top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

NAUJA NATO STRATEGIJA: ATMETAMA NET LAIKINA BALTIJOS ŠALIŲ OKUPACIJOS GALIMYBĖ (2023 04 18)

Politinis strateginis lygmuo

NATO keičia savo gynybos strategiją. Anksčiau buvo sutinkama su teorine galimybe, kad priešas laikinai okupuos tam tikrą aljanso dalį iki išvadavimo. Tačiau dėl Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą galingiausias pasaulio aljansas nusprendė pakeisti savo gynybos koncepciją – dabar NATO ruošiasi ginti "kiekvieną centimetrą" savo teritorijos nuo pat pirmos užpuolimo dienos, rašo "The New York Times".

Tai reiškia, kad į bet kokį priešo manevrą bus reaguojama nedelsiant, be to, jau dabar didinamas karių skaičius prie rytinės aljanso sienos. NATO nebesvarsto ir nebeskaičiuoja galimų Maskvos reakcijų dėl karinio kontingento dislokavimo. Svarstoma, kokie pajėgumai reikalingi rytiniame fronte, siekiant atremti galimą puolimą.

Teigiama, jog permainos NATO strategijoje – Baltijos šalių nuopelnas. Pagal seną koncepciją, okupuotų teritorijų išlaisvinimas galėjo trukti iki 180 dienų. Tačiau Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas pareiškė, kad Rusijos kariuomenės okupacija tokiam ilgam laikui gali baigtis visišku bet kurios iš Baltijos valstybių sunaikinimu. Panašiai senąją NATO strategiją įvertino ir Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as, teigdamas, jog Estijos užpuolimo atveju, NATO "neturėtų 60 dienų nusiųsti tankų į Estiją, nes tuo metu Estijos jau nebebūtų".

Galimas daiktas, kad sąjungininkus taip pat sukrėtė ir rusų barbarų Ukrainoje vykdomos siaubingos masinės skerdynės ir miestų griovimai todėl nutarta daryti viską, kad žmogžudžiai ir prievartautojai iš Maskovijos nedrįstų net pagalvoti apie bet kurį NATO žemės lopinėlį.

Sveikiname visus Lietuvos ir Baltijos kaimynių piliečius. Tai nepaprastai svarbus strateginis NATO sprendimas. Nuo šiandien tapome dar saugesni. Nuoširdžiai džiaugiamės Estijos premjerės iniciatyvumu ir kviečiame mūsų politikus būti drąsesniais pasisakant NATO strategijos ir Ukrainos karo klausimais. Lietuva šiame lygmenyje galėtų ir privalo būti itin svarbus žaidėjas. Būtų gerai nebesėdėti ant atsarginių suolelio.

Vakar Rusija antrą kartą blokavo laivų patikrinimus Turkijos teritoriniuose vandenyse. Taip ji bando kištis į Ukrainos uostų veiklą ir diktuoti maisto politiką visam pasauliui. Nuo praėjusių metų lapkričio rusai įvairiais pretekstais sabotuoja ir vilkina patikrinimus, dėl to Ukrainos žemės ūkio produktų eksportas į pasaulio rinkas jau sumažėjo 15–18 mln. tonų. Tačiau dabar padėtis dar labiau pablogėjo.

Slovakija tapo trečiąja Europos šalimi sustabdžiusia kai kurių Ukrainos žemės ūkio produktų importą baiminantis, kad dėl pertekliaus mažėja kainos ir kyla pavojus ūkininkams, nes Vengrija pagrasino pratęsti draudimą importuoti grūdus. Pastaruoju metu išaugus pigių ukrainietiškų žemės ūkio prekių pasiūlai, Lenkijos ir Vengrijos pareigūnai paskelbė draudimus importuoti ukrainietiškus grūdus, kad apsaugotų savo ūkininkų interesus.

Jei Rytų Europos kaimietis taip akylai saugos savo varpas nuo ukrainietiškos produkcijos, vėliau jam gali tekti žiūrėti, kaip jo išpuoselėtus laukus trypia ruso marodieriaus kaliošai, o rugiuose jo dukrą išžaginęs bedantis Afonia, nupjauna jai galvą.

Sudaną krečia susirėmimai, jau žuvo apie šimtą civilių gyventojų. Sudano kariuomenės vadas generolas Abdel Fattah al–Burhanas įsakė išformuoti sukarintą džandžavidų grupuotę, kuri kovojo buvusios Sudano vyriausybės vardu. Šalyje veikia "Wagner Group" patronuojama įmonė "Meroe Gold", eksploatuojanti šalies aukso turtus. Po JAV tyrimų ir įsikišimo, šiai įmonei taikomos sankcijos, nes grobiant Sudano turtus, remiami Maskvos karo veiksmai Ukrainoje.

