top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KĄ TERORISTINĖ RUSIJA VEIKIA PRIE BENDRO STALO SU CIVILIZUOTA ŽMONIJA? (2023 09 19)

Geopolitinė padėtis

Karo, klimato kaitos ir nuolatinės nelygybės draskomo pasaulio lyderiai šiandien susirinks po vienu stogu, kad išgirstų JT vadovo raginimą imtis vieningų veiksmų sprendžiant didžiulius žmonijos iššūkius. "Žmonės kreipiasi į savo lyderius, ieškodami išeities iš šios bėdos", - sakė generalinis sekretorius Antonio Guterresas prieš kasmetinį prezidentų ir premjerų, ministrų ir monarchų susitikimą Generalinėje Asamblėjoje.

Jis sakė, kad pasauliui reikia imtis veiksmų dabar. Dar daugiau kalbų nepadės išspręsti vis didėjančios klimato krizės, stiprėjančių konfliktų, "dramatiškų technologinių trikdžių" ir pasaulinės pragyvenimo išlaidų krizės, dėl kurios didėja badas ir skurdas.

"Tačiau viso to ir dar daugiau akivaizdoje, - sakė A. Guterresas, - geopolitiniai nesutarimai mažina mūsų gebėjimą reaguoti".

Na taip, visiškai tikrai taip. Apie tai mes lygiai taip pat nesustodami rašome ir kalbame, kalbame ir rašome, bet, atrodo, kad visa tai ir lieka kaboti ore. Žmonija stokoja lyderių, - švelniai sakant, ir ypatingai stokoja moralinio kompaso, dvasinėmis vertybėmis savo ir savo šalių veiksmus grindžiančių vadovų, kurie nebijotų prisiimti atsakomybės. Deja, nuolatinė baimė dėl postų, reitingų, įtakos, asmeninės vietos po saule, baldų ir geresnio maisto kąsnio yra vyšnia ant torto atspindinti pagrindinę žmonijos bėdą – Godulį ir Kvailumą.

JT GA kalbėtojais užsirašė net 145 valstybių lyderiai. Tai didžiulis skaičius, atspindintis daugybę krizių ir konfliktų, kylančių dėl jau paminėtų dviejų pagrindinių priežasčių. Tačiau pirmą kartą per daugelį metų JAV prezidentas Joe Bidenas bus vienintelis lyderis iš penkių galingų, veto teisę turinčių valstybių, priklausančių JT Saugumo Tarybai, kuris kreipsis į 193 narių asamblėją.

Šiais metais JT nedalyvaus Kinijos vyriausiasis kompartijos šulas Xi Jinpingas, nebus ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono bei Didžiosios Britanijos premjero Rishi Sunako, o Rusijos fiureris Putinas neatvyko, nes bijo būti suimtas kaip karo nusikaltėlis. Dėmesio centre turėtų atsidurti Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris vėliau antradienį pirmą kartą pasirodys asamblėjos tribūnoje.

Keturių Saugumo Tarybos galingųjų valstybių vadovų nedalyvavimas rodo, kad pati Taryba ne tik popieriuje, bet ir faktiškai tampa beprasmė. Tiesą pasakius, ir visos JT kaip organizacijos susitarimai tampa vis mažiau prasmingi. A. Guterresas atkreipė dėmesį, kad tik 15 proc. iš maždaug 140 konkrečių uždavinių, skirtų vadinamiesiems 17-ai darnaus vystymosi tikslų, dėl kurių sutarta dar 2015 metais, yra įgyvendinami. Daugelis jų eina klaidinga linkme, o per ateinančius septynerius metus neturėtų būti pasiektas nė vienas.

Tarp plataus masto tikslų yra šie: iki 2030 m. panaikinti itin didelį skurdą ir badą, užtikrinti, kad kiekvienas vaikas gautų kokybišką vidurinį išsilavinimą, pasiekti lyčių lygybę ir gerokai pasistūmėti kovojant su klimato kaita. Ataskaitoje teigiama, kad, esant dabartiniam tempui, 2030 m. 575 mln. žmonių vis dar gyvens itin dideliame skurde, 84 mln. vaikų net nelankys pradinės mokyklos ir prireiks 286 metų, kad būtų pasiekta vyrų ir moterų lygybė.

Netrukus po A. Guterreso kalbos 193 JT valstybių narių lyderiai bendru sutarimu priėmė 10 puslapių politinę deklaraciją, kurioje pripažįstama, kad tikslams "gresia pavojus", tačiau joje trūksta konkretumo.

