top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

OKUPANTŲ PADĖTIS TIES BACHMUTU IR SOLEDARU TAMPA KRITINE (2023 05 14)

Geopolitinė padėtis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį Vatikane kalbėjosi su popiežiumi Pranciškumi ir vėliau sakė, kad siekė pontifiko paramos Ukrainos taikos planui. Dešimties punktų planą ukrainiečiai prieš metus paskelbė pasauliui tikėdamiesi, kad jis padės užbaigti prieš daugiau kaip metus Rusijos pradėtą plataus masto karą.

V. Zelenskis laikė ranką ant širdies ir sakė, kad jam buvo "didelė garbė" susitikti su popiežiumi. Pranciškus, dėl kelio problemos besinaudojantis lazdele, priėjo pasveikinti Ukrainos prezidento, prieš priimdamas jį savo ofise netoli Vatikano audiencijų salės.

Po 40 minučių trukusios audiencijos, V. Zelenskis tviteryje padėkojo Pranciškui už "asmeninį dėmesį milijonų ukrainiečių tragedijai". Jis sakė, kad su pontifiku kalbėjosi "apie dešimtis tūkstančių deportuotų (ukrainiečių) vaikų. Turime dėti visas pastangas, kad jie grįžtų namo".

Tačiau šeštadienį Vatikano pareiškime apie šį prašymą neužsimenama. Vietoj to Vatikanas teigė, kad abu vyrai kalbėjosi apie Ukrainos "humanitarinę ir politinę padėtį, kurią išprovokavo tebesitęsiantis karas".

"Popiežius užtikrino, kad nuo praėjusių metų vasario mėnesio nuolat meldžiasi, tai liudija daugybė jo viešų raginimų ir nuolatinis Viešpaties šaukimasis taikos,″ - sakoma Vatikano pranešime, turint omenyje 2022 m. vasario 24 d. prasidėjusią Rusijos invaziją.

Pabūsime realistais. Maldos ir ašaros, bendravimas su Dievu, kryžiaus bučiavimas ir klūpėjimas ant kelių yra tik savęs ir kitų apgaudinėjimas. Vilties palaikymo laikas praėjo, dabar kalba tankai, artilerija ir tolimojo nuotolio raketos. Suprantame, kad pontifikas rūpinasi visų žmonių gerove, taika visuose pasaulio kampeliuose, ir visos žmonių gyvybės jam, kaip ir mums taip pat, yra vienodai svarbios. Mes privalome suprasti, kad žmonijos ateitis priklauso nuo to, kiek mes patys galime surasti savyje jėgų uždaryti tamsai kelią į savo širdis. Tačiau „humanitarinę ir politinę padėtį“ išprovokavo ne kažkoks abstraktus karas, o fašistiniai imperialistai Kremliuje, ir tik jie yra atsakingi už nusikaltimus žmoniškumui Ukrainoje. Beje, kalbant apie žmones – daugelis jų, prievartaujantys, žudantys vaikus, sukeliantys begalines kančias, grobiantys unitazus, sadistai kankinantys senukus ir šunims kapojantys letenas yra netekę visko, kas žmogų daro žmogumi. Višta yra labiau panašesnė į žmogų, negu rusofašistų ordos ne-žmogus, pjaunantis gyvam karo belaisviui galvą.

Šiandien Zelenskis ankstyvą rytą atvyko į Berlyną į derybas su Vokietijos vadovais dėl tolesnio ginklų tiekimo. Jie būtini Ukrainai atremti Rusijos invaziją ir tęsti okupuotų teritorijų išlaisvinimą. Jo atvykimo išvakarėse, kuris vyko griežto saugumo sąlygomis, Vokietijos vyriausybė paskelbė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą, kuriame numatyta daugiau kaip 2,7 mlrd. eurų vertės parama, įskaitant tankus, priešlėktuvines sistemas ir šaudmenis.

