top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KOVINIAI F-16 SKRYDŽIAI UKRAINOJE – TIK LAIKO KLAUSIMAS? (2023 03 21)

Politinis strateginis lygmuo

Kinijos vadovas Xi Jinpingas susitikęs su Putinu pasidžiaugė, kad visada jaučia nusikaltėlio valdomos teroristinės šalies paramą.

"Kinijos pusė skiria didelį dėmesį Kinijos ir Rusijos santykių plėtrai, nes tai turi savo istorinę logiką, nes mes su jumis esame didžiausios kaimyninės šalys, mes su jumis esame visapusiško strateginio bendradarbiavimo partneriai, ir būtent šis statusas lemia, kad tarp mūsų šalių turi būti glaudūs santykiai", – nemirksėdamas melavo Xi.

Jo atmintis tikrai siekia 1969-tuosius, kai Sovietų Sąjungos ir Kinijos pasienyje įsiplieskė ginkluotas konfliktas. Nesutarimai dėl sienos virto karine konfrontacija, kai Kinijos kariuomenė užėmė Damansko salą, o sovietai kontratakavo. Prasidėjus konfliktui, rusai į regioną sutraukė 658 tūkst., o Kinija – 814 tūkst. kareivių. Susirėmimų metu žuvo 150 sovietų karių, 600 kinų. Maskvai įsakius bombarduoti Kinijos kariuomenės dalinius Mandžiūrijoje, šis konfliktas galėjo peraugti į branduolinį karą, jei ne JAV įsikišimas.

Tad tokia ta Pekino ir Maskvos „istorinė meilė“ iš reikalo.

Fiureris Putinas savo ruožtu pareiškė, kad Rusija yra atvira "derybų procesui dėl konflikto Ukrainoje". "Jūs taip pat žinote, kad mes visada esame atviri derybų procesui", – atgal melavo Putinas tiesiai Jinpingui į akis.

Džiaugdamasis nežabota Putino meile, Kinijos komunistų partijos begemotas pakvietė Rusijos piliečius kitais metais remti Putino kandidatūrą į vladykas, nes tik esą jo dėka „Rusija pastaraisiais metais padarė didelę pažangą siekdama šalies klestėjimo".

Ką jau ką, o gražbylystės ir melo meną abiejų šalių bolševikų atplaišos puikiai įvaldę.

G7 atidės rusiškos naftos kainos viršutinės ribos sumažinimą. Šiuo metu Rusijos nafta parduodama gerokai žemiau 60 JAV dolerių už barelį, o ES siekia, kad viršutinė riba liktų 5 proc. mažesnė už vidutines rinkos kainas. Tačiau Lenkija ir Baltijos šalys labai racionaliai siekia, kad ši riba būtų sumažinta bent iki 49 JAV dolerių už barelį ir taip būtų daromas papildomas spaudimas Rusijos finansams.

Dėl sankcijų Rusija pradėjo kurti "šešėlinį" naftos tanklaivių laivyną. Indijoje ir JAE atsirado bendrovių, kurioms priklauso 2 mlrd. dolerių vertės tanklaivių flotilė. Per mažiau nei metus jos sukūrė laivyną, kuris dabar visame pasaulyje gabena milijonus barelių rusiškos naftos.

Kiekviena valstybė turi savo didesnį ar mažesnį nusikaltėlių sindikatą, tačiau Rusijoje nusikaltėlių susivienijimas turi savo valstybę.

Vengrija atsisako pirkti milijoną šaudmenų Ukrainai su ES partneriais, todėl vienas procentas Vengrijos įnašo – apie 10 mln. eurų – bus panaudotas kitiems tikslams. Vengrija taip pat nepasirašė bendro ES valstybių narių pareiškimo, kuriuo pritariama Tarptautinio baudžiamojo teismo Hagoje išduotam V. Putino arešto orderiui.

Norint, kad Budapešto klounada vieną kartą baigtųsi, reikia įvesti griežtas priemones ES valstybėms ir asmenims, pataikaujantiems Kremliaus režimui. Vengrijos valdantieji iki šiol palaiko itin draugiškus santykius su Maskva, Budapešte vis dar veikia rusiškas "International Investment Bank“, o Vengrijos vyriausybė tiki, kad Rusija laimės karą prieš Ukrainą. Vengrijos valdančiuosius labiausiai su Kremliumi sieja dujų dvokas, nes šalis yra 90 proc. priklausoma nuo rusiškų dujų, dėl kurių prieš pat Rusijos invaziją į Ukrainą pasirašė ilgalaikę 10+5 metų sutartį su "Gazprom" ir nenori jos sulaužyti.

