top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KREMLIUS VIS PRAŠOSI SMŪGIO Į DANTIS (2024 02 16)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Šaltiniai skelbia, jog remiantis išslaptintais JAV duomenimis, Rusija ketina dislokuoti kosmose branduolinę antipalydovinę sistemą. Apie tai informuotas Kongresas ir pagrindiniai JAV sąjungininkai.

 

Orbitoje aplink Žemę paleistas antipalydovinis ginklas galimai nekeltų tiesioginio pavojaus gyventojams, tačiau sukeltų didelį pavojų vadovavimo ir valdymo bei ryšių ir informacinėms sistemoms. Tai kažkas panašaus į Rusijos mėginimą mesti iššūkį JAV dominavimo kosmose srityje, todėl Vašingtonas skelbia, jog į ataką prieš savo palydovus reaguos „labai ryžtingai“.

 

JAV Kongreso nariai į šią slaptą informaciją sureagavo labai jautriai. Reikalaujama išslaptinti dokumentus ir imtis veiksmų, atsakant į grėsmę.

 

Jei šie Kremliaus ketinimai realūs, tai reiškia viena: 1967 metų Kosmoso sutarties sulaužymą, kuri draudžia orbitoje naudoti „bet kokius objektus, nešančius branduolinius ginklus ar bet kokius kitokius masinio naikinimo ginklus“.

 

Teroristinės Rusijos ataka kosmose gali turėti neprognozuojamų pasekmių. Įsivaizduokime gyvenimą be mobilaus ryšio, skrydžių valdymo, navigacijos ir kitų palydovais valdomų įrangų ir procesų.

 

Deja, turime įspėti JAV kongresmenus, delsiančius suteikti teroristinės Rusijos kankinamai ir alinamai Ukrainai 60 mlrd. dolerių. Nestabdomo teroristo apetitas auga, patirtis didėja, ambicijos plečiasi. Matydami krūpčiojančius Vakarus, Mordoro kraugeriai tik skaniai kvatoja ir planuoja naujus tarptautinius teroro aktus.

 

Karas Ukrainoje. Hibridinės atakos prieš NATO rytinį flangą. Karas Gazoje, teroristinių grupuočių atakos Raudonojoje jūroje ir destabilizacija Artimuosiuose Rytuose, kariniai perversmai ir Rusijos vėliavos ištekliais turtingose Afrikos šalyse. Užkonservuoti kariniai konfliktai Venesueloje ir Serbijoje. Branduolinės Šė Korėjos ir Irano programos. Prie visų šių pasaulį destabilizuojančių veiksnių vienaip ar kitaip prisideda Rusija.

 

Plintant terorui, neišvengiamai atsitiks taip, jog milijardus pasaulio gyventojų terorizuojančios Rusijos veikla taps nebepakeliama. Tačiau galima to išvengti smogiant Kremliui dabar. Staigiai, netikėtai. Ten, kur jis nėra numatęs.

 

Kol Vašingtono, Berlyno, Paryžiaus lyderiai kovos su teroristiniais spuogais, dygstančiais įvairiose pasaulio vietose, vėžys sėkmingai plis likusiame civilizacijos organizme. Būtina išoperuoti pagrindinį vėžio darinį – kremlinį auglį. Kito kelio nėra.

 

NATO generalinis sekretorius pareiškė, jog Ukraina yra arčiau narystės NATO nei bet kada anksčiau. Esą Ukraina turi pasirengti iki tokio lygio, kad greitai taptų Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos nare. Tam tikslui sukurta Ukrainos ir NATO taryba, siekiant pagilinti ir sustiprinti Ukrainos ir Aljanso politinį bendradarbiavimą.

 

NATO vadovas teigia, kad Ukraina turi būti pasirengusi įstoti į bloką per kelis mėnesius, kaip Švedija ir Suomija.

 

Kas trukdo Ukrainą į Aljansą priimti dabar? Jei Ukraina į NATO būtų priimta šiandien, rytoj nebežūtų ukrainiečių vaikai, jų mamos, seneliai ir tėvai.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Padėtis Avdijivkos mieste kritinė. Miestą kelių dienų bėgyje gali užimti okupantai. Rusai įsiveržė į Avdijivos gilumą ir nukirto pagrindinę tiekimo grandinę. JAV nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Džonas Kirbis pareiškė, jog dabartinės padėties priežastis - šaudmenų trūkumas. Kirbis paragino Kongresą kuo greičiau patvirtinti papildomą finansavimą Ukrainai, pažymėdamas, jog tai, kas dabar vyksta Avdijivkoje, gali nutikti kitose fronto dalyse.

 

Pranešama apie didžiulę ordos driskių koncentraciją Zaporižės srityje. Čia taip pat laukiama intensyvaus rusų puolimo.

