top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJA RUOŠIASI SUSIDŪRIMAMS SU NATO? (2023 08 13)

Geopolitinė padėtis

Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenas Dmytro Lubinecas mano, jog Putinas ruošiasi dar didesniam karui. Apie šį diktatoriaus žingsnį signalizuoja neseniai Putino Valstybės Dūmai pateiktas įstatymo projektas, pagal kurį būtų panaikinta būtinybė pranešti tarptautinėms organizacijoms apie karinės nepaprastosios padėties įvedimą ar nutraukimą Rusijoje.

"Tokiu būdu šalis agresorė dar kartą pažeidžia Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos reikalavimus! Be to, įstatymo pataisos leis Rusijos vadovybei represuoti rusus neatsižvelgiant į tarptautinę humanitarinę teisę. Ką tai reiškia? Rusijos prezidentas ne ieško išeities iš karo Ukrainoje, o ruošiasi dar didesniam karui", - teigia Lubinecas, pažymėdamas, kad būsimas didelis karas neaplenks ir ginkluotų susidūrimų su NATO šalimis.

Taigi taip. Senas KGB sutvėrimas ir jo chunta prie karo stovio šalyje pereis palaipsniui, naudodami represinių struktūrų mechanizmus bei perjungdami šalies ekonomiką karo režimui. Ir, be jokios abejonės, tai darys mąstydami apie NATO čiupinėjimą.

"Tarptautinė bendruomenė turi rimtai pasirengti grėsmėms, kylančioms iš Rusijos. O Vakarų partneriai turi įvesti papildomas sankcijas Rusijai ir suteikti papildomų ginklų Ukrainai, kad būtų sustabdyta Rusijos karinė ekspansija. Rusijos agresija parodė, kad nusikalstamas Rusijos aukščiausiosios vadovybės režimas nesustos Ukrainoje, bet gali pradėti dar kruvinesnį karą Europoje", - teigia Ukrainos ombudsmenas.

Viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių stringa Ukrainos kontrpuolimas – ribota, per menka parama. Bild skelbia, jog Vakarai Ukrainai perdavė mažiau nei 100 modernių tankų, kai tuo tarpu Rusija kas mėnesį pagamina apie 50 tankų.

"Ukraina ir jos partneriai buvo per daug optimistiški, turiu pripažinti, jog ir aš. Prasiveržti per didžiulius minų laukus ir Rusijos pranašumą ore labai sunku. Ukrainos kontrpuolimas žengia į priekį, bet labai lėtai", - teigia buvęs Vokietijos gynybos ministerijos operacinio štabo vadovas ir karo ekspertas Nico Lange.

Teigiama, jog iš viso rusai Ukrainoje turi daugiau kaip 1 000 tankų. Kiek turi Ukraina? 200? Apie kokį puolimą galime kalbėti?

JAV nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius John Kirby pareiškė, jog Joe Bideno administracija vis dar (?!) pasirengusi kreiptis į Kongresą dėl lėšų Ukrainai paremti. Pasak Kirby, nežinia, kiek ilgai tęsis Rusijos sukeltas karas, todėl būtų neatsakinga nepadaryti visko, kas įmanoma, kad būtų įvertinti Ukrainos poreikiai kitų finansinių metų pirmąjį ketvirtį ir pateiktas atitinkamas prašymas Kongresui. Kalbama apie naują daugiau kaip 20 mlrd. dolerių paketą Ukrainai.

Baltieji rūmai teigia, jog jei Putinas užkariaus Ukrainą, amerikiečių išlaidos bus daug didesnės nei dabartinė pagalba Kyjivui.

Jei Putinas užkariaus Ukrainą, Vakarams, tuo pačiu ir mums, nepakaks vien tik remti Ukrainos. Teks patiems eiti muštis su į Europą plūstančiais driskiais. Ir karas tęsis ne nežinia, o žinia kiek. Karas baigsis, kai JAV ir kitos NATO šalys imsis veiksmų tiesioginiam Kremliaus teroro suvaldymui. Įvedant taikdarius į Ukrainą.

