top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KĄ MUMS PRIMENA ŪKININKŲ PROTESTAI ES ŠALIŲ SOSTINĖSE? (2024 01 23)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Vakar Lenkijos ir Ukrainos vadovai Kijeve sutarė dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, taip pat pasižadėjo nedelsiant išspręsti visus kilusius politinius nesutarimus. Pagrindinis ir, ko gero, vienintelis šiuo metu – kaip keista, net ir Lietuvoje! – Lenkijos ūkininkų ir sunkvežimių vairuotojų protestai. Turint galvoje ir tūkstančius traktorių prie Brandenburgo vartų, nori nenori imi dėlioti faktus vieną prie kito ir matai tą patį, rusiškų tarnybų iš Kremliaus tvaiką.
 
"Lenkija padarys viską, kad padidintų Ukrainos galimybes laimėti šiame kare", - sakė D. Tuskas bendrame pranešime žiniasklaidai, pranešdamas žinią apie tai, kad praėjusią savaitę sunkvežimių vairuotojai susitarė iki kovo 1 d. sustabdyti savo protestus, kuriais buvo siekiama atšaukti Ukrainos sunkvežimių vairuotojų galimybę be leidimų patekti į Europos Sąjungą.
 
Varšuva ir Kijevas taip pat nesutaria dėl Ukrainos grūdų eksporto į Lenkiją ir kitas ES šalis, tačiau Ukrainos premjeras Denisas Šmyhalas atskirame susitikime su D. Tusku tvirtino, kad abiejų vyriausybių santykiai "persitvarko". Jis sakė, kad nuo šiol reguliariai bus rengiami susitikimai bendradarbiavimui stiprinti bei pridūrė, kad Kijevas dės "maksimalias pastangas", kad nepakenktų Lenkijos ekonominiams interesams, tačiau taip pat tikisi, kad Varšuva panaikins apribojimus Ukrainos ūkininkams ir gamintojams.
 
Galiausiai, ir V. Zelenskis, ir D. Tuskas pasidžiaugė savo šalių planais dėl bendros ginklų gamybos. "Ketiname investuoti į Lenkijos ir Ukrainos įmones, kurios gamins ir veiks Lenkijos, Ukrainos ir visos Europos gynybos pajėgumų labui", - sakė D. Tuskas. "Tai bus labai pelningas verslas abiem pusėms", - pabrėžė jis.
 
Ką gi, mums tikrai labai malonu matyti, kad Ukraina ir Lenkija, nežiūrint visų Kremliaus pastangų, taiso pašlijusius santykius. Suprantama, kad tų nesutarimų bus – toks gyvenimas, ir toks yra žmogus. Tačiau Lenkija yra ta NATO ir ES jėga, kuri labai reikšmingai padeda Ukrainai saugoti rytines Aljanso sienas nuo rusofašistų ordos siautėjimo. Mums regisi, kad ir Lietuva čia galėtų padaryti daugiau, jei tik prezidentas su užsienio reikalų ministru baigtų vaikų darželio rietenas.
 
Kaip? – klausiate jūs. Ogi mes turime jiems kuklų pasiūlymą – imti jau šiandien kartu dirbti ties 3LE (Lenkija, Lietuva, Latvija ir Estija) iniciatyva, kuria nedelsiant būtų suformuotos iš minėtų šalių priskirtų karinių vienetų bendras taikdarių – išminuotojų – instruktorių pajėgos. Jas ryt poryt būtų galima dislokuoti kad ir Nikolajeve.
 
Tai būtų pirmas tikras žingsnis ant žemės, karo pabaigos pradžia, atliepianti ir vakar dienos V. Zelenskio strateginės komunikacijos durklo šmirkštelėjimą Kremliaus driskiams veidrodiniu principu.
 
Pasirašydamas dekretą "Dėl Rusijos Federacijos teritorijų, kuriose istoriškai gyveno ukrainiečiai", Ukrainos prezidentas pareiškė, kad taip juo bus "atkurta tiesa apie Ukrainos istorinę praeitį".
 
Dekrete išvardyti keli Rusijos regionai, kuriuose "istoriškai gyveno ukrainiečiai", įskaitant Briansko, Kursko ir Belgorodo pasienio regionus ir Rusijos pietinį Krasnodaro regioną, iš kurio Maskva rengia išpuolius prieš Ukrainą ir kurį su aneksuotu Krymo pusiasaliu jungia svarbus Kerčės tiltas.
 
