitarimai nors kartą virstų veiksmais!
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Atrodytų, kad dabar ne laikas kalbėt apie mirtį, bet norime pasidalinti keletu nuoširdžiai prieš mirtį išsakytų hospise paskutines dienas praleidusių žmonių minčių. Štai ko labiausiai gailėjosi Amžinybės pasitikti išeinantieji:
 
1.    Norėčiau, kad būčiau išdrįsusi būti savimi.
2.    Norėčiau, kad nebūčiau praleidęs tiek daug laiko dirbdamas.
3.    Norėčiau, kad man mažiau būtų rūpėję, ką apie mane galvoja kiti žmonės.
4.    Gaila, kad anksčiau nesupratau, jog laimė yra pasirinkimas.
5.    Norėčiau, kad būčiau daugiau gyvenusi šia akimirka.
 
Jūs galite jau nuo šios minutės elgtis savo gyvenime taip, kad kai pas jus užeis Juoda Dama, nereikėtų gailėtis.
 
↡ Nuotraukoje: 127-osios brigados kariai kažkur prie Charkivo.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page