top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KREMLIAUS PLANUOSE - MILIJONAI PABĖGĖLIŲ, CHAOSAS EUROPOJE (2023 03 14)

Politinis strateginis lygmuo

Europos Komisijos teigimu Kinija negali tarpininkauti tarp Rusijos ir Ukrainos, nes nepasmerkė Rusijos agresijos.

"Jūs galite būti sąžiningas taikos tarpininkas, kai nesirenkate pusės. Kai kalbama apie Ukrainą ir Rusiją, Kinija iš tikrųjų pasirenka vieną pusę“,- teigia EK atstovas užsienio reikalams ir saugumo politikai Peteris Stano. ES atstovas pabrėžė, kad pasiūlymams dėl tarpininkavimo turi pritarti abi pusės.

"O kaip matėte iki šiol, Rusija išlieka labai abejinga ir nesuinteresuota jokiais suprantamais taikos pasiūlymais. Vietoj to, Rusija toliau sunkina padėtį prieš Ukrainos civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą", - teigia pareigūnas.

Mes gi, pragmatiški cinikai, nesutinkame su jokiomis politinio šou pareiškimais, kas turi ir kas neturi teisės organizuoti taikos derybų. Jei Pekinas tai gali padaryti, - o tikrai gali -vėliavą į rankas. Ne kartą esame sakę – užtektų vieno Xi skambučio, ir beprasmiškos žudynės baigtųsi. Tada jau būtų galima galvoti apie šokius už derybų stalo ir viešas antraštines deklaracijas. Labai lengva manipuliuoti svetimos tautos gyvybėmis ir pliurpti apie moralę gyvenant saugumo oazėje.

Ukrainos prezidentas pažymi, kad norėtų asmeniškai su Xi Jinpingu aptarti Pekino pasiūlymus nutraukti karą. Dienraštis "The Wall Street Journal" praneša, kad Kinijos diktatorius planuoja kalbėtis su Volodymyru Zelenskiu nuotoliniu būdu, vizito Maskvoje metu.

Pasak spaudos pranešimų, Jingpingas kitą savaitę planuoja apsilankyti Rusijoje ir suvaidinti tarpininko vaidmenį, siekiant užbaigti karą Ukrainoje. Mes labai nuoširdžiai abejojame teiginiais, kad esą Pekinas suinteresuotas nutraukti karą Ukrainoje, nes konfliktas verčia Kiniją balansuoti tarp neapibrėžtos partnerystės su Rusija ir didėjančio nepasitikėjimo bei įtampos su JAV ir jų sąjungininkais.

Pekinas skaičiuoja. Žiūri, kiek naudos gali atnešti užsitęsęs karas Ukrainoje, o kiek finansinių nuostolių. Naujosios Kinijos vyriausybės pareiškimai apie ketinimus gerinti santykius su JAV rodo, jog pagaliau ateina supratimas, kad šis karas niekam nenaudingas. Jis nepakeis jokių pasaulio galių centrų, nesunaikins Vakarų, o juos sustiprins, nesugriaus Rusijos imperijos (kol kas), o tai reiškia, kad atneš tik ekonominį nuosmukį ir chaosą. Labai tikimės, kad tai ims suvokti ir riboto matymo kampo Kinijos komunistų vadai.

Rusijos prezidento kilimėlis spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad "pasiekti specialiosios operacijos tikslus įmanoma tik karinėmis priemonėmis". Kremliaus ruporas teigia, jog šiuo metu nėra jokių išankstinių sąlygų pereiti į taikos pozicijas.
Taip, maskoliai šiuo metu neįvaryti į kampą nei viename fronto ruože, todėl jaučiasi padėties šeimininkais. Tačiau vos tik bus spardomi ringo kampe - kaip mat prašysis paliaubų. Tik ar pakaks jėgų Ukrainos kovotojams ir ar gerai jie girdi savo trenerių iš JAV ir NATO balsą bei patarimus?

Rusija sutiko pratęsti Juodosios jūros grūdų sandorį dar 60 dienų, prieš tai užsiminusi, kad gali savo sprendimą pakeisti. Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Veršininas po derybų su JT pareiškė, kad jo šalis "neprieštarauja dar vienam "Juodosios jūros iniciatyvos" pratęsimui po kovo 18 d., kai baigsis antrasis jos terminas, bet tik 60 dienų". JT duomenimis, iki šiol pagal "Juodosios jūros grūdų iniciatyvą" eksportuota apie 24,1 mln. tonų.

Anksčiau Maskva skundėsi, kad nors susitarimas užtikrina rusiškų žemės ūkio produktų eksportą, sankcijos kitoms pramonės šakoms, pavyzdžiui, bankininkystei, trukdo Rusijos prekybai. "Mūsų tolesnę poziciją lems apčiuopiama pažanga normalizuojant mūsų žemės ūkio produktų eksportą, ne žodžiais, o darbais", - sakė S. Veršininas.

