top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

NESTABDOMAS TERORIZMAS ĮSUKA KARŲ KARUSELĘ (2023 10 08)

Geopolitinė padėtis

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šįryt paskelbė apie pirmojo karo etapo pabaigą po šeštadienį įvykusio "Hamas" kovotojų išpuolio šalyje. Netanyahu pabrėžė, kad didžioji dalis priešo pajėgų sunaikinta. „Mes grąžinsime saugumą Izraelio piliečiams ir laimėsime", - Izraelio premjeras skelbia socialiniame tinkle "Twitter".

Daugelis pasaulio šalių pasmerkė masinį palestiniečių islamistų grupuotės "Hamas" išpuolį prieš Izraelį. Vengrija taip pat pareiškė pripažįstanti Izraelio teisę į savigyną, pasmerkė išpuolį ir pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl aukų. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino Izraelį ir palestiniečius "elgtis protingai. <...> Susilaikyti nuo impulsyvių žingsnių, kurie didina įtampą".

„Hamas“ į Izraelį paleidus daugiau nei 2000 raketų, įsiveržus į šalies teritoriją, prasidėjo vienas kruviniausių pastarojo metu konfliktuojančių pusių susirėmimų. Jau žuvo daugiau nei 300 Izraelio piliečių. Izraelis tęsia Vakarų Kranto bombardavimą ir antskrydžius. Tel Avivas grasina palestiniečių anklavą paversti "negyvenama sala".

Izraelio žvalgybos pareigūnai teigia nepastebėję ir neturėję duomenų apie planuojamą išpuolį. Dėl to, dešimtys ginkluotų „Hamas“ teroristų sugebėjo kirsti gerai įtvirtintą Izraelio ir Gazos ruožo sieną, o iš Gazos ruožo į Izraelį buvo paleista tūkstančiai raketų.

Tai didelis smūgis bene plačiausią tinklą ir geriausiai finansuojamas žvalgybos tarnybas turinčiam Izraeliui. Mosadas, tiksliau Shin Bet, turi informatorių ir agentų palestiniečių savivaldoje, taip pat Libane, Sirijoje ir kitur. Dar visai neseniai žvalgybos agentūra vykdė tiksliai suplanuotas priešo kovotojų lyderių žmogžudystes, nes puikiai žinojo visus jų judėjimo maršrutus.

Šis „Hamas“ išpuolis panašus į Perl Harbour tragediją, kuomet JAV žvalgyba neturėjo menkiausių žinių apie planuojamą japonų oro ataką. Deja, ne visi priešo ėjimai turi ir gali būti susekti, pastebėti ir iššifruoti. Ypač, kai karinę operaciją rengia keli žmonės. Tuomet gali nepadėti palydovinė ir žmogiškoji kitokia žvalgyba.

Beje, prieš Rusijos invaziją į Ukrainą mes gana tiksliai nupiešėme būsimo karo paveikslą, remdamiesi įvykių ant žemės analize ir įžvalgomis. Tuo metu buvome išvadinti idiotais ir karo kurstytojais, Lietuvos valdžios olimpe vyko Seimo - Prezidentūros karas ir niekas nesidairė, kas vyksta už kaimuko tvoros.

Ir tik prasidėjus invazijai buvome paklausti, kas mums teikė informaciją. Paslapčių neturime. Tiesiog reikia stebėti ir analizuoti ne savo kiemą, o priešą.

Ar Rusija galėjo turėti įtakos „Hamas“ veiksmams? Galbūt. Galbūt, „Hamas“ suteikė ir dabar teikia paramą Irano specialiosios tarnybos. Galbūt, „Hezbollah“ įdėmiai stebi padėtį ir laukia Sirijoje ir Libane. Kaip, galbūt, ir Saudo Arabija.

Aišsku viena, kad šių metų kovą Rusijos užsienio teroro reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitiko su palestiniečių judėjimo „Hamas“ politinio biuro pirmininku Ismailu Haniyeh ir teroristinio judėjimo delegacija. Abiejų pusių teroristai išsamiai aptarė priemones, kuriomis bus siekiama atkurti palestiniečių nacionalinę vienybę Palestinos išsivadavimo organizacijos politinėje platformoje, taip pat įvairius įvykių Gazos ruože aspektus, be kita ko, atsižvelgiant į pastangas, kurių imtasi siekiant ilgalaikio ir visapusiško, tarptautine teise grindžiamo Artimųjų Rytų problemos sureguliavimo.

