top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

LIŪDNA DRISKIŲ ŠVENTĖ BE PARADŲ (2023 05 09)

Geopolitinė padėtis

Rusijos vyriausybė imasi visų įmanomų priemonių, kad užtikrintų saugumą šiandien vykstančio taip vadinamos Pergalės dienos parado metu, pareiškė Kremliaus kilimėlis spaudai Dmitrijus Peskovas. "Imamasi visų būtinų priemonių saugumui užtikrinti, ypač kai eisenoje dalyvaus užsienio svečiai, mūsų valstybės vadovas. Tam tikslui daroma viskas, ko reikalauja įstatymai", - sakė Putino burna.

Svečiai – eiliniai įtariamieji iš Kirgizijos, Armėnijos ir kitų -istanų. O štai driskių paradus kitus vodkos-telniaškų-dedyvojevali renginius atšaukė net 21 Rusijos miestas. Priežastis mykiama ir piešiama labai miglotai. Esą bijoma, jog renginiai taps „proukrainietiškų diversantų taikiniu“.

Kliedesiai. Maskvai visiškai negaila savo piliečių, kurie Ukrainoje kasdien tampa mėsos faršu. Žuvusių okupantų skaičius jau tuoj peržengs 200 000. Tikroji priežastis – Rusijos miestuose paradams trūksta žmogiškųjų ir techninių išteklių. Paprasčiausiai, nėra karinės technikos ir uniformuotų vyrų. Kaip sakoma, „vsie ušli na front“ (visi išėjo į frontą).

Tuo tarpu Padniestrės atsilupėliai prašo Maskvos į regioną atsiųsti daugiau teroristų – taikdarių, esą dėl padidėjusio pavojaus jų saugumui. Maskvos sukurtos Padniestrės "atstovybės" Rusijoje vadovas Leonidas Manakovas pareiškė, kad dabar Padniestrėje dislokuota tik apie 450 "taikdarių", o turėtų būti bent 3 100.

Kremlius, baimindamasis prarasti įtaką Moldovoje, visais įmanomais būdais mėgina destabilizuoti padėtį šalyje. Tačiau tokie ėjimai panašūs į šalia didelio karavano bėgančio šunyčio lojimą.

Berlynas uždraudė per Antrojo pasaulinio karo metinių minėjimą prie trijų sovietinių memorialų iškelti Rusijos vėliavas ir simboliką. Bravo. Šiuo pavyzdžiu galėtų pasekti ir kitos Europos šalys, kuriose vis dar šlaistosi būriai koloradinio gaivalo.

Reikšmingi postūmiai

Gegužės 9-osios dienos proga Rusija surengė dvi sparnuotųjų atakų bangas. Buvo paleistos 25 raketos, 23 iš jų buvo numuštos. Penkiolika raketų skriejo į Kyjivą. Visos numuštos, aukų nėra.

Rusams vis sunkiau sekasi, tiksliau, visai nebesiseka, pralaužti Ukrainos oro gynybos sistemos. Kremlius kas dieną rengdamas raketų atakas siekia bent kuriam laikui sustabdyti planuojamą Ukrainos kontrpuolimą.

Nežiūrint pastangų, ginkluotų valkatų okupuotose srityse - panika. Prie Kerčės tilto susidarė milžiniškos automobilių spūstys. Tiltas kažkodėl kurį laiką buvo uždarytas. Ukrainos pusė mano, kad rusų okupantai ketina panaudoti pasitraukiančius okupuotų teritorijų gyventojus kaip "gyvąjį skydą".

Greičiausiai, taip ir yra. Barbarai suvokia, kad Ukrainos kariuomenė nesitaikys į civilius gyventojus, nes šią „misiją“ sau prisiskyrė Rusija.

Teroristinė Rusijos valstybė atšaukia ir okupacines administracijas Chersono srityje. Skadovske ir keliose kitose Chersono srities vietovėse jos likviduojamos, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Panašu, jog FSB turi pakankamai informacijos, jog netrukus prasidės Krymo ir pietinių laikinai okupuotų Ukrainos sričių šturmas.

Trumpai

Po to, kai Rusijos naikintuvas vos nesusidūrė su Lenkijos lėktuvu, NATO oro policijos padaliniuose paskelbta padidinta parengtis. "NATO oro policijos būriai buvo įvesti į aukštesnę parengtį reaguojant į pavojingą Rusijos karinio lėktuvo elgesį netoli Lenkijos "Frontex" orlaivio virš Juodosios jūros netoli Rumunijos", - pareiškė NATO atstovas.