Tankais traiškyti vengrų valdantieji pamiršo savo šalies laisvės kainą ir vergauja Maskvai, kai tuo tarpu vokiečiai rodo vis kietesnį stuburą. Iš Rusijos traukiantis bendrovei "Volkswagen", Rusijos teismas įšaldė įmonės turtą.

Putinas pareiškė, kad Rusija nemokamai aprūpins Afrikos šalis grūdais, jei gegužės mėnesį nebus pratęstas Juodosios jūros regiono grūdų eksporto susitarimas. Tačiau tą Maskva padarys tik tuo atveju, jei bus panaikintos sankcijos, dėl kurių Rusijos bankai negali naudotis tarptautine finansinių pranešimų sistema SWIFT, taip pat jei nebus panaikinti kiti apribojimai.

Va tai tau ir „nemokamai“. Eilinė klasta ir manipuliacija. Jau dabar Kremlius daro viską, kad iš Afrikos pajudėtų migrantų upės. Grūdai, badas, masinė migracija – ginklas prieš Vakarų sankcijas. Ir kaip dabar elgtis, gresiant migracijos bangai, kurią vėl gali sukelti Maskva? Vakarai greičiausiai niekaip nereaguos, o priemonių bus imtasi po laiko, kai milijonai migrantų plūstels į Europą, o tūkstančiai lavonų plūduriuos Viduržemio jūroje.

Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Putinas įsiveržė į Ukrainą siekdamas, kad Europoje būtų mažiau NATO, tačiau sulaukė visiškai priešingo rezultato. Kai prie NATO prisijungs Švedija ir Suomija „NATO ir Rusijos siena pailgės 1300 kilometrų", – pabrėžė NATO galva.

Putinas be jokių abejonių įeis į istoriją, kaip ryškiausias NATO plėtros ir stiprinimo variklis, tuo pačiu sugriovęs Rusijos imperiją.

Rusija pasiuntė savo Su-35 naikintuvą perimti dviejų JAV bombonešių B-52H, skridusių virš Baltijos jūros ir artėjusių prie Rusijos sienos. Naikintuvas grįžo į bazę, kai JAV lėktuvai nutolo nuo Rusijos teritorijos.

Galios demonstravimas rytiniame NATO flange – t.y. prie mūsų sienos ir baimės driskiams varymas yra būtent ta kalba, kuria reikia kalbėtis su Kremliumi.

Operacinis lygmuo

JAV paskelbė naują 350 mln. dolerių karinės pagalbos Ukrainai paketą. Į jį bus įtraukta HIMARS amunicija, HARM raketos, prieštankiniai ginklai ir kovinės valtys. Jungtinės Valstijos aktyviai ruošia Ukrainą kontrpuolimui. JAV tiekia Ukrainai šarvuočius, taip pat pranešama, kad analizuojama galimybė modernizuoti Ukrainos MiGus, juose įrengiant vakarietiškų raketų "oras-oras" paleidimo sistemas.

Estijos gynybos ministras Hanno Pevkuras kad šalys sąjungininkės susitarė per ateinančius metus tiekti Ukrainai milijoną vienetų 155 kalibro artilerijos šaudmenų. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad šis sprendimas "sustiprins Ukrainos pajėgumus".

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pranešė, kad į Ukrainą jau keliauja 40 pėstininkų kovos mašinų (PKM) "Marder". Bundesveras turi apie 370 "Marder" iš kurių Ukrainai bus perduota 60. Marder yra PKM, kuri teoriškai gali atlaikyti visų rusiškų sunkiųjų kulkosvaidžių, montuojamų ant šarvuočių ir kai kurių tankų, ugnį.

Šarvuočiai, žinoma, labai gerai, tačiau jų labai mažai. Mus tikrai labai stebina nežabota „būsimos pergalės“ euforija ir klausinėjimas, kodėl Ukraina „nenori“ pradėti puolimo jau dabar ir iki Velykų laimėti karo. Mes į klausimą galime atsakyti kontr-klausimu – pradėti puolimą ir laimėti karą kur ir kuo? Čia jums ne didžiojo kombinatoriaus Benderio šachmatų partija „pirmas ėjimas e du e keturi, o toliau – kaip Dievas duos“.