Rusijos teroristai gudrauja: mes neabejojame, jog grūdus Kremlius siekia išnaudoti kaip ginklą, tokiu pat ir dar brutalesniu būdu nei naftą. Maskoliai siekia perimti pagrindinius grūdų tiekimo šaltinius – Ukrainos uostus, tapti pagrindine grūdų eksportuotoja pasaulyje, kas automatiškai išjungtų dalį sankcijų baiminantis pasaulinės bado krizės. Šiais bado ir maisto įrankiais Rusija manipuliuoja, statydama pasaulį prieš bado, o Europą - prieš masinę emigracijos krizę.

Italija pagaliau pabudo. Pasirodo, jos pareigūnų manymu, dėl naujų migrantų srautų iš Afrikos kalta Rusija. Afrikoje veikianti Rusijos "Wagner“ grupuotė sąmoningai kelia ten pabėgėlių bangas, teigia Roma. Italijos gynybos ministras Guido Crozetto kreipėsi į NATO ir ES prašydamas pagalbos dėl didėjančio nelegalių migrantų srauto iš Afrikos, kurį generuoja Rusija.

Pasak ministro, per Viduržemio jūrą atplaukiančių nelegalių imigrantų srautas auga geometrinės progresijos tvarka. Crozetto įsitikinęs, kad tai yra "aiškios hibridinio karo strategijos", kurią Rusija vykdo prieš Europą, dalis. Jis pažymi, kad šios migrantų bangos turėtų būti vertinamos kaip platesnės pasaulinės konfrontacijos tarp Vakarų ir Rusijos dalis. Ministro teigimu, jei partneriai paliks Italiją vieną kovoti su šia problema, NATO gali atsirasti "įtrūkimų".

Plojame atsistoję. Italijos gynybos ministras kalba kaip ištikimas mūsų skaitytojas, pradedantis atakti ir imantis suprasti Rusijos hibridinio karo priemones ir grėsmes. Žinoma, kad Guido Crozetto yra teisus, o ši Rusijos keliama migracijos krizė yra ne ką mažesnė, o perspektyvoje - net didesnė, nei dujų ar naftos „karas“. Jei NATO ir ES laiku į tai nesureaguos, milžiniškų problemų turės ir sąjungininkai, taip pat ir Lietuva. Manėme, kad su migrantus kaip ginklą mūsų pasienyje Maskva panaudos praeitų metų rudenį ir šią žiemą, bet kol kas to neįvyko. Tik džiaugtis, kad Kremlius būtų atsisakęs tokių planų, yra gerokai per anksti.

ES dar šešiems mėnesiams pratęsia "gniuždančių" sankcijų Rusijai galiojimą: iki rugsėjo 15 d. pratęsiamos sankcijos 1473 asmenims ir 205 subjektams iš Rusijos. Priemonės visų pirma apima ne tik draudimą išduoti vizas ir įšaldyti turtą, bet ir draudimą pervesti lėšas ar kitus ekonominius išteklius fiziniams ir juridiniams asmenims, kuriems taikomos sankcijos.

Ukrainos prezidento patarėjas M. Podoliakas sukritikavo "Oskarų" apdovanojimus, nes V. Zelenskiui nebuvo leista nuotoliniu būdu kreiptis į susirinkusius ceremonijos metu. Socialinio tinklo "Twitter" žinutėje patarėjas teigia, jog "jei "Oskaras" yra už politikos ribų, kaip turėtume suprasti dokumentinio filmo "Navalnas" manifestą, kuriame yra perteklinė Rusijos vidaus politika?“

Manome, jog šis filmas – tai Rusijos minkštųjų galių pergalė Vakaruose. Primename, kad Navalnas yra vienas radikaliausių Rusijos politikų, išgarsėjęs nacistiniais pareiškimais Kaukazo tautų atžvilgiu bei Krymą priskiriantis Rusijai. Navalnas – kovotojas prieš Putino režimą, tačiau uolus ir aršus imperijos gynėjas. Neatmetame galimybės, jog Navalnas – viena alternatyvų Putinui, kuomet blogąjį carą reiks pakeisti geru, tačiau pakeis galimai dar didesnis monstras.

JAV valstybės departamentas pareiškė, jog A. Lukašenkos vizitas Teherane stiprina Irano ir Rusijos sąveiką. Vašingtonas teigia, kad save vadinančio Baltarusijos prezidentu A. Lukašenkos vizitas į Teheraną atitinka Kremliaus interesus.

Laikas Vakaruose susivokti ir garsiai bei aiškiai įvardinti: Minskas tėra įkaitas Maskvos žaidimuose, o Lukašenka - Kremliaus pasiuntinukas.

