top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

PAKARTOTINIAI SMŪGIAI RAKETOMIS - TERORISTINĖS RUSIJOS ATSAKAS Į DIPLOMATIJĄ (2023 02 03)

Politinis strateginis lygmuo
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen prieš šiandien įvyksiantį, kaip apibūdino pareigūnai, aukščiausiojo lygio susitikimą. Paskutinis toks aukščiausiojo lygio susitikimas buvo surengtas Kyjive 2021 m. spalį - likus keliems mėnesiams iki plataus masto invazijos pradžios 2022 m. vasario 24 d.
U. von der Leyen gyrė Ukrainos politinį žingsnį pateikiant paraišką dėl narystės Europos Sąjungoje, nors Briuselio pareigūnai pažymi, kad iki Ukrainos prisijungimo prie 27 valstybių bloko dar toli. L. von der Leyen perdavė Komisijos žinią Kyjivui "prisijungti prie pagrindinių Europos programų - tai Ukrainai suteiks daugelyje sričių naudą, artimą narystės ES naudai".
Pasak jos, nuo Rusijos karo pradžios ES parama Ukrainai pasiekė 50 mlrd. eurų, o iki vasario 24 d. ES planuoja priimti jau 10-ąjį sankcijų Rusijai paketą. L. von der Leyen taip pat pranešė, kad Hagoje bus įsteigtas Tarptautinis agresijos nusikaltimo Ukrainoje baudžiamojo persekiojimo centras, kuris koordinuos karo nusikaltimų įrodymų rinkimą.
Von der Leyen, ketvirtą kartą po Rusijos invazijos apsilankiusi Kyjive, pridūrė, kad ją "paguodė" Ukrainos kovos su korupcija veiksmai. Įsisenėjusios korupcijos išgyvendinimas yra pagrindinė stojimo į ES sąlyga. Šią savaitę V. Zelenskis du kartus nusitaikė į korumpuotus pareigūnus, kurie buvo atleisti į pareigų.
Atsakydama į EK pirmininkės vizitą Ukrainoje, teroristinė Rusija vėl raketomis smogė į gyvenamuosius rajonus Rytų Ukrainos Kramatorsko mieste. Naujausi smūgiai Kramatorske buvo suduoti tuo metu, kai gelbėtojų komandos vis dar ieškojo išgyvenusiųjų po pirmojo smūgio vėlai trečiadienį raketa, nuo kurios žuvo mažiausiai trys žmonės ir dar 21 buvo sužeistas. Per naujausius teroristų iš Rusijos smūgius nukentėjo gyvenamieji pastatai, taip pat vaikų klinika ir mokykla miesto centre, buvo sužeisti mažiausiai penki civiliai gyventojai. Kramatorskas yra pagrindinis Ukrainos kariuomenės centras rytuose.
Per praėjusią parą Rusijos apšaudymai visoje Ukrainoje nusinešė mažiausiai aštuonių civilių gyventojų gyvybes ir dar 29 sužeidė, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija. Be aukų Kramatorske, tarp žuvusiųjų, Rusijos ordos minosvaidžio sviediniui pataikius į rūsį, buvo keturi žmonės, kurie slėpėsi nuo apšaudymo šiaurės rytų Černihivo srityje.
Toks yra karo nusikaltėlių atsakas į Europos šalių diplomatinę paramą Ukrainai. Sugriauti gyvenamieji namai, mokyklos, ligoninės, nužudyti civiliai mainais į pliauškimą liežuviu.
Po kelis mėnesius trukusių ginčų JAV sutiko siųsti ilgesnio nuotolio bombas Ukrainai, ketvirtadienį pranešė JAV pareigūnai ir patvirtino, kad naujųjų ginklų veikimo nuotolis bus maždaug dvigubai didesnis nei bet kurios kitos Amerikos suteiktos ginkluotės.
JAV suteiks antžeminių mažo skersmens bombų kaip dalį 2,17 mlrd. dolerių pagalbos paketo, apie kurį turėtų paskelbti penktadienį, sakė keli JAV pareigūnai. Į paketą taip pat pirmą kartą įtraukta įranga, skirta sujungti visas skirtingas oro gynybos sistemas, kurias Vakarų sąjungininkės skubiai gabena į mūšio lauką, ir integruoti jas į pačios Ukrainos oro gynybą, kad ji galėtų geriau apsisaugoti nuo Rusijos raketų atakų.
