top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 11 08 /15:00


Politinis strateginis lygmuo

Baltarusijos diktatorius Lukašenka mano, kad Europos šalių piliečiai nori gyventi taikiai, tačiau jų vadovai nesugeba "užgesinti gaisro savo namuose". "Vokietija, visa Europa - dabar nėra lyderių. Bet net jei ir būtų... Jie nesugeba užgesinti gaisro net savo pačių namuose", - vograuja Batka savo agentūros trubadūrams.
"Ar tie, kurie leido amerikiečiams įvežti ten papildomus branduolinius ginklus, yra tikri lyderiai? Jie yra pamišėliai", - raudonuoja iš pasiutimo apsišaukėlis prezidentas.
Diktatorius, kolūkių vagių kartos atstovas, dvikojis subjektas, kuris nesuvokia ir jau nebesuvoks pagrindinių Vakarų demokratijos principų. Lukašenka mano, kad Vakaruose yra kažkokia liaudis ir jos valdovai. Jis negali patikėti, kad valdžią šiose šalyse iš tiesų renka piliečiai tikruose rinkimuose.
Ukrainos vyriausybė, remdamasi karo meto įstatymais, perėmė stambiausių šalies strateginių bendrovių akcijų paketus, taip parodydama dramatiškiausią karo meto intervenciją į stambųjį verslą. Tarp šių bendrovių - variklių gamintoja "Motor Sič", energetikos bendrovės "Ukrnafta" ir "Ukrtatnafta", transporto priemonių gamintoja "AvtoKrAZ" ir transformatorių gamintoja "Zaporožtransformator". Sprendimas priimtas šeštadienį vykusiame aukščiausių saugumo pareigūnų susitikime. Pasibaigus karui turtas bus grąžintas savininkams arba kompensuotas pagal jo vertę.
Mes irgi būtume nieko prieš, jei mūsų valstybė nacionalizuotų su Rusija ir Baltarusija prekiaujančių Lietuvos įmonių turtą. ;) Juokaujam, ššš, nereikia taip širsti. Nors, jei pykstat... Gerai gerai, juokaujam.
Nors iš tiesų, tai ne.
Didysis Ukrainos arkivyskupas ir bažnyčios vadovas Sviatoslavas Ševčiukas susitiko su popiežiumi Pranciškumi. Po susitikimo Ukrainos bažnyčios hierarchas sakė, kad dialogo su Rusija negali būti, kol Maskva Ukrainą laiko kolonija, kurią reikia pavergti. "Karas Ukrainoje yra kolonijinis karas, o Rusijos taikos pasiūlymai yra kolonijinio pacifikavimo pasiūlymai", - sakė Ukrainos arkivyskupas Sviatoslavas Ševčiukas po susitikimo su Pranciškumi Vatikane.
Žinome, kad kai kuriems iš jūsų įdomi mūsų nuomonė dėl Romos popiežiaus pasisakymo dėl „humaniškos“ rusų tautos ir Dostojevskio. Mes mąstom kitaip, nei popiežius ir tai natūralu, nes mes kariai, o ne bažnyčios atstovai. Šiuo, kaip ir kitais atvejais, mes stengiamės nerikiuoti visų į lentyną „kas ne su mumis – tas mūsų priešas“. Toks mąstymas - bolševikinis. Mes išklausome ir kitą nuomonę, net jei ji skiriasi nuo mūsų. Ir bandome suprasti, kodėl tas kitas mąsto būtent taip, o ne kitaip. Nesistebėtume, jei popiežius atsiklauptų ant kelių prieš Putiną, nuplautų jam kojas, o už tai gavęs per vieną, atsuktų jam kitą skruostą. Mes neatsuktume. Popiežius gi elgiasi pagal Šventojo rašto priesakus. Tačiau kas iš mūsų teisus – težino vienas Jis. Todėl neteiskime.
Turtingiausias Rusijos butų vagis Prigožinas prisipažino kišęsis į JAV rinkimus ir prižadėjo, kad ir ateityje darys lygiai tą patį. "Mes kišomės į JAV rinkimus, kišamės ir toliau kišimės. Atsargiai, tiksliai, chirurginiu būdu ir savaip, kaip mes tai mokame daryti. Per tikslias operacijas vienu metu pašalinsime abu inkstus ir kepenis“, - teigia Prigožinas.