Ukraina su Vakarų partneriais svarsto variantus, kaip geriausiu būdu aprūpinti šalį naikintuvais F-16. Vienas iš galimų būdų, apie kurį jau seniai esame kalbėję – įtraukti užsienio pilotus. Tačiau tam reikia visiškai modernizuoti oro pajėgas, pareiškė Ukrainos atsargos pulkininkas R. Svitanas. Pasak jo, norint 200-ams orlaivių parengti aerodromus ir techninės priežiūros padalinius, inžinerinį personalą, remonto ir techninės priežiūros gamyklas, reikės dvejų trejų metų. Todėl esą svarstomas amerikiečių variantas, pagal kurį kovinės F-16 užduotys būtų vykdomos iš Ukrainos aerodromų, o techninis aptarnavimas – kitose šalyse.

Taktinis lygmuo

Praėjusią parą rusų teroristai sudavė 21 aviacijos ir 9 raketų smūgius į Ukrainos teritoriją. Vienas smūgis teko Slovjansko miestui, kita raketa pataikė į Kramatorsko civilinės infrastruktūros objektus. Sugadinti 7 daugiaaukščiai pastatai ir 3 asmeniniai automobiliai. Laimei, civilių gyventojų aukų nėra. Okupantas 57 kartus apšaudė iš reaktyvinių salvinės ugnies sistemų.

Driskiai ir toliau braunasi Bachmuto, Lymano, Kupjansko, Avdijivkos ir Šachtarsko kryptimis. Ukrainos gynėjai šiame fronte ruože atrėmė daugiau kaip 120 atakų.

Ukrainos karo aviacija per parą sudavė 12 smūgių okupantų personalo ir karinės technikos susitelkimo vietoms, o raketinės pajėgos ir artilerijos daliniai smogė 3 priešo gyvosios jėgos židiniams.

Pranešama apie sprogimus okupuotame Kryme. Sprogimas įvyko Džankojaus mieste laikinai okupuoto Krymo šiaurėje, pataikyta į raketas "Kalibr-KN", kurios buvo gabenamos Rusijos Juodosios jūros laivyno povandeniniams laivams. Primename, jog 2022 m. liepos mėn. iš povandeninio laivo paleista sparnuotoji raketa "Kalibr" centrinės Ukrainos Vinicos mieste nužudė 23 civilius gyventojus, įskaitant tris vaikus.

Ukrainos kariuomenės pranešimuose nenurodoma, kad už sprogimą atsakinga Ukraina ir kaip tiksliai buvo sunaikinta galingų raketų siunta. Rusijos pusė teigia, jog Džankojus buvo atakuotas bepiločiais orlaiviais, atakos metu nukentėjo elektros tinklai, miesto pastatai.

Kol kas sunku pasakyti, kas šios atakos autorius, viskas paaiškės po Kremliaus žinučių ir jomis siekiamų tikslų. Neatmetame galimybės, jog tai sprogimų Rusijos miestuose ir miesteliuose organizatoriaus Putlerio sumanymas, kad pagrįstų dar vieną keršto akciją ir paskatintų ne visai sklandžiai vykstančią slaptą mobilizaciją Rusijoje.

Bet mums žymiai mieliau galvoti, kad tai – Ukrainos kariuomenės darbas. Tokiu atveju, fiurerio Putino, savaitgalį besišlaisčiusio po okupuotą Krymą, gyvybė buvo pakibusi ant plauko.

Ukrainiečių gynėjai patiria didelių sunkumų Avdijivkoje. Rusijos pajėgos "žengia į priekį, nepaisant didžiulių nuostolių", ir veržiasi į miestą tiek iš šiaurės, tiek iš pietų. Okupantai naudoja įvairią taktiką – naktines pėstininkų atakas, šarvuočių grupes, kurias remia tankas ar aviacija, raketų smūgius. Iš esmės miestas apsuptas.

Ne ką geresnė padėtis Bachmute. Okupantams pavyko atakuoti iš pietų, susigrąžinti Koršunskio prospekto kontrolę ir dar labiau užveržti žiedą. Po paskutinio gėdingo rusų bėgimo ties Ivanivske kiek pietvakarius nuo Bachmuto, šią naktį naujos rusų desantininkų pajėgos šturmavo gyvenvietę ir, nepatvirtintais duomenimis, joje įsitvirtino. Tai reiškia, kad Časiv Jaras vėl atviras smūgiui, o jam pavykus, Bachmuto griuvėsiai bus visiškai apsupti.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Nuotraukoje iš 2018 metų matome įgimtą bolševikų potraukį vodkai, ikrams ir balalaikai. TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624






63 views0 comments
bottom of page