Visas šias skystas kalbeles ir galingųjų bejėgiškumą geriausiai apibūdino Ukrainos prezidentas vakar pareiškęs, kad pasaulio organizacija turi atsakyti už tai, kad Rusijos atstovams buvo leista dalyvauti susitikime prie bendro stalo.

"Mums labai svarbu, kad visus mūsų žodžius, visas mūsų žinutes išgirstų mūsų partneriai. Ir jeigu Jungtinėse Tautose vis dar - gaila, bet vis dėlto - yra vietos Rusijos teroristams, klausimas ne man. Manau, kad tai klausimas visiems Jungtinių Tautų nariams", - sakė V. Zelenskis, Niujorko ligoninėje aplankęs sužeistus Ukrainos kariškius.

Mes nežinome sprendimo, nežinome būdų, kaip pasaulis galėtų reanimuoti komoje gulinčias Jungtines Tautas. Atrodo, kad geriausia būtų, jei jos pačios save pasileistų ir iš naujo sudarytų pasaulinę organizaciją, kurioje tiesiog nebūtų vietos kariaujančiomis šalims.

Reikšmingi postūmiai

Naktį Rusija vėl atakavo Ukrainą bepiločiais „šachedais“. Sprogimai ir vėliau kilęs gaisras buvo stebimi Lvive.

Ukrainos gynybos pajėgos tęsė gynybines operacijas Ukrainos rytuose ir pietuose bei puolamąsias operacijas Melitopolio ir Bachmuto kryptimis. Iš viso per pastarąją parą įvyko 35 kariniai susirėmimai. Driskiai sudavė 22 raketinius ir 57 oro smūgius, iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių apšaudė 55 Ukrainos karių pozicijas ir gyvenvietes.

Bachmuto kryptimi ukrainiečiai sėkmingai atrėmė priešo atakas Kleščivkos rajone, Donecko srityje.

"Priešas bandė atkurti prarastas pozicijas Andrijivkos rajone Donecko srityje, nesėkmingai. Gynybos pajėgos tęsia puolimo operacijas vietovėje į pietus nuo Bachmuto, daro priešui didelių nuostolių, įtvirtina pasiektas ribas", - informuoja Ukrainos Generalinis štabas.

Vokietija suteiks Ukrainai naują 400 mln. eurų vertės pagalbos paketą. Apie tai interviu laikraščiui "Bild" sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius.

Paklaustas, kodėl į paketą nebus įtrauktos "Taurus" sparnuotosios raketos, Pistorius sakė, kad federalinė vyriausybė privalo labai kruopščiai pasverti kiekvieną ginklų siuntą.

"Yra daug politinių, teisinių, karinių ir techninių aspektų, kuriuos reikia išsiaiškinti. Tai nėra lengva. Vokietijos vyriausybė dar nenusprendė, ar siųsti "Taurus" sparnuotąsias raketas", - sakė jis.

Trumpai

Vakar buvo atleisti šeši Ukrainos gynybos ministro pavaduotojai. Tarp atleistų gynybos ministrų pavaduotojų buvo Hanna Maliar, Vitalijus Deyneha ir Denisas Šarapovas, taip pat Gynybos ministerijos valstybės sekretorius Konstantinas Vaščenka, teigiama Ministrų kabineto nuolatinio atstovo Taraso Melničuko "Telegram" paskyroje.

T. Melničiukas nepateikė jokio paaiškinimo dėl atleidimų, tačiau vyriausybė tiria kaltinimus korupcija kariuomenėje, susijusią su įrangos pirkimu.

Po savaitgalį Maltoje vykusių derybų su JAV prezidento Joe Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Kinijos vyriausiasis diplomatas pirmadienį pradėjo kelias dienas truksiančias saugumo konsultacijas su Rusijos pareigūnais.

Užsienio reikalų ministras Wang Yi, kuris kartu užima ir aukščiausią valdančiosios Komunistų partijos užsienio politikos postą, iki ketvirtadienio lankysis Rusijoje ir dalyvaus strateginėse saugumo konsultacijose, sakoma trumpame Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pokalbius su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Wangas pradėjo sveikindamas abiejų šalių "strateginį bendradarbiavimą" ir jų bendrą įsipareigojimą kurti "daugiapolį pasaulį" ir "teisingesnę pasaulio tvarką", t. y. terminus, kuriais Maskva ir Pekinas apibūdina savo pastangas atsverti tariamą JAV dominavimą pasaulio reikaluose.