"Privalome imtis veiksmų ne tik stiprinti Ukrainos ir mūsų tautos vienybę, bet ir veikti dėl teisių ir laisvių vienybės, tiesos apie ukrainiečius, tiesos apie mus ir tiesos apie mūsų istoriją", - kreipimesi sakė V. Zelenskis.
 
Su banditais reikia kalbėti bandito kalba, kitokios jie nesupranta. Gaila, kad dauguma Vakarų lyderių iki šiol sapnuoja rožinius sapnus apie taikos derybas su teroristais Maskvoje ir elgiasi lyg „gėlių vaikai“.
 
Tuo tarpu FSB pasakų departamentas Kremliuje paruošė naujo serialo apie taip vadinamus „Rusijos prezidento rinkimus“ seriją pavadinimu „Borisas Nadeždinas“. Šis naujas šešiasdešimtmetis „opozicijos kandidatas“, esą remiamas „Pilietinės iniciatyvos partijos“, režimo valdomo TASSo - propagandos ir dezinformacijos šaltinio – yra įvardinimas kaip "principingas Rusijos prezidento Vladimiro Putino, siekiančio būti perrinktu penktai kadencijai ir, kaip tikimasi, laimėti kovo 15 d. prasidėsiantį balsavimą, politikos priešininkas".
 
Krentame ant žemės susiėmę už pilvų iš juoko. Psichoperantai Rusijos saugumo tarnybose – linksmų plaučių žmonės. Nadeždinas, cha cha cha! (nadežda – rusų kalboje reiškia “viltis”).
 
Prigožino trolių fabriko darbuotojai Leningrade jau platina soctinkluose ir nuotraukas bei video. Jose kažkur driskyne matyti, kaip Rusijos piliečiai laukia ilgose eilėse, norėdami palikti parašus, kurių reikia surinkti tik/net 100 000, kad FSB klounas galėtų „dalyvauti rinkimuose“.
 
Vaj vaj, sunku net rašyti... Na gerai, pasismaginom, pasijuokėm, prigaminom vitamino C, kitas skyrius.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Šįryt orda pakėlė į orą savo strateginius lėktuvus, oro pavojaus sirenos aidėjo beveik visoje Ukrainoje. Driskių raketos ir dronai skriejo į Kijevą, Charkivą ir kitus miestus. Čia pranešama apie oro gynybos sistemų darbą.
 
Per pastarąją parą fronto linijoje įvyko 68 kariniai susirėmimai. Kupjansko kryptimi Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė keturias atakas netoli Sinkivkos vietovės Charkovo srityje. Limano kryptimi priešas atakavo netoli Ternovo Donecko srityje ir dar 5 kartus bandė pulti netoli Makejevkos, Belogorovkos, Serebriansko girininkijos Luhansko srityje. Puolimai atremti.
 
Bachmuto kryptimi ukrainiečių gynėjai atrėmė 7 atakas prie Bogdanivkos, Kleščivkos ir Andrejevkos Donecko srityje.
 
"Avdijivkos kryptimi Ukrainos gynėjai ir toliau stabdo priešą, kuris nepaliauja bandęs apsupti Avdijivką. Mūsų kariai atkakliai laikosi gynyboje, okupantams padarydami didelių nuostolių. Gynybos pajėgos per pastarąją parą atrėmė 10 priešo atakų Stepnojės, Avdijivkos rajonuose ir dar 7 atakas prie Pervomajsko ir Nevelsko Donecko srityje", - informavo Ukrainos Generalinis štabas.
 
Rusai puolė ir Marjinkos apylinkėse, kur surengtos net 24 nesėkmingos atakos.
 
Savo ruožtu, ukrainiečiai skelbia, per tris pastarąsias dienas Maskva neteko 2340 taip vadinamų karių, o bendras žuvusių nuo karo pradžios ginkluotų driskių skaičius išaugo iki 376 860.
 
Per tas pačias tris dienas orda neteko ir 21 tanko, 34 šarvuočių bei 28 artilerijos sistemų.
 
↞ Trumpai ↠
 
Pirmą kartą nuo tada, kai JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas 2022 m. balandį įsteigė tarptautinę paramos Ukrainai grupę, Jungtinės Valstijos šiandien surengs 50 šalių susitikimą, neturėdamos pinigų ir negalėdamos pačios siųsti amunicijos ir raketų, kurių Ukrainai itin reikia norint atremti Rusijos ir Baltarusijos agresiją.
 
