top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

PASAKA APIE TAI, KAIP PUTINAS „TYRINĖS ARKTĮ“ IR KITOS DRISKYNO NEGANDOS (2024 01 27)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Vakar driskyno Leningrado mieste vyko parodomasis šou. Baltijos laivų statykloje vykusios ceremonijos metu Rusijos "Jungtinės laivų statybos korporacijos" direktorių valdybos pirmininkas Andrejus Kostinas „paprašė“ fiurerio V. Putino "leidimo įrengti tonažo skersinį pirmajame būsimo branduolinio ledlaužio "Leningrad" skyriuje".
 
Kvailai vypsodamas vladyka ir karo nusikaltėlis Putinas išstenėjo "leiskite tai padaryti" bei tokiu būdu pritarė branduolinio ledlaužio statybai.
 
Tuo metu, kai pastaraisiais mėnesiais įvairiuose Rusijos miestuose bent 16 kartų dėl įvairių priežasčių kelioms paroms ir net savaitei buvo nutrauktas šildymas spaudžiant speigui, vienam karinio jūrų laivyno driskiui mirtinai sušalus sausio 3 d. tame pačiame Leningrade, Rusijos caras meta pinigus ne sovietinių pūvančių ir griūnančių šildymo sistemų remontui, o Arkties užkariavimui. Nuostabu.
 
Vėliau Putinas sakė, kad ledlaužis bus naudojamas "svarbiausiems Arkties tyrinėjimams", ir paminėjo amžino įšalo regionus Sibire, kuriuose esą netrukus bus naudojamas ledlaužių laivynas.
 
"Čiukotkoje, Jamaloje, Taimyre, Jakutijoje, visuose kituose mūsų Arkties regionuose tokie nauji galingi ledlaužiai ir kiti aukštos ledo klasės laivai yra labai laukiami", - nei į tvorą, nei į mietą sapaliojo Putinas. "Mes tikrai nuosekliai spręsime šiuos klausimus, plėsime savo arktinį laivyną, kelsime sau naujus ambicingus tikslus. Ir toliau dirbsime šia kryptimi."
 
Tačiau tikroji priežastis, dėl ko skubotai imamasi montuoti branduolinę geldą, yra kritinė būtinybė teroristų valdomai valstybei atverti kelius komercinei prekybai Arkties šiaurėje. Dėl Vakarų sankcijų, vadinamasis Šiaurės jūrų kelias – laivybos kelias, kertantis Arkties vandenyną, yra kraujas iš nosies būtinas didinant prekybos su Azija mastą ir mažinant atstumus ir išlaidas.
 
Dėl tos pačios priežasties, Rusija vis labiau klimpsta į Kinijos spąstus ir tampa priklausoma nuo Azijos šalių. Šiaurės jūrų kelio logistinė arterija įgyja strateginę reikšmę, tačiau dėl gamtinių sąlygų jos eksploatavimas yra ir bus labai sudėtingas, nekalbant apie tai, kad jos pažeidimas arba nutraukimas Maskvos ekonomikai ateityje turės didžiulių pasekmių.
 
Kitaip sakant, ukrainiečiams atsiveria naujos manevro laisvės galimybės, numatant smogti „Leningrado“ griaučiams ir planuojant kitas diversijas Rusijos gilumoje.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
2024 m. sausio 27 d. naktį Rusijos okupacinės pajėgos atakavo Ukrainos teritoriją keturiais smogiamaisiais bepiločiais orlaiviais "Shahed-136/131", kurie buvo paleisti iš Primorsko-Achtarsko Rusijoje. Visus keturis orlaivius ukrainiečių gynėjai sunaikino Kirovogrado srityje.
 
Be to, Rusijos užpuolikai atakavo Donecko sritį raketa "Iskander-M". Ji buvo paleista iš Rusijos Rostovo srities. Preliminariai dėl šios atakos niekas nenukentėjo.
 
Pastarosiomis savaitėmis atakų prieš Ukrainą mastas ir intensyvumas didėja. JT išreiškė nerimą, kad karas vyksta pavojinga trajektorija. Organizacija yra susirūpinusi dėl raketų smūgių ir civilių teritorijų apšaudymo, dėl kurių žūsta ir yra sužeidžiami civiliai gyventojai, taip pat naikinama ypatingos svarbos infrastruktūra.
 
Senokai jau JT buvo išreiškusios susirūpinimą. Gerai, kad prisiminė, ukrainiečiams išsyk tapo lengviau gintis.
 
Iš viso, per pastarąją parą įvyko 98 kariniai susirėmimai tarp Ukrainos gynybos pajėgų ir driskių iš Rusijos okupacinės kariuomenės.
 
Pagrindiniai mūšiai vyksta Charkovo, Luhansko ir Donecko srityse. Karštieji taškai nepakitę – Kupjanskas, Avdijivka, Marjinka.
 
Rusams nepaliaujamai siekiant apsupti Avdijivką, ukrainiečiai čia atrėmė mažiausiai 20 atakų.
 
Pietuose, Chersono kryptimi gynybos pajėgos išlaiko keletą placdarmų kitoje Dniepro pusėje. Orda keturis kartus šturmavo ukrainiečių pozicijas, tačiau jokių apčiuopiamų rezultatų nepasiekė.
 