Mažo skersmens bombų, kurių veikimo nuotolis yra apie 150 km, skaičius neskelbiamas. Iki šiol JAV pateiktų raketų artilerijai ilgiausio nuotolio veikimo nuotolis yra apie 80 kilometrų. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas ketvirtadienį pareiškė, kad šalis yra pasirengusi suteikti garantijas Vakarų partneriams, jog jų ginklai nebus naudojami smūgiams Rusijos teritorijoje, ir pridūrė, kad Kyjivui reikia ginklų, kurių veikimo nuotolis siektų iki 300 kilometrų, kad galėtų išstumti Rusijos pajėgas.
JAV pagalbos paketą sudaro 425 mln. dolerių amunicijai ir pagalbinei įrangai, kuri bus paimta iš esamų Pentagono atsargų, ir 1,75 mlrd. dolerių naujų lėšų pagal Ukrainos saugumo paramos iniciatyvą, kuri naudojama naujiems ginklams iš pramonės įmonių pirkti.
Pagal pagalbos iniciatyvą bus apmokėtos ilgesnio nuotolio bombos ir oro gynybos sistemos integravimas, taip pat finansuojamos dvi oro gynybos sistemos HAWK, priešlėktuviniai ginklai ir šaudmenys bei kovos su dronais sistemos.
Ateis laikais, kai Vakarai supras, kad neįmanoma laimėti karo prieš Rusiją nesmogiant į jos teritorijoje kaupiamus gyvosios mėsos, technikos, įrangos ir ekipuotės centrus.
JAV Kongresas negali pritarti 20 mlrd. dolerių vertės naikintuvų F-16 pardavimui Turkijai, kol Ankara neratifikuos Švedijos ir Suomijos narystės NATO, ketvirtadienį pareiškė dviejų partijų senatorių grupė.
Na štai, pagaliau tai įvardinta viešai. Dar prieš kelis mėnesius sakėme, kad pagrindinis spaudimas Švedijai, kurį daro Turkija yra susijęs su šių ketvirtos kartos naikintuvų įsigijimu. Erdoganas seniai sapnuoja rožinius F-16 sapnus ir daro viską, kad JAV juos parduotų diktatoriaus valdomai šaliai, kariaujančiai su kurdais. Manome, kad galime jau pasakyti ir kitą argumentuotą spėjimą - paskutinis surengtas išpuolis, kurio metu buvo sudegintas Koranas Švedijoje, yra visai ne Rusijos, o paties Erdogano slaptųjų tarnybų darbas.
Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto apkaltino Jungtinių Valstijų ambasadorių Budapešte bandymu kištis į Vengrijos vidaus reikalus. JAV ambasadorius Davidas Pressmanas Vengrijos požiūrį į karą kaimyninėje Ukrainoje pavadino "politikos, kuriai pritaria Putinas, stūmimu".
Pressmanas, Bideno administracijos paskirtas asmuo, anksčiau dirbęs JAV ambasadoriumi Jungtinėse Tautose specialiesiems politiniams reikalams, nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai pradėjo eiti pareigas Vengrijoje, susidūrė su dideliais sunkumais. Vietos žiniasklaida, lojali populistinio premjero Viktoro Orbano dešiniojo sparno vyriausybei, kaltino diplomatą kišimusi į Vengrijos teismų sistemą ir amerikietiškojo kolonializmo propagavimu.
Pradėjęs eiti pareigas, V. Pressmanas garsiai kalbėjo apie augančią antiamerikietiškų nuotaikų bangą Vengrijoje ir apie V. Orbano vyriausybės nenorą prisijungti prie Europos Sąjungos ir įvesti sankcijas Maskvai dėl jos karo Ukrainoje.
Rusijos fiureris Putinas, prognozuodamas Rusijos triumfą kare Ukrainoje, priminė garsiąją Antrojo pasaulinio karo pergalę prieš nacius, kad sutelktų savo tautą. Minėdamas 80-ąsias Antrojo pasaulinio karo sovietų pergalės prieš nacistinės Vokietijos pajėgas Stalingrado mūšyje metines, V. Putinas padėjo vainiką prie amžinosios ugnies memorialiniame komplekse žuvusiems Raudonosios armijos driskiams Volgograde (dabartinis miesto pavadinimas).
