top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

NATO ŠALIŲ SUNKIOJI KARINĖ TECHNIKA PARUOŠTA PUOLIMUI (2023 04 28)

Geopolitinė padėtis

NATO sąjungininkės ir šalys partnerės pristatė daugiau kaip 98 proc. kovos mašinų, pažadėtų Ukrainai. "Tai suteiks Ukrainai tvirtas pozicijas toliau atgauti okupuotą teritoriją", - sakė Aljanso galva J. Stoltenbergas žurnalistams Briuselyje.

Kartu su daugiau kaip 1 550 šarvuočių, 230 tankų ir kita įranga, Ukrainos sąjungininkai atsiuntė "didžiulius kiekius amunicijos", taip pat apmokė ir aprūpino daugiau kaip devynias naujas Ukrainos brigadas, kuriose daugiau kaip 30 000 karių. Kai kurios NATO šalys partnerės, pavyzdžiui, Švedija ir Australija, taip pat suteikė šarvuotų transporto priemonių.

J. Stoltenbergas sakė, kad 31 NATO sąjungininkė yra įsipareigojusi sustiprinti Ukrainos kariuomenę ir pridūrė, kad Kremliaus pajėgų užimtų žemių susigrąžinimas suteiktų Kyjivui stipresnę derybinę poziciją, jei įvyktų taikos derybos.

Tuo tarpu Xi, stebėdamas augančią karinę Vakarų šalių techninę galią Ukrainoje, siunčia specialųjį pasiuntinį į Ukrainą. Optimistams prakalbus, kad Pekinas gali pasinaudoti savo šiltais santykiais su Rusijos vladyka Putinu ir pagaliau pradėti siekti taikos, liekame skeptiški. Kinijos komunistai visada rūpinosi tik savo pačių interesų tenkinimu, o ilgalaikė taika, kol kas, deja, neatrodo esanti Kinijos užsienio politikos prioritetu.

Žinoma, Kinija turi rimtų priežasčių norėti, kad būtų sudarytos paliaubos. Rusijos agresija sukrėtė Kinijos ekonomiką, nes pakėlė naftos, kviečių ir kitų žaliavų kainas. Pekinas taip pat suvokia išaugusį branduolinio karo pavojų, ir jei kalbėtume apie kažkokias raudonąsias linijas, būtent branduolinių ginklų panaudojimas yra ta riba, kurios Kinija neleistų peržengti Rusijai.

Be to, paliaubos yra viliojančios savo ateities perspektyvomis. Milijonai kinų darbininkų statybos ir inžinerijos sektoriuose jau dabar dairosi į Ukrainą planuodami atstatymo darbus. Pigiausias pasaulio fabrikas yra nusiteikęs laimėti visus įmanomus Vakarų šalių finansuojamus užsakymus Ukrainai pakelti ant kojų.

Bet iš kitos pusės, Xi visiškai nenori, kad Rusija būtų sutriuškinta, nes tada geopolitinis galios polius aiškiai pasislinktų į Vakarus. Jis siekia, kad Vakarai ir toliau kraujuotų, o Rusija vos vos kapanotųsi gebėdama išlaikyti tik nosį virš srutų bangos.

Tokia Kinų Drakono pozicija gilina kančios, žūčių ir skausmo vandenyną ir neatrodo, kad artimiausiu metu jis pradėtų sekti.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos premjeras Denisas Šmyhalas sakė, kad ketvirtadienį per privačią audienciją Vatikane paprašė popiežiaus Pranciškaus padėti grąžinti į Rusiją prievarta išvežtus ukrainiečių vaikus ir pakvietė pontifiką atvykti į Ukrainą.

"Paprašiau Jo Šventenybės padėti mums grąžinti namo ukrainiečius, ukrainiečių vaikus, kurie yra sulaikyti, areštuoti ir nusikalstamu būdu išvežti į Rusiją,″ sakė D. Šmyhalas.

Vatikano trumpame pareiškime apie audienciją nebuvo aptarti konkretūs pokalbių punktai. Jame pažymėta, kad po susitikimo su Pranciškumi Šmyhalas susitiko su Šventojo Sosto valstybės sekretoriumi ir užsienio reikalų ministru.

Per "nuoširdžias diskusijas, vykusias Valstybės sekretoriate, buvo aptarti įvairūs su karu Ukrainoje susiję klausimai, ypatingą dėmesį skiriant humanitariniams aspektams ir pastangoms atkurti taiką", nurodė Vatikanas.

Atsakydama į tai, ankstų penktadienio rytą teroristinė Rusija paleido daugiau kaip dešimt sparnuotųjų raketų į Kyjivą ir kitas Ukrainos dalis, per kurias žuvo mažiausiai du žmonės, o centrinėje Ukrainoje pataikė į gyvenamąjį namą, pranešė pareigūnai. Pasak Kyjivo miesto administracijos, per ataką prieš miestą Ukrainos oro pajėgos perėmė 11 sparnuotųjų raketų ir du bepiločius orlaivius.

Tiesioginių pranešimų apie sėkmingus smūgius Kyjive negauta, tačiau perimtų raketų ar bepiločių orlaivių fragmentai apgadino elektros linijas ir kelią viename rajone. Apie nukentėjusiuosius nepranešta. Tačiau per kitą ataką rytiniame Dnipro mieste žuvo jauna moteris ir jos 3 metų vaikas.

