top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KYJIVUI ATSIVERIA GALIMYBĖ SURENGTI KONTRSMŪGĮ (2023 03 24)

Politinis strateginis lygmuo

Vakar Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečią kartą per dvi dienas lankėsi itin nuo karo nukentėjusiose šalies teritorijose. Nuvykęs į pietinį Chersono regioną, jis susitiko su vietos saugumo pareigūnais ir apžiūrėjo nuo Rusijos smūgių nukentėjusią infrastruktūrą.

Praėjusių metų pabaigoje Ukraina susigrąžino Chersono srities sostinės kontrolę, rusų okupantams palikus miestą. Chersoną jie užėmė pačioje plataus masto invazijos pradžioje beveik be pasipriešinimo. Tuomet daug kas kėlė klausimą dėl išdavystės, apie kurią ir dabar šnekama vis garsiau, ieškant atsakingų. Šiuo metu Dniepro upė žymi fronto liniją regione, kuris vis dar yra iš dalies okupuotas.

Trečiadienį V. Zelenskis lankėsi Charkive, antrame pagal dydį šalies mieste šiaurės rytų Ukrainoje. Kyjivo kariai Charkivą iš rusų atsikovojo praėjusių metų rugsėjį per kelias savaites trukusį puolimą, kurio metu buvo išlaisvinti ir kiti mažesni miestai ir gyvenvietės, pavyzdžiui, neįveikiama tvirtove laikytas Iziumas. Pastarąjį rusams pavyko okupuoti be pasipriešinimo dėl galimai aktyviai veikusių kolaborantų.

V. Zelenskis taip pat susitiko su kariais rytinėje Donecko srityje, užsuko į ligoninę apžiūrėti sužeistų karių ir įteikė valstybinius apdovanojimus Bachmuto gynėjams.

Šie vizitai toli nuo Kyjivo ir netoli fronto linijos, gerėjant orams ir džiūstant žemei rodo, kad artėja rimti pokyčiai mūšiai lauke. Žvarbus žiemos oras, o vėliau, atšilus žemei, - koše virtęs purvas, neleido vykdyti didesnių ofenzyvų abiems pusėms ir karas, daugelio vertinimu, buvo įstrigęs aklavietėje.

Mes gi, šilto ir šalto matę, ramiai pastebime, kad kiekviena tokia diena „aklavietėje“, kai nebuvo ko surašyti po atvirą nervą dirginančiomis antraštėmis, reiškė ir dabar reiškia šimtus žuvusių ir sužalotų jaunų vyrų ir moterų, tūkstančius tragedijų, beje, iš abiejų pusių. Karas yra bjaurus, kvailas, žiaurus, atvirai agresyvus, kuriame laisvai liejasi kraujas ir patys žemiausi instinktai. Karas labai tiksliai atspindi, kas yra žmogus. Kas esame mes.

Taip, mes, nes mes visi esame už jį atsakingi.

Rusijos okupacinės pajėgos, nežiūrint visų kasdien tą patį „karas rytoj baigsis Maskvos sutriuškinimu“ ekspertų tvirtinimų, nesiruošia trauktis. Jos įsirengė gynybinius įtvirtinimus visose keturiose aneksuotose teritorijose - Donecke, Chersone, Luhanske ir Zaporižėje, kurias tarptautinis nusikaltėlių sindikatas Kremliuje „įteisino“ kaip Rusijos teritoriją.

Ukrainos sausumos pajėgų vadas vakar sakė, kad Rusijos pajėgos "išsekusios" dėl nuolatinių bandymų užimti Bachmutą, todėl Kyjivui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį. Generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis paskyroje rašė, kad „labai greitai pasinaudosime šia galimybe, kaip kadaise tai padarėme prie Kyjivo, Charkivo, Balaklijos ir Kupjansko".

Skirtumas nuo praeito staigaus puolimo yra tas, kad apie jį tada niekas garsiai netrimitavo. Jei tai karinė klasta, nukreipianti dėmesį nuo puolamųjų operacijų Chersone ir Kryme, mums regisi, kad ji labiau skirta plačiai visuomenei, nei Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje planuotojams.

Kaip ten bebūtų, Rusija tikrai neketina atsiprašyti „už viską“ ir pabrukusi uodegą atitraukti savo pajėgas už Uralo. Deja, bet su Kinijos parama, driskių orda ruošiasi nuožmiems ir kruviniems mūšiams.