"Deja, matome, kad nacizmo ideologija savo šiuolaikine forma ir apraiškomis vėl kelia tiesioginę grėsmę mūsų šalies saugumui", - sakė karo nusikaltėlis savo kalboje ketvirtadienį. "Vėl ir vėl turime atremti kolektyvinę Vakarų agresiją". V. Putinas taip pat peikė Vokietiją, kad ši padeda apginkluoti Kyjivą, ir vėl švaistėsi grasinimais panaudoti visą Rusijos arsenalą, kuriame yra ir branduolinių ginklų.
"Neįtikėtina, bet tai faktas: jie vėl grasina mums vokiškais tankais "Leopard", ant kurių šarvų nupiešti kryžiai", - sakė pasaulio teroristas Nr. 1, neonacis V. Putinas.
Jei kas nors dar Vakaruose nesupranta, tai išverčiame: Rusija kariauja karą su Vakarais, ir kariaus tol, kol Ukraina bus visiškai sunaikinta. Tada ateis Baltijos šalių ir Lenkijos eilė. Rusija nesustos. Ji tik gali būti sustabdyta. Pirmas žingsnis - Juodosios jūros laivyno žaibiškas sunaikinimas.
Operacinis lygmuo
Be didesnių pakitimų.
Prezidentas Volodymyras Zelenskis vakariniame vaizdo kreipimesi pabrėžė, kad Ukraina turi toliau dirbti stiprindama savo atsparumą ir išlikti vieninga, siekdama aprūpinti savo gynėjus reikiamais ginklais. Rusijos okupantai dabar yra pasiekę tam tikrą etapą, kai strategiškai Rusijos pralaimėjimas jau aiškus. Tačiau taktiniu požiūriu jie vis dar turi išteklių, kad galėtų imtis puolimo veiksmų.
Jungtinės Karalystės gynybos ministras teigia, kad jo šalis neatmeta galimybės tiekti Ukrainai naikintuvus. Tačiau Benas Wallace'as įspėjo, kad tokie orlaiviai nebūtų "stebuklinga lazdelė" Ukrainos gynybai nuo Rusijos.
"Dėl naikintuvų proceso aš pasisakiau gana aiškiai. Vienas dalykas, kurio išmokau per pastaruosius metus, yra tas, kad nereikia nieko atmesti ir nieko neatmesti", - sakė B. Wallace'as.
JAV Centrinės žvalgybos agentūros direktorius Williamas Burnsas ketvirtadienį pareiškė, kad Kinijos prezidento Xi Jinpingo ambicijų Taivano atžvilgiu nederėtų nuvertinti, nors jį tikriausiai išblaivino Rusijos kariuomenės pasirodymas Ukrainoje.
V. Burnsas sakė, kad Jungtinės Valstijos "žvalgybos duomenimis" žino, jog Xi įsakė savo kariuomenei būti pasirengusiai iki 2027 m. surengti invaziją į savivaldų Taivaną.
JAV valdžios institucijos paneigė Šveicarijos žiniasklaidos pranešimus, kad Baltieji rūmai ir CŽA pasiūlė Ukrainai atsisakyti kai kurių teritorijų mainais į taiką su Rusija. Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovo pavaduotojas Seanas Dewittas komentare žurnalistams teigė, kad Šveicarijos laikraščio "Neue Zürcher Zeitung" paskelbtas pareiškimas buvo "netikslus".
Tuo tarpu kitas neįvardytas CŽA atstovas spaudai taip pat patikino žurnalistus, kad jų agentūros vadovas Williamas Burnsas sausio mėnesį nebuvo nuvykęs į slaptą kelionę į Maskvą ir ten nesiūlė taikos plano Ukrainai. Atstovas spaudai Šveicarijos laikraščio pranešimą pavadino "visiškai melagingu".
Per 11 karo mėnesių Rusija Ukrainoje prarado apie 200 000 karių žuvusiais ir sužeistaisiais. Apie tai skelbia laikraštis "The New York Times", remdamasis JAV ir Vakarų pareigūnais. "Per 11 mėnesių žuvusiųjų skaičius aštuonis kartus viršija amerikiečių aukų skaičių per du dešimtmečius trukusį karą Afganistane", - rašoma straipsnyje.
