top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KREMLIUJE - PANIKA DĖL DIDELIO TIKSLUMO JAV BOMBŲ (2023 02 05)

Politinis strateginis lygmuo
JAV numušė virš savo teritorijos skridusį Kinijos oro balioną, kuris Pentagono teigimu, buvo žvalgybinis. Kinija šiandien pareiškė, kad "pasilieka teisę panaudoti būtinas priemones panašioms situacijoms spręsti" .
Nors Pekinas teigia, kad balionas skirtas meteorologiniams stebėjimams, JAV žvalgyba sako, kad orlaivyje buvo įranga ne tik civilinei veiklai. Balionas skrido virš JAV ir Kanados strateginių ir karinių objektų.
Keista Pekino reakcija, keisti kinų oro balionų maršrutai. Kinija didelė – galima orus tyrinėti savo teritorijoje arba tabaluoti virš Maskvos. GRU tikrai nesupyks.
Jungtinės Valstijos perduos Ukrainai mažo skersmens bombų. Tai pirmas oficialus patvirtinimas, kad JAV yra į pagalbos paketus Ukrainai įtraukusios šio tipo šaudmenis su nukreipimo sistema, pasiekiančius taikinius iki 150 km nuotoliu. Anksčiau visa informacija apie galimybę tiekti tokią amuniciją buvo gaunama iš neoficialių arba anoniminių šaltinių.
Amunicija bus teikiama pagal Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyvą. Tai reiškia, kad Pentagonas turi sudaryti sutartį dėl jų gamybos, o preliminari jų perdavimo Ukrainai data galėtų būti 2023 m. ruduo.
Šių metų rudenį matysime driskių faršo ir technikos taškymo efektus mūšio lauke.
Žmogaus veido likučiais disponuojantis Medvedevas vėl pagrasino branduoliniu ginklu. Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas pareiškė, kad Maskvos atsakas į Kyjivo smūgius Krymui ar bet kuriam kitam Rusijos objektui bus kietas ir įtikinamas. Rusijos atsakas esą tokiu atveju neturės apribojimų, įskaitant pagrindinius branduolinio atgrasymo principus.
Sieliūkštę Vėlinui pardavęs Rusijos eksprezidentas mažais pirštukais grūmoja dėl JAV ginkluotės tiekimo Ukrainai. "Visa Ukraina, kuri liks Kyjivo valdžioje, sudegs", - sapalioja girtas vyr. goblinas.
Greičiausiai, tokią Putlerio šešėlio reakciją iššaukė Pentagono pranešimas apie naujas Ukrainai skirtas bombas ir raketas, kurios padvigubins Ukrainos smūgių į marodierių irštvas nuotolį.
Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas M. Podoliakas ragina nekreipti dėmesio į tokias ir panašias Kremliaus atstovų isterijas. "Rusijos pareigūnų grasinimai apie "atsakomuosius smūgius" tėra ketinimų vykdyti masines žudynes fiksavimas ir bandymas gąsdinti tradiciniu rusišku stiliumi. Visada ignoruokite Medvedevą", - teigia Podoliakas.
Geriausiais vaistais Kremliaus išblaivinimui būtų raketos tiesiai į Maskvą. Vos tik pakyla strateginiai rusų bombonešiai ar Juodojoje jūroje į reidą išeina laivai - kaukšt mūgis į Maskvą. Kremliaus griuvėsiai būtų paskutinis baltosios karštinės krečiamo Medvedevo matytas vaizdelis.
Maskvos grasinimai branduoliniu ginklu rodo, kad Rusijos teroro lindynių gyviai ima viduriuoti pagalvoję apie Rusijos strateginių objektų apšaudymą. Fiureris Putinas ir jo pataikūnai nuo pat plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios aktyviai naudoja branduolinio teroro taktiką, grasindami panaudoti šį masinio naikinimo ginklą. Kremlius mano, kad tokiu būdu gali įbauginti Kyjivą ir daryti spaudimą tarptautiniams Ukrainos partneriams. Būtent todėl vakar Rusijos diktatorius Putka į Stalingrado mūšio minėjimą atsivežė "branduolinį lagaminą".