Dmitrijus Medvedevas, kažkokios ten tarybos, kuriai pirmininkauja fiureris V. Putinas, sekretoriaus pavaduotojas vakar vaizdo įraše žurnalistams sakė, kad Rusijos santykiai su Vakarais pasiekė visų laikų dugną. Paklaustas, ar branduolinio konflikto grėsmė sumažėjo, D. Medvedevas atsakė: "Ne, ji nesumažėjo, ji išaugo. Kiekviena diena, kai jie aprūpina Ukrainą užsienio ginklais, priartina branduolinę apokalipsę". Vokietijos teisingumo ministrą išvadinęs „pridurku“ ir „nedoumka“, jis taip pat gąsdino, kad jei Vokietija areštuotų Putiną, tai tokie veiksmai prilygtų karo paskelbimui ir paskatintų Rusijos smūgį Vokietijai.

Ir jei alkoholiko sapalionės savo rimtumu nė iš tolo negali būti prilygintos su Kobzonu pragare čiastuškes traukiančio Žirinovskio įspėjimams, Pentagono vadovo žodžiai verčia susimąstyti.

"Xi vizitas pas Putiną ir jo kelių dienų viešnagė pas jį, manau, siunčia labai nerimą keliančią žinią, žinią apie paramą (Rusijai)", - sakė Lloyd Austin per JAV Atstovų Rūmų asignavimų komiteto posėdį.

Vengrija pritarė alkoholinio delyro ūke kalbančiam Medvedevui. Vengrijos pareigūnas sakė, kad šalies valdžios institucijos nesulaikytų Rusijos prezidento Vladimiro Putino, jei jis atvyktų į šalį, nepaisant to, kad jam išduotas tarptautinis arešto orderis.

Bet yra ir tikrai gerų žinių. Turkijos parlamento užsienio reikalų komisija pritarė įstatymo projektui, kuriuo ratifikuojamas Suomijos prašymas įstoti į NATO. Parlamentas dar turi patvirtinti įstatymo projektą ir tikimasi, kad jis tai padarys iki balandžio vidurio, prieš gegužės 14 d. vyksiančius parlamento ir prezidento rinkimus.

Europos Sąjungos vadovai ketvirtadienį patvirtino planą, pagal kurį per ateinančius 12 mėnesių Ukrainai bus išsiųsta 1 mln. artilerijos šaudmenų, kad šalis galėtų pasipriešinti Rusijos invazinėms pajėgoms. ES užsienio reikalų ir gynybos ministrai anksčiau šią savaitę pritarė planui dėl pagreitintos pirkimo procedūros, o 27 bloko valstybių narių vadovai vakar per aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje jį politiškai palaimino.

Be to, ES paskelbė apie ruošiamą 11-ąjį sankcijų Rusijai paketą, susijusį su jau įvestų ribojamųjų priemonių apėjimu.

Jungtinių tautų vadovo susitikime su ES lyderiais metu, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas patvirtino, kad blokas nori "užtikrinti, kad dėl siaubingo Rusijos agresijos karo prieš Ukrainą pasaulyje nekiltų maisto nesaugumo problemų". Estijos premjerė Kaja Kallas savo ruožtu pasisakė prieš bet kokį sankcijų Maskvai sušvelninimą, kurių teroristai reikalauja mainais į grūdų tiekimą ir paragino sugriežtinti Rusijos naftos eksporto kainų ribas.

Vaizdo įrašu prisijungęs V. Zelenskis prašė Europą paspartinti ir padidinti ginklų, įskaitant ilgojo nuotolio raketas ir modernius lėktuvus, tiekimą ir įvesti Rusijai papildomas sankcijas, kitu atveju prognozuodamas užsitęsusį karą.

Vis dėlto, ES viduje nebuvo jokių proveržio ženklų dėl siūlomų naujų sankcijų Maskvos sąjungininkei Baltarusijai. Lietuva (ir labai teisingai) nepritarė išimtims, leidžiančioms trąšų tranzitą per Europą, o tai, pasak Rusijos šalininkų, esą padėtų užtikrinti apsirūpinimą maistu Afrikoje.

Tai va taip. Pasirodo, Lietuva yra kalta dėl to, kad vaikai Afrikoje badauja.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų.

Vakar JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas patikino Kongreso narius, kad Ukrainai jau patvirtintų milijardų dolerių turėtų užtekti didžiajai metų daliai, ir buvo tikras, kad imtasi visų priemonių, užtikrinančių, kad lėšos būtų tinkamai panaudotos.

