top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KOŠMARIŠKI DRISKIŲ NUOSTOLIAI DONECKO SRITYJE (2023 10 13)

Geopolitinė padėtis

Tęsiasi šešta teroro, prievartos, kraujo, aviacijos ir artilerijos smūgių diena Artimuosiuose Rytuose. Vakarams, jų sprendimų priėmėjams ir visiems sąmoningiems žmonėms nerimaujant dėl antro fronto atsivėrimo galimybės Izraelio šiaurėje, Vakarų Krante, Golano aukštumose ir Libano pietuose, pirmasis frontas Gazos ruože netrukus persikels į pačią Gazą.

Šiandien ryte Izraelio kariuomenė, prieš numatomą sausumos operaciją, paragino visus Gazos miesto, kuriame gyvena daugiau kaip 1 mln. žmonių, civilius gyventojus per 24 valandas persikelti į pietus. Tai reiškia, kad labai tikėtina, jau rytoj matysime Izraelio pajėgas šturmuojant „Hamas“ teroristų įtvirtinimus tankiai apgyvendintoje ir užstatytoje teritorijoje. Kariniai veiksmai, naudojant sunkiąją ginkluotę, įskaitant tankus, tokioje vietovėje yra didžiulė rizika tiek puolančioms pajėgoms, tiek ir civiliams, kurie bet kokiame kariniame konflikte nukenčia labiausiai.

Tačiau keršto siekimas yra viską niokojanti motyvacinė jėga. Visais laikais, visada, visos istorijos pamokos moko, kad kerštas - pats blogiausias patarėjas ir lemtingų klaidų priežastis. Nežiūrint to, ketvirtadienį Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas sakė, kad "dabar yra karo metas", o Izraelio karo lėktuvai kas pusę minutės leido užtaisus į Gazos ruožą keršijant už savaitgalį "Hamas" teroristų įvykdytas skerdynes, per kurias žuvo daugiau kaip 1 300 izraeliečių, daugiausia civilių.

Vašingtonui prašant apsaugoti civilius gyventojus, o Raudonajam Kryžiui įspėjus apie humanitarinę katastrofą anklave, Izraelis pareiškė, kad Gazos ruožo apsiaustis nebus stabdoma, kol nebus išlaisvinti visi įkaitai.

Jungtinės Tautos į Izraelio nurodymą per parą persikelti milijonui žmonių atsakė manančios, kad toks žmonių judėjimas negali vykti "be pražūtingų humanitarinių pasekmių".

Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas JT reakciją į Izraelio išankstinį įspėjimą Gazos gyventojams pavadino "gėdinga".

Greičiausiai dėl JT pareiškimo bei norėdama dar labiau sutelkti tarptautinę bendruomenę prieš teroristus, o gal ir pateisinti vykstančius ir dar numatomus savo veiksmus Gazos ruože, Izraelio vyriausybė atvykusiam į šalį JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui ir kai kuriems kitų šalių gynybos ministrams Tel Avive demonstravo vaikų ir civilių gyventojų, kuriuos nužudė palestiniečių grupuotė "Hamas", vaizdus.

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras žengė dar toliau ir socialinėje žiniasklaidoje paskelbė negyvo kūdikio kraujo baloje ir apdegusio vaiko kūno nuotrauką. Akivaizdu, kad tuo norima pakurstyti visuotinį pyktį ir neapykantą teroristams, ruošiantis Gazos miesto sulyginimui su žeme.

Nenorime būti blogais pranašais, tačiau turėdami kovos su terorizmu patirtį privalome pasakyti, kad įkaitų vadavimas tankais yra labai blogas sumanymas, kuriuo įkaitų gyvybės kabinamos ant plauko.

Tuo tarpu Žmogaus teisių stebėjimo organizacija "Human Rights Watch" vakar apkaltino Izraelį, kad šis per karines operacijas Gazoje ir Libane naudoja baltojo fosforo šaudmenis, ir teigė, kad dėl tokių ginklų naudojimo kyla pavojus, jog civiliai gyventojai gali būti sunkiai ir ilgam sužeisti.

Paprašyta pakomentuoti šiuos kaltinimus, Izraelio kariuomenė pareiškė, kad "šiuo metu nežino apie ginklų, kurių sudėtyje yra baltojo fosforo, naudojimą Gazoje".

Savo ruožtu "Human Rights Watch" teigė patikrinusi spalio 10 d. Libane ir spalio 11 d. Gazos ruože padarytus vaizdo įrašus, kuriuose, jos teigimu, matyti, kaip "naudojami 155 mm baltojo fosforo artilerijos sviediniai, matyt, kaip dūmų uždanga, žymėjimas ar signalizavimas".

Sausumos operacijai Gazos ruože įsibėgėjant, vis daugiau matysime įvairiausios informacijos, kaltinančios abi puses žmogaus teisių pažeidimais, prievarta, kankinimais, vaikų, nėščių moterų žudynėmis.