"Jau Berlyne. Ginkluotė. Galingas paketas. Priešlėktuvinė gynyba. Rekonstrukcija. ES. NATO. Saugumas", - sekmadienį tviteryje parašė V. Zelenskis, akivaizdžiai nurodydamas pagrindinius savo kelionės prioritetus.

Vokietija, iš pradžių dvejojusi, ar aprūpinti Ukrainą mirtinais ginklais, tapo viena didžiausių ginklų tiekėjų Ukrainai, įskaitant kovinius tankus "Leopard 1" ir "Leopard 2" ir sudėtingą oro gynybos sistemą IRIS-T SLM. Šiuolaikinė vakarietiška įranga laikoma itin svarbia, jei Ukraina nori sėkmingai vykdyti kontrpuolimą prieš Rusijos driskių kariuomenę.

Po susitikimo su kancleriu Olafu Scholzu ir kitais aukštais pareigūnais kanceliarijoje abu vadovai turėtų išskristi į vakarinį Acheno miestą, kur V. Zelenskiui bus įteiktas jam ir Ukrainos žmonėms skirtas Tarptautinis Karolio Didžiojo apdovanojimas.

Organizatoriai teigia, kad šiuo apdovanojimu pripažįstama, jog jų pasipriešinimas Rusijos invazijai yra "ne tik jų šalies suvereniteto ir jos piliečių gyvenimo, bet ir Europos bei Europos vertybių gynimas".

Reikšmingi postūmiai

Vakar Briansko srityje vyko ne eurovizinis, o tikras šou. Ukrainiečių oro gynybos pajėgos numušė du rusų naikintuvus, vienas iš jų – „nenumušamas“ Su-35, taip pat ir du specialiai parengtus sraigtasparnius Mi-8 (24), skirtus elektroninei kovai ir kovinei paieškai ir gelbėjimui. Visų orlaivių įgulos žuvo. Ši žinia yra svarbi dviem aspektais. Pirma, ukrainiečių rankose vakarų technika pasiekia rusų gelžgalius (ore!) net ir Rusijos teritorijoje, šalia karinių oro uostų, kur turėtų veikti priešraketinės sistemos ir kitas sovietinis šlamštas. Antra, tai jau mažiausiai antras toks numuštas Su-35 Ukrainoje. Tai ne tik 50 mln. JAV dolerių, paleistų vėjais, tai aiškus įspėjimas, kad rusai visiškai praranda manevro laisvę ore. Sveikiname ukrainiečius!

Sprendžiant iš butų vagies ir recidyvisto J. Prigožino leksikos, „Vagner“ marodierių ir reguliarių rusų okupantų padėtis prie Bachmuto ir Soledaro tampa kritinė. Grasindamas Kremliaus vadovybei „sukišti fašistinius ženklus į šikną“, Putino virėjas, atrodo, jau suprato, kad gynėjų kontrpuolimas Ukrainos rytuose įsibėgėja, o jį stabdyti rusofašistai neturi kuo. Kaip ir anksčiau sakėme, okupantams lieka vienas realus variantas, kuriuo jie gali ir tikriausiai pasinaudos – atsitraukti, paliekant dalį okupuotų teritorijų į gerai įtvirtintas pozicijas už kelių dešimčių kilometrų į rytus nuo Bachmuto ir ten mėginti išlaikyti artėjančio Ukrainos karinio uragano jėgą.

Trumpai

Keršydami už praradimus, rusų teroristai iš viso per praėjusią parą surengė 4 raketų atakas, pranešama apie pataikymus į civilinę infrastrukūrą Ternopilio ir Mykolajivo miestuose. Orda taip pat surengė 79 oro smūgius ir 99 kartus šaudė iš salvinių raketinės ugnies sistemų.

Į Ukrainos teritoriją paleisti ir Irano smogiamieji bepiločiai "Shahed-136/131". Remiantis atnaujinta informacija, 18 iš 23 sunaikino gynėjai.