↞ Trumpai ↠
 
Pietų Afrikos Respublikos iškeltoje genocido byloje, JT aukščiausiasis teismas penktadienį nurodė Izraeliui padaryti viską, ką gali, kad būtų užkirstas kelias mirčiai, naikinimui ir bet kokiems genocido veiksmams Gazos ruože, tačiau kolegija nenurodė nutraukti karinio puolimo, dėl kurio šis palestiniečių anklavas buvo nuniokotas.
 
"Teismas puikiai supranta regione vykstančios žmogiškosios tragedijos mastą ir yra labai susirūpinęs dėl tebesitęsiančių žmonių žūčių ir kančių", - sakė teismo pirmininkė Joan E. Donoghue.
 
Taigis, taigis. Susirūpinęs. Labai, labai.
 
Jemeno husiai penktadienį suintensyvino išpuolius prieš Raudonąja jūra plaukiojančius laivus. Vieno smūgio metu užsidegė prekybos bendrovės "Trafigura" vardu valdomas degalų tanklaivis.
 
"Trafigura" pranešė, kad raketa pataikė į degalų tanklaivį "Marlin Luanda", kai jis plaukė per Raudonąją jūrą. Tanklaivis gabeno rusišką pirminį benziną, įsigytą už mažesnę kainą, nei numatyta G7 sankcijose, sakė "Trafigura" atstovas spaudai.
 
Na va. Nereikia pirkt rusiškų degalų, nereikia. Husiai reiškia susirūpinimą.
 
Šė Korėja ir Kinija susitarė stiprinti taktinį bendradarbiavimą ir ginti bendrus interesus, šeštadienį pranešė oficialioji šalies-kalėjimo naujienų agentūra KCNA, informuodama apie užsienio reikalų ministrės Choe Son Hui susitikimą su Kinijos užsienio reikalų viceministru Sun Weidongu.
 
Toks nedidelis, nelabai reikšmingas cirkas, nežinia, kam skirtas. Visi puikiai supranta, kad čia nėra, ką gilinti – Šė Korėja yra Kinijos provincija, vykdanti Pekino nurodymus, o Riebuilio ministrė nuvyko eilinį kartą jų išklausyti.
 
Kol driskynas rūpinasi Šiaurės jūros keliu ir „Leningrado“ statyba, 14 jo tanklaivių, pilni naftos, dreifuoja prie Pietų Korėjos krantų. Pakrauti daugiau kaip 10 mln. barelių rusiškos "Sokol" rūšies naftos, tanklaiviai jau keletą savaičių nežino, kur pasidėti, nes negali parduoti krovinio dėl JAV sankcijų ir mokėjimo problemų.
 
Maždaug 1,3 mln. tonų naftos yra daugiau nei mėnesio projekto "Sachalinas-1", kuris kadaise buvo pagrindinė JAV didžiosios bendrovės "Exxon Mobil", pasitraukusios iš Rusijos po Maskvos invazijos į Ukrainą, įmonė, gavyba.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Mes vis dėliojam viską į lentynas.
 
Skirstom.
 
Taip pasakė, ne taip pasakė, teisingai, neteisingai, reikia, nereikia, durnas, protingas. Mes vis kalbam su pačiu savimi viduje, nenustojame vertinti.
 
Per tą vidinį savo paties sukurtą triukšmą nebesuprantam, nebegirdim, nebematom, kad klausomės tik savęs, savo susikurto pasaulio vaizdo, savo išankstinių nusistatymų.
 
Pykstam, jaučiamės pažeminti, sąmoningai ar dar blogiau, miegodami atmerktomis akimis įžeidinėjame kitus, nesuvokdami elementarios tiesos, kad tokiu būdu pykstam tik ant savęs, ir žeminam tik patys save.
 
Svaidomės kažkokiomis savo pačių sugalvotomis etiketėmis, priskiriame kitiems išgalvotus bruožus, rikiuojame pasaulio reiškinius ir mus supančius žmones kaip alavinius kareivėlius, dažome juos savo nuoskaudų, psichologinių sužeidimų, savanaudiško, egocentriško, išpūsto ambicijų, racionalizavimu grįsto siekio būti pranašesniu už kitus spalvomis. Ir nesuprantame, nenorime suprasti, matyti, kad mums toks be galo svarbus, esminis mūsų gyvenimo pasirinkimų, sprendimų, veiksmų variklis – turėti daugiau už kitą ar valdyti kitus yra ne tik arogancijos pagrindas, tai tuštybių tuštybė, susirgus, senstant ar prie mirties slenksčio besišaipanti iš mūsų kvailumo ir godumo.
 
Ar galim trumpam nustot skirstyti? Bent valandai, bent minutei? Klausytis be jokių išvadų, be jokios nuomonės, palikus visus įsitikinimus laikinai uždarytus kampe?
 
Tik iš tiesų, objektyviai klausydamasis kito, gali pamatyti, atrasti, kas yra tiesa.
 
Kai klausomasi iš tikrųjų dėmesingai, sudėjus visas pastangas, pats dėmesys atmeta viską, kas yra nuomonė, kas yra psichologinė uždanga, mūsų pačių patirties sukonstruotas virtualybės šalmas, trukdantis suvokti akivaizdžius faktus.
 
↡ Nuotraukoje: ukrainiečiai naikina driskių bepilotes skraidykles.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications
 


 
 
65 views0 comments
bottom of page