Kodėl JAV ir Vakarai nesiima reikiamų veiksmų Kremliaus sutramdymui ir užkardymui nedelsiant? Galimos to priežastys:
1. Informacinių operacijų metu pavyko įbauginti JAV ir ES sprendimų priėmėjus, jog suskilusi Rusija – daug didesnė grėsmė, nei šiandieninė branduolinė Kremliaus chunta. Dėl šio tikslo Putino gauja nutraukė branduolinę retoriką, net ir dronams atakuojant Maskvą.

2. Surežisuotas Prigožino perversmas sukėlė siaubą, jog Maskva gali būti užvaldyta kriminalinių elementų ir tapti įrankiu neprognozuojamų „gibonų“ su branduoliniu vėzdu rankose.

Kitaip sakant, Rusijai pavyko užvaldyti Vakarų informacinę erdvę, dominavimas kurioje itin stipriai paveikė silpnos valios ir nuovokos sprendimų priėmėjus. Kremliui pavyko suklaidinti vakarų visuomenes, kurios tiki, kad Putino režimas nusilpo, tuoj žlugs. Be to, Maskvai pavyko stabilizuoti padėtį fronte ir pradėti ruoštis naujam karo etapui.

Apgauti ir įbauginti Vakarai sumažino ir dalinai pristabdė paramos tiekimą, tikėdamiesi permainų Maskvoje. Rusijai pasisekė išskaidyti Vakarų dėmesį ir energiją į daugiasluoksnes Maskvos specialiai sukurtas problemas dėl grūdų koridoriaus, perversmo Nigeryje, galimos destabilizacijos rytiniame NATO flange.

Visas šis, gilesnės analizės vertas paketas simbolizuoja, jog Kremlius šiuo metu dominuoja informaciniame mūšio lauke. Viliamės, kad tai laikina. Galbūt iš kurortų grįžę, įskrudę, prie masažuoto steiko gero raudono vyno „įsriuobę“ lyderiai atsipeikės ir kibs į darbus su nauja jėga.

Reikšmingi postūmiai

Pranešama, jog ukrainiečių kariai užėmė pozicijas kairiajame Dniepro krante Chersono srityje. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų žvalgybos grupės veikia Antonivskio tilto ir Golaja Prystan rajone. Šios pozicijos yra tik už 83 kilometrų nuo šiaurinės administracinės ribos su Krymu.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar teigia, jog šiame fronto ruože "tam tikri daliniai įvykdė tam tikrą užduotį", tačiau detalių nepateikė.

Suduotas smūgis Krymo tiltui. Sunaikinta viena tarpatraminė dalis, pažeistas geležinkelio ruožas.
Okupantai bando perimti iniciatyvą Kupjansko kryptimi, tačiau patiria nuostolių. Komentuodamas dabartinę situaciją šiame fronto ruože, Ukrainos kariuomenės Rytų grupės atstovas Serhijus Čerevatijus pažymėjo, kad priešas pagrindinius puolamuosius veiksmus sutelkė Ivanivkos ir Sinkivkos rajonuose.

Remiantis Bundesvero vidaus dokumentu, aiškinamos dalinės ukrainiečių kontrpuolimo nesėkmės priežastys. Esą "Ukrainos operacinė doktrina" neigiamai veikia kovinių brigadų efektyvumą. Rašoma, jog ukrainiečių padaliniai veikia suskirstyti į mažus vienetus, tačiau nėra bendro kovinio vadovavimo požymių. Trūksta kovinio manevro elementų, dėl ko nukenčia veiksmų greitis ir nesukuriamas ugnies pranašumas.

Trumpai

Nors daug kas Lietuvoje ir užsienyje plojo katučių dėl Kinijos dalyvavimo Saudo Arabijos „taikos“ procese dėl karo nutraukimo Ukrainoje, Pekinas nenutraukė santykių su Maskva. Pasak CNN, vyriausiasis Kinijos diplomatas Wang Yi kitą dieną po Džidos derybų pabaigos paskambino savo kolegai iš Rusijos Sergejui Lavrovui ir pakartojo, kad Pekinas konflikte yra "nešališkas".

Kai kurie Europos diplomatai mano, kad pagrindinis Kinijos atstovų pasirodymo Saudo Arabijoje tikslas buvo "atgrasyti" Europą nuo glaudesnės sąjungos su amerikiečiais.