Turkijoje vyksta parlamento ir prezidento rinkimai. Jie, tikimės, taps didžiausiu iššūkiu Turkijos diktatoriui Recepui Tayyipui Erdoganui, kuris valdo jau daugiau nei du dešimtmečius. Balsavimas prasidėjo 8 val. ryto ir baigsis 17 val., tačiau žiniasklaidai draudžiama pranešti dalinius rezultatus, o apklausos nėra vykdomos.

Rusijos karo nusikaltimų ministerija, tvyrant trydos tvaikui, vakar pranešė, kad Ukrainos lėktuvai Didžiosios Britanijos tiekiamomis ilgojo nuotolio sparnuotosiomis raketomis "Storm Shadow" smogė dviem pramoniniams objektams Rusijos kontroliuojamame Luhansko mieste Rytų Ukrainoje. Turime informacijos, kad tikrai smogta vienam objektui, kuriame buvo įsikūręs driskių štabas ir rekrūtų apmokymo centras.

"Rheinmetall" kartu su Ukrainos valstybiniu konglomeratu "Ukroboronprom" įkūrė bendrą įmonę, kuri gamins ir remontuos tankus Ukrainoje, šeštadienį pranešė bendrovė. Bendros įmonės steigimo sutartį planuojama sudaryti birželio pabaigoje, o veiklą pradėti nuo liepos vidurio.

Rusijos federalinės nusikaltimų agentūros vadovas šeštadienį pasiūlė, kad pagrindiniai ekonomikos sektoriai turėtų būti grąžinti valstybės nuosavybėn, siekiant paremti Maskvos karą Ukrainoje."Iš esmės kalbame apie ekonominį saugumą karo metu", - sakė Aleksandras Bastrykinas konferencijoje, kuri buvo transliuojama internetu. "Eikime pagrindinių mūsų ekonomikos sektorių nacionalizavimo keliu".

Apie visos Rusijos ekonomikos nacionalizavimą ir pritaikymą karo reikmėms mes kalbėjome ne veltui. Karo stovis, visuotinė mobilizacija ir šalies gamybos resursų išnaudojimas tik karo pramonei yra strateginis ėjimas, kuris lieka karo nusikaltėliams Kremliuje.

Diktatorius ir apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka atsidūrė ligoninėje. Kai kurie šaltiniai skelbia, kad jo popieriai labai prasti. Mes atsargiai vertiname šią informaciją. Jei Lukašenka netrukus iš tiesų išvyks su Kobzonu trypti kalinkos, Baltarusijoje galbūt išvysime tikro perversmo fejerverkų. Maskva niekuo gyvu neleis savo sugulovei pabėgti iš haremo, tačiau ginkluoti gudų patriotai ne veltui tobulina įgūdžius Ukrainoje, siųsdami rusų okupantus juoduose maišuose namo. Atrodo, Baltarusijos laukia itin karšta vasara.

Lietuvoje

Vakar dūminės pirkios valstiečių provaikiai prilipę prie televizorių ekranų užsimiršo nuo karo siaubų ir stebėjo „Euroviziją“.

„Mūsų Monika“ švytėjo tarp „kitų monikų“ ir užėmė net/tik 11 – ą vietą. Sveikiname.

Mes gi, neįtikėtinai šiltą pavasario vakarą, klausėmės lakštingalų ir kitų nesuskaičiuojamų rūšių paukščių raminančio klegesio.

Nuo Romos laikų, daugiau nieko ir nereikia. Duonos, ačiū Dievui, turime tikrai sočiai.

Nuotraukoje žemėn krenta numuštas rusų sraigtasparnis netoli Klincų, Briansko srityje, apie 60 km nuo Ukrainos sienos.

Ypatingas ačiū nuolatiniam rėmėjui „DT Artelė“, taip pat Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



77 views1 comment
bottom of page