top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KĄ ATSKLEIDĖ DRONŲ ATAKA MASKVOJE? (2023 05 31)

Geopolitinė padėtis

Kremliaus chunta išmąstė, kad Vašingtonas skatina Kyjivą toliau tęsti puolamuosius veiksmus Rusijos Federacijos teritorijoje... viešai ignoruodamas dronų ataką, per kurią vakar esą buvo smogta keliems Maskvos rajonams. Rusijos fiureris Putinas pareiškė, kad dėl dronų atakos kalta Ukraina, kuri „bando įbauginti ir išprovokuoti Maskvą“.

Driskiai nebūtų driskiais, jei už savo vykdomus karo nusikaltimus neieškotų pateisinimų už Kremliaus sienų.

"Ką reiškia šie bandymai pasislėpti už frazės, kad jie "renka informaciją"?", - klausė karo nusikaltėlių valdomos šalies ambasadorius Anatolijus Antonovas JAV. "Tai yra Ukrainos teroristų skatinimas".

Tarptautinis paieškomas nusikaltėlis ir teroristų vadeiva Putinas tuo tarpu 15 mėnesių trunkantį karą Ukrainoje, persikėlusį į pačią Rusijos širdį, įvertino kaip teroristinį aktą. Ataka prieš Maskvą, per kurią buvo sužeisti du žmonės, buvo surengta po Rusijos per vieną dieną įvykdytų trijų oro antpuolių prieš Kyjivą. Rusija ir Putinas dėl visų savo vykdomų karo nusikaltimų kaltina, kaip jie vadina, "kolektyvinius Vakarus", kad šie, remdami Ukrainą karine ir finansine pagalba, kariauja ukrainiečių rankomis prieš Maskvą.

Mes gi ir toliau drįstame teigti, kad šį Rusijos pradėtą karą galima laimėti tik puolant ir smogiant per karinius-pramoninius kompleksus, sprendimų priėmimų ir ryšių centrus bei kitus didelės reikšmės karinius taikinius Rusijos Federacijos gilumoje. Tam reikia balistinių ir sparnuotųjų raketų bei dronų spiečių ir nustoti drebinti kinkas Vakaruose. Raketos ir šachedai tol kris į Kyjivą, kol jie neradės kristi Piteryje ir Maskvoje.

Tuo metu šiaurėje NATO šalys tęsia antradienį pradėtas pratybas Arktyje, kuriomis išbando planus ginti savo naujausią narę Suomiją ir netiesiogiai spaudžia Rusiją. Beveik 1 000 sąjungininkų pajėgų iš Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Norvegijos, taip pat iš kaimyninės Švedijos prisijungė prie maždaug 6 500 Suomijos karių ir maždaug 1 000 transporto priemonių, dalyvavusių pratybose "Šiaurės miškas" - didžiausiose šiuolaikinėse Suomijos sausumos pajėgų pratybose už poliarinio rato.

Stebėdamas pratybas vos už dviejų valandų kelio nuo Rusijos sienos viename didžiausių Europoje artilerijos poligonų Rovajarvio mieste, Suomijos šiaurėje, JAV kariuomenės 10-osios kalnų divizijos generolas majoras Gregory Anderson sakė, kad jo šalis pasirengusi ginti Suomiją.

"Esame čia, esame pasiryžę. JAV kariuomenė čia treniruojasi kartu su mūsų naujausia NATO sąjungininke, kad sukurtų šį pajėgumą ir padėtų apginti Suomiją, jei kas nors nutiktų", - sakė G. Anderson.

JAV kariai treniravosi ant žemės su iš Vokietijos atgabentomis artilerijos raketų sistemomis HIMARS, tuo tarpu jų kolegos suomiai šaudė iš tankų "Leopard 2A6", švedai ir norvegai šaudė iš pėstininkų kovos mašinų CV90, o Jungtinės Karalystės kariai dislokavo tankus "Warrior".

Pratybų vadovas pulkininkas Janne Makitalo sakė, kad NATO sąjungininkės turėtų būti atsargios darydamos greitas išvadas apie savo karinių pirkimų poreikius iš filmuotos medžiagos, kurią mato iš Ukrainos. "Šiuo metu Rusija kas mėnesį gali sunaikinti apie 10 000 Ukrainos bepiločių orlaivių“, - sakė jis. Pasak jo, brangūs technologiniai sprendimai gali gerai atrodyti "YouTube", tačiau realioje karo situacijoje jie gali būti lengvai aptinkami.

Reikšmingi postūmiai

Rusofašistai vėl apšaudė Kyjivą. "Šią sunkią naktį dėl priešo apšaudymo žuvo 33 metų moteris, 9 žmonės buvo sužeisti. Kyjivo srityje buvo sužeisti dar keturi piliečiai. Taip pat buvo apgadinta 16 objektų - civilinės transporto priemonės, pastatai ir gyvenamieji namai", - sakoma Ukrainos nacionalinės policijos vadovo pareigas einančio I. Vygovskio pranešime.

Per parą Rusijos teroristai sudavė 64 oro ir 1 raketos smūgį, 88 kartus apšaudė iš reaktyvinių salvinės ugnies sistemų. Pagrindinės okupanto puolimo kryptys išlieka Luhansko ir Donecko srityse. Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai čia atrėmė 22 priešo atakas.

