top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KUO KREMLIUS RUOŠIASI PAKEISTI PUTINĄ? (2023 09 13)

Geopolitinė padėtis

Ateinančiais metais vyks prezidentų rinkimai JAV, Rusijoje ir Ukrainoje, nulemsiantys ne tik pasaulio ateities architektūrą, bet ir visų mūsų saugumą. Pasirengimas ir vidinės kovos jau verda pilnu tempu.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy vakar paskelbė, kad ragina politikus pradėti oficialų apkaltos prezidentui Joe Bidenui procesą. Kevin McCarthy pareiškė, kad respublikonai vykdo tyrimus, kurie "piešia korupcijos kultūros paveikslą".

„Atlikę tyrimus nustatėme, kad prezidentas J. Bidenas iš tiesų melavo Amerikos žmonėms apie tai, kad žinojo apie savo šeimos užsienio verslininkus. Liudininkai paliudijo, kad prezidentas daug kartų kalbėjo telefonu, daug kartų bendravo, vakarieniavo, dėl to milijonai dolerių atiteko jo sūnui ir jo sūnaus verslo partneriams“.

Neskubėkime smerkti ir teisti. JAV turi tvirčiausias, giliausias demokratijos, teisines tradicijas, tad tikrai niekas neliks paslėpta nuo visuomenės. Taip, kaip tai įvyko Clintono skandalo metu, kuomet visas pasaulis sužinojo pikantiškas „Ovaliojo kabineto“ meilės reikalų smulkmenas.

Drastiškas ėjimas žengtas nepateikus jokių įrodymų, kad Joe Bidenas tiesiogiai pelnėsi iš savo sūnaus užsienio verslo sandorių. Net neabejojame, jog tai – politinio šou vėzdas, kuriuo Joe bus daužomas gimtinėje iki pat rinkimų.

Šiokie tokie bangavimai jaučiami ir Rusijoje. Akivaizdu, jog šiandieninė padėtis netenkina didžiosios dalies Kremliaus klanų, išskyrus „karo partiją“, kuri siekia „kariauti iki pergalės“, kad ir kiek gyvybių bei resursų šaliai tai kainuotų. Rusų politologai ir ekspertai dėl šių ambicijų Putiną vadina Jekaterina trečiąja, kuri siekia sukurti „Ketvirtosios Romos“ imperiją, sergant nerealiomis imperinėmis ambicijomis, kuriomis visas pasaulis seniai persirgo. Šiai grupuotei priklauso Medvedevas, Kadyrovas, oligarchas Malofejevas, FSB galva Patruševas ir kiti, vadinamieji, silovikai.

Kita – „derybininkų partija“. Pastarieji siekia derėtis, sutiktų įšaldyti karą ir eiti su Vakarais į tam tikras nuolaidas. Pastarajai grupuotei simpatizuoja dauguma oligarchų, valdžios pareigūnų, įskaitant beveik visą vyriausybę, centrinį banką ir Maskvos meriją. Šios gaujos lyderis - dabartinis premjeras Mišustinas.

Trečia gauja – „kažkaip“, Rusijos varškėčių partija, kuri tikisi, kad nieko nereikia daryti, nes viskas išsispręs savaime. Gal Putinas ryt numirs, gal Vakarai pavargs, gal JAV rinkimus laimės Trumpas. Tačiau kuo toliau, tuo patiems rusams aiškiau, jog ši pozicija neperspektyvi.

Tarp šių klanų jau prasidėjo kruvinos rietenos, kurios turės vis daugiau įtakos tiek Ukrainos kare, tiek Maskvoje. Mes prognozuojame dideles permainas Rusijoje ateinančiais metais. Tam turime būti pasirengę visom prasmėm. Ne, bijoti karo ir raketų nereikia.

Turim padėti arba priversti Rusiją apsukti į viduramžių tamsą pasukusį laivą, nors truputį, į kitą pusę. Priešingu atveju nuolat gyvensime ant parako statinės.

Ukrainos rinkimų prognozėse Volodymyrui Zelenskiui kol kas lygių nėra. Prezidentas prašo partnerių padėti juos surengti paremiant ne tik lėšomis, bet ir stebėtojais, kurie būtų net priešakinėse fronto linijose. Turėsime padėti sudaryti sąlygas balsuoti ir 7 mln. Ukrainos pabėgėlių.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį rusų okupantai šiąnakt dronais atakavo Odesos ir Sumų regionus, paleisdami daugiau, kaip keturiasdešimt „šachedų“. Kaip pranešė Ukrainos oro pajėgos, 32 dronai buvo numušti. Pataikyta į ūkinę infrastruktūrą, transporto priemones. Nuostoliai tikslinami.