CNN surinkti įrodymai leidžia manyti, kad Rusija susitarė su Sudano karine vadovybe ir sudarė sąlygas milijardams dolerių aukso apeiti Sudano valstybės iždą ir iš skurdo kamuojamos šalies atimti šimtus milijonų valstybės pajamų. Teigiama, kad Rusija suteikė galingą politinę ir karinę paramą Sudano karinei vadovybei, kuri smurtu malšina šalies demokratinį judėjimą.

Nenustebsime, jei paaiškės, kad kruvinos skerdynės Sudane vykdomos su Kremliaus goblinų žinia.

Baltieji rūmai pareiškė, kad internete nutekinti Pentagono dokumentai galėjo būti suklastoti. Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius John Kirby sakė, kad dokumentai gali būti suklastoti, nes juose pateikiamas neišsamus vaizdas, neatspindintis naujausios JAV žvalgybos informacijos.

Šiandien gyvename laikais, kai tiek paauglys, tiek ministras užsitempęs pėdkelnes su nenukirptomis kainų etiketėmis siekia trūks plyš didinti savo žinomumą ir tenkinti savo tuščiagarbiškumą, o prekės kūrėjai ir žiniasklaida – pardavimus. Auka šiuose žaidimuose, kaip visada, skaitytojas ir žiūrovas.

Operacinis lygmuo

Miuncheno konferencijos vadovas Christophas Heusgenas pareiškė, kad Vakarai neryžtingai remia Ukrainą. "Dabartinis laipsniškos ir neryžtingos karinės paramos lygis tik prives prie aklavietės mūšio lauke", – teigia jis. Pasak Heusgeno, Rusijos diktatorius Putinas neteisingai įvertino karo aspektus, tikėdamas savo kariuomenės stiprumu, Kinijos parama, silpna Ukraina ir susiskaldžiusiais Vakarais. Tačiau Miuncheno konferencijos vadovas pažymi, kad Putinas išlieka ryžtingas ir gali laimėti sekinamąjį karą. Vakarai turi padaryti viską, kad sugriautų šiuos Kremliaus tirono planus.

Vakar Slovakija baigė naikintuvų MiG–29 perdavimo Ukrainai procesą. Visi pažadėti 13 lėktuvų jau yra Ukrainoje. Apie tai pranešė Slovakijos gynybos ministerijos vadovas Jaroslavas Nagy.

Dabar šie naikintuvai yra ypač reikalingi Ukrainai. Tik... Kur gi dingo, gerbiami politikai, ketinę mums kelti baudžiamąsias bylas už karo kurstymą, jūsų žadėtas Trečiasis pasaulinis?

Rusijos fiureris Putinas karą prieš Ukrainą pavadino "akivaizdžiu Rusijos armijos prioritetu" Rusijos kariuomenei. Tai jis sakė per susitikimą su Rusijos karo ir teroro ministru Sergejumi Šoigu. Putinas ir Šoigu taip pat aptarė vadinamuosius netikėtus patikrinimus Ramiojo vandenyno laivyne. Kremliaus vladyka neatmetė galimybės, kad laivynas gali būti panaudotas "konfliktuose".

Niekai. Rusijos laivynas apgailėtinas, atnaujinimas buvo numatytas iki 2026–tųjų, tačiau dabar visiškai sustojęs.

Maskovijoje prasideda pavasarinis rekrūtų šaukimas. Piliečiai apie tai bus informuojami per portalą "Gosuslugi", SMS žinutėmis ir telefonu. Balandžio 11 d. Valstybės Dūma priėmė įstatymą ir dėl elektroninių šaukimų. Elektroninis šaukimas bus laikomas įteiktu, kai tik bus paskelbtas asmeninėje paskyroje. Po to, karo prievolininkui nebus leidžiama išvykti iš šalies, kol jis nepraneš apie atvykimą į karo prievolės tarnybą. Iš "vengiančiųjų" taip pat bus atimta teisė vairuoti automobilį, registruoti nekilnojamąjį turtą ir imti paskolas.

Pavasarinis šaukimas prasidėjo balandžio 1 d. ir tęsis iki liepos 15 d. Planuojama, kad į karo tarnybą bus pasiųsta 147 000 žmonių, t. y. 12 500 daugiau nei per 2022 m. pavasarinį šaukimą. Kremliaus Generalinio štabo duomenimis, per pirmąsias dvi savaites į karinę tarnybą jau pašaukta 21 000 rusų.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą rusų teroristai sudavė 4 raketų ir 41 oro smūgį, surengė 57 atakas salvinėmis raketų sistemomis. Intensyviausi puolimai vyko Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marijinkos kryptimis.