Okupacinė kariuomenė patyrė ypač didelių nuostolių mūšiuose dėl Bachmuto ir Soledaro. "Karas vyksta pagal Antrojo pasaulinio karo, kai žuvo daugiau kaip 8 milijonai sovietų karių, pavyzdį. V. Putinas yra pasirengęs šimtams tūkstančių aukų Ukrainoje, nors daugiau aukų gali pakenkti jo politinei paramai", - rašoma dokumente.
Pataisome tik vieną dalyką - jokiai politinei paramai net ir milijonai žuvusių driskių nepakenks.
Jungtinės Valstijos patarė Ukrainos kariuomenei sulaukti naujų ginklų tiekimo. Taip pat gali būti, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms teks pasitraukti iš Bachmuto, Donecko srities, kad sukauptų išteklių pavasario puolimui.
"Anot pareigūno, JAV pataria Ukrainos pajėgoms tempti laiką, kad sulauktų atvykstančių tankų ir kitos ginkluotės. Siekiant sukaupti išteklius pavasario puolimui pietuose, Ukrainai taip pat gali tekti netrukus išvesti savo karius iš rytinio Bachmuto miesto, teigė JAV ir Europos pareigūnai, taip suteikdami Rusijai simbolinę pergalę", - rašo "Bloomberg".
Deja, bet tai - tiesa. Tempti laiką. Pamenat, mūsų pateiktus scenarijus praeitų metų gruodį ir vieną labiausiai tikėtiną iš keturių, kurį pavadinome „gumos tempimu“?
Taktinis lygmuo
Ryte partizanai viename iš okupuoto Enerhodaro miesto rajonų susprogdino automobilį. Pasak rusofašistų bendradarbio ir koloboranto Dmytro Rogovo, dėl sprogimo žuvo vienas žmogus. Į sprogimo vietą atvyko Rusijos teisėsaugos pareigūnai.
Per Rusijos įvykdytą nusikalstamą privataus namo apšaudymą Barvenkovo mieste žuvo du broliai. Charkivo srities karinės administracijos pirmininkas Olehas Sinegubovas pranešė, kad 4.30 val. ryto priešas apšaudė Barvenkovo miestą Iziumo rajone. Du broliai, 49 ir 42 metų, žuvo nuo smūgio privačiame gyvenamajame name. Jų 70 metų tėvas buvo sužeistas ir paguldytas į ligoninę.
Rusijos Federacija naikina kritinę infrastruktūrą, smogia civiliniams objektams ir civilių gyventojų namams.
Per praėjusią parą priešas surengė 4 raketų atakas, iš kurių 2 pataikė į Donecko srities Kramatorsko miesto civilinę infrastruktūrą, taip pat 5 kartus smogė iš oro. Įvykdyta daugiau kaip 70 atakų salvinės ugnies sistemomis prieš civilius objektus Chersono srityje ir Mykolajivo srityje. Nuo priešo smūgių žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai.
Tolesnių Rusijos oro ir raketų smūgių visoje Ukrainos teritorijoje grėsmė išlieka didelė.
Priešininkas, patirdamas didelių nuostolių, tęsia puolimą Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlovsko ašyse.
Zaporožės ir Chersono apylinkėse iš minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos apšaudytos daugiau kaip 40 gyvenviečių teritorijos.
Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgų aviacija smogė 4 kartus į vietoves, kuriose buvo susitelkę okupantai. Gynėjai taip pat sunaikino rusišką "Merlin" tipo bepilotį orlaivį. Raketinių ir artilerijos pajėgų daliniai smogė kontrolės postui, 3 gyvosios jėgos koncentracijos vietoms ir priešo amunicijos sandėliui.
Rusijos pajėgos intensyviai veržiasi šešiomis kryptimis Krasnoričenskės-Kreminos-Lysičiansko atkarpoje. Paryčiais toliausiai prasiveržę driskiai susirėmė su ukrainiečių pajėgomis ties Jampolivka, o kariai ant žemės praneša apie artimą kontaktą netoli Zaričnės, mažiau kaip už 10 km į rytus nuo Lymano.
Foto: vienoje iš rytų fronto pozicijų sulaikoma rusofašistų ataka.
Dėkojame, kad esate kartu ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis. Atskirai sakome ačiū: DT Artelė, UAB. Norėtumėt pasikviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


32 views0 comments
bottom of page