Nors Putinas meluoja, kad Rusijoje kasdien 1000 rusų užsirašo į savanorių gretas – tai pigus propagandinis triukas – Kremlius deda visas pastangas, kad kažkokiu būdu šauktinius sugautų, apgautų, susemtų ir pasiųstų į mirtį.
Limano kryptyje rusai pakankamai pavojingai grasina Ukrainos gynėjams, tačiau kol kas tai tėra siekis atitraukti pagrindines ukrainiečių sukoncentruotas pajėgas pietuose.

Trumpai

Netrukus JAV įstatymų leidėjai turėtų svarstyti prezidento Joe Bideno prašymą dėl naujos paramos Ukrainai. Kalbama apie papildomą 24 mlrd. dolerių paramą - apie 13 mlrd. dolerių gynybos išlaidoms, dar 11 mlrd. dolerių – humanitarinėms ir ekonominėms iniciatyvoms.

Tačiau šiuo metu Senate nėra vieningos nuomonės dėl šio J. Bideno ketinimo. Viena iš pagrindinių jėgų, pasisakiusių prieš paramą Ukrainai, buvo Respublikonų partija, nors Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas, pareiškė kad JAV privalo tęsti paramą Ukrainai. Pasak politiko, Vašingtono interesas nėra labdara ar kiti "abstraktūs principai". Tai yra būtinybė, kurią JAV privalo vykdyti dėl Rusijos Federacijos "beribės draugystės" su Kinija. O Ukraina kariauja su Rusija, kuri kartu su Kinija yra didžiausi JAV priešai.

Taigi. Ukraina kariauja ne tik savo karą. Ji kariauja už visus Vakarus.

Danija nusprendė skirti Ukrainai papildomai 833 mln. JAV dolerių, daugiausia oro gynybos priemonėms, šaudmenims ir tankams įsigyti. Iki šiol bendra Danijos pagalba Ukrainai buvo 1,96 mlrd. JAV dolerių.

Danai visuomet buvo ir yra šaunuoliai.

Vatikanas pranešė, kad popiežiaus pasiuntinys kardinolas Matteo Zuppi rugsėjo 13-15 d. vyks į Kiniją ir dalyvaus diplomatinėje misijoje, siekiant taikos Ukrainoje.

Tikėtina, kad kardinolas Zuppi trečiadienį susitiks su "aukščiausiais institucijų vadovais", įskaitant Kinijos premjerą Li Qiangą. Pasiuntinys jau lankėsi Kyjive ir Maskvoje birželio mėnesį, o kitą mėnesį keliavo į Vašingtoną, prisidėdamas prie Vatikano pastangų tarpininkauti sudarant taikos susitarimą tarp Ukrainos ir Rusijos.

Juokas juokais, tačiau vykti į Pekiną tartis dėl taikos Ukrainoje - teisingas ėjimas.

Lietuvoje

Žmonės pavargo nuo karo. Pavargo matyti sugriautus namus, skausmą, kančią, neviltį. Juk reikia gyvent. Reikia auginti vaikus, rūpintis, kad jų ten visokie visokiom tralialiuškom neišvestų iš doros kelio.

Kai žmonės pavargsta nuo kažkokios informacijos – žiniasklaida tos informacijos jiems nebeteikia. Neskelbia to, kas žmogui nebeįdomu. Mes puikiai suprantam, kad jums karas Ukrainoje rūpi ir rūpės visada, tačiau suprantame ir jūsų nuovargį. Norą tiesiog gyventi, kvėpuoti žydru, taikiu dangumi.

Tai nėra blogai. Tai normalu. Natūralu.

Bankai nepadidino palūkanų, žmonės vėl ėmė pirkti nekilnojamąjį turtą, o sandoriai grįžo beveik į pernykštį lygį. Tai rodo, jog Lietuvos piliečiai tiki savo šalies saugumu.

O saugumu privalome rūpintis mes.

Todėl nuo 2022 vasario 24-osios jums, mielieji, kasdien, be pertraukų, raportuojame apie svarbiausias pasaulio naujienas ir dirbame aliarmo skambučiu mūsų politikams, kad jų neužliūliuotų politinių žaidimų šou.

Ačiū, kad esate kartu.

Nuotraukoje: planuojama, kad ukrainiečių pilotai šiais F-16 gražuoliais iki metų galo karš kailį driskiams.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt



38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page