Rusija pradėjo priverstinę okupuoto Mariupolio gyventojų mobilizaciją. Mariupolyje pradėjo veikti šauktinių komisijos. Okupantai jau ieško piliečių, kurie nevykdo savo "karinės prievolės". Maskoliai planuoja pašaukti vietos vyrus iki rugpjūčio mėnesio.

Barbarai, išžudę dešimtis tūkstančių vietos gyventojų, nutarė juos toliau naikinti, imant į rekrūtus.

G7 šalys paskelbė karą Putino "šešėliniam laivynui". "Financial Times" praneša, kad G7 šalys rengia priemones, kuriomis siekiama pažaboti sankcijas apeinančią Rusiją. Šalys ketina spręsti manipuliavimo problemą su tanklaivių atsakikliais, kurie jūroje "išsijungia" arba neperduoda duomenų apie paskirties uostus. Kas trečias barelis, arba daugiau kaip 1 mln. barelių per dieną, tokiu režimu eksportuojamas iš Rusijos jūrų uostų. Rusijos naftai gabenti naudojama apie 600 tanklaivių (10 proc. pasaulinės rinkos). Vidutinis naftos „eksportas“ iš Rusijos per pastarąsias keturias savaites pasiekė 3,5 mln. barelių per dieną.

Gyvename didžiausio visų laikų kriminalinio trilerio laikais. Visi esame matę filmų apie mafiją, kontrabandininkus, nusikaltėlių kartelius, su kuriais finale susidoroja vietinė policija, o šiuo metu pasaulis sprendžia ir niekaip neišsprendžia teroristo kontrabandininko numeris vienas – Rusijos klausimo. O spręsti reiktų taip pat, kaip koviniuose filmuose.

Be ekonominių padarinių, Putino "šešėlinis laivynas" gali sukelti baisią ekologinę katastrofą. Didėjant "šešėliniam laivynui" didėja ir technogeninės katastrofos rizika.

Putino Rusija – blogiau nei virusas.

Lietuvoje

Mokesčiai nebus didinami silpniausiems ir pažeidžiamiausiems.

Ačiū Dievui, valdžia išgirdo mūsų aštrią kritiką dėl mokesčių reformos, akcizų ir kitų, finansinę naštą didinančių ėjimų. O galbūt išgirdo žmones, gal suveikė racionalus mąstymas. Juk didinant mokesčius, finansinė našta gula ne ant turtingiausių, o ant paprastų piliečių pečių. Tačiau bėda ta, kad ministrų kabinetuose sėdi ir verkia ne paprasti žmonės, o politikams iki kaulų smegenų žinomi „įtakingi veikėjai“.

Tačiau politinės padangės sandarą rinkimų metu sprendžia ne stambaus verslo atstovai, o paprasti žmonės, kurie prisimena visas skriaudas. Todėl labai sveika ir net būtina susitikti bei kuo dažniau bendrauti ne su partiniu burbulu, o su Lietuvos žmonėmis, kurie gyvena už Vilniaus ribų.

Tai darė ir Dalia Grybauskaitė, ir senas kompartijos funkcionierius, nomenklatūros begemotas Algirdas Mykolas. Gal ir banaliai kai kam atrodydavo tokie vojažai, tačiau tai vienintelis būdas pajausti, kuo kvėpuoja tauta, pamatyti žmonių veidus, pabendrauti.

Politikai tokiu būdu kartais sugeba įžiūrėti žmones, o žmonės pamato, kad politikai – irgi žmonės, nors dažnas primena iškamšas.

Lietuvoje prasidėjo provokacijos prie laisvės kovotojų paminklų. Neabejojame, jog tai organizuota akcija, siekiant sukelti pyktį, norą keršyti, susidoroti su vandalais. Vienok, turime elgtis civilizuotai, neleisti siautėti gaivalui, saugoti savo atminimą šiuolaikinėmis priemonėmis.

Nuotraukoje Rusijos okupacinių pajėgų šarvuočiai pasiekė naują lygį.

Ypatingas ačiū nuolatiniam rėmėjui „DT Artelė“, taip pat Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



51 views0 comments
bottom of page