Ir štai reikalai „susireguliavo“ ar buvo sureguliuoti. Maskvai Izraelio – „Hamas“ karas nepaprastai naudingas, nes Ukraina vakar prapuolė iš aptariamų įvykių darbotvarkės. JAV prabilo apie karinę paramą Izraeliui, o Rusijos sąjungininkas Iranas pareiškė, jog palaiko „Hamas“. Valstybių-terorisčių rinktinė iškilmingai rikiuojasi pasaulio arenoje. Greta stovi Šė Korėja, Kinija, ir turime visą puokštę esamų ir potencialių karų iniciatorių.

Štai kodėl mes taip neramiai stebime Šė Korėjos, Kinijos, Rusijos, o dabar jau ir Palestinos, Irano vadų susitikimus ir galimai derinamus veiksmus.

Pasaulio nusikaltėliai ir jų režimai pajuto nebaudžiamo teroro ir kraujo skonį. Tai labai blogai. Žudynių, karų toleravimas, negebėjimas jų sustabdyti, gali mus visus įsukti į nesibaigiančią, nuolat plintančią smurto karuselę. Kitaip tariant, gali prasidėti karų era.

Pasaulis privalėjo sustabdyti Rusiją jau tuomet, kai pastaroji vykdė karo nusikaltimus Čečėnijoje, Gruzijoje, Ukrainoje, o teroristus stipriai ir ryžtingai nubausti. Sunaikinti. Jei Putinas už įsiveržimą į Sakartvelą ir Krymą būtų nubaustas sutriuškinimu ir Hagos tribunolu, šiandien neturėtume karštųjų taškų Izraelyie, Ukrainoje ir kitur. Deja, kol kas vienintelis tarptautinės bendruomenės „ginklas“ – nuoširdus pasipiktinimas.

Kodėl teroristų niekas jų nestabdo? Todėl, kad politinio teatro sceną ir žiūrovų parterio pirmąsias eiles užėmė masių revoliucijos produktai – eiliniai, paprasti, pažeidžiami, baugštūs, dėl posto, pinigų, valdžios atėję žmonės. Šios revoliucijos problema ta, jog masės žmogus mėgsta valdžioje matyti panašų į save, todėl tokius pat masių atstovus deleguoja į aukščiausius valdžios postus. Masės žmogus (ir esantis valdžioje) neturi vertybinio, religinio, dorovinio, filosofinio pamato. Jis mano, kad šiuolaikinės civilizacijos produktai auga ant medžių ir viskas, ko skirta šiuolaikiniam žmogui – tai mėgautis ir naudotis esamu komfortu. Kaip spręsti krizes, konfliktus karus, masės žmogus ne tik neturi, bet ir negali turėti menkiausio supratimo, ne tik dėl prasto išsilavinimo, bet ir dėl asmeninių savybių.

Nepaisant įvykių Izraelyje, nei akimirkai negalime nukreipti akių nuo Ukrainos. Tai geopolitiškai susiję vektoriai. Kai kurių Ukrainos kariuomenės atstovų teigimu, nutraukus paramą Ukrainai, amunicijos užtektų mažiau nei dviems mėnesiams.

Ir baigiant geopolitinės padėties vertinimą, norime tiesiai pasakyti sprendimų priėmėjams, kurie yra įsitikinę, kad Rusija Baltijos šalių nepuls, nerengs provokacijų, sėdės kaip pelė po šluota, o jei darys judesį, tai mūsų žvalgyba turės apie tai duomenų ir įspės prieš gerus tris ar keturis mėnesius.

Gerai, labai gerai, jei taip ir bus. Deja, „Hamas“ surengtas išpuolis rodo, kad net ir viena geriausių žvalgybos tarnybų pasaulyje, o gal ir geriausia, neturėjo jokio supratimo, kas yra ruošiama panosėje. Žvalgyba šalies, kuri apsupta teroristų ir nuolat yra karo stovyje.

