top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

MIRAŽAS UKRAINOS DANGUJE: SAKALAI IR GRIFONAI (2024 04 23)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį per pokalbį telefonu padėkojo JAV prezidentui Džo Baidenui už paramą ir lyderystę. Vėliau savo naktiniame vaizdo pranešime Zelenskis sakė, kad teisės akte, kurį dar turi patvirtinti JAV Senatas ir pasirašyti Baidenas, paaiškinta, kad Ukraina gaus ilgojo nuotolio ATACMS (kariuomenės taktinės raketų sistemos), kurių ji seniai siekė.

 

"Susitarime dėl ATACMS Ukrainai yra numatytos visos detalės", - sakė jis. "Ačiū, pone Prezidente, ačiū Kongresui, ačiū Amerikai".

 

Primename, kad rusų siaubas ATACMS yra tolimojo nuotolio valdomos raketos. Baltieji rūmai dar pernai spalį patvirtino, kad suteikė Kijevui ATACMS tipo raketas, galinčias pataikyti į taikinius, esančius iki 165 km atstumu, tačiau konkrečių skaičių neįvardino. Mūsų žiniomis, buvo suteikta iki kelių dešimčių šių raketų, kurioms driskiai neturi priešnuodžių.

 

V. Zelenskis sakė, kad su D. Baidenu taip pat kalbėjo apie "Rusijos oro terorą, vykdomą tūkstančiais raketų, bepiločių lėktuvų ir bombų", ir atkreipė dėmesį į smūgį televizijos bokštui antrame pagal dydį Ukrainos mieste Charkove, kuris įvyko kelios minutės prieš jų pokalbį. Televizijos bokštas nuo smūgio lūžo per pusę.

 

Manome, kad su šiuo JAV paramos paketu Vakarų valstybių sprendėjų galvose įvyko labai svarbus lūžis. Be jokios abejonės, parama pinigais, už kuriuos galima pirkti amuniciją ir ginkluotę bei skubos tvarka tiekti jas besiginančiai Ukrainai į frontą yra labai svarbu. Tačiau dar svarbiau, kad pagaliau nebekalbama apie pačių prisipieštas raudonas linijas, o ukrainiečius pasiekia tai, ko jiems labiausiai reikia – toliašaudė artilerija, oro gynybos sistemos, vakarietiški naikintuvai.


Na ir galiausiai, visišką pasikeitimą rodo tai, kad itin svarbi ir moderni ginkluotė pasiekia Ukrainos karius, prieš tai viešai apie tai detaliai nediskutuojant ir nesibaiminant Kremliaus grasinimų. Keletui F-16 jau ginant Ukrainos dangų, kitos šalys taip pat drąsiau imasi perduoti orlaivius, kurie būtini ne tik sulaikant driskių ordas ant žemes, bet taip pat ir numušant rusų raketas ir likviduojant strateginius gelžgalius ore.


Esame tikri, kad taip vadinamų rusų karių pranešimai apie stebimus grifonus, nešančius ant jų ugnies lietų, yra visai ne miražas. Nors... tiesa gali būti ta, kad šalia jų netrukus pasirodys ir patys miražai.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Rusija intensyvina antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkovo puolimą. Baiminamasi, kad Maskva gali ruoštis visapusiškam istorinio regiono šiaurės rytuose puolimui. Dėl iš dalies sugriauto TV bokšto regione sutriko televizijos signalas. Pats miestas jau kelias savaites bombarduojamas iš oro, o Kremlius triūbija, kad Charkovas gali būti potenciali vieta, kur būtų galima sukurti "demilitarizuotą" zoną palei fronto liniją.

 

Tačiau Ukrainos karinės žvalgybos agentūros GUR vadas generolas leitenantas Kyrylas Budanovas nevertina padėties esant "katastrofiška". "Artimiausiu metu susidursime su gana sudėtinga situacija", - pirmadienį paskelbtame interviu BBC sakė jis, bet pridūrė, kad "Armagedonas neįvyks, kaip daugelis žmonių ima kalbėti".

 

O kad tas tikrai neįvyktų, Ukrainai būtina atstatyti svarbiausią prarastą resursą – karius ant žemės. Ukrainos pastangoms surinkti pakankamai vyrų gynybai nuo Rusijos, vis labiau trukdo augantis visuomenės skepticizmas. Jam įveikti, ukrainiečių mobilizaciniai centrai ir pareigūnai pradėjo „švelnaus“ šaukimo kampaniją. Jos esmė – karo laikų naujovė – pasirinkimo galimybė. Kandidatai gali pasirinkti konkretų padalinį ir jų įgūdžius atitinkančias pareigas, taip pat, pavyzdžiui, kiek laiko jie tarnaus. Miestų gatvėse iškabinti Ukrainos karių stendai ragina piliečius prisijungti ir ginti savo tėvynę, o patogumo dėlei siūlo QR kodus. Internete 93-ioji mechanizuotoji brigada savo tautiečius tikina, kad "Kiekvienas gali tai padaryti!" Blizgančiame vaizdo įraše rodomi civiliai gyventojai, pavyzdžiui, virėjas ir traktorininkas, pereinantys į analogiškus kariuomenės vaidmenis - mūšio lauko virėjo ir tanko vairuotojo.

