top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

MASKVA - PASAULINIO TERORIZMO SOSTINĖ (2024 01 14)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Pranešama apie naujus JAV ir JK smūgius į husių taikinius Jemene. Nors baiminamasi, kad tai gali dar labiau eskaluoti konfliktą Artimuosiuose Rytuose, tačiau panašu, jog sąjungininkai kito pasirinkimo neturi.
 
Kaip ir kodėl teroristiniai husių išpuoliai prieš komercinę laivybą bei JAV kariškius įtakoja padėtį visame pasaulyje ir Lietuvoje?
 
Teroristiniai husių išpuoliai įtakoja Raudonąja jūra vykdomą prekybą nafta ir kitais produktais, kas sudaro apie 10 % pasaulio apyvartos. Destabilizacija šiame regione kaip mat įtakoja naftos kainas, o jos - šalių ekonomikas. JAV oro antskrydžiai Jemene penktadienį sukrėtė energijos rinkas ir pakėlė naftos kainas 4,5 % - iki 75,25 JAV dolerio už barelį. Tačiau išeities nėra - naftos kaina dar labiau kyla, kuomet bendrovės tokios, kaip “British Petrolium”, paskelbia stabdančios laivybą del husių antpuolių.
 
Kas stovi už visos šios terorizmo irštvos ir kursto karo ugnį? Taip - tai Iranas ir Rusija. Ir tai nėra primityvus Maskvos siekis destabilizuoti padėtį regione, tiesiog siekiant kenkti Vakarams. Tai Kremliaus mėginimai įjungti visus turimus įtakos svertus (ryčagi davlenija) įtakojant pasaulines naftos ir dujų kainas.
 
Rusija puikiai supranta, kad pasaulį valdo tas, kieno rankose resursai, o šiuo atveju - naftos srautų judėjimai Raudonąja jūra ir Hormūzo sąsiauriu, kur kasdien išplukdoma beveik trečdalis viso pasaulio naftos. Putinas puikiai žino ir tai, jog dėl dirbtinio naftos kainų dempingo žlugo Sovietų Sąjunga. Būtent todėl Kremlius suleido nagus į Arabijos pusiasalį dar iki karo su Ukraina, pradėjo karinę kampaniją Sirijoje, užmezgė draugiškus santykius su Saudo Arabija, o su husių judėjimu bendradarbiauja net keliolika net metų. Ir net jei kai kam atrodo, jog Maskva nėra kariniu požiūriu įsitraukusi į Jemeno konfliktą, tai nereiškia, kad Rusija jame nedalyvauja.
 
2015 m., kuomet husių grupuotė užėmė Jemeno sostinę, JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir kelios kitos šalys atšaukė savo ambasadas iš Sanos, tačiau Rusija išlaikė savo ambasadą šioje šalyje iki 2017 m. gruodžio mėn. Rusija buvo vienintelė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė, susilaikiusi balsuojant dėl ginklų embargo husių judėjimui.
 
Maskva taip pat nepritarė Donaldo Trumpo administracijos siūlymui husių grupuotę paskelbti teroristine organizacija. Beveik dešimtmetį Kremlius stengiasi dalyvauti ir kituose vietiniuose konfliktuose bei juos įtakoti. Maskva ne kartą siuntė "Wagner" smogikus remti kovotojų Libijos rytuose. Tai akivaizdus įrodymas, jog Kremlius tiesiogiai dalyvauja destabilizuodamas padėtį Artimuosiuose Rytuose 
 
Vakarai, kovodami su įvairiomis teroristinėmis grupuotėmis, pagaliau turi suprasti, kad už jų nugaros stovi Iranas ir Rusija. Maskvos teroristinio žaidimo tikslas paprastas: pasaulinę naftos prekybą destabilizuojantys kariniai konfliktai, kainų šuoliai, kuriais Kremlius siekia uždirbti naujus milijardus ir tęsti Ukrainos miestų griovimą.
 
JAV, JK, ES šalys pavargs smūgiuodamos vis naujiems ir naujiems teroristų židiniams. Pats tiksliausias, greičiausias ir teisingiausias ėjimas būtų smogti tiesiai į pasaulinio terorizmo lizdą - Kremlių. Tą mes kartojame jau daugiau nei du metus. Nes kad ir kaip Vakarai besistengs lokalizuoti konfliktus, Maskva juos įžiebs vis iš naujo. Tad vėl kartojame - nesunaikinę imperialistinės Rusijos nusikaltėlių chuntos, tiesiogiai neįsitraukę į karą Ukrainoje, Vakarai kęs vis didesnes Rusijos teroristinių išpuolių pasekmes. Vakarų smūgis Kremliui - neišvengiamas.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Rusija vėl pradėjo aktyvų puolimą Ukrainos pietuose. Atakoms pasitelkiami ne tik "Storm-Z" daliniai, bet ir jūrų pėstininkai su desantininkais.
 
Kurį laiką fronto linijoje buvo jaučiamas sąlyginis sąstingis, tačiau driskių orda sulaukė atvykstant papildomų dalinių, todėl vėl mėgina rėplioti, dergti ir kruvinti svetimą žemę.
 
Pastarąją parą fronto linijoje tarp okupantų ir Ukrainos gynybos pajėgų įvyko 61 susirėmimas. Driskiai aktyviai ėmė veržtis Limano, Charkovo ir Avdijivkos kryptimis. Bachmuto kryptimi okupantai surengė puolimus ties Kleščyjivka ir Andrejevka, tačiau buvo nublokšti atgal.
 