 

Fronto linijoje įvyko 95 susirėmimai. Ukrainos oro pajėgos smogė 12 priešo kariuomenės koncentracijos vietų. Sunaikinta iš oro paleista valdoma raketa Kh-59.

 

Ukrainos raketinės pajėgos pataikė į driskių vadavietę, sunaikino artilerijos sistemą, amunicijos sandėlį ir okupantų radiolokacinę stotį.

 

NATO valstybių narių grupė planuoja artimiausiu metu aprūpinti Ukrainą milijonu bepiločių orlaivių.

 

↞ Trumpai ↠

 

Ukrainoje pirmą kartą padaugėjo žmonių, manančių, kad jų šalyje viskas vyksta blogai. Vasarį, palyginti su 2023 metų gruodžiu, ukrainiečių, manančių, kad šalies reikalai klostosi teisingai, dalis sumažėjo nuo 54% iki 44%

 

Ši nuotaikų kaita gali būti susijusi tiek su alinančiomis rusų atakomis, tiek su akivaizdžiais nesutarimais prezidento ir karinės vadovybės gretose.

 

Ukrainiečiai labiausiai pasitiki Valerijumi Zalužnu - 94 %, Kirilu Budanovu - 66%. Volodymyru Zelenskiu pasitiki 64%, palyginti su 77% gruodį.

 

Pakomentuosime tik tiek, kad lietuviai taip pat būtų linkę išrinkti šalies prezidentu krepšininką po sėkmingų varžybų, ar atlikėją po pergalės Eurovizijoje. Mases visuomet labiau veikia “patinka”, o ne “naudinga” faktorius. 

 

Putinas pažėrė komplimentų JAV prezidentui Baidenui. „Kai Šveicarijoje susipažinau su Baidenu - tiesa, tai buvo prieš kelerius metus - kai kurie žmonės jau kalbėjo, kad jis negali dirbti. Nieko panašaus nemačiau”, - skleidė moroziškas patyčias kriminalinis KBG augintinis.

 

Naivūs žurnalistai akivaizdžias patyčias suprato, kaip Putino pareikštą pirmenybę Baidenui, o ne Trampui. Iš tiesų, tai dvigubas FSB psichologinis ėjimas: tai, jog Baidenas dar “gali dirbti”, rodo, kad Kremlius žiūri į JAV lyderį, kaip pusiau įgalų, o pirmenybės atidavimas Baidenui, o ne Trampui reiškia įtampos ir prokremliškumo smarvės mažinimą pastarojo adresu.

 

Šiandien Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Paryžiuje pasirašys saugumo sutartį. Sutartis bus sudaryta Eliziejaus rūmuose.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Prieš šimtą šešis metus paskelbėme Nepriklausomybę.

 

Kūrėme valstybę, kuri buvo ištrinta iš pasaulio žemėlapių. Kūrėme Tėvynę, kurios miestuose skambėjo daugiausia nelietuviška šnekta. Ir net sukūrus valstybę popieriuje, apie ją pasaulis nieko nežinojo, tad teko Nepriklausomybės aktą gabenti slapta į Vokietiją, kad dokumentas būtų paskelbtas laikraštyje.

 

1918-aisiais, nepripažinti pasaulio, pamiršti Europos, mūsų seneliai ir proseneliai pakilo už savo Laisvę. Niekas neturėjo jokių mobilizacijos, kovos ar pasipriešinimo instrukcijų, o jauna valstybė neturėjo biudžeto.

 

Tačiau nepaisant to, lietuviai, o kartu ir vietos rusai - sentikiai, žydai ir kitos tautos, ėmė į rankas ginklą, vijo iš krašto vokietį, bolševiką ir bermontininką.

 

Ūkininkai, mokytojai, inteligentai daužė Lietuvą dergiantį priešą ir išvijo iš kaimų, miestų ir miestelių. Nepaisant to, jog anuomet teko kautis su patyrusiu, kovose užgrūdintu ir ginkluotu priešu, mes jį įveikėme ir išvalėme kraštą nuo kenkėjų ir parazitų.

 

Nebijokime.

 

Mūsų gyslomis teka protėvių kraujas, kuriame užkoduotas Laisvės ir Kovos genas. Mūsų neįveiks jokia išorės jėga, o vidaus nevykėlius suvaldysime ir paprotinsime, jei reikės – dilgynėmis per pliką subinę.

 

Su Švente visus jus mielieji!

 

↡ Nuotraukoje: Radviliškio kautynių metu paimti bermontininkų lėktuvai gabenami į Kauną 1919 m. lapkričio mėn. (šaltinis wikimedia commons).

 

Dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą bei supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



100 views0 comments
bottom of page