"Mūsų ambasadoje Ukrainoje dirba 45 žmonės, kurių darbas - prižiūrėti šių pinigų panaudojimą", - sakė A. Blinkenas Atstovų Rūmų Asignavimų pakomitečiui per Valstybės departamento biudžeto prašymo svarstymą. Keletas respublikonų įstatymų leidėjų suabejojo dėl Kyjivui siunčiamų pinigų sumos, atsižvelgiant į didžiulį JAV biudžeto deficitą ir kalbas apie vidaus programų mažinimą.

Slovakijos gynybos ministerija pranešė, kad pirmieji keturi iš 13 sovietinių laikų naikintuvų MiG-29, kuriuos Slovakija nusprendė dovanoti Ukrainai, saugiai perduoti Ukrainos karinėms oro pajėgoms.

Ministerija teigė, kad kovinius lėktuvus iš Slovakijos į Ukrainą parskraidino Ukrainos pilotai, padedami Slovakijos karinių oro pajėgų, Ukrainos personalo ir kitų asmenų. Ministerija teigė, kad likę MiG-29 bus perduoti Ukrainos pusei artimiausiomis savaitėmis.

Taktinis lygmuo

Vakar žiniasklaidoje pasirodžius džiugiems pranešimams apie tai, kad okupantai traukiasi į Novo Kachovkos Ukrainos pietuose, šiandien gerų žinių ištroškusių žmonių laukė gilus nusivylimas. Pasirodo, informacija „paskelbta dėl neteisingo turimų duomenų naudojimo.“ Marodieriai iš gyvenvietės nepasitraukė ir ten siautėja toliau.

Naktį Rusija atakavo Kryvyj Rihą šešiais bepiločiais "Šachedais", kurių vieną gynėjams pavyko numušti. Nepatvirtintais duomenimis, žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų pavyko išvengti, o kiti atakos padariniai tikslinami.

Vakar rusų okupantai iš viso sudavė 37 oro ir 4 raketų smūgius, kartą smogta Kramatorskui. Priešas taip pat surengė 82 apšaudymus iš salvinės ugnies sistemų.

Ukrainoje oro smūgių tikimybė išlieka didelė.

Orda puola Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko kryptimis. Šiame fronto ruože gyėjai atrėmė daugiau kaip 79 priešo atakas.

Priešingai, nei teigia žinovai prie kompiuterių monitorių patogiuose foteliuose, rusai nesustabdė Bachmuto puolimo. Būtent šio miesto apylinkėse kovo 23 d. dieną įvyko dauguma susirėmimų šioje fronto dalyje.

Dėl kasdien patiriamų didelių okupantų nuostolių priešas nusprendė padidinti lovų skaičių ligoninėse, veikiančiose laikinai okupuotoje Luhansko srities teritorijoje. Lovų skaičius Troicke esančioje karo ligoninėje buvo padvigubintas nuo 200 iki 400. Visi sužeisti karininkai kovo 17-18 d. sraigtasparniais buvo evakuoti į Rusijos Federacijos teritoriją.

Didėja sužeistų okupantų mirtingumas. Tą lemia padidėjęs sunkių sužeidimų skaičius ir prasta medicininė priežiūra, ypač dėl nepakankamo medicinos personalo profesionalumo.

Vakar Ukrainos karinės oro pajėgos 12 kartų smogė iš oro okupantų personalo ir karinės technikos telkiniams. Ukrainos gynėjai taip pat numušė dvi Kh-59 valdomas aviacines raketas ir 4 įvairių tipų bepiločius orlaivius.

Raketų ir artilerijos daliniai pataikė į rusų vadavietę, priešo gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos židinį, priešlėktuvinių raketų sistemą ir 2 degalų ir tepalų sandėlius.

Lietuvoje

Seimo narys A. Skardžius atšilus orams ir pavasariui beldžiantis į langus ir širdis, nesuvaldo hormonų audros. Ryte įstojęs į socialdemokratų partiją, vakare iš jos jau išstojo.

Su gamta nepakovosi. Štai net ir stumbrai, Kauno rajone, ties Vandžiogala, suformavo didelę bandą ir mislyja, kur traukti toliau, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Ačiū Dievui, Seimo narys – ne stumbrų banda.

Nuotraukoje ukrainiečių karys glosto katę netoli Bachmuto, 2023 m. kovo 23 d., Aris Messinis/AFP.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624






54 views0 comments
bottom of page