 

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Natalija Kalmykova sako, kad kariuomenės planuotojai pripažįsta, jog demokratinėje šalyje galimybė žmonėms rinktis gali būti labai svarbi siekiant pritraukti juos į kariuomenę. "Žmonės, kurie dabar ateina ginti mūsų šalies, nėra tie, kurie pasirinko kariuomenę kaip savo karjerą: tai civiliai", - sakė ji duodama interviu Kijeve. "O civiliai yra įpratę, kad gali rinktis".

 

Mums regisi, kad visa tai yra labai, labai gražu, labai modernu ir reikalinga, bet visgi ne tada, kai sprendžiamas šalies išlikimo klausimas. Begalinis noras perkelti socialinio marketingo viliones sūrelių vartojimui didinti į mirties, skausmo ir kraujo pilnus apkasus bei vaizduoti karą, kaip romantinį nuotykį psichologiškai yra labiau žalojantis ir dar labiau pakertantis patriotizmu paremtus apsisprendimus, nei kiek pagražinta, bet tėvynes meile alsuojanti tiesa.

 

Labai gaila, kad ir mūsuose kai kurie politikai ir sprendimų priėmėjai siūlo šokti jaunuoliams viliotinius, taip iš esmės perkant jų patriotizmą ir supratimą, kad ginti savo šalį yra jų pareiga. Deja deja, pilietiškumas, sąmoningumas, meilė savo tautai, istorijai nėra perkama ir parduodama Vilniaus Sodų gatvėje.

 

↞ Veiksmai ant žemės ↠

 

Pirmadienį Rusija „pranešė“, kad jos ginkluoti valkatos užėmė Novomichailivką Rytų Ukrainoje ir "ir pagerino taktinę padėtį palei fronto liniją". Tačiau Ukrainos 79-osios šturmo brigados vadas Jevhenas Šmataliukas paneigė šią dezinformaciją sakydamas, kad jo kariai užima 15-20 proc. kaimo, o likusią jo dalį "ugnimi kontroliuoja Ukraina".

 

Švedija pranešė, kad yra pasirengusi prisijungti prie Vokietijos iniciatyvos stiprinti Ukrainos dangaus apsaugą. Šiuo metu šalis svarsto galimybę finansuoti oro gynybos sistemų įsigijimą ir perduoti papildomų RBS 70 sistemų, nes „tai galėtų šiek tiek sumažinti spaudimą "Patriots" sistemoms“, sakė Švedijos gynybos ministras.

 

Šaltiniai informuoja, kad iki 25 tūkst. driskių orda šturmuoja Časiv Jarą ir jo apylinkes Donecko srityje. Padėtis mieste šiuo metu labai sudėtinga, tačiau kontroliuojama. Okupantai kartais įžengia į gynybos pajėgų pozicijas, bet ilgiau jose neįsitvirtina.

 

Tikimės, kad ATACMS ir toliašaudė artilerija bei orlaiviai netrukus pakeis mūšio aplinkybes šiame taške.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Šilta jau? Tai išjungsim jums šildymą. Kad nemokėtumėt už šildymo sistemų palaikymą. Kad, taip sakant, nemokėtumėt už orą.

 

A, jau šalta? Na tai žėkit, tegu namas surenka parašus, kad jį, tąjį šildymą, vėl įjungtume. Nu, kad nemokėtumėt už tą patį orą.

 

(Šekit, jums, lochai, už jūsų norus. Mažytis biurokrato kerštas.)

 

Nes oro prognozės mūsų technologijų amžiuje yra mūs kaimuky nepasiekamas dalykas. Niekas gi nežino, ryt bus plius dvidešimt keturi ar minus du.


Nes sprendimus priima galvos, kuriose švilpauja vėjai. Tada mokame dvigubai - išjungdami ir įjungdami visą šildymo sistemą mieste.

 

Nes centralizuota šildymo sistema – Rusijos (sovietų) okupacijos reliktas. Kad galėtų jus kontroliuoti. Kaip anuomet, taip ir dabar. Ir visi, kurie sako, kad jos negalima perdaryti, turi, ehm, savų mažų interesų.

 

Laisvas žmogus – pavojingas. Biudžetui, nes žiū, gali jo ir nesurinkt. Valdžiai, nes žiū, gali ir nebeperrinkt. Verslui – nes žiū, gali neužkimšti kasų per „jamam“.

 

O reiktų juk tiek nedaug – tik kiekvienam name po atskirą modernų katilą. Nefantazuojant apie kokią nors Belgiją, kurioje kiekviename bute – mažytė, šilumą radiatoriams ir vonioms gaminanti dujinė/elektrinė širdis.

 

↡ Nuotraukoje: ukrainiečių snaiperis „ant palaukimo“.

 

Itin dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, poniai Salvai M., UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai bei visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

Mūsų ištikimiems rėmėjams siūlome galimybę įsigyti ukrainiečio rankomis padarytą apyrankę https://luckydiamonds.lt/produktas/sekmes-apyranke-su-tikru-deimantu/ – visos jūsų lėšos (išskyrus PVM) bus pervestos mūsų agentūrai.

 

Nuoroda įprastai paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications



 


92 views1 comment
bottom of page