Operacinis lygmuo

Ukrainos sausumos pajėgų vadas A. Syrskis teigia, jog padėtis aplink Bachmutą išlieka sudėtinga. Esą "Wagner“ šturmo daliniai puola keliomis kryptimis, bando pralaužti ukrainiečių karių gynybą ir prasiveržti į centrinius miesto rajonus. Pasak A. Syrskio, Ukrainos gynėjai įnirtingų kovų metu priešui daro apčiuopiamų nuostolių. Jie artilerijos ir tankų ugnimi atremia visus priešo bandymus užimti miestą.

Mes abejojame tokia pasirinkta Ukrainos vadų taktika ir šiuo klausimu palaikome racionalią JAV karo planavimo metodiką. Ginti žemę, kurioje vieni griuvėsiai, nuklojant ją lavonais, apdovanojant didvyrius po mirties, gal ir didvyriška, tačiau pasenusi taktika. Kontaktiniai mūšiai, skerdynės ir masinės žudynės - praėjusio amžiaus karo istorijos atgyvena. Turint šiuolaikinę, modernią ginkluotę taip nebekariaujama. Pagrindinė vadų užduotis turėtų būti ne išsaugoti žemę ar jos „centimetrus“, o išsaugoti karių gyvybes. Ne didvyriškai žūti, o išsaugoti gyvybę, kad galėtum padaryti priešui kuo daugiau nuostolių – tokią matytume modernios kariuomenės užduotį.

Mums skauda širdį, kai į mirtį siunčiami patys drąsiausi, gabiausi, labiausiai išsilavinę Ukrainos jaunuoliai.

Pranešama, jog Ukrainos kariai baigė keturių savaičių trukmės mokymus Ispanijoje, kuriuose mokėsi valdyti tankus "Leopard 2". Rytoj 55 Ukrainos kariai turėtų išskristi į Lenkiją ir grįžti atgal į Ukrainą bei fronto liniją, teigia Ispanijos gynybos ministerijos šaltiniai.

JK karališkasis karinis jūrų laivynas pranešė, kad palydėjo Rusijos fregatą ir tanklaivį vandenyse netoli šalies krantų. "Karališkasis karinis jūrų laivynas įprastai reaguoja lydėdamas karo laivus mūsų teritoriniuose vandenyse ir gretimose jūros zonose, kad užtikrintų jūrų teisės laikymąsi ir atgrasytų nuo piktavališkos veiklos", - sakoma pareiškime.

Driskiai su savo surūdijusiomis geldomis nutarė patikrinti sąjungininkų budrumą.

JK vyriausybė paskelbė, kad kartu su Australija ir JAV statys branduolinius povandeninius laivus. Per ateinantį dešimtmetį Australija sukurs povandeninių laivų pramoninę bazę ir savo povandeninius laivus statys Pietų Australijoje, o kai kurie komponentai bus gaminami JK. Pirmieji pagal šį projektą pagaminti JK povandeniniai laivai bus pristatyti 2030-ųjų pabaigoje ir pakeis dabartinius "Astute" klasės laivus, o pirmieji Australijos povandeniniai laivai bus pristatyti 2040-ųjų pradžioje.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad po karo su Ukraina Rusijai prireiks kelių dešimtmečių, kad atstatytų savo karinius pajėgumus. Teigiama, jog patirdama didelių nuostolių Rusijos kariuomenė perėjo prie pasenusių karinės įrangos modelių naudojimo. Driskiai angaruose užkūrė naudotus pensinio amžiaus tankus T-62.

Rusijos gynybos pramonė taip pat pradėjo gaminti nesuderinamos ginkluotės hibridus. Pavyzdžiui, šarvuočiuose imti montuoti jūriniai priešlėktuviniai pabūklai.

Taktinis lygmuo

Maskolių ordos toliau braunasi Lymano ir Avdijivjkos kryptimis, vyksta mūšiai Bachmuto gatvėse.

Ukrainos kariuomenės gynybos štabas praneša, jog praėjusią parą gynybos pajėgų daliniai atrėmė daugiau kaip 100 priešo atakų.

Rusija ir toliau naudoja teroro taktiką, apšaudydama Ukrainos gyvenvietes, tuo grubiai pažeisdama tarptautinės humanitarinės teisės normas.

Per praėjusią parą, Ukrainos karo aviacija sudavė 10 smūgių okupantų susitelkimo vietose. Raketinės pajėgos ir artilerijos daliniai smogė 5 driskių amunicijos sandėliams ir karinės technikos dislokacijos vietoms bei 4 okupantų radioelektroninės kovos mašinoms.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo pajamų pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai.

Nuotraukoje Ukrainos kariuomenės kariai apšaudo Rusijos pozicijas Ukrainos rytiniame Donbaso regione /Aris Messinis/AFP/

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page