Viso to tikslas – kova dėl širdžių ir protų, ir kuo daugiau neapykantos iš abiejų pusių, tuo sunkiau sukontroliuoti prasiveržusią beprotybę. Ir jei kažkas svarsto, kuri pusė iš to išlošia – Izraelis ar „Hamas“, mūsų didžiam apmaudui, yra patekę į informacinio karo žabangas. Kol kas vieninteliai, kurie tikrai išlošia, yra terorizmo rėmėjas Iranas ir teroristinė Rusija.

Reikšmingi postūmiai

Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas atskleidė, kokių ginklų šalys partnerės nesuteiks Ukrainai, kol ši netaps NATO nare.

"Kol Ukraina netaps NATO nare, Vakarai nesuteiks branduolinio skėčio. Tai akivaizdu. Tačiau šis laikas turi ateiti, ir tai yra teisinga. Tuo tarpu mes turime suteikti visus technologinius sprendimus: dronus, žvalgybą", - sakė britų politikas.

Silpnas, bet reikalingas atsakas Maskvai, nuolat mojuojančiai branduoliniu vėzdu.

Rumunijos valdžios institucijos ketvirtadienį eilinį kartą pranešė, kad jos teritorijoje netoli sienos su Ukraina rastos sprogusio drono žymes. Šį kartą dronas įskrido jau daugiau kaip tris kilometrus į Rumunijos teritoriją, į vakarus nuo Plauru kaimo, esančio kitapus Dunojaus upės Izmailo uosto. Gynybos ministerija teigė, kad dronas galimai sprogo nuo smūgio.

Kadangi jau anksčiau daug kartų Aljanso galvos išdavė teroristinei Rusijai „indulgenciją“ sakydamos, kad jos paleisti dronai į NATO teritoriją krenta „netyčia“, tų „netyčia“ tik daugės.

Kaip sakoma, tiek žinių apie „ginsime kiekvieną NATO teritorijos centrimentą“. Šiandien jis jau daugiau kaip trys kilometrai. O rytoj?

Mūšyje dėl Ukrainos kontroliuojamo rytinio Donbaso Avdijivkos miesto driskiai patyrė sunkiai suvokiamų technikos ir personalo nuostolių. Okupacinės pajėgos „ura šturmo“ metu, per vieną dieną neteko beveik tūkstančio taip vadinamų karių, 42 tankų ir 32 artilerijos sistemų.

Kuo daugiau bus tokių rusų kamikadzių bandymų užimti iš esmės sugriautą miestą, tuo lengviau ateityje bus ukrainiečiams atsiimti laikinai okupuotas teritorijas.

Kita pavyzdinė okupantų susinaikinimo ataka vyko beveik dvi paras nuo antradienio – Donecko srities pietuose esančios Novomykhailivkos link Rusijos 39-oji atskiroji gvardijos motorizuotoji šaulių brigada surengė puolimą. Jis po 48 valandų baigėsi gėdingu atsitraukimu, paliekant krūvas metalo laužo ir lavonų.


Iš viso per parą Ukrainos teritorijoje įvyko 64 kariniai susirėmimai. Ukrainos gynybos pajėgos toliau vykdo gynybą Ukrainos rytuose ir pietuose, puolamąją operaciją Melitopolio ir puolamuosius veiksmus Bachmuto kryptimis.

Trumpai

Praėjus maždaug metams nuo oro ir priešraketinės gynybos sistemos įdiegimo iniciatyvos, saujelė NATO narių ėmėsi tolesnių žingsnių kuriant Europos dangaus skydą. Iniciatyvai vadovauja Vokietija, ja siekiama sustiprinti Europos oro gynybos pajėgumus atsižvelgiant į Rusijos invaziją į Ukrainą. Dešimties NATO šalių gynybos ministrai, tarp kurių ir Baltijos šalys, pasirašė memorandumą dėl tolesnio "Dangaus skydo" plėtojimo.

Kažkaip būtų gerai, kad apsukos didėtų ir tas skydas atsirastų jau rytoj. Ypač turint galvoje, kad dronų iš Rusijos nuolaužos vis dažniau randamos NATO šalies – Rumunijos – teritorijoje.

Rusijos savanorių korpusas ir legionas „Rusijos laisvė“ dingo iš žiniasklaidos akiračio, nes "ruošiasi plataus masto operacijoms", kuriomis siekiama smogti kritiniams taikiniams Rusijos teritorijoje, teigia Ukrainos žvalgybos agentūros (GUR) vadovo pavaduotojas Vadimas Skibickis.

Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tarnaujantys rusų kovotojai gegužės pabaigoje perėjo iš Ukrainos į Rusijos Belgorodo sritį, tačiau reikšmingesnių pergalių nepasiekė, nes būdami lengvai ginkluoti ir be artilerijos ir aviacijos paramos galėjo veikti tik ribotu nuo Ukrainos kontroliuojamų teritorijų atstumu.

Atstovas Steve Scalise, kurį respublikonai pasirinko naujuoju JAV Atstovų Rūmų pirmininku, ketvirtadienį pasitraukė iš kovos dėl posto, nes jo partija nesugebėjo išspręsti nesutarimų, todėl rūmai jau dešimtą dieną liko be vadovybės.

