top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

LUKAŠENKA IEŠKO DARBO (2023 09 16)

Geopolitinė padėtis


Vakar du diktatoriai, kurių rankos iki alkūnių mirksta kraujyje, susitiko Juodosios jūros kurorte Sočyje. Rusijos fiureris Putinas neva skubėjo informuoti apsišaukėlį Baltarusijos prezidentą A. Lukašenką apie diskusijas su Šė Korėjos vaduku,“taip pat paliesti opiausią klausimą - padėtį Ukrainoje". Bulvių kolūkio pirmininkas pozavo Kremliaus fotografams ir sakė, kad "galėtume pagalvoti apie trišalį bendradarbiavimą", ir pridūrė, kad "mano, kad ir Baltarusijai būtų galima rasti šiek tiek darbo".


Tiesiog nuostabu. Trys atsilikusios, izoliuotos, režimų valdomos valstybės, labiau panašios į konclagerius, ieško ką dar galėtų sugriauti, nužudyti, sudeginti pasaulyje.


Kol du karo nusikaltėliai kalbėjosi prie jūros pietuose, Šė Korėjos kalėjimo prižiūrėtojas Kimas tęsė savo kelionę po Rusiją ir apsilankė lėktuvų gamykloje Komsomolske prie Amūro, kur apžiūrėjo naujausius Rusijos naikintuvus. Šiandien jis turėtų atvykti į Rusijos Vladivostoko uostą, kur tyrinės Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno karines geldas ir – koks siurprizas – apsilankys universitete.

Kimas toliau demonstruoja, kad jam labai įdomi Rusijos karinė technika, kurios dar nesunaikino ukrainiečiai fronte, o Putinas toliau šaiposi iš JT sankcijų sakydamas, kad "mes niekada nieko nepažeidžiame ir šiuo atveju neketiname nieko pažeisti", turėdamas galvoje JT draudimą Šė Korėjai tiekti ginklus.


Tuo tarpu ES vakar nepratęsė draudimo importuoti žemės ūkio produkciją iš Ukrainos pastarajai pažadėjus imtis priemonių eksporto į kaimynines šalis kontrolei sugriežtinti. ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis pareiškė, kad ES šalys turėtų susilaikyti nuo vienašališkų priemonių prieš Ukrainos grūdų importą, tačiau Lenkija, Slovakija ir Vengrija nedelsdamos į tai sureagavo ir pačios įvedė apribojimus Ukrainos grūdų importui. Jos ir toliau leis tranzitu gabenti ukrainietišką produkciją.


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis palankiai įvertino ES sprendimą toliau nepratęsti Kyjivo grūdų eksporto draudimo, tačiau sakė, kad jo vyriausybė reaguos "civilizuotai", jei ES valstybės narės pažeis ES taisykles.

Keistas šis XXI amžiaus karas. Truputį kariaujama, truputį prekiaujama, truputį deramasi, truputį pykstamasi, truputį šypsomasi. Galėtų būti visai neblogas holivudinis filmas, jei ne tie žūstantys vaikai Ukrainoje.


Reikšmingi postūmiai


Driskiai nesėkmingai bandė pralaužti gynybą Bachmuto ir Marijinkos kryptimis, o per pastarąją parą įvyko 24 kariniai susirėmimai. Ukrainos gynybos pajėgos tęsia gynybines operacijas Ukrainos rytuose ir pietuose, puolamąją operaciją Melitopolio kryptimi ir puolamuosius veiksmus Bachmuto kryptimi.

Okupantai sudavė 59 smūgius iš oro ir 36 kartus apšaudė iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių , paleido 17 "Shahed-136/131" tipo bepiločių orlaivių, kuriuos visus sunaikino Ukrainos priešlėktuvinė gynyba.


Ukrainos eksperimentinis jūrinis dronas "Morskyi Maliuk" sėkmingai atakavo driskių raketinį laivą "Samum" prie įplaukos į Sevastopolio įlanką. Kaip praneša šaltiniai, dronas pataikė į Rusijos laivo užpakalinį dešinįjį šoną, padarydamas didelę žalą. Po smūgio, okupantams teko jį buksiruoti į uostą. Įdomu tai, kad šis jūrinis dronas veikia būtent audros metu, nes didelės bangos paslepia jį nuo radarų. Šios konkrečios operacijos metu bangų aukštis siekė 1,5-2 metrus.


Nuoširdžiai sveikiname ukrainiečius ir linkime kitą kartą nuskandinti okupantų geldą, kad nereikėtų jos niekur tempti.


Trumpai


Kinijos valdžios institucijos pradėjo tyrimą dėl gynybos ministro Li Shangfu, kuris daugiau kaip dvi savaites buvo dingęs iš viešumos. Taip pat korupcija įtariami aštuoni Kinijos kariuomenės pirkimų padalinio, kuriam Li vadovavo 2017-2022 m., aukšto rango pareigūnai.


Korupcija, komunistų partija ir Kinija. Trys „K“.


Suomija penktadienį prisijungė prie trijų Baltijos šalių ir uždraudė į savo teritoriją įvažiuoti transporto priemonėms su rusiškais valstybiniais numeriais - šis bendras žingsnis atitinka naujausią Europos Sąjungos sankcijų Maskvai dėl karo Ukrainoje išaiškinimą.


Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen sakė, kad draudimas įsigalioja nuo penktadienio vidurnakčio.


Sveikiname.


Rusijos generolas S. Surovikinas, apie kurį savo spėliojimus, o tiksliau, sapaliones, yra pateikę ne vienas ir ne du karo ekspertai, kaip Rusijos Gynybos ministerijos delegacijos narys atvyko į Alžyrą. Vizito metu užfiksuotoje nuotraukoje Surovikinas vilki chaki spalvos kostiumą be karinių ženklų. Alžyras yra vienas pagrindinių Rusijos ginklų pirkėjų.


Penktadienį dešimtys tūkstančių klimato aktyvistų nuo Europos iki Afrikos ir Pietryčių Azijos pradėjo protestus, ragindami nutraukti planetą šildančio iškastinio kuro deginimą. Visame pasaulyje smarkiai prastėjant oro kokybei ir augant nepakeliamai kaitrai, protestus vykstančius dešimtyse šalių ir šimtuose miestų planuojama tęsti iki savaitgalio.


Austrijos sostinėje Vienoje žygiavo keli tūkstančiai žmonių, kurie laikė plakatus, reikalaudami didesnių mokesčių už išmetamą anglies dioksido kiekį ir atsisakyti mėsos, naftos ir dujų vartojimo bei priimti įstatymus klimatui gelbėti.


Lietuvoje


Kaista ne tik klimatas. Dėl mokytojų streiko ietis kryžiuojantys politikai perkaista prie kompiuterių klaviatūrų.


Valdančiosios partijos atstovai vienas kitą uja nebesirinkdami nei žodžių, nei prasmių.


“Broileriniai komuniagos”, t.y. mokytojai, kaltinami turintys problemų su teksto suvokimu.


Rinkiminei kovai dėl lesalo prasidėjus, vis dažniau matysime apsimėtymų informaciniais kiaušiniais feisbuke ir iš TV ekranų.


Daugeliui tokio politinio šou stebėtojų šypsantis, mūsų neima juokas. Mes labai gerai žinome, kaip lengvai tokie pasisvaidymai informacinėje erdvėje baigiasi langų daužymu akmenimis prie valdžios institucijų.


Nuotraukoje: klimato aktyvistai Madride (šaltinis AP).


Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti


Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt




34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page