Ukrainos karinės oro pajėgos 12 kartų smogė driskių sankaupos vietoms.

Klausyti Kobzono iškeliavo 470 driskių, o bendras žuvusių Rusijos karių skaičius jau viršija 183 tūstančius.

„Wagner“ samdinys, buvęs nuteistasis Azamatas Uldarovas, prisipažino, kad įsiveržusiems į Soledaro ir Bachmuto miestus buvo įsakyta išžudyti visus likusius gyventojus: pensininkus, vyrus, moteris ir vaikus. Žmogžudys sakė, kad kontroliniu šūviu pats nušovė penkerių metų vaiką, o prieš mėnesį devynaukščio namo rūsyje Bachmute buvo nužudyta iki 400 ukrainiečių. Kitas „Wagner“ samdinys, Oleksijus Savičevas, prisipažino, jog Bachmute žiauriai nužudė 10 paauglių. Buvę kaliniai, kurie buvo užverbuoti į „Wagner“ grupuotę teigia, jog įsakymus šaudyti ir žudyti ukrainiečius jiems asmeniškai davė karo nusikaltėlis, recidyvistas Jevgenijus Prigožinas.

„Wagner“ samdinys Uldarovas: "Šia ranka vykdžiau įsakymą, žudžiau vaikus. Pagal įsakymą. Ką mes darėme, kai ėjome į Soledarą ir Bachmutą... Mums buvo duotas įsakymas visus nušluoti ir sunaikinti. Ėjome ir žudėme visus – moteris, vyrus, pensininkus ir vaikus, ypač mažus – penkiamečius".

Europos civilizacija išgyvena dvasios skurdą ir moralinį saulėlydį: vienoje jos pusėje miniai kovojant dėl netinkamai narvuose laikomų vištų teisių ir vyrams generolams ašarojant dėl moterų mobingo jų atžvilgiu, kitoje – masiškai kankinami ir žudomi vaikai.

"Jie vagia mūsų vaikus ir juos žudo. Kiek dar yra tokių nusikaltimų? Nežmonių ir žudikų tauta, šio pasaulio biologinės šiukšlės. Vieno prisipažinimo nepakanka. Turi būti bausmė. Griežta ir teisinga", – į rusų nusikaltėlių prisipažinimus sureagavo Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

Lietuva

Visi save gerbiantys lietuviai kažką daro. Ypač politikai. Tiesa, jie dažniausiai daro vieni kitus. Kiti gi – sukasi, verčiasi, juda.

„Daro“ visa Lietuva. Maišuosna krauna kupetas padangų, skalbenkių dalių, ratų, batų, šiperio, sloininkų, skarbonkių, statybinių atliekų ir kito šlamšto, suplukusi, perkreiptais veidais tempia, veža, neša ir kavoja juos pažirusi po miškus, pelkes, šabakštynus ir visus kemsynus.

33 neprigulmybės metai, o kiauliško (atleisk mums, gyvulėli) mentaliteto padugnių – iki ausų. Nors atliekų surinkimo punktų, šiukšlinių, konteinerių, net šiukšlių surinkėjų, katarie patys atvažiuoja, – ant kiekvieno kampo, ale vietiniai driskiai elgiasi taip pat, kaip Donbaso atmatos.

Žodžio „daro“ prasmę, ačiū Dievui, tik akcija „Darom“ skaidrina. Tik va – mumi jau seniai ir ne pirmus metus kliūva ši akcija – atrakcija. Ir ne tik dėl politikierių piaro beigi to vat istorinio įvykio, kuomet Leninas ir tas darė tvarką, pripučiamą rastą nešdamas.

Taigi, žiūrėkitės, kaip čia dabartės išeina... Visus metus vieni šika, dergia, o kiti eina pro šalį, nieko nemato arba apsimeta, kad nemato, ir taip ramiai gyvena sulig ateinančių metų „darymo“.

Ne, broliai ir sesės. Mums šiteip netinka. Mes šiukšlyne metus be vienos dienos negyvensim. Mes kuopiam ir kuopsim kelius ir takelius kuriais einam kasdien. Siūlom tą daryti ir jums.

Darykiva kasdien! Pamatysim, kaip nušvis mūsų kiemai ir parkai, o ir sielose taps švariau.

Negyvenkim apsišikę ištisus metus!

Nuotraukoje NATO tankai pratybose Latvijoje.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


79 views0 comments
bottom of page