S. Scalise, daugumos lyderis, buvo užsitikrinęs savo partijos kandidatūrą pakeisti nušalintąjį pirmininką Keviną McCarthy, tačiau jam pritrūko balsų, reikalingų, kad būtų išrinktas Atstovų Rūmų posėdyje, nes keli jo kolegos respublikonai pareiškė, kad jo nepalaikys.

O gaila. Ukrainai tai būtų reikšminga parama.

Šiandien Šė Korėja pratrūko „matais“ dėl į Pietų Korėją atvykusios JAV lėktuvnešio kovinės grupės, vadindama ją provokacija ir vėl pagrasino branduolinių ginklų panaudojimu savo gynybai.

Štai kaip nesveika lankytis Rusijoje. Visokių bjaurių rusiškų keiksmažodžių ten gali išmokti.

Suomijos santykiai su Maskva smarkiai pablogėjo dėl jos narystės NATO ir dėl Rusijos invazijos į Ukrainą bei su ja susijusių sankcijų. Dabar Kremlius savo vakarinę kaimynę laiko priešiška šalimi, vakar pranešė Suomijos saugumo ir žvalgybos tarnyba.

Agentūra, žinoma santrumpa SUPO, nacionalinio saugumo apžvalgoje teigė, kad Rusija "pasirengusi imtis priemonių prieš Suomiją" ir tikriausiai toliau darys įtaką bei kenks dvišaliams ryšiams.

Deja, bet teroristinei Rusijai visi nenukariauti, neužgrobti, nesudeginti, nesugriauti kaimynai yra priešai. Kremliaus matymu, vienintelis kelias susidraugauti – smogti raketomis, tada okupuoti, išskersti gyventojus, o degėsiais nuklotą pliką žemę apgyvendinti „ruskij mir“ nešėjais.

Lietuvoje

Taivanas iš naujo karo Artimuosiuose Rytuose išmoko dvi ankstyvas pamokas. Pirma, žvalgybos darbas iš tiesų yra labai svarbus. Antra, norint išvengti karo, o ypač civilių žūčių, reikia tam ruoštis. Taivano privalumas, jo gynybos ministro Chiu Kuo-chengo manymu, yra jo mažumas, nes per labai trumpą laiką galima mobilizuoti karius.

Tas mažumas, lyginant su mūs kaimukiu, yra labai santykinis, siekiantis beveik 24 mln. gyventojų.

O klausimas dėl išmoktų pamokų yra aštrus, kaip peilis, mūsų „nieko nežinau, nieko nebijau“ sprendimų priėmėjams.

Nežiūrint viso pūtimosi ir daužymosi į krūtinę, iki šios dienos neturime Valstybės gynybos plano. Nežinome, ką veikia į atsargą išėję kariai ir karininkai, neturime jiems priskirtų vienetų, vietų, nekalbant apie ginklus, priemones ir užduotis. Neturime organizuoto rezervo.

Nežinome, kiek turime chirurgų ir kitų reikšmingų karo ar krizės metu profesionalų, ir miglotai nutuokiam, kaip, kur jiems reikėtų atvykti ir ką jiems daryti augančios įtampos atveju.

Užsižaidėme su tvorelėmis ir internetine nuotolinio informacijos teikimo apie pilietinį pasipriešinimą platforma, užsidėdami varneles programose ir skaičiuodami būsimus rinkiminius reitingus.

Perkame tankus, nors mūsų šalį užpuolimo ar provokacijos atveju gins žmonės, kurie tuos tankus turi mokėti valdyti.

Viešai kalbame, kad su diversantais, kertančiais mūsų valstybės sieną į mūšį stos ir juos neutralizuos „pasieniečiai“, bet vietoje automatinių ginklų ir mokymo jiems išdaliname atleidimo lapelius.

Ruošiamės, ką daryti, jei įvyktų katastrofa Astravo AE dalindami jodo tabletes, bet neturime net 50 intensyvios terapijos lovų didžiausiose Kauno ar Vilniaus klinikose, jei, neduok Dieve, prireiktų skubios improvizuotos reanimacinės ne penktame aukšte, o apsaugotame nuo dronų smūgių rūsyje.

Kalbame apie savanorišką NATO oro gynybos modelį, bet jau dvidešimt metų gyvename oro policijos „pakazūcha“.

Ir, nesame visiškai tikri dėl Afrikos šalių, bet civilizuotame pasaulyje esame vieninteliai, kurie už milijoninius pirkinius kariuomenei sumokame visas sumas į priekį, o ne tada, kai kažką gauname.

Dėl to ir tą, katarą kažką gauname, jei gauname, tai arba ne viską, arba gerokai vėluojant, arba sumontuotą iš skirtingų dalių.

Gerai, kad nors ne dalimis.

Nuotraukoje: ukrainiečių artileristas skuba užtaisyti 2A36 "Hiacint-B" pabūklą, naikinantį driskius netoli Avdijivkos (šaltinis Genya Savilov/AFP/Getty Images).

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt




53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page