Dvi sparnuotosios raketos taip pat pataikė į gyvenamąjį namą ir sandėlius Umanėje, maždaug už 215 km į pietus nuo Kyjivo, sakė Čerkasų srities, kurioje yra šis miestas, gubernatorius Ihoris Taburecas. Jis vėliau pridūrė, kad Umanėje žuvo keturi ir buvo sužeista septyniolika žmonių, visi jie paguldyti į ligoninę.

Rusijai vykdant karo nusikaltimus ir žudant civilius ukrainiečius raketomis, Taivano gynybos ministerija pranešė, kad Kinijos kariuomenė netoli Taivano pakėlė 38 naikintuvus ir kitus karo lėktuvus. Nuo ketvirtadienio 6 val. ryto iki penktadienio 6 val. ryto rajone taip pat buvo pastebėti šeši Kinijos karinių jūrų pajėgų laivai.

Devyniolika orlaivių skrido per Taivano sąsiaurio, skiriančio salą nuo žemyninės dalies, vidurio liniją, pranešė ministerija. Ji teigė, kad tarp jų buvo penki SU-30 ir du J-16 orlaiviai. Vienas dronas TB-001 apskrido salą, greičiausiai vykdydamas žvalgybinę užduotį.

Tai didžiausias jėgos demonstravimas per pastarąjį mėnesį. Kinija siunčia labai aiškią žinutę, ir ta žinutė nieko gero nežada.

Naudodamasis pasaulyje vykstančia sumaištimi ir nukreiptu Vakarų šalių dėmesiu į Taivaną ir Rusijos sukeltas žudynes Ukrainoje, Irano karinis jūrų laivynas Omano įlankoje užgrobė su Maršalo salų vėliava plaukiojantį naftos tanklaivį, plaukusį į JAV.

JAV Vidurio Rytų 5-asis laivynas nurodė, kad tai laivas "Advantage Sweet". Iš "MarineTraffic.com" pateiktų laivo palydovinio sekimo duomenų matyti, kad ketvirtadienio popietę jis buvo Omano įlankoje, į šiaurę nuo Omano sostinės Maskato. Jis buvo ką tik atplaukęs iš Kuveito, o jo paskirties vieta nurodyta Hjustonas.

"Irano veiksmai prieštarauja tarptautinei teisei ir trikdo regiono saugumą bei stabilumą. Iranas turėtų nedelsiant paleisti tanklaivį", - sakoma 5-ojo laivyno pareiškime.

Trumpai

Balandžio 28 d., apie 4 val. ryto, Rusijos okupantai atakavo Ukrainą iš strateginių lėktuvų Tu-95 iš Kaspijos jūros rajono. Ukrainos gynėjai sunaikino 21 iš 23 sparnuotųjų raketų X-101/X-555, taip pat du nepilotuojamus orlaivius.

Ukrainos Nacionalinio pasipriešinimo centras praneša, kad okupantai Rytų ir Pietų Ukrainoje steigia "kino teatrus", kuriuose skleidžia rusofašistinę ideologiją ir vietiniams gyventojams primeta Kremliaus požiūrį į prieš Ukrainą pradėtą karą. "Rusai ten prievarta veža komunalinių įstaigų ir kitų užgrobtų įmonių darbuotojus žiūrėti rusiškų propagandinių filmų", - rašoma pranešime.

Ties Bachmuto griuvėsiais ukrainiečių gynėjai laikosi gynybos linijos ties Nova Pochta Nr.1 – kino teatru “Peremoha” – Radioelektronikos universitetu. Driskiai nori užimti Ivanivskę ir taip atkirsti gynėjus nuo paramos iš Časiv Jaro. Tačiau kol ukrainiečiai saugo savo flangus, mums regisi, driskių noras nebus išpildytas net šimtais okupantų lavonų užverčiant gyvenvietės prieigas.

Lietuvoje

Piliečiai piktinasi, kad naujo pavyzdžio lietuviškuose pasuose 29 puslapyje vis dar puikuojasi sovietiniai balvonai.

VRM aiškinantis, kad įvyko klaida, mes niūriai šyptelime – įtakos agentams ir ardomąja veikla užiimantiems kolaborantams, kurie daro savo judošiaus darbus įvairiose valstybės tarnybos ir politinio pasitikėjimo postuose, klaida įvyko 1990- aisiais.

Kremliaus siekis įtvirtinti savo galią per simbolius plika akimi buvo matomas ir prieš tris dešimtis metų, ir dabar. Mums išdžiūvo burnos apie tai aiškinti ir rodyti pirštais.

Kai piliečiai piktinasi balvonais pase, bet nepastebi tautos prievartautojų atminties gatvių pavadinimuose ir kolaborantų vardais pavadintuose muziejuose, problemos reikia ieškoti ne išorėje, bet viduje.

Kai Čekijos prezidentas į darbą važiuoja visuomeniniu transportu – autobusu, o mūsų piliečiai nori savo drandalietais užvažiuot į Gedimino pilį, vien tik pirštais rodyti į penktą koloną ir Latvių gatvę yra naivu ir į ranką Kremliui.

Nes didžiausia bėda yra ne išlikę balvonai 29 puslapyje, o daugelio mūsų piliečių galvose.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Nuotraukoje ukrainiečių karys laiko šalmą, važiuodamas šarvuotyje Bachmute, Donecko srityje, Ukrainoje, trečiadienį, 2023 m. balandžio 26 d. (AP /Libkos).

Ypatingas ačiū rėmėjams: DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama. Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624




54 views0 comments
bottom of page