Reikšmingi postūmiai

Vakar vakare laikinai okupuotame Krymo mieste Džankojuje nugriaudėjo sprogimai. Kilo juodų dūmų stulpai, gaudė sirenos. Rusijos gynybos ministerija dezinformuoja, kad virš Krymo buvo numušta priešlėktuvinės gynybos sistemos S-200 raketa, perdaryta į smogiamąją versiją.

Gero poilsio Kryme.

Okupuotoje Naujojoje Kachovkoje, Chersono srityje, sprogo automobilis, kuriuo važiavo diktatoriaus Vladimiro Putino partijos "Vieningoji Rusija" vietos skyriaus sekretorius Vladimiras Malovas.

Ukrainos kariai sėkmingai atakuoja priešą Tokmako kryptimi.

Rusai permeta rezervus prie Bachmuto, trukdydami Ukrainos gynėjams tęsti puolimą į šiaurę nuo miesto.

Vakar fronto linijoje iš viso įvyko 50 susirėmimų.

Trumpai

Rusijos fiureris Putinas švenčia 20-ąjį savo, kaip Rusijos prezidento, gimtadienį. Diktatorius gimimo dienos proga pasidovanojo dujotiekį, kuriuo rusiškos dujos iš Kazachstano bus pumpuojamos į Uzbekistaną. 20 metų kuriant valdžios vertikalę - nemažai. Tai rodo didžiųjų rusų liaudies FSB, GRU SVR ir dalies oligarchų lūkesčių pateisinimą.

Beje, Maskvos kunigaikštystę ilgiausiai valdė lietuvių didikai. Tema tyrinėjimui.

Zaporižės gyventojas nuteistas kalėti iki gyvos galvos su viso turto konfiskavimu už tai, kad perdavė priešui duomenis apie Ukrainos gynėjų buvimo vietas. Tai pirmas toks nuosprendis Ukrainoje per visą karo istoriją.

Tokią bausmę numato Ukrainos baudžiamasis kodeksas už valstybės išdavimą.

Mes būtume nieko prieš, jei tokios pat baudžiamojo kodekso pataisos būtų priimtos ir Lietuvoje, o visi rėksniai ir tylūs kenkėjai patupdyti, išlydėti su lagaminais į gelžkelio stotį, o pastarųjų turtai atitektų valstybei.

Lietuvoje

Lietuvoje – taip pat karas. Priešrinkiminis.

Vyksta susitarimai, dalybos, pasitraukimai iš pozicijų, nuolaidos, kompromisai ir atviri mūšiai.

Vieni ruošiasi ateiti ir užgrobti vietas gerai vėdinamuose valdiškuose kabinetuose, tuo tarpu kiti stengiasi į pelningas ir strategiškai svarbias vietas sukišti savus, kad naujai atėjusieji neturėtų administracinio palaikymo, negalėtų užimti svarbių pozicijų, o pralaimėjusieji galėtų tęsti partizaninį karą užgrobtose pozicijose. Rengiami įtvirtinimai, panašiai, kaip užfrontėje.

Ir nesistebėkite, kad būsimuose rinkimuose pasišovė dalyvauti įvairaus plauko, taip vadinamieji, marginalai ar politikai, kurie neturi šansų laimėti.

Pasmerkti pralaimėjimui tai žino kuo puikiausiai.

Rinkimų šou - politikų žinomumui ir reitingams naudingas spektaklis. Tai puiki proga gauti eterį, pasireikšti, pavaidinti didvyrį ar nukentėjusįjį, aptaškyti oponentą politinio šūdo petardomis, padidinti savo ir savo politinės grupuotės žinomumą.

Taip kad bet kurio tariamo nevykėlio mėginimas „tapti prezidentu“ yra labai gerai paskaičiuotas racionalus ėjimas.

Nesakysime jums, už ką balsuoti.

Neatsakysime, kada baigsis karas.

Galime tik patarti rinktis ne staiga netikėtai ėmusį klykti apie vertybes ir teisybes, o nuosekliai gyvenantį, dirbantį, kuriantį ir vertybių besilaikantį žmogų.

Nuotraukoje: „Azovo“ kariai pliekia iš minosvaidžio.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page