Atidžiai stebime šiuos komunistų begemotų Kinijoje ir bolševikų išperų Rusijoje viražus. Kinija bando laviruoti tarp Vakarų ir Rytų, viena ranka stumdama Rusiją į kuo gilesnę krizę ir siekdama visiškai užvaldyti jos resursus Sibire, kita ranka ruošiasi Taivano okupacijai. Vakarų, JT ir JT ST veiksmai, o ne kalbos, gali turėti įtakos stabdant Kinijos drakono veiksmus.

Rusija pirmadienį Ukrainos bylą, kurioje teigiama, kad Maskva piktnaudžiavo Genocido konvencija siekdama pateisinti praėjusių metų invaziją, pavadino "piktnaudžiavimu procesu", o Maskvos advokatai siekė, kad Jungtinių Tautų aukščiausiojo teismo teisėjai ją atmestų.

Kai keli teisininkai išdėstė Maskvos prieštaravimus dėl bylos, Rusijos teisininkų grupės Tarptautiniame Teisingumo Teisme vadovas Genadijus Kuzminas 16 teisėjų kolegijai sakė, kad Ukrainos byla, kuria siekiama sustabdyti invaziją, "yra, beviltiškai ydinga ir prieštarauja ilgametei šio teismo praktikai".

Jis sakė, kad Ukrainos pateiktas ieškinys yra "akivaizdus tinkamo teisingumo vykdymo nepaisymas ir piktnaudžiavimas procesu".

Įdomu, ar dar kam nors yra įdomu, ką vapalioja teroristai ir karo nusikaltėliai? Ir ar jie neturėtų būtų su antrankiais, kai dalyvauja teismo posėdžiuose?

Italijos vyriausybė pirmadienį patvirtino naujas kovos su migracija priemones po to, kai pietinę Lampedūzos salą vėl užplūdo iš Tuniso atvykusiųjų banga, o migracijos klausimas vėl atsidūrė Europos dėmesio centre, nes pradėta kalbėti apie jūrų blokadą.

Ministrų kabineto patvirtintose priemonėse daugiausia dėmesio skiriama migrantams, kurie neatitinka prieglobsčio suteikimo reikalavimų ir kuriuos numatoma grąžinti į jų kilmės šalis. Vyriausybė pratęsė tokių asmenų sulaikymo laiką iki ES nustatyto maksimalaus 18 mėnesių termino. Ji taip pat planuoja padidinti sulaikymo centrų, kuriuose jie bus laikomi, skaičių, nes jų pajėgumų visada nepakako, o daugelis planuojamų grąžinti į tėvynę migrantų sugebėjo nukeliauti toliau į šiaurę.

Atrodo, kad Italija taikys tokią pačią apgręžimo politiką, kurią taiko ir Lietuva. Nemalonūs, bet būtini žingsniai, jei iš tiesų rūpiniesi savo saugumu.

Lietuvoje

Atsiverčiame didžiausių kaimukio naujienų portalų puslapius, akimis permetame antraštes ir vėl uždarome.

Jos skelbia apie (ir vėl) pergales, apie (ir vėl) kažkokias pralaužtas linijas, apie (ir vėl) kažkokių ekspertų varinėjamas pritarimo kalbeles, paremtas dotacijomis ir užsakymais iš ministerijų ir departamentų.

Jos išnaudoja žmogaus baimes, kai (ir vėl) pranešama apie kažkieno (jei nežinomas, tai padarykime žinomu) mirtį, ligas, stebuklingą pasveikimą.

Apie kremus, naują dietą, ką pasakė princas, ko nepadarė princesė. Apie naują suknelę, naują dizainą, naują (... – įrašykite čia, ką norite).

Seną partiją, naujus reitingus, (ir vėl) kylančius mokesčius (ar buvo taip, kad jie mažėtų?)

Kraują, didesnes (mažesnes) krūtis, ir kaip kažkam (ir vėl) nepasisekė.

Taip ir „gyvename“: gulime svetimose lovose, sprendžiame svetimas atlygio problemas, piktinamės svetimais poelgiais, džiaugiamės svetimais pasiekimais.

Informacinės apgaulės karalystėje yra tik vienas vienintelis nukentėjęs – tas, kurį sužvejojo antraštės, neturinčios nieko bendra su realiu pasauliu, su tikru gyvenimu.

Todėl ir sakome: gal bus sunku ir daugeliui gal net neįmanoma, bet visgi: pamėginkit sustoti. Pamėginkit pradėti gyventi.

Savo gyvenimą. Tikrą. Be jokių jums sukurtų antraščių.

Nuotraukoje: Zelenskis Niujorke lanko sužeistus karius (šaltinis APnews).

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt



47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page