Rusai nesėkmingai bandė infiltruoti diversinę-žvalgybinę grupę per Ukrainos valstybinę sieną Charkovo srities Žaliosios gyvenvietės rajone. Ukrainos gynybos pajėgų aviacija sudavė 11 smūgių priešo personalo ir karinės technikos sutelkimo rajonuose, taip pat smogė jo oro raketų kompleksui, sunaikino 32 "Shahed" dronus.

Rusai gali rengti bendrą puolimą prieš Ukrainą, naudojant bepiločius orlaivius ir jūroje dislokuotas raketas, pareiškė pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.
"Priešas nuolat perkelia raketų paleidimo įrenginius. Dabar lieka budėti trys - viena antžeminė ir dvi povandeninės. Tai gali reikšti, kad priešas vėl rengia klastingą puolimą, naudodamas mišraus tipo įvairią amuniciją - dronų ir raketų atakų mišinį", - sakė ji.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis norėtų, kad Ukrainoje pradėtų veikti Didžiosios Britanijos ginklų kompanijos "BAE Systems", gaminančios tankus "Challenger 2" ir haubicas M777, gamykla. Zelenskis vaizdo konferencijos susitikime su bendrovės generaliniu direktoriumi Charles Woodburn preliminariai susitarė atidaryti "BAE Systems" biurą Ukrainoje, o ilgalaikėje perspektyvoje planuojama, kad Ukrainoje pradės veikti bendrovės remonto ir gamybos padaliniai.

Pavyzdys Lietuvai, kurios atsakingi pareigūnai niekaip negali atsikratyti nepilnavertiškumo komplekso sukeltų minčių, kurias vis skatina naivoki ar tuščiagalviai nuomonės formuotojai.

Trumpai

Dronų ataka Maskvoje atskleidė akivaizdžias jos priešlėktuvinės gynybos spragas ir išryškino sostinės pažeidžiamumą, mano kai kurie gynybos apžvalgininkai. Tikra ar tariama ataka papiktino Rusijos propagandistus, kurie ėmė piktai kritikuoti fiurerį Putiną ir kariuomenės vadovybę už tai, kad nesugebėjo apsaugoti Kremliaus valdžios centro, esančio už daugiau nei 500 km nuo fronto linijos.

Mhm. Galbūt ir taip. O galbūt ir ne. Per daug dūmų, per mažai ugnies, ir labai, labai daug dirbtinai sukeltos isterijos.

Vakar Aljansas pranešė, kad po susirėmimų su etniniais serbais, per kuriuos buvo sužeista 30 tarptautinių pajėgų karių, NATO į Kosovo šiaurę atsiųs dar 700 karių, kurie padės numalšinti smurtinius protestus. Naujausias smurtas regione sukėlė baimę, kad gali atsinaujinti 1998-1999 m. konfliktas Kosove, nusinešęs daugiau kaip 10 000 gyvybių, palikęs daugiau kaip 1 mln. žmonių be pastogės ir privertęs NATO vykdyti beveik ketvirtį amžiaus trukusią taikos palaikymo misiją.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinken pareiškė, kad "dabar atėjo laikas" Turkijai atsisakyti prieštaravimų dėl Švedijos prisijungimo prie NATO ir atskleidė, kad mainais J. Bideno administracija Turkijai "kuo greičiau" suteiks modernizuotus F-16 naikintuvus. Nors Blinkenas tvirtino, kad administracija nesieja šių dviejų klausimų, tačiau Joe Biden pirmadienį telefonu kalbėdamas su perrinktu Turkijos prezidentu Erdoganu netiesiogiai susiejo abu šiuos klausimus.

"Kalbėjausi su Erdoganu ir jis vis dar nori kažką dirbti dėl F-16. Pasakiau jam, kad norime sudaryti susitarimą su Švedija. Taigi padarykime tai", - sakė J. Bidenas.

Kinijos gamyklų aktyvumas gegužės mėnesį sulėtėjo, o tai dar labiau sustiprino požymius, kad Kinijos ekonomikos atsigavimas lėtėja. Nacionalinės statistikos agentūros ir pramonės grupės paskelbtas mėnesinis pirkimo vadybininkų indeksas sumažėjo nuo balandžio mėnesio 49,2 iki 48,4 gegužę (pagal 100 balų skalę, pagal kurią mažesni nei 50 balų skaičiai rodo, kad aktyvumas mažėja).

Didžiausio pasaulio fabriko apsukų lėtėjimas gal ir nieko gero nežada pasaulinei ekonomikai, tačiau gali paskatinti Kinijos kompartijos begemotus susimąstyti, ar tikrai dar verta laukti sudėjus rankas ir nestabdyti Rusijos sukeltos beprotybės Ukrainoje.

Lietuvoje

Šiandien šių eilučių autoriai po ilgo laiko pagaliau susitiko gyvai. Tikslas – aptarti dalykus, kurie ne mažiau svarbūs nei karas.

Spręsti pasaulinio lygio karo ir ekonominio nuosmukio bei vietinio lygio vištų lesalo kokybės problemas galima tik tada, kai susitvarkoma su chaosu galvose.

Poilsio ir pusiausvyros, energijos pasikrovimo reikia visiems – ir prezidentams, ir įmonių vadovams, ir vaikų darželio auklėtojoms.

Visa tai jums, mielieji, ir dėliojame, kad galėtumėt artimiausioje ateityje išbandyti kartu su mumis.

Nuotraukoje – haubica M777, kuri galėtų būti gaminama ir Lietuvoje (Sgt. James Bunn | commons.wikimedia.org)

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


100 views0 comments
bottom of page