Teroristinė Rusija Ukrainoje įvykdė 626 atakas, kurių metu panaudojo šaudmenis su nuodingomis cheminėmis medžiagomis. 51 ataka buvo įvykdyta šiemet. Dažniausiai tai būna granatos, metamos iš bepiločių orlaivių. Naudojami ir savadarbiai sprogstamieji įtaisai su dirginančiomis, nuodingomis medžiagomis. Vykdomas artilerijos apšaudymas sviediniais su chemiškai pavojingomis medžiagomis.
 
↞ Trumpai ↠
 
Vakar valdančiosios Taivano Demokratinės pažangos partijos atstovas Lai Ching-te pasiekė istorinę - trečią iš eilės pergalę prezidento rinkimuose. Taivano rinkėjai nepabūgo Kinijos grasinimų, kad toks balsavimas padidins konflikto riziką.
 
Lai Ching-te, surinkęs 40 % visų balsų, šeštadienio vakarą paskelbė pergalę, o abu jo varžovai iš opozicijos pripažino pralaimėjimą. Kinija iškart po balsavimo pareiškė, jog "Taivanas yra Kinijos dalis".
 
Lenkija pripažino, kad ankstesnė vyriausybė rinkimų laikotarpiu grojo "antiukrainietiškomis natomis". Naujasis premjeras Donaldas Tuskas pažadėjo, kad nebedvejos priimdamas pozityvius sprendimus dėl karo Ukrainoje ir pažadėjo, jog panašių spekuliacijų nebebus.
 
D. Tuskas pripažįsta, jog kariaudama su Rusija Ukraina leidžia Lenkijai jaustis santykinai saugiai. Todėl lenkų premjeras jau dabar ima spausti partnerius Europoje, kad pastarieji daugiau pinigų skirtų ginkluotei ir gynybai, atsižvelgiant į tai, kad Rusija sėkmingai perorientavo savo ekonomiką į "karinius bėgius”.
 
Rusijos valdžia nutraukė kai kurių kalėjimų šildymą, kad priverstų kalinius vykti į karą Ukrainoje. Apie tai leidiniui "Bild" pranešė projekto “Sėdinti Rusija" įkūrėja Olga Romanova. Pasak jos, daugelyje kolonijų atjungiamas šildymas, o daugelyje Rusijos regionų temperatūra nukrito iki -35 °C. Skelbiama, jog Putinas, pasinaudodamas šaltu oru, siekia papildyti savo nusilpusias driskių pajėgas Ukrainoje.
 
Eurostato skelbimu, ES šalys šiuo metu yra priėmė 4,27 mln. pabėgėlių iš Ukrainos. Daugiausia ukrainiečių prieglobstį suteikė Vokietija - 1 235 960 žmonių, Lenkija - 955 110, Lietuva -  74 450.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Rinkiminių abrozdėlių ir transparantų vešėjimo metas. Ištisos armijos politikų, nusiselfinusių su Ukrainos prezidentu, skelbia fotografijas, kad atrodytų taip, tarsi Zelenskis susitiko būtent su juo. Prakutę dūminių pirkių vargetų vaikai, įsispraudę į eilutes, apsikarstę Brežnevo laikų madas primenančiomis regalijomis bei gromatomis, trimituoja apie savo nuopelnus ir žygdarbius šaliai.
 
Kaip kokie dėmesio pristigę darželinukai, savo auklėtojoms mojuojantys naujais žaislais ir viens per kitą šaukiantys: “Pažiūrėkit! O mano! O aš! O man!”
 
Tokie politikai, dažniausiai, kaip akli kačiukai, mėgaujasi pataikūnų minios ovacijomis ir nenuoširdžiu pritarinėjimu. Ir kaip maži vaikai įsiunta, kai yra kritikuojami. Eiliniai žmonės tokiam politikieriui atrodo neišmanėliai, nevykėliai, nors, paradoksas, jog būtent pastarųjų dėka sunešami pinigai to paties politiko išlaikymui.
 
Stebint iš šalies, mums kartais atrodo, kad pralaimėjimo panika politikus visiškai išmuša iš vėžių ir jie laikinai „išprotėja“. Kuo arčiau rinkimai, tuo jie labiau verčiasi per galvą, kad būtų pastebėti, kaip apsinuoginusios žvaigždutės ar įvairius kvailius ir nevykėlius „suvarinėjantys“ “nuomonės formuotojai”. Taip, politika šia prasme - panašus reitingų ir “šaibų” rinkimo turgus.
 
Skirtumas tas, kad artistai gerbia savo žiūrovą - važiuoja pas jį, jam koncertuoja, jam žemai nusilenkia. Tuo tarpu politikai vis mažiau rodo pagarbos jį išlaikančiam piliečiui ir verslininkui. Labai dažnai visiškai atvirai iš žmonių tiesiog tyčiojamasi, mokesčių ir kitas įstatymų direktyvas nuleidžiant “debilams” iš viršaus, be jokių diskusijų. Nes, mat nėr ko ten diskutuot, su visokiais žiopliais ir nesusipratėliais. Apie debetą, kreditą, mikro ir makro ekonomikas viską raukia tik ponai valdiškuose kabinetuose, o ne „plūgai“ versle ar žemės ūkyje.
 
Tačiau žmogui, rinkėjui reikia ne “debito”. Reikia dėmesio, šilumos, atjautos. Tereikia pasakyti “ačiū”, paklausti “kaip gyvenate” ir “ko jums trūksta”, ir žmonės su ašaromis akyse išdėsto visas savo bėdas, baimes ir lūkesčius.
 
Valdžia Lietuvoje kol kas suvokiama, kaip viršenybės, galios, puikybės ir tuštybės demonstravimo svertas. O turėtų būti pagarbos, pagalbos, dėmesio, bendravimo ir tarnavimo žmogui įrankis.
 
↡ Nuotraukoje: „Azovo“ pozicijos prie Kreminos.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications
 


81 views0 comments
bottom of page