Neseniai Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Oleksijus Makejevas pastebėjo, kad nuo tokio Rusijos šantažo puolamas valstybes gali išgelbėti tik branduoliniai ginklai. Tai yra geriausias receptas baigti karą per vieną dieną. Jei Zelenskio rankose atsidurtų lagaminėlis su branduoliniu mygtuku, Putinas, Šoigu, Gerasimovas ir kiti medvedevai ieškotų ne žodžių grasinimams, o pampersų.
Kinija kelia vis didesnį galvos skausmą JAV stiprindama savo įtaką Vidurio Rytuose. Kinijos valstybinės bendrovės investuoja milijardus dolerių netoli Hormūzo sąsiaurio, svarbiausio pasaulyje naftos gabenimo kanalo. Kinijos investicijos į regioninius uostus ir infrastruktūrą Omane ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose gali tapti Kinijos karinių laivų įplaukimo į sąsiaurį punktu. Tokie laivai jau budi netoliese esančiuose vandenyse ir yra nukreipti prieš piratus. Per sąsiaurį keliauja maždaug trečdalis pasaulio jūromis gabenamos naftos. Tai sudaro net 45 proc. pačios Kinijos naftos importo.
Kinija, nepaisydama sankcijų, tiekia technologijas, reikalingas Rusijos driskių armijai. Kinijos valstybinės gynybos bendrovės siunčia navigacijos įrangą, ryšių trukdymo technologijas ir reaktyvinių naikintuvų dalis. Nors Rusija yra pajėgi pasigaminti didžiąją dalį savo geležių, tačiau yra labai priklausoma nuo dvigubos paskirties technologijų, pavyzdžiui, puslaidininkių, būtinų šiuolaikiniam karui.
JAV pirmą kartą perduoda Ukrainai konfiskuotą Rusijos turtą. Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskelbė, kad televizijos kanalo “Cargrad" įkūrėjo Konstantino Malofejevo turtas perduodamas Ukrainai.
Valstybės departamento pervesta 5,4 mln. dolerių suma simbolinė, tačiau tai precedentas kitiems atvejams ateityje. Rusijos milijonierius Malofejevas laikomas vienu pagrindinių Rytų Ukrainoje veikiančių marodierių finansuotojų. Balandį JAV iždo departamentas įtraukė į juodąjį sąrašą maždaug 40 fizinių ir juridinių asmenų, kuriems vadovavo Malofejevas.
ES Taryba patvirtino 100 JAV dolerių už barelį kainos viršutinę ribą rusiškam dyzelinui. Ji įsigalios nuo vasario 5 d., o kai kuriais atvejais bus taikomas 55 dienų pereinamasis laikotarpis. Tačiau Rusijos naftos kainos riba yra 60 JAV dolerių už barelį. Kiti Rusijos naftos produktai, kurie yra pigesni už žaliavinę naftą, gali būti parduodami ne brangiau kaip už 45 JAV dolerius už barelį.
Jungtinės Valstijos įspėjo Turkiją dėl cheminių medžiagų, mikroschemų ir kitų produktų, kurie gali būti naudojami Maskvos karo veiksmams Ukrainoje, eksporto į Rusiją. Dėl to JAV gali imtis veiksmų ir nubausti sankcijoms prieštaraujančias Turkijos bendroves ar bankus.
Ir Erdoganui sveika žinoti, kad pasaulis nesibaigia Bosforu, Putinu, Sirija, kurdais ir ping-pongu dėl Švedijos ir Suomijos narystės NATO.
Operacinis lygmuo
Prasidėjo resursų kaupimo metas.
Vokietijos vyriausybė, priėmusi sprendimą tiekti Ukrainai modernius tankus "Leopard 2A6" vis dar laukia konkrečių pasiūlymų iš šalių partnerių. Yra pasiūlymų dėl senesnio 2A4 modelio "Leopard", nes naujesnio 2A6 tipo tankų tiekimo situacija yra prasta.