O ką protingesnio gali pasakyti į žmogų panaši būtybė su apirusiomis recidyvisto smegenimis? JAV rinkti įrodymų nebereikia.
Vokietijos vyriausybė pareiškė, kad Ukraina pati turi spręsti, kada rengti taikos derybas su Rusija, ir pridūrė, kad Maskva niekada nenorėjo jose dalyvauti. Šis pranešimas pasirodė po to, kai "The Washington Post" paskelbė, kad Jungtinės Valstijos privačiai skatina Ukrainą duoti suprasti, kad ji yra atvira deryboms su Rusija.
Sveikiname Vokietiją, kuri stovi Ukrainos pasirinkimo pusėje. Džiaugiamės permainomis šalyje, kuri pirmosiomis karo savaitėmis drebėjo ir neleido naudoti savo oro erdvės ginklų Ukrainai gabenimui. Šiuo atveju taip pat norim akcentuoti, jog mes nei už, nei prieš Vokietiją, kaip kartais mums buvo priekaištaujama. Mes už racionalius ir teisingus sprendimus.
Operacinis lygmuo
Be esminių pakitimų.
"Wagner PMC" vadovas, virėjas Prigožinas kaltina Rusijos karo nusiklatimų ministrą Šoigu dėl nesėkmių fronte ir ragina jį už tai nubausti. Prigožinas mano, kad dėl nesėkmingų ordos veiksmų Ukrainoje kalti Šoigu ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas. Butų vagis ragina generolus teisti. Taip pat teigiama, kad užgrobtose teritorijose stiprėja Kremliaus beždžionėlės Kadyrovo galia.
Būtų nuostabu, jei Kremlius visą vadovavimą karui Ukrainoje patikėtų Kadyrovui, kuris nesugebėjo laimėti nei vieno mūšio, ir Prigožinui, kuris nemoka nevogti. Tačiau greičiausiai tai tik dar viena viešų ryšių akcija, kad visi Vakarai drebėtų, įsivaizduodami, kas bus, jei šimtatūkstantiniams driskių legionams ims vadovauti Kadyrovas.
Kas gi bus? Tik tok - ir viskas.
Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų oro pajėgų maršalas Johnny Stringeris, kuris eina NATO sąjungininkų oro pajėgų vadavietės vado pavaduotojo pareigas, teigia, kad rusų sraigtasparniai numušami iš arti ir nedideliame aukštyjei rodo, kad sovietinių laikų orlaiviai, dažnai neturintys modernių gynybos priemonių, yra netinkami tikroms kovinėms operacijoms. J. Stringeris nurodė ir žvalgybinių platformų atsilikimą, sakydamas, kad rusų problemos nustatant ir naikinant taikinius „kol kas yra vienas svarbiausių invazijos aspektų.“
Žiniasklaidoje pasirodė garbių ekspertų teiginiai, esą Putinas siekia konfrontacijos su NATO ir JAV, kad galėtų sėsti prie derybų stalo su Bidenu. Galvoti, kad Putinas to siekia - klaidinga, kaip ir tikėtis, kad JAV ir NATO po konfrontacijos sės prie derybų stalo su Putinu. Kremlius kibti į atlapus NATO bijo, kaip velnias kryžiaus, t.y., kaip kryžiaus.
Jei prasidėtų atvira JAV ir NATO konfrontacija su Rusija, pastaroji bus sumalta į šipulius. O vėliau bus ne derybos, bet nurodymai.
Taktinis lygmuo
Driskiai toliau beviltiškai kaip drugelis į liepsną daužosi į Ukrainos gynybinę sieną.
Praėjusią parą nevykėliai surengė 9 raketinius ir 37 oro smūgius, surengė daugiau kaip 100 atakų iš salvinių raketų sistemų. Ašaudyta daugiau kaip 25 Charkivo, Luhansko, Donecko, Zaporižės, Dniepropetrovsko, Chersono ir Mykolajivo sričių gyvenviečių.
Enerhodaro mieste okupantai renka vietos gyventojų asmens duomenis, tikrina mobiliuosius telefonus, vaikšto po privačius namus, butus, neteisėtai sulaiko Ukrainos piliečius.
Chersono srities Novosofijivkos vietovėje okupantų karių grupę sustiprino padalinys iš Čečėnijos, kuris jau dalyvavo apiplėšinėjant vietos gyventojus ir jų namus.