Laukdamos, kol Kongresas priims biudžetą ir galbūt patvirtins daugiau pinigų Ukrainos kovai, JAV ieškos sąjungininkų, kad šie ir toliau užpildytų spragą. Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh sakė, kad "nors šiuo metu negalime teikti savo saugumo pagalbos, mūsų partneriai ir toliau tai daro".
 
Izraelio premjeras B. Netanjahu naujame pareiškime teigė, kad penktadienį pokalbyje su JAV prezidentu J. Bidenu pabrėžė, jog atmeta "Hamas" reikalavimus nutraukti ugnį, išvesti Izraelio pajėgas ir paleisti Izraelio laikomus palestiniečius mainais į likusius įkaitus. Jis teigė, kad sutikimas reiškia, jog dar vienas pražūtingas "Hamas" išpuolis "būtų tik laiko klausimas".
 
Gazos ruožo „Hamas“ valdoma sveikatos ministerija pranešė, kad Izraelio ir "Hamas" kare jau žuvo daugiau kaip 25 000 palestiniečių, o Izraelis pranešė apie dar vieno įkaito žūtį. Taip pat žuvo 24 žydų kariai.
 
Pirmadienio vakarą JAV ir Didžiosios Britanijos kariškiai bombardavo kelis taikinius aštuoniose Irano remiamų husių grupuočių Jemene naudojamose vietovėse. Tai jau antras kartas, kai abi sąjungininkės surengė koordinuotus atsakomuosius smūgius prieš įvairius teroristų-sukilėlių raketų paleidimo įrenginius.
 
JAV ir Jungtinė Karalystė panaudojo raketas "Tomahawk" ir naikintuvus, kad sunaikintų husių raketų saugyklas, dronus ir paleidimo įrenginius. Pareigūnai, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad Australija, Bahreinas, Kanada ir Nyderlandai prisidėjo prie misijos, be kita ko, teikdami žvalgybos ir stebėjimo paslaugas.
 
Rusijos užsienio teroro reikalų ministras vakar JT Saugumo Tarybos susitikime atmetė bet kokį Kijevo ir Vakarų remiamą taikos planą, o Kinija perspėjo, kad tolesnis visuotinis chaosas gali paveikti lėtėjančią pasaulio ekonomiką.
 
Rusijos vyriausiasis melagis Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Ukrainos pajėgos mūšio lauke patyrė "visišką nesėkmę" ir yra "nepajėgios" nugalėti ar susilpninti Rusiją. Šiandien jis susitiks su draugeliais iš Irano, Libano ir Turkijos aptarti tarpvalstybinio terorizmo koordinavimo reikalų.
 
Ech. O mes taip tikėjomės, kad jį suims JT salėje ir su antrankiais išveš į Hagą.
 
Juokaujam. Nieko panašaus nesitikėjom. Šiais laikais tapo įprasta, kad žudynių, karo, prievartos, genocido ir tarptautinio terorizmo organizatoriai laisvai renkasi kurpti savo tolesnių planų Jungtinėse Tautose.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Šiandien kaimukio ūkininkai traktoriais ketina padėti didinti Vilniaus transporto kamščius. Iki penktadienio.
 
Žvelgiant į kaimynines valstybes – nieko nauja, tas pats braižas, tos pačios idėjos. Valdže – bloga, liaudis – skreudžiama, o ukrainiečiai palieka žemvaldžius nevalgiusius.
 
Matant traktoriais nuomonę reiškiančiųjų reikalavimus, minčių, kaip sakė viena politikos asė, kyla įvairių. Pagrindinis jų – ministro Kęstučio Navicko galva.
 
Kaip sakoma, atpirkimo ožys ir mūs kaimuky, atpirkimo ožys. Ožių, škia, taktika – vienas iš penkių propagandos klasika tapusių ėjimų. Tik ką tai pakeis, vargu ar bulvių augintojas iš Striaukiškio žino.
 
Tai va ir klausiam dėl to, nei tai savęs pačių, nei tai jūsų – kaži, kiek iš tų taip karštai protestuojančių, mažieji, individualiai dirbantys duonos ir karvių augintojai?
 
↡ Nuotraukoje: Ukrainos 117-osios atskirosios mechanizuotos brigados tankas.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications


 
 
 
110 views0 comments
bottom of page