"Spiegel" teigimu, praėjusią savaitę vykusioje vaizdo konferencijoje su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriumi nė viena ES šalis nenorėjo prisiimti konkrečių įsipareigojimų dėl dalyvavimo tankų pakete. Sausį Vokietija sutiko Ukrainai atsiųsti 14 modernių tankų "Leopard 2 A6" iš savo kariuomenės turimų atsargų.
Paaiškiname, kas čia, mūsų manymu, vyksta. Tankas „Leopard 1“ ar „Leopard 2A4“ nelygu tankui „Leopard 2A6“. Tai skirtingų modifikacijų tankų modeliai. Panašiai, kaip nauji ir dvidešimties metų senumo automobiliai. Partneriai greičiausiai mėgina suderinti siuntos modifikacijas, kad visi tankai nebūtų iš „skirtingų operų“.
Tūkstančiai Ukrainos savanorių kreipėsi į vadinamąją "Puolamąją gvardiją" jau pirmąją registravimo dieną. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis paraiškas pateikė 3086 asmenys.
Ukrainos kariuomenė greitai įvaldė "Challenger 2" tankus, praneša Didžiosios Britanijos gynybos ministerija. Didžioji Britanija netrukus Ukrainai atsiųs 14 tankų "Challenger 2".
Portugalija siųs į Ukrainą tankus "Leopard 2", pareiškė ministras pirmininkas Antonio Costa, nenurodydamas, kiek jų bus išsiųsta. Jis pridūrė, kad Portugalija veda derybas su Vokietija dėl dalių, reikalingų keletui neveikiančių "Leopard" tankų, esančių Portugalijos inventoriuje, remonto.
Ups, ir kiek gi važiuojančių, ir nevažiuojančių tankų guli ES ir NATO šalių sandėliuose? Auditas rodo ne tik gerus norus, bet ir bėdas. Tačiau geriau vėliau ir kažkada negu niekada.
Taktinis lygmuo
Vakar paleista 116 ukrainiečių karių, tarp kurių yra Mariupolio gynėjų, partizanų iš Chersono ir snaiperių iš Bachmuto, taip pat du specialiųjų operacijų kariai. Ukraina grąžino Rusijai 63 rusų karo belaisvius
Rusija telkia valkatas vykdyti puolamuosius veiksmus Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlivkos kryptyse.
Per parą okupantai įvykdė 61 ataką iš salvinių raketų sistemų, įskaitant Chersono civilinės infrastruktūros apšaudymą.
Išlieka didelė Rusijos smūgių civiliniams objektams visoje Ukrainoje grėsmė.
Donecko srityje, Horlivkoje visos medicinos įstaigos pilnos sužeistų driskių. Todėl okupantai vaikų darželiuose, mokyklose ir net sandėliuose įrenginėja lauko ligonines. Į vieną tokią ligoninę atgabenta 70 medikų iš Jakutijos.
Ukrainos kariuomenės duomenimis, dalis rusų atsisako dalyvauti karo veiksmuose. Nuo šių metų vasario 3 d. iš Luhansko srities į Rusiją pargabenta apie 600 tokių asmenų.
Tobulas pasirinkimas. Geriau metus pasėdėti kaliūzėje, nei amžiams likti tręšti Ukrainos saulėgrąžų laukų.
Per praėjusią parą Ukrainos aviacija sudavė 5 smūgius okupantų gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos rajonams, taip pat 2 kartus smogė priešlėktuvinių raketų kompleksams. Raketinės artilerijos pajėgos smogė okupantų kontrolės postui, 3 priešo gyvosios jėgos sutelkimo vietoms, priešlėktuvinių raketų kompleksui, degalų bei tepalų sandėliui.
Foto: Bachmuto gynėjai.
Dėkojame, kad esate kartu ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis. Atskirai sakome ačiū: DT Artelė, UAB. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėt pasikviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


64 views0 comments
bottom of page