Ukrainos karo aviacija praėjusią parą 24 kartus smogė priešui. Pataikyta į 17 personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietų, 7 priešo priešlėktuvinės gynybos pozicijas.
Per praėjusią parą gynybos pajėgos numušė priešo lėktuvą Su-25, nepilotuojamą orlaivį "Lancet-3" ir keturis dronus "Orlan-10". Raketinių pajėgų ir artilerijos pajėgos smogė 5 kontrolės punktams, 2 gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos koncentracijos rajonams, 2 šaudmenų sandėliams, 2 priešlėktuvinių raketų kompleksams ir okupantų artilerijos ugnies pozicijų rajonui.
Šių eilučių rašymo metu, pasiekė informacija, kad ukrainiečiai pradėjo galingą puolimą ties Pravdino gyvenviete, pietryčių kryptimi Chersono centro link.
Komentaras
Vašingtone ir Briuselyje prasidėjo konsultacijos dėl galimų derybų su Rusija, kurioms postūmį gali suteikti Chersono išvadavimas. Šios perspektyvos aptariamos už uždarų durų. Esą NATO ir ES suvokia, kad Rusija šiandien nepajėgi atlaikyti Ukrainos ir sąjungininkų spaudimo, todėl Kremlius kaip vienintelę gynybos priemonę renkasi infrastruktūros naikinimą. Teigiama, kad Kyjivas po Chersono išlaisvinimo gali pakviesti Maskvą derybų iš jėgos pozicijų.
Norime atkreipti dėmesį, kad nėra principinių nesutarimų dėl Vakarų elgesio su Rusija. Skiriasi tik detalės. Visi suvokia, jog Kremliaus režimas ilgai nebetemps. Tačiau kokios bus viso to pasekmės? JAV baiminasi, jog visiškas Putino pralaimėjimas būtų pats blogiausias karo rezultatas, nes Rusijos kontrolė gali atitekti Kinijai. Todėl norima turėti nors ir priešišką, pralaimėjusį, tačiau nuo Pekino nepriklausomą Rusijos vadovą.
Tai racionali, pagrįsta pozicija, kuria siekiama apsaugoti girtą, piktą, alkaną, nudriskusiu kailiu, pasiutusiai paklaikusią, po Europą besišlaistančią Rusijos mešką nuo kinų drakono smūgio į jos neapsaugotus paširdžius. Drakonui sudraskius mešką, Vakarų lauktų kur kas didesnis iššūkis nei Putino Rusija – Sibiro resursus užvaldžiusi Kinijos imperija.
Tačiau, mūsų galva, Putinas yra per daug Vakarų mitologizuojamas, ką, kaip matome, pavyko įpiršti ir Kremliaus „opozicijos“ ekspertams. Putinas tėra vyriausiasis klanų vadybininkas, klanų planų vykdytojas. Todėl Vakarų ir pačios Rusijos saugumas priklauso nuo to, kiek aktyviai Vakarų šalys pasiryžę ginti Ukrainą, naikinti Rusijos ordą bei seną užrūgusią sistemą, kuriant naują Rusiją, nepaliekant erdvės seno KGB korpuso klestėjimui ir jo manevrams. Mus, atvirai prisipažinsime, labai neramina Vašingtono pozicija nesikišti į būsimus rinkimus Rusijoje. Esą demokratinius procesus Rusijoje turi vykdyti rusų tauta.
Rusijoje demokratinių rinkimų būti kol kas negali, nes rusų tauta neturi tam tikslui reikalingos istorinės patirties. Šie procesai turi vykti tik su aktyviu Vakarų atstovų dalyvavimu ir stebėsena, priešingu atveju, juos organizuos tie patys kariniai, Kremliaus oligarchų kontroliuojami ir FSB klanai.
Foto: Į nelaisvę pasidavę 92-osios brigados naujai mobilizuotieji iš Maskvos apylinkių sakė, kad jau tris dienas yra nieko nevalgę, o juos pačius ilgą laiką apkasuose lupo rusų artilerija.
Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB "RCS LT", Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624





60 views0 comments

©2022 by VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra. Proudly created with Wix.com

bottom of page