Taigi, tariamas Rusijos ir Kinijos santykių pablogėjimas tėra mūsų „wishful thinking“ išdava. Iš tiesų tiek Kinija, tiek Saudo Arabija, tiek tokios šalys, kaip Turkija siekia savų tikslų ir niekuomet nebus nuoširdžios Ukrainos atžvilgiu.

Pranešama, jog įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas penktadienį užsimojo prieš "korumpuotą" Rusijos elitą, atvedusį į valdžią prezidentą Vladimirą Putiną (įdomiai čia užsimoja politiniai kaliniai Rusijoje). "Mano baimė ir neapykanta" pavadintame savo pirmajame ilgesniame pareiškime po to, kai praėjusią savaitę Maskvos teismas jį pripažino kaltu dėl ekstremizmo ir skyrė papildomą 19 metų laisvės atėmimo bausmę, Navalnas teigia nekenčiąs savanaudžių Rusijos pareigūnų, vadinamųjų dešimtojo dešimtmečio "reformatorių", kuriems rūpi tik "jų pačių turtai".

"Ar yra kokia nors kita šalis, kurioje tiek daug reformų ministrų tapo milijonieriais ir milijardieriais? Nekenčiu autorių, kurie sukūrė pačią kvailiausią autoritarinę konstituciją, kurią mums, idiotams, pardavė kaip demokratinę, net tada suteikdami prezidentui visiško monarcho galias", - skelbia kalinys iš Kremliaus kalėjimo. Navalnas savo nekenčiamųjų sąraše įvardija Jelciną, Anatolijų Čiubaisą, kurių korumpuotos šeimos atvedė į valdžią Putiną.

Navalno neapykanta Putinui, jo klanui, galbūt siekiant permainų ir naujos, modernesnės Rusijos, yra suprantama.

Bet. Navalnas nesiekia sugriauti Rusijos imperijos. Jis siekia ją sustiprinti, pašalindamas nevykėlį Putiną. Toks imperialistas tinka FSB, SVR ir GRU klanams.

Lietuvoje

Lietuvos rajonų kelius užtvindė didmiesčių važiuotojai. „Greiti ir įsiutę“. Pavargę nuo bezdėjimo ir smaukymosi kasdieniuose kamščiuose. Užknisti sterilių ofisų, gamybinių susirinkimų ir reikalavimų didinti pardavimus. Tokiems nutrūkusiems nuo miesto ritmo lenciūgo, galvelėse nutrūksta visi draudimai ir taisyklės. O jei „tačkė“ geresnė, nustoja egzistuoti greičio sąvoka, nuovoka ir savivoka. Jokio skirtumo ar jie lekia greitkeliu, ar siaurute Skiemonių gatvele. Gazas – dugnas.

Tačiau Lietuva – ne Vokietija, kur daugelyje ruožų nėra jokio greičio ribojimų, todėl kai kas skrieja ir 300 km/h. Tačiau vokiečiai, esant drėgnai kelio dangai, greitį sumažina iki 90 km/h, nors gali spausti iki “kiek eina”. Važiuojama saugiai.

Bet tūlam lietuviui svarbu ne greitai, o greičiau. Greičiau nei kiti. Nes daugiau šaibų, nes kietesnė „tačkė“, nes geresnis telEfas ir gražesnės šlaunelės rangosi gretimoje sėdynėje.

Mano, man, daugiau, geriau, greičiau.

Girčiau.

Apspangę, apkvaitę, visiškai nudurnėję. Atokvėpio nuo lėkimo akimirką, giria viceministrą, katras „pripūtęs“ parpuolė ant kelių, atliko viešą feisbukinę atgailą ir atsileido iš pareigų.

Va čia tai vyras. Praktiškai didvyris. Nuoširdžiai užjaučiame. Nebūt papuolęs - nebūt prisipažinęs. Jo Ekscelencija galėtų tokiems didžiavyriams įsteigti Valančiaus vardo keturiasdešimties laipsnių stiprumo ordiną.

Nuotraukoje: ukrainiečių kario rankose – mažytė dovanėlė driskiams fronto linijoje.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


65 views0 comments
bottom of page